- Home
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
BoordAppel
Gisteren na lange tijd weer eens bekeken en ik blijf bij mijn 4,5*. Heb best wat aan te merken op de film: sommige scenes kan ik niet helemaal plaatsen/leken me overbodig, accentgedoe is een beetje jammer maar de film doet toch wel wat met me en weet voor de volle 189 minuten te boeien.
Acteerwerk is perfect. Vooral Kingsley maakt indruk op me maar Neeson laat ook perfect de verandering van Schindler zien. Fiennes is een geweldige klootzak.
Vind de film ook nergens te sentimenteel worden en vooral het einde vind ik erg goed. Simpel maar doeltreffend.
donnie darko
Ik begon deze film ietwat met tegenzin te kijken. 3 Uur en 10 minuten. Het is best wel lang. Maar wat een vergissing maakte ik daar door te twijfelen aan dit meesterwerk.
Alles klopte gewoon aan deze film. Het zwart-wit maakte alles zoveel mooier en intenser, de vertolkingen van Liam Neeson en Ben Kingsley, maar vooral van Ralph Fiennes waren fenomenaal en de regie van Steven Spielberg kon niet beter.
Ik ben zelden zo ontroerd geweest na een film. Dit is zonder enige twijfel de beste oorlogsfilm die ik ooit heb gezien. Zo intens, zo mooi.
Vooral de scenes met Ralph Fiennes spraken mij enorm aan, ik had echt een misselijkmakend gevoel als ik hem weer in beeld zag verschijnen. Wat een ongelooflijke smeerlap(ik vond het dan ook maar juist verdiend dat hij op het einde werd opgehangen)
Voor de rest vond ik ook Liam Neeson en Ben Kingsley zeer goed, al gaat mijn voorkeur dan toch naar de tweede. Hoe Ben dat allemaal zo mooi weet te spelen, ik heb er veel bewondering voor.
Het enige nadeel aan deze film was het ietwat belachelijke deel waar Oskar de ring krijgt en hij begint te vertellen dat hij nog andere mensen had kunnen redden met zijn auto. Dat had er voor mij niet in moeten zitten.
Maar dat alles wordt dan weer eens dik goedgemaakt met het sublieme einde waaralle echte mensen ene steen komen leggen op het graf van Schindler.
Misschien wel zeemzoeterig maar o zo mooi.
Deze film is zo hartverscheurend en prachtig dat ik niks anders kan doen dan deze de volle pot te geven en een hoge plaats in mijn top 10.
Schindler's List is outstanding!
speedy23
Het heeft liefst tien jaar geduurd eer Steven Spielberg, zelf zoon van orthodoxe joden, zich rijp genoeg voelde om deze gitzwarte vlek uit de wereldgeschiedenis in beeld te brengen. Het is zijn meest gedreven en persoonlijke film geworden, maar ook filmhistorisch is Schindler's List zonder meer een van de belangrijkste films ooit gemaakt.
Het rauwe realiteitsgegeven van de holocaust werd in geen enkele bioscoopfilm zo indringend weergegeven, en voorgoed in het geheugen van het publiek gegrift (enkel te vergelijken met de bekroonde documentaire Shoah (1985)). De zwartwitfotografie van Janusz Kaminski is ronduit schitterend en met zijn drie uur lang is deze prent geen minuut te lang.
Spielberg, die tot op dan gezien werd als een 'commercieel varken', kreeg met Schindler's List overal erkenning als 'ernstig' cineast. Beste bewijs was de Oscaruitreiking. Voordien werd Spielberg meermaals genomineerd, maar hij slaagde er niet in de nominaties te verzilveren. Deze prent haalde zeven Oscars uit twaalf nominaties, waaronder beste film en regie. Acteurs Liam Neeson, Ben Kingsley en Ralph Fiennes leveren hier monumentale prestaties...
Deze film geeft een goed beeld wat er toen heeft afgespeeld.
Niet gezien is een gemis een film die je niet mag missen
van mij krijgt hij dan ook een vette 5
ik had al gestemd maar dit bericht is goed.
zo'n film moet je gezien hebben ook om er over mee te praten het is niet verzonnen dit is echte geschiedenis
en daar kun je niet om heen en je wist het niet uit.
je kunt er niet om heen.
dus als je kunt kijken zal ik het wel doen.
want wat die man heeft gepresteerd vergeet niemand die het daadwerkelijk heeft meegemaakt.
prachtig inelkaar gezette film.
zwart wit moet je doorheen kijken.
het gaat over die tijd dus is het wel apart.
Had deze ooit lang geleden al eens half gezien, maar toen kon ik er m'n aandacht niet bijhouden.
Herziening viel me best mee. De film weet te onderhouden. Dat wil vooral zeggen dat er doorheen de film genoeg interessante scenes zitten om de aandacht niet helemaal te laten verslappen. Het wil echter niet zeggen dat ik de hele film met volle zin heb zitten kijken.
Film wordt eigenljik rechtgehouden door Schindler en Goethe. Twee sterke rollen die de film levendig houden. Schindler als opportunist die een tweede Ghandi wordt doorheen de film is nu niet meteen geloofwaardig, net als de switch in het personage van Goethe.
Daarin merk je uiteindelijk ook wel dat het een Spielberg film is. Schindler zegt wat over de aard van macht en hop, drie scenes lang zie je Goethe de zonder kritiek overgenomen kennis uittesten. Ik val de mensen ook wel bij die het hebben over de povere smaak af en toe. De douchescene, de eindscenes, het vertrek van Schindler uit de fabriek
Visueel aardig. Vaak nogal saai, maar af en toe keurig gebruik van zwart/wit met mooie contrasten. Levert enkele erg mooie scenes op maar niet echt indrukwekkend over een verloop van meer dan 3 uur.
Uiteindelijk voelt de film aan als een samenvatting van vijf andere oorlogsfilms. Onderhoudend maar af en toe oversentimenteel. Af en toe mooi maar doorgaans visueel nogal saai.
otherfool
Indrukwekkend en krachtig meesterwerk, het beste van Spielberg. Het even ontluisterende als emotionele verhaal over een 'oorlogsheld' tegen wil en dank doet wat met een mens. Gelukkig maar.
4,5*.
maxcomthrilla
Lang uitgesteld, maar dan eindelijk een keer gezien.
Ik vreesde vooraf voor een soort 2de Saving Private Ryan. Na een daverend begin stortte die film helemaal in, doordat Spielberg zonodig een sentimenteel tintje aan de gebeurtenissen na d - day meegaf in de vorm van een melodramatische en simpele zoektocht naar een soldaat genaamd: Ryan.
Het personage Oskar Schindler mag hier dan ook nogal geromantiseerd zijn. Iets waar Timbo het in eerdere posts ook al over had. Gelukkig gedraagt hij zich niet constant als een braverik. Toch, kon ook dat niet verhelpen dat het verhaal rondom Oskar Schindler mij gestolen kon worden.
Gelukkig viel er hier meer te beleven dan enkel een verhaaltje te volgen. Een bijna on - Spielbergse film waarin hij erin slaagt om de gruwelijkheden van de 2de wereldoorlog op het scherm te brengen. Je voelt als kijker perfect aan dat de Joden steeds verder in het nauw worden gedreven en als je het niet voelt dan krijg je het wel te zien. De oorlog zelf wordt nergens geromantiseerd, vooral de Joden krijgen er dus flink van langs. En dat bijna 2,5 uur lang. Executie scenes, beschietingen op willekeurige Joden uit vermaakoverwegingen en vele andere mens onterende praktijken passeren de revue. Aan de hand van vaak sterk acteerwerk van vooral Goethe, die moeilijk te peilen is.
Verder weet Spielberg perfect een gevoel van angst, onbehagen en een verstikkende benauwdheid te creëeren. Toen de treinwagon met de dames in het concentratiekamp arriveerde maakte een soort van beklemmendheid zich van mij meester. Ze zouden toch niet? Al helemaal tijdens de scène waarin ze allemaal in een doucheruimte werden geduwd en berustte in wat er zou gaan komen. Verder gelukkig ook wat minder afscheidsmomenten tussen intimici. Oorlog is immers abrupt en nietsontziend, de daarbij horende scheidingen voelden nu veel heftiger aan. met name toen de kinderen hun moeders gedag zwaaiden.
Verder was ik ook positief verrast hoe Spielberg hier met de kleuren zwart en wit werkten. Veel felle belichtingen, niet alleen maar grauwigheid. Vooral de ondergrondse scène in de tunnel was prachtig geschoten. Qua muziek aangenaam. Beetje jammer van de kinderliedjes tussendoor, dat was dan weer niet nodig geweest.
De onschuld werd immers al perfect uitgebeeld aan de hand van een klein meisje gehuld in een rood jasje. Stukken subtieler dan dat gezang.
Jammer ook, dat de film te lang doorging. Zo `n 5 minuten durende scène waarin Schindler nog eens geëerd werd was voor mij vooral dubbelop en nogal contrasterend met de toch wel harde toon van de film eerder. Het kwam vreselijk misplaatst en gemaakt over. De intensieve band die Schindler met de Joden had opgebouwd was nu als sneeuw voor de zon verdwenen. De voorgaande scène in de grote zaal had volstaan. Nu werd de sentimentaliteit storend, iets wat ik bij de douche - scène niet als zodanig ervaarde.
Desalniettemin een fijne film die geen moment verveeld. Samen met Raiders of the Lost Ark Spielberg `s beste film. En het maakt mij zelfs benieuwd naar Munich.
Maar een meesterwerk? I will take (much) more than this.....4*
Sportingerke
Ook ik vond de keuze voor zwart wit dapper (wie durft tegenwoordig nog zwart witfilms te maken in een tijd waar alles sneller en flashier moet zijn), en enorm prachtig.
Is echt een film om stil van te worden. Een van de beste films die ik ooit gezien heb... en dus een dikke 5 sterren.
kArIzMa_Movie
Mooie film! Als je eenmaal begonnen bent met kijken, kan je het niet laten, om het niet af te kijken. Ik ben zelden na de afloop van een film zo stil geweest.
Schindler's List is één van de mooiste oorlogsfilm die ik heb gezien! Een film die je bijblijft, mede door het gegeven beeld van hoe het was om te overleven in een concentratiekamp.
Dit is een film die je gezien moet hebben! 4,5*
Quentin
Vond het drama zo wansmakelijk opgezet, vol met vals sentiment en effectbejag, fijnzinnigheid die in een RTL "woensdagavondfilm" niet zou misstaan. Daarbij konden de drie leads me nergens overtuigen.
Movsin
Indrukwekkend en emotioneel.
Heeft op mij veel meer indruk gemaakt dan de vele documentaires die ik reeds zag over deze walgelijke gebeurtenissen.
Wat mij ook sterk getroffen heeft -en dat is op filmisch gebied - is het aangrijpend talent van de vele bijrollen, mogelijks figuranten.
Hopelijk heeft de film bijgedragen tot een betere mensheid.
®Tc
Blijft zonder twijfel een topfilm. Het verhaal is waargebeurd en boeit enorm, de holocaust blijft iets verschrikkelijk maar dankzij Schindler zijn er toch 1100 joden aan kunnen ontsnappen. Liam Neeson moest hier gewoon de oscar krijgen ipv Tom Hanks, wat een rol zet hij hier neer. Mijn complimenten ook voor Fiennes en Kingsley. Goede keuze voor zwart-wit, past goed bij de decors en het verhaal. Ook en dat meisje met haar rode trui dat er 2x bovenuitsteekt in de film, kippenvel! Ook een kippenvel moment is dat Schindler beseft dat hij meer joden had kunnen redden en hij in tranen uitbarst, schitterend! Toch een paar minpuntjes: De hoofdpersonages konden beter Duits praten imo en het mocht allemaal wat harder weergegeven zijn dan het nu in de film was, op sommige momenten ietsje te braaf, een half puntje eraf voor deze 2 feiten.
4,5
Flipman
Dat de film zwart wit is stoort me op zicht nie -houdt de sfeer erin- maar ik vind het wel dom dat er af en toe kleur inzit, zoals dat meisje met de rode jas, of die kaarsen op't einde.

In de film is het meisje met de rooie jas het grote keerpunt dat Schindler het lijden van de joden doet inzien. En in de wijde shots zou ze onzichtbaar zijn als ze in het zwart-wit zou zijn uitgebeeld. Het is belangrijk dat je je telkens realiseert dat Schindler het meisje gadeslaat, vandaar dat haar jas in de film ingekleurd is. Verder hebben de joden natuurlijk jaren in duisternis en angst geleefd. Feestdagen waren verboden en in de fabriek van Schindler mochten ze weer een beetje zichzelf zijn. Joden. Mensen. Ze mochten hun Sabbat vieren en de oorlog liep ook nog 'ns ten einde. Er kwam weer een beetje kleur in hun leven, een sprankje hoop, wat symbolisch is uitgebeeld dmv de gekleurde kaarsvlammen.
Het blijft natuurlijk een indrukwekkende film, maar The Pianist was in het maken van een impressie nog beter. Dat kan komen omdat ik net het boek uitheb. Schindler's Ark, bedoel ik. Meteen daarna zag ik, vanochtend, de film en zag een heleboel gebeuren wat natuurlijk ook in het boek voorkomt. Ik zag ook een heleboel niet wat wel in het boek voorkomt, maar er misten geen essentiële stukken aan het verhaal.
Dit is niet zo'n film waarvan de historische feiten zijn verdraaid met het oog op de entertainmentwaarde. Die heeft de film niet eens. Nou ja, OK, op sommige ogenblikken is er natuurlijk wel humor en, hoe wreed en afschuwelijk ook, de manier waarom Ralph Fiennes Amon Goeth neerzet is behalve fenomenaal ook deels wel komisch; de Brits/Canadees/Amerikaanse castleden gebruikten een Duits en/of Pools accent, wat ook nodig was om geloofwaardig over te komen; als ze nou heel Brits of Amerikaans zouden spreken zou dat de film enorm in waarde doen dalen. Maar in het geval van Amon Goeth, die klinkt dus vaak nog grappig ook, zeker als ie rondgeleid wordt door het in opbouw zijnde Auschwitz (of was 't nou Plaszów?) en men wil weten of ie nog vragen heeft: 'Ja, whai ist ze top daun? It's fahking freehzing!'
De film laat zien dat het boek multi-interpretabel en dat het misschien een wat gekleurd beeld laat zien van Oskar Schindler. Spielberg wilde duidelijk niet hetzelfde doen, vandaar zeker de keus hem in zwart-wit te maken. Meestal worden in Hollywoodproducties die historische feiten/personen behandelen, de personages een beetje opgesmukt en aardiger gemaakt zodat het publiek zich beter met een karakter kan identificeren. Hier is het andersom; Schindler is in het boek een stuk sympathieker, maar deze is dan ook direct gebaseerd op de getuigenissen van de Schindlerjuden. De film is wat neutraler. Volgens het boek was Schindler van begin af aan al tegen het nieuwe naziregime en dus ook tegen het systematisch vernietigen van joden en andere minderheden. De film zegt niet zozeer dat dit zo anders is, maar hij zag de joden in eerste instantie als goedkope werkkracht, die in een situatie als deze toch geen betere aanstelling zou kunnen krijgen. Iedereen blij, dus. Pas gaandeweg begon hij zich in te leven in zijn werknemers en besloot er zoveel mogelijk te redden.
Is dit mijn interpretatie? Of hebben Spielberg en Zaillian andere bronnen aangeboord die hen een iets objectiever beeld van Schindler hebben geboden? Hoe dan ook, het heeft ervoor gezorgd dat de film geen zielloze en van betekenis ontdane heldenverering is geworden.
Toch een halfje eraf, omdat ik het boek toch een stuk indrukwekkender vond. Maar ja, dat kun je de film niet kwalijk nemen, het is immers onmogelijk om álle afzonderlijke verhalen die de roman vertelt te verfilmen, want daarvoor heb je een hele langlopende TV-serie nodig.
Stephan
Iemand die deze film koud laat mist volgens mij een gen.
De ijzingwekkende sfeer is nooit eerder, en nooit daarna, zo overtuigend weergegeven. Ik ken de periode zelf natuurlijk niet, maar na het zien van deze film heb ik het gevoel alsof ik er even geweest ben.
De personages zijn allen 3 dimensionaal.
De arrogantie van Schindler stond me aanvankelijk wat tegen, maar daar ligt dan ook meteen de kracht... de grote ommezwaai.
Ik heb nooit sympathie gevoeld voor Goeth, maar menselijk werd hij zeker. En dat is verdomde knap.
En dan Ben Kingsley. De wanhoop en de beheersing. De zakelijkheid en de compassie. Het wantrouwen en het optimisme. Ik zie mij die eigenschappen al aan een acteur doorgeven... die slaat de rol na lang denken toch maar af vrees ik.
Er is wat kritiek over het effectbejag in deze film, maar laten we eerlijk zijn. Als dit in realiteit nooit was gebeurd, zouden alle pogingen van schrijvers om het te benaderen van tafel zijn geveegd. Al hadden we met de camera de oven ingegaan, nog had het niet een schijn van de werkelijke horror gehad, dus waar leg je in deze poging de grens? Eroverheen kan simpelweg niet en daarom is de beruchte douche scène geheel legitiem in het palette van mogelijkheden.
Hebben we het al over de authenticiteit gehad? Tot en met de kleinste figuranten klopte het gewoon van A tot Z. De aankleding, het zwart/wit gebruik, de locaties... alles zorgde ervoor dat het me in de waan bracht in een gedramatiseerde documantaire te zitten. Enkel het rode jasje gaf me een metafoor mee. Eerlijk gezegd had het voor mij niet persé gehoeven, maar ik gun de makers hun moment om de film een 'grotere boodschap' mee te geven. Ik snapte die boodschap en het was prima zo.
En zelden heb ik zo'n emotionele score gehoord. Natuurlijk het bekende thema, maar ook de andere tracks zijn van een bijzonder hoog niveau.
Na het herzien van deze film stijgt hij het laatste plekje naar mijn nummer 1.
Ik denk dat-ie daar heel lang blijft staan.
Alfred Mok
Recensie: Schindler's List
Schindler's List is een film die naar mijn mening iedereen gezien moet hebben. Van alle oorlogfilms is dit 1 van de mooiste in dat genre ooit gemaakt. Op de regisseursstoel hebben we Steven Spielberg wiens werk altijd een plezier is om naar te kijken. Spielberg zijn oorlogwerken zijn nog beter en dat vind de meerderheid ook omdat hij weliswaar 2 oscars won voor zijn 2 oorlogfilms. Saving Private Ryan met Tom Hanks in de hoofdrol mag er ook zijn maar deze film is gewoon net even wat beter.
Het verhaal komt uit het boek Schindler's Ark, een prachtig verhaal met vele lijnen erin. Het beste van de film vind ik dat je Hitler niet ziet, bij Schindler's List past dat namelijk niet. Verder spelen Liam Neeson en Ben Kingsley werkelijk fantastisch. Ook een sterke bijrol van Ralph Fienes die weer eens de schurk kan uithangen. Ook het zwart-witte van de film werkt goed, dat het op het einde in kleur is valt je dan wel op. De sfeer van de film is goed weergeven met deze zwart-witte tint. Normaal let ik niet zo op de muziek in een film maar bij Schindler's List mag de muziek er ook wel wezen wat een mooi thema.
Naar mijn mening 1 van de beste films ooit gemaakt en Steven Spielberg zijn beste werk. Volgens mij ben ik niet de enige die daar over denkt.
sinterklaas
Helaas vond ik dit weer een tegenvaller van Spielberg. Na al die goede reacties en dat dit ook een van de oorlogsfilms is die je gewoon moet zien heb ik hem ook maar eens gekocht en begon ook met volle hoop te kijken aangezien Spielberg het zowat altijd goed doet. Maar helaas was dat ook bij Schindlers List niet het geval. De film haakt al snel af in een bodemloze put en begint ook saai te worden. Bij dit soort films verwacht je ook dat er 100% aandacht word besteed aan hoe de acteurs acteren in de film. De meeste kwamen ook gewoon over met heel weinig emotie en word de film ook op vele plaatsen erg oppervlakkig. Verhaal is dan wel mooi en ik wel dan ook best geloven dat het boek heel goed is maar iig vond ik Schindlers List niet zo'n goede verfilming. De zwartwit beelden zijn wel mooi om dan toch het gevoel van die tijd te krijgen maar dat is helaas niet genoeg. De film raakt je gewoon erg weinig. Behalve het einde dan. Die vond ik wel mooi met al die mensen die steentjes op Schindlers graf leggen.
Helaas een tegenvallertje. Ik zou eerder voor The Pianist gaan.
Gattopardo
Groots opgezette film van Steven Spielberg, met natuurlijk een zeer aangrijpend verhaal.
Een behoorlijk minpunt is echter de gesproken taal.
Duitsers, Joden, iedereen spreekt Engels (op wat kreten en liederen na).
Iets waar ik me persoonlijk zeer aan erger.
De film had geloofwaardiger kunnen zijn als men dit anders had aangepakt.
Chimpz
Tegen '93 was Spielberg al een grote naam. Door titels als Jaws, Close Encounters, Jurassic Park en de Indiana Jones trilogie had Spielberg zijn plaats als topregisseur verdiend, maar zet deze namen naast elkaar en het valt al meteen op: Spielberg kreeg het label van blockbuster-koning. De man wist precies wat mensen willen zien en hoe het gebracht moet worden: het mooie E.T., het sprookje van Hook, ... allemaal geweldige blockbusters zonder échte inhoud. Om de critici de mond te snoeren greep hij naar een Holocaust verhaal, hees zich in de regisseurstoel, weigerde betaald te worden en maakte vervolgens de film van zijn leven. Meeslepend, aangrijpend en hartverwarmend; Schindler's List is één van de hoogtepunten van de moderne cinema (ookal is de stijl héél erg klassiek, bijna geen na-oorlogse technieken gebruikt) waarbij door slimme trucjes de kijker volledig opgeslokt wordt in het geheel. De acteurs helpen daar natuurlijk bij; Liam Neeson - wiens carrière hier min of meer ècht begonnen is - wekt indruk, Ben Kingsley wekt sympathie en Ralph Fiennes wekt hier niet gewoon haat door de standaard slechte Nazi te spelen, maar geeft zijn personage veel meer nuance mee. En dan is er natuurlijk nog dat wereldberoemde stuk muziek van John Williams dat ook gelijk met je emoties begint te spelen. Een absoluut meesterwerk dat Spielberg - gezien zijn recente bezigheden - niet meer zal overtreffen... tenzij er misschien massaal wordt geroepen dat hij geen inhoud meer geeft aan zijn films om vervolgens dan onze vingers te kruisen voor 'Lincoln', waar hij Liam Neeson weer zal ontmoeten.
wibro
Ik weet niet wat er bij mij met deze film is. De eerste keer toen ik deze film zag kon hij mij niet boeien en nu bij herzien weer niet. Dat de dialogen in het Engels gevoerd werden en de film in zwart/wit is, daar kan het volgens mij niet alleen aan liggen. Ik denk dat ik gewoon te nuchter ben om mij in deze film emotioneel mee te laten slepen. Misschien heb ik te veel beeldmateriaal gezien van joden die naar concentratiekampen gestuurd werden en die ook écht vermoord werden. Want laten we eerlijk zeggen; tenzij de figuranten/acteurs die in deze film meegespeeld hebben na 1993 een natuurlijke dood gestorven zijn, zijn zij allemaal nog steeds springlevend, want het is maar film. Ook speelt mee dat ik op het thema 2e Wereldoorlog enigszins uitgekeken begin te raken. Geen enkele film die de 2e Wereldoorlog als onderwerp heeft weet mij nog echt te boeien. Oorzaak; verzadiging zullen we maar zeggen. Ik behoor nu eenmaal niet meer tot de jongste users en ik heb in de laatste vijftig jaar al te veel oorlogsfilms gezien.
Toch wil ik de film SL niet af serveren als zijnde een slechte film; dat is hij beslist niet, hoewel het imo erg sentimentele einde het in de verste verte niet haalt bij het einde zoals in "The Pianist" van Polanski.
Memorabele scène; de SS'r die op de piano muziek speelde van de beroemde Oostenrijker Mozart terwijl andere SS'rs in naam van die andere ''beroemde" Oostenrijker Adolf Hitler joden met machinepistolen neermaaiden.
Waardering; 3,0*
jakke36
heb de film gisteren nog is bekeken na lange tijd, heb er maar een woord voor : schittterend, ge genaliteit van Steven Spielberg en Liam Neeson spat gewoon van het scherm af
Vinokourov
Goede film, zeker voor een Spielberg. Emotioneel doet het me niet zoveel, omdat het leed teveel verdeeld wordt over een grote groep mensen. Ik kan me desalniettemin het effect wel voorstellen dat Schindler's List op andere mensen heeft.
Fixi88
Waarschijnlijk de beste oorlogfilm die ik tot nu toe gezien hebt. Een aangrijpend verhaal over een van de grootste genocide die de mensheid gekent heeft. Dat het zwart/wit gefilmt is voegt hier ook daadwerkelijk wat toe.
Fran
- 1953 berichten
Dit is toch wel een van de meest indrukwekkende verhalen vanuit de oorlog. En toegegegeven, dat waren er meerdere. Toch vond ik het heel intrigerend om te zien hoe de toch behoorlijk egocentrische Schindler zich zo heeft ingezet voor de joden. Het laat je nadenken over waar je zelf misschien toe in staat zou kunnen zijn in zo'n situatie. Als hij het kon ..... Iets waar ik eigenlijk niet over na wil denken.
Meestal heb ik behoorlijk moeite om films uit deze tijd te kijken omdat het me altijd zo deprimeert. Het knappe is dat deze film me ook heeft geinspireerd. Dat gebeurt nooit zo vaak met een film uit de oorlog. Alleen bij La Vita e Bella is dat gelukt. Heel mooi stukje op het einde, tijdens de credits, als je de echte joden die door hem gered zijn, stenen op het graf van Schindler neerleggen. Dat vond ik wel een kippenvelmoment.
VanRippestein
ja zeker, maar je reageert pas bij mij. Dat is juist de hele issue. Let's not get personal (en off-topic); lees de reply's nog een keertje en vraag jezelf is af hoe het kan dat van 2 identieke "recensies" de 1 veel en de ander weinig reacties krijgt, los van wie die opmerkingen maakt. Zie het als een gedachte experimentje.
Maar nu een serieuze recensie:
de film is net niet goed genoeg voor een voldoende. Mijn voornaamste reden hiervoor is dat de film eigenlijk bar weinig film is en een en al verhaal. Daarnaast leunt de gehele film eigenlijk alleen maar op het feit dat de holocaust toch wel erg was: je hoeft t maar te noemen en je hebt emotie. Daar maakt Spielberg dan ook graag gebruik van. Dat vind ik nogal makkelijk. De film schetst een verhaal uit de oorlog dat misschien wel geschiedkundig klopt, maar eigenlijk misplaatst over de tijd: het is hetzelfde als een verfilming van een (waargebeurde) romcom in de vietnamoorlog en dan bij de break-up een tragisch slagveld laten zien. Heel emotioneel, maar ook heel ver van wat het eigenlijk was en nogal misplaatst. In Schindler's List: wordt de Holocaust omgezet in een heldenverhaal. Dat Amerikaanse trekje om overal een held en een zwart/wit (lekker dubbelzinnig) voorstelling van te maken is een pijnlijke mislukking met een groot concept als WO2. Inmiddels weet iedereen wel dat Duitsers kut waren in de oorlog en Joden zielig. Daar een film over maken zonder verdere toevoeging ligt bij mij op het randje.. En al helemaal als de film er niet boeiend uit ziet.
De beelden zijn ok maar nergens echt interessant. Het gebruik van het gekleurde jurkje is leuk, maar echt een toevoeging vond ik het amper. Ook hier geldt: het is nogal makkelijk gedaan aangezien de kleur alleen fungeert als spotlight ("kijk toeschouwers ik markeer het voor de trage mensen onder jullie nog een keer").
De muziek was ik per direct na de film vergeten: dat betekent dat de muziek zijn werk deed als beeldondersteuner, maar dat het daar ook wel weer mee ophoudt.
Het acteerwerk was prima maar ook hier is het vooral de goed versus slecht kant die elke rol scriptsgewijs niet zo interessant maakt: uiteindelijk zitten hier redelijk soortgelijke bad- en goodguys in zoals die in een James Bond film zitten: "met die gast moet ik meeleven, en die andere is een slechterik". geen problemen mee, mits het werkt in het genre/plot. Wat hier niet het geval is.
het is voor mij voornamelijk een principekwestie dus, maar filmisch ook gewoon niet boeiend. Van alle WO2 films is dit wel een van de nietszeggende....
meest veelzeggende:
Nuit et Brouillard
jumpstylemovie
Ik had nog geen echt recensie geplaatst, dus hier komt het:
Schindler’s List is een van mijn favoriete films. Er zijn zoveel dingen die deze film geweldig maken. Steven Spielberg laat hiermee duidelijk zien wat voor een geweldige regisseur hij is. De film is zo ontzettend realistisch. De scenes in de kampen bijvoorbeeld, die lijken zo echt dat je het bijna zelf meemaakt. Zoals altijd weet Spielberg het zo te maken dat je let op alles wat er gebeurd. Bij veel films is dit niet mogelijk maar door cameraposities en ook het aardig lange speelduur kan je alles nauwkeurig bekijken. Het verhaal van de film is magistraal. Het is niet zelf bedacht maar wel perfect uitgewerkt. Er is duidelijk veel research gedaan naar Oskar Schindler. Wat ik ook erg fijn vind is dat er niet zo’n bekende acteur is gekozen als hoofdrolspeler. Dat had mij totaal afgeleid van het verhaal. De acteerprestaties zijn ook geweldig. Net zoals de locaties zijn deze ontzettend realistisch. Ralph Fiennes vind ik nog wel het beste spelen van allemaal. Hij heeft altijd zo’n kalme blik en weet alles erg goed te brengen. De film heeft een aantal pijnlijke momenten. Denk bijvoorbeeld aan de wagens met kinderen die weg rijden terwijl de moeders er achter aan rennen, of het einde, wanneer Oskar afscheid neemt en zich realiseert dat hij nog veel meer joden had kunnen redden. De film heeft ook nog eens een van de meest prachtige soundtracks allertijden. Het past perfect bij de film. Bij grauwe, donkeren en sombere scene’s hoor je vaak dit geweldige deuntje weer. De piano en viool maken samen een prachtig geluid.
Ten slotte wil ik nog even kwijt dat als een film mij kan laten huilen het altijd een topper is. Vandaar dat Schindler’s List in mijn Top 10 staat. Bij de scene dat Oskar afscheid neemt, en de scene bij de grafsteen liet ik toch wel even een traantje gaan. Prachtige film.
In het kader van 5 mei deze film vannacht maar een kans gegeven. gelukkig heb ik het niet op SBS6 gezien.
Het is inderdaad een prachtige film, mooie vertolkingen, schokkende beelden, mooie soundtrack en een verhaal dat je helemaal meesleept. Waar ik wel een klein beetje mee zat is het feit dat alles in het Engels is, ik blijf een beetje met gemixte gevoelens achter. Aan de ene kant is het wel goed dat ze het in het Engels doen, dan kijkt het wat makkelijker weg. Aan de andere kant is zo´n film in de originele taal ook wel mooi, geeft nog meer een authentiek sfeertje mee. Alleen dan is het misschien minder toegankelijk voor het grote publiek. Beetje muggenzifterij van mij, maar ik moet toch 1 minpuntje noemen he
Verder lijken 190 minuten van tevoren heel lang voor een film, maar het is totaal niet storend in Schindler's List. Met alles wist het bij mij precies de juiste snoer te raken.
Nu maar even de extra's bekijken!
John Lee Hooker
Goeie film uiteraard.
Wel had ik er meer van verwacht, het bleef lang op dezelfde toon hangen. Net zoals in de douches ( het was spannend om te zien of er gas uit zou komen ) hadden ze wel meer van dit soort situaties kunnen maken om de sfeer ietsjes levendiger te houden.
Met het zwart/wit heb ik geen problemen, ik vind het alleen maar knap om hiervoor te kiezen.
- 4,5 -
eddyeddy
De geniale zakenman perfect neergezet door Liam Neeson en de geniale vertolking van Fiennes die boven Liam uitsteeg in deze meeslepende nimmer vervelend verfilming van deze klassieker die voor boven het niveau staat van soortgelijke films in zijn genre.
TMP
Mooie oorlogsfilm. Het zwart-wit was opzich prima, al had het ook weer niet enorm veel meerwaarde. Prima geacteerd van Neeson en Kingsley. De film duurde wat erg lang, maar vervelen ging het niet.
Niet de beste WO-II film, maar zeker een die je gezien moet hebben.
karin5
Een film die ieder zou moeten zien , is wel in zwart-wit maar juist daarom is deze film
bijzonder en wie ziet nu niet het meisje in dat rode jurkje terwijl de rest van de film
zwart-wit blijft . Tragisch verhaal met kleine lichtpuntjes .
Heel mooi hoe hoop en wanhoop zich gedurende de pogingen van Schindler kruist.
5 sterren van mij .

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair