• 9.373.557 stemmen

Dances with Wolves (1990)

Western | 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Genre: Western

Speelduur: 181 minuten / 236 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Kevin Costner

Met onder meer: Kevin Costner, Mary McDonnell en Graham Greene

Releasedatum: 8 februari 1991

Plot Dances with Wolves

"Inside everyone is a frontier waiting to be discovered."

Luitenant John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per ongeluk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.

Lieutenant Dunbar

Stone Calf

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

laundromat schreef:

Nog nooit gezien, en ook de behoefte niet. Heeft met Costner te maken en met verhaal. Trekt me niet. Maar als ik de lyrische berichten lees hieronder....ik sla nog een keer over...miss volgende keer.

bedankt voor dat info. ik wil je dan gelijk nomineren voor "meest nutteloze post van het jaar"

voor de liefhebbers, film komt morgen weer op televisie - zaterdag 27 augustus, 20:00 uur (RTL7)

avatar van AGE-411

AGE-411

El_Cascador schreef:

@ AGE-411 : Een Bruce Wayne-western? Ik zie Batman al op zn paard door de prairie crossen

Wat de film zelf betreft kan ik kort zijn: prachtige beelden, prachtige muziek, ontroerend verhaal! Een klassieker!

4,5 sterren

John Wayne uiteraard Soms loop ik zo verstrooid ...

avatar van laundromat

laundromat

Uzza_Sparta schreef:

Bedankt man! Wanneer hoor ik of ik gewonnen heb?

avatar van jochemslot

jochemslot

Mooiste film ooit!

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Daar zou een betere poster bij passen

avatar van Warren Stantin

Warren Stantin

Ondanks behoorlijk wat onwaarschijnlijkheden, blijft dit een prachtige film. Vooral de landschappen zijn schitterend in beeld gebracht. Ik heb de film talloze malen gezien maar verveeld geen seconde. Af en toe wel wat al te sentimenteel maar dat is typisch Amerikaans. Costner kennende verbaasd me dat ook niets. Wat ik het meest waardeer in deze film is dat de oorspronkelijke bewoners van de VS als volwaardige mensen worden gezien. Dat kun je van bepaalde Nederlandse politici, die Indianen omschrijven als "de Turken van Noord-Amerika" niet zeggen. Politici ook die zich waarschijnlijk nog nooit in geschiedenis hebben verdiept of een Indianen-reservaat hebben bezocht.

nakada

Behoorlijk wat onwaarschijnlijkheden ? Welke allemaal dan ?

avatar van De Knip

De Knip

De synopsis hierboven vertelt zo'n beetje de eerste 2 uur van de film. ABC verhaaltje in een aardig jasje. Costner is de koning van de 2 uur plus films. Hier regisseert hij en is de held van de film.

Omdat de goosebumps nergens bij mij te besporen waren, ga ik niet verder dan een zeventje. Deze hoef ik voorlopig niet weer te zien. Té lange zit om te blijven boeien. Het moment dat je op het puntje naar je stoel gaat, begint als eindelijk de blanken eens arriveren.

***1/2

avatar van De Knip

De Knip

nakada schreef:

Behoorlijk wat onwaarschijnlijkheden ? Welke allemaal dan ?

Voor het gevoel de taal in no-time onder de knie krijgen, is vrij knap. Als hij gepakt wordt door de Amerikanen vertelt hij dat hij in april op het fort was gekomen. Dat impliceert dat Costner er niet heel erg lang heeft gezeten.

avatar van Ragna

Ragna

Eenzaamheid nekt een mens. En sommige mensen zijn heel snel in een taal oppakken, zeker als dat zo'n beetje de enige taal is die er gesproken kan worden. Vind het dus heel onwaarschijnlijk dat hij zo snel de taal leert.

Ergerde me aan de muziek en de kleding, zag er net allemaal te schoon uit vaak... Verder wel een mooie film met mooie beelden natuurlijk (van de landschappen dan). Voor de derde keer stukjes van gekeken nu, blijft een te lange zit om hem voor de zoveelste keer helemaal te zien minpuntje dus.

avatar van RoFFeL

RoFFeL

Voor de 2de keer gezien. Weer helemaal uitegekeken, verveeld geen moment. Wat een kortzichtige mensen zijn wij dan als westenaren dacht ik nu aan het einde van deze film. Hoe kan het toch dat wij vandaag nog steeds de waarde van de natuur, en van anderen, niet inzien en zoveel kapotmaken? waarom moet iedereen persé nét zoals ons denken, doen, leven?

Mooie, maar ook emotionele film over de laatste jaren van het oude westen.

Prachtige natuurbeelden.

Geweldige muziek.

Meesterwerk!

De Knip schreef:

Dat is maar één ding en is bovendien niet zo onwaarschijnlijk. De beginselen van een taal zijn toch makkelijk in enkele maanden te leren. Doen mijn kinderen op school ook.

Maar hij had het over allerlei onwaarschijnlijkheden. Welke denk je dan dat dat zouden moeten zijn ? Ik zie ze niet.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

Mooi, zweverig drama van Kevin Costner. Begint lekker traag, maar dat verandert zo'n beetje in het midden van de film. Niet dat de film andere wendingen krijgt, maar het tempo wordt verhoogt, en zitten er ook onduidelijke tijdsprongen tussen. Dat wordt geompenseert door de sfeer die er nog wel in zit. Over het verhaal kunnen we uren zeuren, maar het gaat vooral over de manier hoe die verteld wordt, en dat heeft Costner goed gedaan wat mij betreft. Zeer geslaagd.

avatar van soom

soom

Indianen hebben m'n interesse. Misschien door Pocahontas, absoluut door the New World gezien te hebben, en ook zeker weten door Winnetou te hebben gelezen. Het is zo schraal, dat de blanke importmensen de oorspronkelijke bewoners van Amerika moesten verjagen, tot er niets anders overbleef dan een matig stukje land... Waar niets kan worden verbouwd (of heel lastig). Hoe dan ook, Indianen hebben meer respect voor het land/dieren dan wie dan ook. Ze nemen (of namen) alleen wat ze nodig hebben, meer niet. Howg! Ik werd dan ook kwaad toen die wolf afgeschoten werd, zo afschuwelijk. Wat een tegenstelling het is met de Indianen. Verder is het wel een beetje mager, zaten er wat dingetjes in die niet helemaal bij het verhaal pasten. Maar wel mooi verder, rollen worden mooi gespeeld, Indianen zijn machtig interessant.

avatar van Jonesy

Jonesy

soom schreef:

Moet je nu eens kijken hoe de indianen met hun reservaten omgaan? valt je dan vies tegen ... (al dat respect voor de natuur enzo)

nakada

Jezus wat een misplaatste opmerking.

Eerst ze van 99% van hun land afjagen, vervolgens 'opsluiten' in een paar stukjes woestijn en dan het ze kwalijk nemen als ze niet zorgen voor hun gevangenis ?

avatar van Thorak

Thorak

En dat is nog niet eens het ergste van het geheel. Ik ben jaren geleden in een Navajo reservaat geweest en ook een aantal nachten overnacht, maar ze mogen zelfs in dat stukje land dat ze nog hebben hélemaal niets! Om 20.00u moet alles dicht en mag er niets meer verkocht worden, als je dan in een restaurant zit word om 19.55u gewoon je bord voor je neus weggehaald en om 19.59 word je met een 'doggy-bag' naar buiten gestuurd. In eerste instantie vonden we dat, op zijn zachts gezegd, bijzonder vreemd. Later bleek dat als ze om 20.01 nog open zijn en er mensen zitten dan kunnen ze de volgende dag per direct gesloten worden!

Psychisch worden de Indianen in Amerika nog steeds aan alle kanten zwaar vernederd. Niet zo heel raar dat er zo veel aan de drank zijn.

avatar van Jonesy

Jonesy

Hmm er zit wel wat in,, maar belasting etc hoeven ze dan weer niet te betalen...

avatar van bozzy

bozzy

schitterende beelden mooi verhaal maar iets te lang om echt je aandacht erbij te houden.

in ieder geval wel een glansrol van Kevin.

avatar van Trouble's

Trouble's

Hele mooie film! Mooie beelden, aansprekend verhaal en (naar mijn weten) de eerste keer dat deze kant van die "fantastische" Amerikanen eens verteld werd!

Lange zit, maar aanrader.

Wat anders... ik vind het heel vreemd & super irritant als mensen gaan posten dat ze een film nog niet gekeken hebben en dat al/dan niet gaan doen... Wie kan dat wat schelen?!

Daar zijn andere site's voor!!

avatar van nadrin

nadrin

blijft een meesterwerk in alle opzichten

Jonesy schreef:

avatar van wibro

wibro

Van deze film nu de director's cut gezien, de versie van 236 minuten die voor mijn gevoel veel langer dan vier uur duurde. Deze film moest het van mij dan ook hebben van het eerste en het laatste uur. De twee uur daartussen ervaarde ik als ontzettend 'boring'. De confrontatie van de Sioux met de Pawnee was nog wel interessant maar het gedoe van John Dunbar en de Sioux vond ik op een gegeven moment slaapverwekkend. Mijn sympathie ging ook niet zo zeer uit naar John Dunbar en de Sioux - ondanks dat ze volledig in hun recht stonden uiteraard -, maar meer nog naar het paard van John Dunbar en vooral "Two Socks", de "Grote Boze" wolf. Dat de soldaten die "Two Socks" voor de lol hadden doodgeschoten later door de Sioux afgemaakt werden gaf mij een ontzettend goed gevoel.
En ja, de Indianen, wij kennen het verhaal. Zij werden destijds gewoon van hun land verdreven. Het verhaal van de boze blanken kennen wij ook, zij zagen de Indianen als "untermenschen". Arthur Penn heeft daar in 1970 ook al een film over gemaakt "Little Big Man", imo een veel betere film dan deze "Dancing With Wolves", die dus echt geen primeur was wat betreft het ontkrachten van de mythe dat de indiaan altijd de slechterik was.
Visueel zag deze film er allemaal best prima uit - dat moet gezegd worden - maar ik zeg het nogmaals; vier uur is veel te lang voor deze film die makkelijk in 2½ uur had gekund.

avatar van maurice32

maurice32

Verhoogd van 4 naar 4,5 sterren , blijft een meesterwerk .

avatar van maurice32

maurice32

En komt in mijn top 3

avatar van Masterbrain

Masterbrain

Zo mooi diepgaand en begrijpend .

Als ze de inidanen nou geen engels begrijpende en sprekende persoon hadden hoe zou het dan zijn geweest , vraag ik me af.

avatar van yeyo

yeyo

Dances with Wolves mist diepgang, ironie (infantiele humor is er echter bij de vleet) en scherpte om thematisch interessant te zijn. Fijn dat de Indianen voor een keer als good guys mogen opdraven, maar dat had ook zonder Disney karakterisering gekund: de Sioux worden nl. voorgesteld als overdreven stoïcijns, wijs, tolerant, dapper, ecologisch bewust etc.. De yankees zijn dan weer pafferige idioten, zowel militair als moreel totaal incompetent, en halen hun plezier uit het opjagen van Costner's hondje (meest schaamteloze scène aller tijden?) Cinematografisch zeer degelijk, maar Costner bewijst niettemin geen Eastwood, Ford of Leone te zijn. Al moet ik toegeven dat de bizonjacht wel een hallucinante, indrukwekkende scène is.

Samuel Fuller's meesterwerk Run of the Arrow gaat over hetzelfde onderwerp, maar is meer ambigue en intelligent. Hoogste tijd dus dat die film eens wat meer aandacht krijgt!

avatar van pop

pop

Alles ziet er behoorlijk geinig uit. Mooie beelden niks mis mee. Maar op het moment dat het echt gevaarlijk begint te worden voor de americano's haakt brave costner uiteraard af. De boel moet verkopen niet waar?

avatar van tristanrc1

tristanrc1

yeyo schreef:

Je moet een film als deze meer als een sprookje zien denk ik, een Disney film inderdaad, maar dan voor volwassenen. Niet alles in een film hoeft realistisch zijn natuurlijk.

avatar van yeyo

yeyo

Dat is zeker waar, maar ik vind het altijd riskant om een serieus maatschappelijk / historisch onderwerp te combineren met een sprookjesachtige stijl. Soms kan het wel werken, wanneer de thematiek toch genoeg diepgang krijgt, verfrissend wordt aangekaart of de cinematografie buitengewoon is (Spielberg's Empire of the Sun bv.). Dat vond ik hier echter niet het geval.