• 9.378.047 stemmen

Oorlog / Drama | 195 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Liam Neeson, Ralph Fiennes en Ben Kingsley

IMDb beoordeling: 9,0 (1.571.514)

Gesproken taal: Duits, Pools, Hebreeuws en Engels

Releasedatum: 3 maart 1994

Plot Schindler's List

"Whoever saves one life, saves the world entire."

Oskar Schindler is een ijdele en hebberige Duitse zakenman die echter tijdens het Nazi-regime zeer menselijke trekjes begint te vertonen wanneer hij besluit om zijn fabriek te gaan gebruiken als vluchtplaats voor Joden. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Schindler, die op deze manier ongeveer 1100 Joden van de gaskamers van Auschwitz heeft weten te redden.

Oskar Schindler

Marcel Goldberg

avatar van Shadowed

Shadowed

Erg sterk.

Spielbergs hoogst gewaardeerde film. En met een behoorlijke reden. Vele kritiekpunten waren dat de acteurs die een Duitser moesten spelen Engels spraken, en dat dus niet zou passen. Het valt zeker op, maar ik vond het geen stoorzender.

De film is donker, hard en grimmig. Spielberg heeft zeker een gewaagde film weten te maken. Maar hij is zeker goed uitgevoerd, met pijnlijke en kille scenes. De scenes zijn soms erg confronterend en hard, en daarom is dit voor kinderen verre van een geschikte film.

Toch wel een van de beste films en een van mijn favoriete prentjes. Misschien wel de beste holocaust film die er is. Maar om dat zeker te weten moet ik nog meer van dit soort films zien.

avatar van Zinema

Voor velen.

Eén van de beroemdste oorlogsfilms aller tijden viert haar 25-jarige jubileum met een 4K Ultra-HD uitgave met allerlei extra's. Schindler's List won destijds 7 Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. De film prijkt dan ook al jaren aan de top in allerlei lijsten van filmminnend volk. Maar is dat terecht? Feit is dat de film, historisch gezien, van zeer groot belang is. Het verhaal van de Duitser die zoveel Joden redde van de ondergang verdient het om nooit vergeten te worden.

Oskar won de Oscar. Maar zo is het natuurlijk niet. Want het beoordelen van de film is dan misschien wel - voor velen - nauw verweven met het beoordelen van de man zijn daden, maar dat zijn nogal verschillende zaken. Dat het verhaal zich uitermate leent voor een film moge duidelijk zijn. Spielberg is niet van gisteren. De vraag is dus eigenlijk of hij deze held uit de Tweede Wereldoorlog eer aan doet op een cinematografisch verantwoorde wijze. Het antwoord is ja.

Of het een meesterwerk oplevert is een geheel andere vraag. Eentje die wellicht ontkennend beantwoord dient te worden. Want ondanks dat het verhaal kippenvel opwekt, Neeson en Fiennes sterk spelen en de beroemde regisseur het een en ander griezelig mooi in beeld brengt (hetgeen de onder zijn auspiciën gerestaureerde 4K-versie onderstreept) zijn er helaas ook wat minpunten. Zo kakt het halverwege allemaal een beetje in, als er rommelig allerlei bijzaken worden belicht die de aandacht afleiden.

Het valt sowieso wel fair te noemen dat de film een erg lange zit is. Wellicht te lang. Wat ook een beetje tegenvalt is dat het slotstuk wat onwaarschijnlijk aandoet, alsof er des Hollywood nog wat drama moest worden opgeklopt. Toch verdient Schindler's List een plek in de lange rij klassiekers, al was het alleen maar vanwege de realistische en indrukwekkende manier waarop men het afschuwwekkende verhaal in beeld brengt. Het uiteindelijke einde met de overlevenden draagt daar zeker aan bij.

De 4K Ultra-HD schijf komt samen met 2 Blu-rays. De 1e met de film en de 2e met daarop al het bonusmateriaal. Het bonusmateriaal bestaat onder meer uit Voices from the List, een 67 minuten durende docu uit 2004 en een 40 minuten durende reportage uit 2018, getiteld Schindler's List: 25 Years Later. Hierin schuift Steven Spielberg bij o.a. Liam Neeson en Ben Kingsley aan tijdens het Tribeca Filmfestival om de film te bespreken. De UHD bevat Dolby Atmos en de Blu-ray bevat dts-HD Master Audio.

***½

Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Wat kun je op 4 Mei nu beter kijken dan Schindler's list? Vorig jaar al eens opgepikt bij de Kringloop en als oorlogsfilm liefhebber met het schaamrood op de kaken bekennend dat ik hem nog nooit helemaal gezien had. Of misschien ook wel en dat bepaalde dingen me ontschoten zijn.

Wat ten eerste in de positieve opvalt: de keuze voor stijlvol zwart wit die de film iets authentieks geeft en het idee van een docu wekt. De beide acteurs, Fiennes en Neeson in beide gevallen toch wel bezig met hun betere rollen gedurende hun carrière, en dan de beelden van de acties binnen het getto, de rennende en jagende Duitsers, speurend met stethoscopen naar achterblijvers, de naakte Joden hollend op de appelplaats onder begeleiding van vrolijke muziek, de kinderen die afgevoerd worden in de vrachtwagens en de moeders die als een soort op hol geslagen kudde aankomen zetten, de selectie, het transport, Auschwitz, de gewetenloze ontaarding van de Duitsers en bijvoorbeeld Goeth die naar harte lust tekeer gaat, moord en als ochtendritueel met een scherpschuttersgeweer een paar Joden omlegt vanaf zijn balkon. Het is op het onwerkelijke nachtmerrie achtige af, rauw realistisch, subliem. Hier geen ruimte voor discussie. Zo ook de rol van Schindler die als rokkenjagende op geldbeluste industrieel in principe geen zier geeft om de joden maar toch gaande weg een gewetensvolle omzwaai maakt en uiteindelijk op het einde van de film al huilend vind dat hij nog meer had kunnen doen. Niets mis mee...

Maar toch zijn er minpunten. Zo is er bijvoorbeeld de lengte van de film, iets wat op zich geen probleem hoeft te zijn, maar de film neemt wel een hele lange en trage aanloop naar de kern van de film. De wording van 'de lijst'. Spielberg strooit bewust of onbewust erg veel zand in de machine met naar mijn smaak heel veel lange en nietszeggende dialogen en andere korte scenes die alleen maar dingen bevestigen die we al wisten. Dit blijft voor mij een dilemma, het stroperig tempo en te wollig allemaal. Wat had de film baat gehad bij een iets kortere en krachtiger aanpak, nu is het niet de topfilm die het had kunnen zijn.

Goed, een gevestigde naam binnen het genre betreffende de Jodenvervolging is het en blijft het. Toch zijn er mijn inziens betreffende dit onderwerp betere films als The pianist, Conspiracy theory, Son of Saul, en Amen om maar eens een paar te noemen.

avatar van Peter Pan

Peter Pan

Vaak veel flarden van deze film gezien en mede doordat het verhaal in de loop der jaren genoeg aandacht heeft gehad, was het dus bekend en nooit de behoefte gehad om deze film weer "helemaal" te kijken, tot nu.

Ik ben een liefhebber van WWII films en over het algemeen vind ik het prettig als een film rond de 2 uur(of langer) duurt, zodat er ruimte is om een verhaal te vertellen.

De film is in het begin wat onsamenhangend en begint pas na 45 minuten echt een verhaal te krijgen, maar dat kan naar mijn mening nooit oninteressant zijn. Wat ook geldt voor de rest van de film. Het is immers gebaseerd op waargebeurde feiten, dus dit is wat het is en hoe de verhaallijn loopt. Schindler's list in 1,5 uur bestaat gewoon niet (gelukkig).

Sommige scènes waren echt enorm indrukwekkend/akelig in beeld gebracht en de keuze voor zwart-wit is geweldig!

(stel je eens voor, de as-regen, waar deze vandaan komt....)

Ik kan mij vaak irriteren dat mensen klagen, dat films als deze, niet in het Duits zijn en dat er wat "Hollywood" in zou zitten.

Het lijkt wel of dat door een of andere reden gezegd "moet" worden....

Ik denk dat je de boodschap dan niet begrijpt en te weinig inlevingsvermogen hebt "op dat moment".

Dit zijn verhalen die verteld "moeten" worden en dat is ook in deze film voortreffelijk gedaan! (Tevens heb ik de Duitsers aanvankelijk wel Duits horen praten en de Polen Pools, wat over ging in het Engels voor de film, wat ik juist kon waarderen).

Hoewel ik Liam Neeson een te vriendelijke uitstraling en te sympathiek hoofd vind hebben, heeft hij hier een fantastische rol neergezet en ook alle andere rollen vond ik erg geloofwaardig.

Het toegevoegde einde, met de acteurs en overlevende bij het graf van Schindler en de roos (van Neeson), vond ik erg aangrijpend.

Niets zeggen, alleen laten zien....

Een meesterwerk!

avatar van scorsese

Geweldige film over een Duitse zakenman die tijdens de oorlog Joden in dienst neemt. Een film over de Jodenvervolging maar ook het verhaal over Oscar Schindler, van opportunist vaan barmhartig mens. Groots opgezet zonder de kleine momenten uit het oog te verliezen. Ontroerend mooie muziek van John Williams die absoluut de juiste snaar weet te raken. Gedetailleerd in de aankleding en mooi geschoten in stemmig zwart/wit. Wat mij betreft de meest aangrijpende film van Steven Spielberg.

avatar van Boneka

Boneka

Nog steeds een ijzersterk oorlogsdrama pur sang. Inmiddels op een prachtige 4K transfer maar de gewone blu ray is ook al erg goed.

Film begint wel wat rommelig maar komt daarna goed op gang met indrukwekkende beelden. Vooral het lange middenstuk weet te imponeren. Het ziet er allemaal zeer realistisch uit. Goede keuze ook om deze film in zwart wit te maken. De acteurs spelen grandioos, maar toch blijf ik het jammer vinden dat we grotendeels Engels horen. Ik had de film liever geheel in Duits en Pools gehoord. Nu is meneer Schindler een soort André Rieu geworden met dat gekke gebroken Engels. Toch wel een smetje. De film volgt verder heel goed de verhaallijnen zoals je ook kunt horen in de extra's. Dit kan niet denk je dan en dan hoor je een overlevende dat het wel zo is gebeurd. Ook het unieke fotomoment in de douche. De kinderen in de stront. Hun ogen. Allemáál bijzonder indrukwekkend om te zien. De verstandhouding met Amon Goeth vond ik wel wat te lief. Hij was een rasechte Jodenhater. Het pad naar het concentratiekamp bijvoorbeeld is gemaakt van grafzerken van Joden. Zijn hanging mislukte trouwens een paar keer klungelig. Zo zakte hij bij de eerste keer dwars door het schavot heen!

Wat wel een beetje een zwakte is in deze film dat het doel pas laat naar voren komt. Je krijgt eigenlijk geen idee wat hij van plan is. Helaas zijn de dialogen met zijn vrouw spaarzaam alsof zij van niks wist. Een klein minpunt met de Engelse taal is Schindler's list verder een uitstekend oorlogsdrama.

Film 4,5

Beeld 4,5 (4K)

Geluid 4,5

Extra's 5,0

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Ik heb deze film voor de zoveelste keer herzien, maar dit is naar mijn mening Spielbergs beste film. De beste man heeft geweldige films gemaakt, dit zal hij waarschijnlijk nooit meer overtreffen. Deze film moet iedereen gezien hebben, al is het alleen maar voor het historisch besef. Dan bedoel ik niet zo zeer de levensloop van Oskar Schindler, maar de totaal onzinnige Holocaust die miljoenen Joden het leven heeft gekost. Ondanks dat er veel documentaires over concentratiekampen, getto's en Jodenvervolging zijn gemaakt, blijft dit toch wel een van de meest indrukwekkende stukjes cinema die er is. Dat de beelden in deze film zwart wit zijn maakt het misschien nog wel realistischer, volgens Spielberg zou het anders te 'Hollywoodachtig' worden. Dat hij vooral een bijdrage wilde leveren aan de strijd tegen het grote vergeten, is een reden geweest dat heel veel mensen die normaal gesproken geen documentaires over dit soort beladen onderwerpen zouden kijken, toch in aanraking komen met de Holocaust.

Ondanks het zware onderwerp is dit ook gewoon in allerlei opzichten een uitstekende film. De muziek is ontroerend, John Williams overtreft zichzelf hier. Knap dat de muziek en de beelden zo naadloos in elkaar verweven zijn en echt een geheel vormen, zonder daarbij puur en alleen op de emotie te spelen. Dat wil niet zeggen dat je emotieloos ruim drie uur naar een scherm zit te staren, wie dat wel doet moet zich echt op laten nemen.
Het acteerwerk is ook ijzersterk. Liam Neeson vertolkt de rol van Schindler weergaloos, vooral als je wat meer achtergrondinformatie over Schindler opzoekt. Het was, zeker in het begin van zijn tijd in Polen, gewoon een charmeur, pooier en een op geld beluste zakenman die een leven meer of minder weinig tot niks interesseerde. Pas na het zien van het dode meisje in het rode jasje kwam het bij hem binnen en zette hij een riskante operatie op touw om zoveel mogelijk Joden te redden.
Ralph Fiennes zet ook een sterke rol neer als kampcommandant. ik weet nog goed dat de eerste keer dat ik deze film zag, ik al een enorme hekel aan hem had en elke keer als ik hem in een andere film zie spelen moet ik aan deze rol denken. Verder is natuurlijk ook Ben Kingsley een welkome aanvulling in deze film als de Joodse accountant van Schindler.

Ook visueel is de film een pareltje. Sterk gemonteerd, geweldige shots en mooi spel tussen donker en licht. Dat laatste geeft een bepaald sfeertje wat goed bij deze film past. De razzia in het getto is daar wel het beste voorbeeld van, wat mij betreft ook het sterkste gedeelte van de film. Het voelt alsof je er zelf bij bent, zo beklemmend is het.
Het einde, bij het graf van Schindler, is een indrukwekkend gebeuren en wanneer de aftiteling op het beeld verschijnt past alleen stilte.
Meesterwerk, volledig terecht in mijn top tien.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Uitstekend.

Steven Spielberg moet in 1993 ongetwijfeld punten hebben gescoord: niet alleen regisseerde hij het avontuurlijke familievermaak Jurassic Park, maar hij maakte met Schindler's List toch ook een volwassen oorlogsdrama. Qua onderwerp kan het verschil niet groter zijn.

Ook in aanpak zit er natuurlijk verschil, maar het kleffe hoort toch bij Spielberg. Dat had deze film voor mij niet nodig. Ik doel dan voornamelijk op de 'I could have saved more'-scène, die mij nogal overviel tijdens het kijken. Die scène komt wat uit de lucht gevallen, alsof het toch maar in de film gestoken is om zeker te zijn dat het allemaal emotioneel genoeg is.

Spielberg scoort net door de sfeerschepping: Schindler's List is audiovisueel een prachtige film. Het serene zwart-wit komt uitstekend tot z'n recht en brengt enorm veel sfeer bij. Het lichtgebruik valt daarbij op. Het zijn die scènes, waarin er niet 'geacteerd' wordt, die het voor mij een goede film maken en z'n status rechtvaardigen. De raid op de Joden is het beste voorbeeld van zo'n scène.

Veder doet de cast het wel oké, maar ik ben niet kapot van Liam Neeson, noch van Ralph Fiennes. Neeson is m.i. te beperkt in zo'n dramarol en Fiennes' vertolking mist nuance, ondanks de pogingen in het script. Ben Kingsley als ingetogen, brave boekhouder maakt het meeste indruk.

En natuurlijk ook die slotscène, aan het graf van Oskar Schindler, die maakt ook indruk. Aanvankelijk vond ik de overgang wat abrupt, maar qua tragiek kan die scène wel tellen. Het deed mij even denken aan mijn bezoek aan Auschwitz enkele jaren geleden.

avatar van UlrikeB

UlrikeB

Schindler is voor mij echt een held als zakenman. Het is prachtig hoe hij zeker 1100 joden heeft kunnen redden van de dood. Ik vond het wel wat erg om te zien hoe hij bijna instortte van verdriet als hij nadacht over hoeveel joden hij nog had kunnen redden.

De film is zeer goed in elkaar gestoken en het zwart-wit was ook zeer mooi. Hierachter zit ook een betekenis, alle beelden van de oorlog zijn zwart-wit en zo lijkt het niet Hollywoodachtig.

Het einde vond ik toch wel het mooiste stuk van de film. De geredde joden die Schindler bedanken met een ring en hem een papier geven met al hun handtekeningen op zodat hij niet zou worden geëxecuteerd door de geallieerden. Voor hun was hij een held.

avatar van Q Jones

Q Jones

Ik schaamde mezelf dat ik deze film nog nooit gezien had.

Echt een hele goede film, visueel is het ook echt een plaatje is. En wat een pracht rol van Neeson. Deze film blijft echt even bij je. Alles klopt gewoon aan de film.

Fantastisch geregisseerd 5*

avatar van eddy kiprich

eddy kiprich

Het is de film waar je geen zin in hebt om te kijken, maar ook simpel weg niet over "kunt" slaan. De film is in mijn ogen voortreffelijk, laat de harde wereld zijn; hoe je iedere kans aangrijpt om te overleven, de bizarre waanzin, etc.

Voor mij is dit een absolute 5-sterren film. Onovertroffen in zijn soort. De vertolkingen van Schindler en de kampcommandant zijn uitstekend. Een must-see, ieder jaar. Hij laat je wel even achter met een wrang gevoel. Pareltje van een film.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Basto schreef:

Het is bijna 30 jaar geleden dat ik deze film zag. Nu stond de 4K UHD wel al een tijdje in de kast, dus geen betere dag als vandaag voor herziening.

Beetje dezelfde ervaring hier. Laatste keer dat ik deze film zag, was op huurvideo in 1994/1995. Eind vorig jaar kocht ik de 4K UHD versie en die had ik speciaal bewaard om gisteravond te bekijken.

Het blijft toch een indrukwekkende film. Dat ik hem al in één zitting heb uitgekeken, laat wel zien dat het verhaal mij wist te raken. Spielberg was voor die tijd vooral bekend vanwege zijn grote publieksfilms. Met zijn uitstapjes naar volwassen films als The Color Purple en Empire Of The Sun kreeg hij nog niet de waardering waarop hij waarschijnlijk had gehoopt. Dit veranderde met Schindler's List een film die niet alleen 7 Oscars in de wacht sleepte (waaronder Beste Film en Beste Regie), maar ook wereldwijd een groot kassucces was.

De heroïek die vaak nadrukkelijk aanwezig is in Spielberg's films, blijft hier gelukkig achterwege. Oskar Schindler is een held tegen wil en dank. In het begin ziet hij Joodse mensen vooral als een goedkope manier om flink geld te verdienen. Iemand die duidelijk profiteert van de oorlog. Maar hij blijft niet blind voor de wandaden die er destijds zijn gepleegd en op een gegeven moment ziet hij het als zijn morele plicht om de Joodse mensen te helpen, met gevaar voor eigen leven.

Schindler's List had een hele melodramatische film kunnen worden, maar Spielberg houdt zich gelukkig in. Het is eigenlijk een vrij intiem drama geworden, waarbij Spielberg zich vooral focust op het verhaal en de diverse karakters. In die zin vind ik Schindler's List dan ook een stuk geslaagder dan bijvoorbeeld Saving Private Ryan, die het vooral van de visualiteit moet hebben en veel minder van het verhaal of de karakters. De prachtige beelden van Janusz Kaminski worden ondersteund met de mooie muziek van John Williams. Het acteerwerk is over de gehele linie erg sterk. Topacteurs als Liam Neeson en Ralph Fiennes braken definitief door met deze film.

Zonder meer een klassieker en één van de beste films van de jaren '90.

avatar van Margino

Margino

Een absoluut meesterwerk. Beste film ooit.

avatar van Dayer

Dayer

Voor het eerst de film in z'n geheel gezien. Magistraal meesterwerk van Spielberg met een glansrol voor verschillende topacteurs en in het bijzonder Liam Neeson. Film speelt zich af in de Joodse getto van Krakau en later het werkkamp Plaszow. De beelden zijn ronduit gruwelijk, je wordt als kijker niet gespaard. De standrechtelijke executies vliegen je om de oren. Onschuldige mensen worden zonder mededogen afgeslacht door een blinde oorlogsmachine, robots van het naziregime. Als toppunt uiteraard Amon Göth die vanop z'n balkon - als ochtendritueel - willekeurig mensen gaat afknallen met een jachtgeweer. Schindler transformeert intussen van gehaaide kapitalist naar filantroop. Dat gebeurt best geleidelijk, al in zijn eerste contacten met Itzhak Stern geeft hij duidelijk aan dat hij joden niet ziet als ondergeschikten. Al profiteert hij er aanvankelijk zeker van om hen gratis in te zetten in zijn fabriek(en). Deze fabrieken zouden uiteindelijk veilige "havens" blijken voor de joden waarvan 1100 Schindlerjoden het drama zouden overleven. Het einde in kleur is bloedmooi, het haar op je armen gaat er van rechtstaan. Bijzonder verhaal van een van de helden van de Tweede Wereldoorlog, iemand die alles wat binnen zijn mogelijkheden lag in het werk heeft gesteld om mensenlevens te sparen. Zeer indrukwekkend.

avatar van The Oceanic Six

This list... is an absolute good. The list is life. All around its margins lies the gulf.

Schinder’s List, een monument van een film maar mijn laatste kijkbeurt dateert alweer uit 2011 dus het werd wel tijd om de film nog eens opnieuw te zien. Ik durf Schindler’s List wel de belangrijkste oorlogsfilm aller tijden te noemen en een van de, of misschien wel dé belangrijkste film ooit gemaakt. Maar dat is uiteraard subjectief, zelf zou ik geen belangrijkere titel kennen. Deze film maakt denk ik wel perfect duidelijk wat er in de oorlog met de Joden is gebeurd en hoe onmenselijk wreed zij zijn behandeld. Daarom doet het me ook zeer dat mensen er niks van geleerd hebben en tegenwoordig nog altijd aan Jodenhaat doen in de wereld.

Het verhaal van Oskar Schindler is denk ik wel bekend. Iemand die in het begin gewoon uit was op eigen gewin en langzaam ontdooide en menselijker werd toen hij met eigen ogen zag wat de Nazi’s de Joden aan deden tijdens de oorlog, terwijl hij de middelen en macht had om er een klein beetje wat aan te doen, wat hij ook deed door 1100 Joden te redden door ze te laten werken in zijn fabriek en een deel zelfs terug te halen uit Auschwitz voor de poorten van een zekere dood.

Steven Spielberg is natuurlijk niet vies van sentiment en emotie in zijn films te stoppen en dat doet hij hier ook, maar wel met zoveel respect en nederigheid naar de slachtoffers dat het allemaal heel erg natuurlijk aanvoelt en een aantal momenten, zeker op het einde, oprecht emotioneel en mooi voelen. Dit komt ook tot uiting door het zwart-wit beeld, op een meisje in een rood jasje na (die je later helaas nog eens ziet in een triest moment) en uiteraard het laatste deel met de echte mensen die Schindler heeft kunnen redden. De muziek is ook prachtig, ingetogen maar zo raak. En verder teert de film enorm op drie waanzinnige acteerkanonnen die de rol van hun leven spelen. Liam Neeson mag vandaag de dag wel zijn jaren volmaken met b-actiefilms, maar hij kan echt wel wat. Hij is fenomenaal als Oskar Schindler, met alle nukken die hij had. En Ben Kingsley is ook zo sterk als Iszhak Stern, de Joodse boekhouder die zoveel goed werk verrichte. En de laatste is Ralph Fiennes als de kwaadaardige SS-commandant Amon Göth, die maniakaal, onmenselijk wreed en zelfs een beetje charismatisch was. Een perfecte tegenspeler in deze film, maar bizar dat zo’n walgelijk stuk stront echt heeft bestaan. Volgens Wikipedia schijnt hij persoonlijk al zo’n 500 Joden te hebben vermoord, los van de moordorders die hij dagelijks gaf.

Eigenlijk is alles wat ik over de film typ vrij zinloos, want bijna iedereen kent deze film wel en is er vermoedelijk onder de indruk van. Verplichte kost om minstens eens gezien te hebben, maar ook na vele extra kijkbeurten raakt de film me nog steeds. Ik ben zelf een paar jaar geleden in Auschwitz geweest, dat was zo heftig dat ik sindsdien nog meer kan worden geraakt door dit soort films vol menselijke waanzin.

5* blijven natuurlijk staan

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1954 berichten

Deze film toen in de bioscoop gezien met een aantal vrienden en vriendinnen. We zouden daarna nog op stap gaan. Ik was toen 22 jaar.

We waren zo ontdaan en emotioneel onder de indruk dat we stil voor ons uit zaten te staren in de kroeg. We hebben toen maar besloten om naar huis te gaan.

Deze film is VERPLICHTE KOST voor iedereen.

Ik vraag me af wat wereldleiders, zoals Poetin, Trump, Kim Jong-un, etc. van deze film vinden en dan nadenken over hun eigen handelen.

Als je dit ziet, schaam ik me echt dat ik een mens ben. Wat een vreselijk wezen. Ik had liever een Orka of Condor geweest.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Eén van de enige films waarvan ik me nog herinner hoe ik me voelde (terneergeslagen en rot) toen ik uit de bioscoop stapte, en dat is dus al meer dan dertig jaar geleden. Zegt genoeg. Veel woorden hoef ik aan Schindler's List niet te besteden. Een man kan wel degelijk het verschil maken in tijden van oorlog, en zeker een man met een geweten en kompassie, (en veel geld). Neeson in de rol van zijn leven, maar de hele film haalt vooral overtuigingskracht uit dat zwart-wit realisme en de onverbiddelijke taferelen van de Nazi misdaden die op het netvlies blijven hangen tot ieders grote droefenis.

avatar van Film Pegasus

Meer dan 30 jaar na release van de film, 80 jaar na het einde van de oorlog zelf, blijft de film indruk maken. Er waren al films voordien over de jodenvervolging. Denk aan dagboek van Anna Frank of Sophie's Choice, en verschillende documentaires. Maar Schindler's List had een enorme impact op het beeld van WO II, de jodenvervolging en de holocaust. Zowel in Amerika, maar ook in Europa zelf. Nadien zouden meer films over het thema volgen, zoalsThe Pianist, La vita e bella, The boy in de striped pyjama, Son of Saul, Zone of intrest, ... Maar geen enkele heeft dezelfde impact als Schindler's List.

Het gaat op zich zelf niet zo zeer over de figuur van Schindler. De meningen waren begrijpelijk gemengd bij joodse kijkers na deze film. Redder van veel joden, maar evengoed een zakenfiguur en lid van de nazipartij die zijn fabriek recht hield met joods geld en joodse werknemers. Het leven is niet zwart wit, en het is moeilijk om een oordeel te vellen. Wel centraal zijn de joden zelf. De vervolging, de ontmenselijking en zelfs vernietiging. De feiten van Schindler's List zijn vrij accuraat. Blijkbaar zou Amon Göth in het echt nog erger geweest zijn, wat licht afgezwakt is om het nog geloofwaardig te houden. In de lijst van grootste filmslechterikken is hij op stip de hoogst genoteerde niet-fictieve figuur.

Steven Spielberg maakte deze film niet alleen met creatief talent voor een onderwerp dat hem dierbaar was, maar ook met een persoonlijke insteek waarbij het nog belangrijker was wat de kijker te zien zou krijgen. Gewoonlijk in Hollywood zijn het de Amerikanen of verzetsleden tegen de nazi's, maar hier krijgen de joden een gezicht en een naam. Veel joden waren bij de release bezorgd dat het acteren en dus naspelen van de feiten, geen respect toonde voor wat er gebeurd was of als een parodie zou overkomen. Maar velen (en ik zelf ook) denk net dat het zo belangrijk is dat dit nooit vergeten wordt, en dan helpen films en documentaires hopelijk. Want wat we hier zagen is wel degelijk echt gebeurd en nog veel erger, bijna onmogelijk te vatten.

Schindler's List blijft ook 30 jaar later nog nazinderen. Spielberg's meesterwerk met een topcast, muziek, setting en beklijvende beelden...

avatar van Ivan De Preter

Ivan De Preter

Waanzinnig ! Ik heb deze film al 6x gezien en ik blijf er stil en teneergeslagen van worden. Je voelt de gruwel en pijn overal. Ralph Fiennes speelt zijn rol als " monster " heel indrukwekkend. Voor mij een van de beste films ooit.