Genre: Oorlog / Drama
Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels
Releasedatum: 3 maart 1994
Bekijk via SkyShowtime
Plot Schindler's List
"Whoever saves one life, saves the world entire."
Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.
- Trailer (YouTube)
- Schindler's Ark (BoekMeter)
- Schindler's List (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Wilek Chilowicz
Marcel Goldberg
Ingrid
Berniertje
Veel mensen hebben kritiek op het verhaal. Maar dit is het verhaal zoals het vroeger echt gebeurt is. Wat had je dan verwacht? Een waargebeurd verhaal moet een waargebeurd verhaal blijven, anders is het natuurlijk niet meer waargebeurd!
Dus kunnen we ontopic blijven over hoe je de beelden vindt, de muziek, de acteurs etc..
Roofless
De film is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar de wijze waarop de regisseur deze film naar het publiek brengt is altijd persoonlijk en subjectief. Anders zou de film eenvoudigweg een documentaire zijn.
Stephan
En dan zou het nog een subjectief document zijn. Misvatting dat een documantaire "neutraal" is.
GinolaEHV
Fascinerend oorlogsdrama. Het verhaal is emotioneel en er wordt subliem geacteerd.
De film zit vol met ontroerende scènes, en schokkerende beelden van de haat jegens de joden.
De film toont op een schitterende wijze hoe één man 180 graden is gedraaid omtrent zijn geloof en waarden en normen, en hoe hij van een egocentrische geldwolf een medelevende goedzak is geworden.
Alhoewel de film ruim 3 uur duurt, verveelt hij geen seconde. Elke scène is boeiend, en het einde is erg indrukwekkend.
5*, en een top 10-overweging waard.
Een hoop drama en sentiment, maar deze film pakt je langzaam aan bij je strot om niet meer los te laten. Zeer goed.
®Tc
Blijft zonder twijfel een topfilm. Het verhaal is waargebeurd en boeit enorm, de holocaust blijft iets verschrikkelijk maar dankzij Schindler zijn er toch 1100 joden aan kunnen ontsnappen. Liam Neeson moest hier gewoon de oscar krijgen ipv Tom Hanks, wat een rol zet hij hier neer. Mijn complimenten ook voor Fiennes en Kingsley. Goede keuze voor zwart-wit, past goed bij de decors en het verhaal. Ook en dat meisje met haar rode trui dat er 2x bovenuitsteekt in de film, kippenvel! Ook een kippenvel moment is dat Schindler beseft dat hij meer joden had kunnen redden en hij in tranen uitbarst, schitterend! Toch een paar minpuntjes: De hoofdpersonages konden beter Duits praten imo en het mocht allemaal wat harder weergegeven zijn dan het nu in de film was, op sommige momenten ietsje te braaf, een half puntje eraf voor deze 2 feiten.
4,5
riesma
Al bij al vond ik deze film nog redelijk objectief overkomen.
Objectief? De joodse subjectiviteit van Spielberg druipt er vanaf. Wellicht dat juist daardoor de film zo'n gigantische indruk op mij maakt: je wordt meegezogen in het leed van de joden. Maar Spielberg kan ik nou niet objectief noemen wanneer hij Duitsers (nazi's) in zijn films verwerkt.
Bla
Eindelijk de hele film afgekeken. Bij verre het beste werk van Spielberg. Onderstreept de kwaliteit van Neeson en Fiennes die hier toch echt de show stalen (ondanks dat Kingsley het absoluut niet slecht deed). De verandering van Schindler is heel mooi weergegeven met de climax op het einde natuurlijk. Subliem meesterwerk. 5* En een plaats in mijn top10.
Stephan
Men vergeet bij dit argument altijd dat de hoofdpersoon een nazi IS.
OasisFAnatic
wat een ontroerende, indrukwekkende film is dit zeg!
Ik heb hem heel lang geleden voor het eerst gezien, sindsdien is hij altijd in mijn hoofd blijven zitten.
Daarna heb ik deze film nog 2 of 3 keer gezien en dat is voor mij erg uitzonderlijk voor een film.
Ik moest zelfs een traantje wegpinken in deze film wat ook erg uitzonderlijk is.
Absoluut een aanrader voor de mensen die deze film nog nooit gezien hebben.
Mijn absolute nummer 1 wat oorlogsfilms betreft
Meatpuppet
Af en toe lijken mensen wel eens te vergeten dat regisseurs ook maar mensen zijn. Ze pretenderen toch ook niet de waarheid in pacht te hebben? Al dat gelul over objectiviteit en oversentimentaliteit...
mooren
Een van de toppers. Heel indrukwekkend en zeer boeiend om naar te kijken. Vooral omdat het gaat over joden redden in de 2e wereld oorlog en niet omleggen. Dikke 5!
OliverDogg
Ik heb deze film al eens gezien, maar ga hem toch een 2de keer bekijken alvorens te stemmen.
Dat de film zwart wit is stoort me op zicht nie -houdt de sfeer erin- maar ik vind het wel dom dat er af en toe kleur inzit, zoals dat meisje met de rode jas, of die kaarsen op't einde.
Adrenal
Ten eerste vind ik dat net heel mooi en ten tweede pakt het je extra bij je strot als je dat meisje een uur later in de film opnieuw ziet, ditmaal dood op een kar vol lijken. Daar wordt geen drama rond gemaakt, maar je merkt het wel op en dat vind ik echt heel sterk.
Gameover
Ik vind dit naar mijn idee de beste gemaakte film ooit. ik snap ook niet dat hier kritiek op gegeven kan worden, niet dat ik daar niet tegen kan maar de film is gebaseerd op waargebeurde feiten en deze kan ja natuurlijk niet anders weergeven dan zoals het is gebeurd. Deze film pakt je inderdaad van begin tot eind helemaal vast en laat je niet meer los.
Hulde voor deze film
lyke
Toen ik zag dat de film 3 uur duurde en in het zwart-wit was, dacht ik "oh help", maar ik vond hem ontzettend goed! Ik vind oorlogsfilms interessant en deze vond ik erg mooi. Je ziet hoe voorzichtig je in die tijd moest zijn. Een erg mooie film..
zenboy1969
Heb deze film dan toch uiteindelijk aangeschaft, één voor mijn collectie. Prachtig toch hoe de meeste mensen deze film weten te waarderen en te becommentariëren. Absoluut een meesterwerk in zwart-wit. Proficiat aan Steven Spielberg. Prachtig acteerwerk van Ben Kingsley (Gandhi !), de steeds verrassende Ralph Fiennes en Liam Neeson. Misschien net iets te lang maar toch aangrijpend en een goede combinatie van film en documentaire. Zou didactisch materiaal moeten worden! Begrijp zijn hoge notering in de top 250 dan ook absoluut...
Le Edzel
Over 2 weken met studiereis van school naar Polen en dus ook naar deze fabriek. Heb de film nog maar half gezien, dus deze nog wel even helemaal af te zien.
maaike606
Nouja dom dat er kleur inzit? Misschien heeft die kleur wel een betekenis. Bijvoorbeeld dat Schindler elke x als je dat meisje in het rode jasje ziet of de rode kaarsen, dat hij anders tegen dingen aan gaat kijken.
Misschien een idee om de film voor een 3e x te kijken
Niene
Gisteren reeds voor de 6e keer gezien; meest indrukwekkende film ooit gemaakt; en gezien het onderwerp zal hij dat over 50 jaar nog zijn. Film is top 10 waardig. Daarom 5 sterren!
Flipman
Driewerf ARGH!!! Ik had deze film nog niet becijferd! Ik heb hem lang geleden (zeven jaar, denk ik) op school gezien. Hij maakte wel indruk, ondanks het feit dat ik hem in delen moest aanschouwen.
Berichten verplaatst naar Overigen > Algemeen > Ik zoek... hulp bij huiswerk/enquete en andere oproepen
EasyE
zelf ben ik een fan van oorlog films van verleden en het heden.
daarom kan deze film niet ontbreken in mijn collectie.
heb hem gekeken op school eerst. de film in het zwartwit te maken is een goede keus geweest van de regiseur.
omdat de film in zwartwit werd gemaakt moest de kleding ook veranderd worden.
de lokatie's zijn ook erg mooi. vele lokaties zijn echt van vroeger.
het geeft duidelijk weer hoe sommige mensen de joden hielpen dit zie je niet veel in de maatschappij van nu nog terug.
de acteurs zitten goed in hun rol en doen het erg goed.
deze film geef ik zeker een 5,0
dvd-me
Helemaal mijn stijl, ben al fan van oorlog films. Maar deze slaat werkelijk bijna alles, een super intens drama
AGE-411
Dan verdiend deze toch wel een plek in je top10 zekers
Flipman

In de film is het meisje met de rooie jas het grote keerpunt dat Schindler het lijden van de joden doet inzien. En in de wijde shots zou ze onzichtbaar zijn als ze in het zwart-wit zou zijn uitgebeeld. Het is belangrijk dat je je telkens realiseert dat Schindler het meisje gadeslaat, vandaar dat haar jas in de film ingekleurd is. Verder hebben de joden natuurlijk jaren in duisternis en angst geleefd. Feestdagen waren verboden en in de fabriek van Schindler mochten ze weer een beetje zichzelf zijn. Joden. Mensen. Ze mochten hun Sabbat vieren en de oorlog liep ook nog 'ns ten einde. Er kwam weer een beetje kleur in hun leven, een sprankje hoop, wat symbolisch is uitgebeeld dmv de gekleurde kaarsvlammen.
Het blijft natuurlijk een indrukwekkende film, maar The Pianist was in het maken van een impressie nog beter. Dat kan komen omdat ik net het boek uitheb. Schindler's Ark, bedoel ik. Meteen daarna zag ik, vanochtend, de film en zag een heleboel gebeuren wat natuurlijk ook in het boek voorkomt. Ik zag ook een heleboel niet wat wel in het boek voorkomt, maar er misten geen essentiële stukken aan het verhaal.
Dit is niet zo'n film waarvan de historische feiten zijn verdraaid met het oog op de entertainmentwaarde. Die heeft de film niet eens. Nou ja, OK, op sommige ogenblikken is er natuurlijk wel humor en, hoe wreed en afschuwelijk ook, de manier waarom Ralph Fiennes Amon Goeth neerzet is behalve fenomenaal ook deels wel komisch; de Brits/Canadees/Amerikaanse castleden gebruikten een Duits en/of Pools accent, wat ook nodig was om geloofwaardig over te komen; als ze nou heel Brits of Amerikaans zouden spreken zou dat de film enorm in waarde doen dalen. Maar in het geval van Amon Goeth, die klinkt dus vaak nog grappig ook, zeker als ie rondgeleid wordt door het in opbouw zijnde Auschwitz (of was 't nou Plaszów?) en men wil weten of ie nog vragen heeft: 'Ja, whai ist ze top daun? It's fahking freehzing!'
De film laat zien dat het boek multi-interpretabel en dat het misschien een wat gekleurd beeld laat zien van Oskar Schindler. Spielberg wilde duidelijk niet hetzelfde doen, vandaar zeker de keus hem in zwart-wit te maken. Meestal worden in Hollywoodproducties die historische feiten/personen behandelen, de personages een beetje opgesmukt en aardiger gemaakt zodat het publiek zich beter met een karakter kan identificeren. Hier is het andersom; Schindler is in het boek een stuk sympathieker, maar deze is dan ook direct gebaseerd op de getuigenissen van de Schindlerjuden. De film is wat neutraler. Volgens het boek was Schindler van begin af aan al tegen het nieuwe naziregime en dus ook tegen het systematisch vernietigen van joden en andere minderheden. De film zegt niet zozeer dat dit zo anders is, maar hij zag de joden in eerste instantie als goedkope werkkracht, die in een situatie als deze toch geen betere aanstelling zou kunnen krijgen. Iedereen blij, dus. Pas gaandeweg begon hij zich in te leven in zijn werknemers en besloot er zoveel mogelijk te redden.
Is dit mijn interpretatie? Of hebben Spielberg en Zaillian andere bronnen aangeboord die hen een iets objectiever beeld van Schindler hebben geboden? Hoe dan ook, het heeft ervoor gezorgd dat de film geen zielloze en van betekenis ontdane heldenverering is geworden.
Toch een halfje eraf, omdat ik het boek toch een stuk indrukwekkender vond. Maar ja, dat kun je de film niet kwalijk nemen, het is immers onmogelijk om álle afzonderlijke verhalen die de roman vertelt te verfilmen, want daarvoor heb je een hele langlopende TV-serie nodig.
83Utreg!
Subjectief? wel spielberg had de duitsers natuurlijk ook als aardige jongens kunnen neerzetten, lijkt me historisch gezien alleen een tikkeltje onverantwoord.
Nee, deze film is zeer aangrijpend en schokkend. als je dit ziet zou je willen dat het overdreven was, maar dat is het niet. nooit was er een regime zo overladen met sadistische schoften als nazi-duitsland.
Deze film bevat ook geen opgepompte sentimenten of overdreven heldenmoed, maar is een sfeervol document over een dapper man die vanuit zijn menselijkheid handelde.
Spielberg is een meester.

Oorlogsklassieker 'Schindler's List' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

Legendarische oorlogsklassieker 'Schindler's List' vanavond te zien op televisie

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Wees er snel bij: 'Schindler's List' staat op het punt om Netflix te verlaten

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
gebaseerd op boekfabriekconcentratiekampheldholocaust (shoah)ss (nazi schutzstaffel)tweede wereldoorlogghettojew persecutionkraków, poland auschwitz-birkenau concentration campindustrialistjood / joodsnazidefense industry biografiegebaseerd op een waargebeurd verhaalhistorical fictionzwart en wittreinpolennazi schutzstaffel (ss)weapons manufacturerfemale pubic hair