• 9.376.815 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.005)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Wilek Chilowicz

Marcel Goldberg

avatar van wwelover

wwelover

Moeilijke film. Je moet er wel bijblijven ondanks dat hij redelijk saai is af en toe.

Maar het verhaal is ontzettend mooi en er wordt ontzettend goed geacteerd.

Toch is het niet echt een film die ik snel nog een keer wil kijken, iets te somber voor mij.

avatar van CTK

CTK

Het herbekijken van deze film maakt hem eigenlijk nog beter.

avatar van =michael=

=michael=

CTK schreef:

Het herbekijken van deze film maakt hem eigenlijk nog beter.

Dat klopt dan zie je nog meer gebeurtenissen en dan begrijp je de betekenis ook beter...

avatar van gijs (-.-)

gijs (-.-)

stem verhoogt naar 4.5 want er is niet egt iets verkeerds op te merken en het is toch een film waar je over na blijft denken enz

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Mooie film! Als je eenmaal begonnen bent met kijken, kan je het niet laten, om het niet af te kijken. Ik ben zelden na de afloop van een film zo stil geweest.

Schindler's List is één van de mooiste oorlogsfilm die ik heb gezien! Een film die je bijblijft, mede door het gegeven beeld van hoe het was om te overleven in een concentratiekamp.

Dit is een film die je gezien moet hebben! 4,5*

avatar van aerts007

aerts007

Geen woorden voor, smeerlapperij door de eeuwen heen.

Ssssstt..........................!

avatar van roodkopje

roodkopje

prachtige film, met veel kippenvelmomenten, geen film voor laat op de avond voor mij

avatar van Berniertje

Berniertje

Zo'n ongeloofelijk mooie film. Heb hem met mijn vader gezien, en nog nooit zo stil geweest van een oorlogsfilm. Hij verdient de plaats in de Top 250 van mij zeker. Ik denk dat hij bij ook in de Top 10 beste films staat.

avatar van Quentin

Quentin

Erg mooi gedraaid, maar voor de rest behoorlijk wansmakelijk en slapjes gespeeld.

Quentin schreef:

Een slappe recensie voor jouw doen. Wat is er dan zo wansmakelijk aan?

avatar van Quentin

Quentin

Vond het drama zo wansmakelijk opgezet, vol met vals sentiment en effectbejag, fijnzinnigheid die in een RTL "woensdagavondfilm" niet zou misstaan. Daarbij konden de drie leads me nergens overtuigen.

avatar van The Oceanic Six

Wansmakelijk? Het is een waargebeurd verhaal nota bene....hadden ze de boel moeten aanpassen dan zodat Schindler een Nazi was die alleen maar mensen dood wilde ofzo?

W.M.J.M

Het einde bijvoorbeeld is totale onzin. De echte Schindler vertrok als een dief in de nacht toen de Russen eraan kwamen.

avatar van Val.Broman

Val.Broman

Hele lange film maar vond het geen 1 moment saai worden. Prachtig in zwart-wit verfilmt, wat je dan weer doet denken aan de oude tijd. Zelfs van dat iedereen Engels sprak had ik geen last terwijl dat meestal een enorme ergenis is voor mij(Mischien komt het omdat ik een hekel heb aan de Duitse taal).

Ralph Fiennes speelt een geweldige rol, hij zag er ook erg Duits uit vond ik. Liam Neeson vond ik niet speciaal maar dat paste ook wel bij de rol van Schindler denk ik.

avatar van utrecht boy

utrecht boy

Gisteravond voor de vierde keer gezien. Zeer emotionele film die ik absoluut niet langdradig vond. Ik heb iedere scene weer met een brok in mijn keel gezien. Echt verschrikkelijk wat er toen is gebeurd. Ik moet wel zeggen dat ik zéér onder indruk was van de rol van Ralph Fiennes (Amon Goeth). Zelden heb ik iemand gezien die zó goed in zijn rol is gekropen. Dit meesterwerk krijgt van mij 5 sterren.

avatar van ruudjuh222

ruudjuh222

Zon verschrikkelijk verhaal, maar ook zo verschrikkelijk goed verfilmd, blijft een van mijn favorieten. 5 dikke sterren

W.M.J.M schreef:

In 1999 hebben ze nog een koffer van de beste man gevonden.

The contents of the suitcase; including the list of the names of those he had saved and the text of his farewell speech before leaving "his Jews" in 1945, are now at the Holocaust Museum of Yad Vashem in Israel.

Farewell speech...

Hmmm... [ x ] Check.

En in de film vertrekt hij ook in de nacht voor de Russen komen.

Dus wat bedoel je nou?

avatar van selientje

selientje

prachtige film heeft de beoordeling zeker verdiend

avatar van plopmeisje

plopmeisje

heb de hele film als een magneet naar de tv zitten kijken

was de tijd vergeten

zeer goede film met zeer emotionelen momenten erin

is echt een topper

en dat hij zwart-wit is kreeg ik pas laat in de gaten

zo goed is hij in elkaar gezet

Stephan schreef:

In 1999 hebben ze nog een koffer van de beste man gevonden.

Farewell speech...

Hmmm... [ x ] Check.

En in de film vertrekt hij ook in de nacht voor de Russen komen.

Dus wat bedoel je nou?

Mmm, ik dacht dus dat die speech er nooit was geweest. Had ik tenminste gehoorde. Maar ja, mijn fout dus...

Kom... half puntje erbij

Stephan schreef:

Kom... half puntje erbij

Ik zal hem op mijn herzienlijst zetten.

avatar van tn2543

tn2543

Ik heb deze film al een aantal keren gezien maar ik ga hem a.s.vrijdag toch proberen te kijken. Deze film staat in mijn top 10 en is echt een prachtfilm.

avatar van ChielB

ChielB

Van 3.5 naar 4 verhoogd, blijft zeer aangrijpend en met een ijzersterke cast.

avatar van dijkieR

dijkieR

vanavond maar weer is een keer kijken.

lang geleden dat ik hem gezien heb.

sterke film vond k het toen de tijd.

avatar van patvandod

patvandod

ik heb hem net weer gezien en hij blijft 5 sterren waard. wat een indrukwekkende film.

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Ik had er best wel wat van verwacht en de film heeft me zeker niet teleurgesteld. De film kom me over de gehele lengte boeien, wat best knap is want ik raak de aandacht meestal vrij snel kwijt, vooral bij bij films die langer dan 2 uur duren. Een aantal scenes vond ik echt heel mooi gefilmd maar de kritiek die sommigen hier hebben kan ik wel begrijpen. Ik vond de film af en toe een beetje te gekunsteld en te sentimenteel overkomen (heel af en toe maar). Zoals dat 'rode meisje' dan denk ik van: ja, leuk dat het kan,maar het doet me niet echt veel. Het einde vond ik trouwens heel mooi.

avatar van 50eurocent

50eurocent

Dit is de enigste zwart wit film die mij boeit en het geeft een erg realistisch beeld van een ghetto en een kamp weer. Het was ff terug in de realitieit stappen. Dit is zeker een 4,0 waard.

avatar van katteke

katteke

Ik denk dat ik deze film vanavond eens ga kijken. Ben erg benieuwd

avatar van tonnyhk

tonnyhk

W.M.J.M schreef:

Hoe kom je aan deze wijheid? In Wikipedia staat daar niets over.

Overigens neemt dat niet weg dat de intentie en de grote lijnen van het verhaal juist is. Er is niet voor niets in het heldenpark van Tel Aviv een standbeeld geplaatst waarop staat dat hij het leven van 1200 joden gered heeft.

Mocht het inderdaad zo zijn dat hij gevlucht is voor de Russen dan is dat heel logisch want de reputatie van de Russen was natuurlijk niet zo best. In Polen en Tsjechie. Hij zou waarschijnlijk zonder goed onderzoek geexucuteerd zijn. Zoals zovele onschuldige mensen vermoord zijn.

Ik vind de film met The Pianist de beste film over de jodenvervolging in WO2. Ze komen beide in mijn top tien voor.