• 9.377.371 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.328)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Marcel Goldberg

Yep

avatar van Jisraw

Jisraw

Prachtige film. Maar vraagje: waarom praatten de Duitsers niet gewoon Duits?

Jisraw schreef:

Prachtige film. Maar vraagje: waarom praatten de Duitsers niet gewoon Duits?

Omdat de mensen die de film uiteindelijk betalen, dat niet verstaan en er dus anders niet naar toe waren gegaan en geen kaartje hadden gekocht.

Wil je zo'n film in z'n natuurlijke taal draaien, kun je hem niet verkopen... dus geen film. (van dat kaliber)

avatar van The Last

The Last

???

avatar van Zuzuu

Zuzuu

Stephan schreef:

Er bestaat zoiets als ondertitels!

Nadat ze de film toch in het zwart/wit hadden gedraaid, konden ze het liever origineel houden. Anyway, ik heb deze film in mijn bezit en ik zal hem zo spoedig mogelijk bekijken.

Zuzuu schreef:

Er bestaat zoiets als ondertitels!

Dan gaan de Amerikanen dus niet massaal naar de bios.

Stephan schreef:

Dan gaan de Amerikanen dus niet massaal naar de bios.

Volgens mij zijn er ook engelse ondertitlels!!

Je hebt gelijk:

Language: English / Hebrew / German / Polish

Maar dat zijn volgens mij maar heel beperkte momenten.

Feit is dat als de hele film ondertiteld zou zijn, de helft van de mensen niet was gegaan.

Je hebt gelijk:

Language: English / Hebrew / German / Polish

Maar dat zijn volgens mij maar heel beperkte momenten.

Ik laat me niet tegen houden door ondertitles!

avatar van CTK

CTK

Wij zijn ondertiteling dan ook gewend.

In Amerika is men dat absoluut niet. Voor hun is de beleving dan ook heel anders.

Is toch niet zo moeilijk om te begrijpen.

Over de film: 1 van de allerbeste!

CTK schreef:

Wij zijn ondertiteling dan ook gewend.

Is toch niet zo moeilijk om te begrijpen.

Over de film: 1 van de allerbeste!

Komt omdat ze gewent zijn dat altijd alles in het engels is!

Dus is niet moeilijk om te begrijpen

avatar van Niels Alberts

Niels Alberts

Top-Film...Er wordt super in geacteerd en vooral het contrast is prachtig weergegeven. Eén van de mooiste scenes vind ik toch wel van dat meisje met de rode jas. Prachtig geschoten en het laat zien dat Spielberg de beste regisseur van het moment is!

=michael= schreef:

Ik laat me niet tegen houden door ondertitles!

Dan heeft Spielberg een grote fout begaan. Schrijf 'm een mailtje!

avatar van The Oceanic Six

Briljante film die me erg heeft aangegrepen. Wat een geweldig ontroerend verhaal. Een verhaal zoals je ze nog weinig ziet...

Het is niet voor te stellen dat deze film op de waarheid berust.

Oscar Schindler begon niet goed maar eindigde als een held. Een Duitse held, kan je het voorstellen?

De film is prachtig gefilmd met de zwart-wit beelden en de geweldige muziek. Het maakt gewoon grote indruk en iedereen met interesse in de oorlog en/of een sterk drama moet dit zien. En alle anderen moeten deze ook zien!

The Oceanic Six schreef:

Wat is dat weer voor onzin!

Ga je nu iedere duitser over EEN kam scheren?!

Het is grote onzin dat je je niet voor kan stellen dat er geen goede duitsers waren!

Er waren genoeg duitsers die wel wat hadden gedaan om mensen te redden en die tegen de nazi's waren!

avatar van The Oceanic Six

Zucht, je snapte mijn cynisme niet he....

Er zijn nauwelijks tot geen films waarin een Duitser in een oorlogsfilm een held is.

Ga me nou niet de les lezen moraalridder.

avatar van juuljuul

juuljuul

Ik weet niet of ik dat hier mag vragen: maar ik moet voor mijn Engelse studie het boek lezen, maar weet iem. of deze verfilming nagenoeg gelijk is aan het boek? of zal ik er toch echt aan moeten geloven ?

Stephan

Als jouw leraar een beetje slim is (vast) dan zal hij echt de kleine detailverschillen kennen. Zo ben ik door de mand gevallen door het "boek" The Boys From Brasil te kiezen (en de film te zien). Daarin zit een klein verschil in het geslacht van de bediende die in dat verhaal een rol speelt. Ik kan me voorstellen dat er in het boek Schindler's List ook iets te vinden is.

Neem maar geen risico. Veel plezier met lezen!

avatar van zenboy1969

zenboy1969

Prachtig toch hoe de meeste mensen deze film weten te waarderen en te becommentariëren. Absoluut een meesterwerk in zwart-wit. Proficiat aan Steven Spielberg. Prachtig acteerwerk van Ben Kingsley (Gandhi !), de steeds verrassende Ralph Fiennes en Liam Neeson. Misschien net iets te lang maar toch aangrijpend en een goede combinatie van film en documentaire. Zou didactisch materiaal moeten worden! En natuurlijk is Steven Spielberg joods... naam en uiterlijk zijn toch typerend joods?! (ja iemand twijfelde daar aan)

avatar van wibro

wibro

Er zijn 2 redenen waarom ik deze film minder waardeer dan "the pianist" van Polansky, die ook over de jodenvervolging gaat;

1. De film is niet in kleur, terwijl de werkelijkheid wél in kleur was.

2. In "the pianist" spreken de duitsers wél Duits, zoals ze dat ook in werkelijkheid deden.

Daarom, geen 4 maar slechts 3 sterren voor deze film.

wibro schreef:

1. De film is niet in kleur, terwijl de werkelijkheid wél in kleur was.

Daarom, geen 4 maar slechts 3 sterren voor deze film.

Ik vind dat ook raar, als je een film over de Duitsers maakt je ze ook gewoon niet Duits laat spreken. En als dat dan minder amerikaanse bioscoop bezoekers trekt dan zegt dat absoluut iets over de Amerikanen, en ik denk ook zeker over de vooroordelen ten opzichte van de Duitsers.

Zoals gewoonlijk 'duits' is een afgrijselijke taal, en veel mensen zeggen dat alleen maar vanwege de tweede wereldoorlog en de Nazi's Een slap excuus.

Stephan

Duits is een schitterende taal. En het feit dat grote Hollywood producties bij voorkeur in het Engels moeten heeft een puur zakelijke inslag.

Stel je voor dat je naar een mooie film kan kijken, maar je moet daarvoor een prismabril op omdat alles op de kop gedraaid is. Het vergalt voor jou voor een groot deel de kijkervaring. Gaan de mensen dan nog steeds massaal kaartjes kopen? Dacht het niet.

Nou... zo kijken de mensen die geen ondertiteling gewend zijn tegen die witte letters onderaan het beeld aan. Ze missen alles wat in beeld gebeurd omdat ze onze lees-training niet hebben.

avatar van Apster

Apster

wibro schreef:

Werkelijkheid in kleur

Het zwart-wit is met opzet gedaan door Spielberg, omdat de archiefbeelden van WOII in zwart-wit waren. Ik vind het eigenlijk een prima keus.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

En in de archiefbeelden van WOII spraken de Duitsers Engels? Wees dan ook concequent.

avatar van Apster

Apster

Vind het engels spreken in de film nu niet iets waar je over moet struikelen, gebeurt in zoveel films. In The Pianist spreken de Poolse joden toch ook engels ipv pools?

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Ja en vandaar dat ik die film ook geen 5 sterren geef.

Apster schreef:

Werkelijkheid in kleur

Hebben ze bijvoorbeeld ook gedaan bij the damn busters

avatar van GeeVuu

GeeVuu

Jij hebt duidelijk the passion of the christ nog niet gezien

GeeVuu schreef:

Jij hebt duidelijk the passion of the christ nog niet gezien

Je weet wat voor een aandacht dat gaf en welk een risico men dat vond.

Just made my point