• 9.378.500 stemmen

Final Destination 5 (2011)

Horror | 92 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: Steven Quale

Met onder meer: Nicholas D'Agosto, Emma Bell en Miles Fisher

Gesproken taal: Engels en Kantonees

Releasedatum: 25 augustus 2011

Plot Final Destination 5

"Death has never been closer."

Het voorgevoel van Sam redt een groep collega's van een instortende hangbrug. Maar het was niet de bedoeling dat deze groep nietsvermoedende zielen dit zou overleven. In een race tegen de klok doet de onfortuinlijke groep verwoede pogingen om een manier te ontdekken om uit de sinistere agenda van de dood te ontsnappen.

Herzien op Netflix.

Al met al een vermakelijk vijfde deel, maar ik stoorde me wel enorm aan de laatste scene. Als je het script dan wilt laten aansluiten op deel 1, zorg dan wel dat je informatie klopt. Nu word er gezegd dat er maar twee mensen van boord gingen, maar er gingen er zeven van boord.

Leuk om Tony Todd in een iets grotere rol weer terug te zien als Coroner.

Miles Fisher blijft trouwens wel goed in z’n rol na Superhero Movie, waar die Tom Cruise nadeed, zelfs z’n stem komt aardig in de buurt.

avatar van mrklm

mrklm

Een nieuw blik met aantrekkelijke, matig acterende tieners en Dennis [David Koechner] gaan de strijd aan tegen de dood nadat Sam [Nicholas D’Agosto] ze redde van een instortende brug dankzij een visioen. De oplettende kijker weet in welke volgorde de overlevende alsnog op gruwelijke wijze door de dood worden ingehaald, maar Quale doet dat met een dosis suspense en goed getimede zwartgallige humor die ontbrak in Final Destination 4. Deze afsluiter van de franchise maakt op verrassende wijze de cirkel rond door een link te leggen met de eerste film uit de serie. Met Courtney B. Vance als een sceptische agent en Tony Todd als een onheilspellende zonderling zijn er ook wat acteerzwaargewichten aangetrokken en de af De scène met de evenwichtsbalk heeft een voortreffelijke spanningsopbouw. Niet aan te raden voor mensen die binnenkort of regelmatig naar de oogarts moeten. De aftiteling begint met een compilatie van alle “executies” uit de voorgaande films.

avatar van The Oceanic Six

En hiermee ben ik alweer klaar met het opnieuw bekijken van de reeks als voorproefje op de nieuwe film die volgende week gaat draaien. De conclusie is wel dat de eerste drie delen verdomd leuk waren, daarna zakte het best weg met een hele slechte vierde film terwijl deze vijfde film nog best vermaakt maar ook niet zo goed is.

Deel vier begon in te haken op de 3D hype van destijds en dat leverde spuuglelijke CGI en hele flauwe kills op. Deze vijfde film zit helaas nog steeds met 3D aan te rommelen, maar het oogt toch wat overtuigender en vooral veel minder nep. Niet dat het me iets doet met die 3D camerastandpunten en voorwerpen die naar je toe schieten als kijker, maar het is net acceptabel.

Na een vliegtuigramp, snelwegcrash, achterbaandrama en autoraceongeval is er nu een instortende brug. Ze weten wat dat betreft wel steeds op een leuke, creatieve manier een Final Destination film te starten. Het was gelukkig veel leuker dan de vorige film, maar echt heel vermakelijk was deze ramp ook weer niet al krijg ik altijd wel de bibbers van zulke hoogten. Daarna volgt weer een standaard Final Destination verhaaltje waarbij een aanwezige agent dit maal voor wat afwisseling zorgt. Niet echt heel interessant, maar het kijkt voor anderhalf uur best oké weg. De kills zijn weer wat creatiever en grover, waarbij zo'n ooglasermoment best smerig is. Ook de acupunctuursessie en het turnen hadden hun momenten. Maar de film leek een beetje oninteressant uit te doven, totdat je als kijker merkt dat hun vliegreis een directe aansluiting is op de vlucht uit de eerste film. Daar moet ik de film toch wel de credits voor geven, al wist ik het natuurlijk nu want ik kende de film al. De cast was niet zo heel veel aan, maar enkele bijrollen zoals de terugkeer van Tony Todd wel. Spijtig dat de man overleden is, al gaan we hem nog wel in de aankomende film zien.

Het levert de voorlopig laatste film ieder geval een voldoende op, maar het was niet onlogisch dat er veertien jaar geen nieuw deel meer verscheen want de inspiratie leek op en de reeks was vastgelopen. Ben benieuwd wat deel zes ervan gemaakt heeft.

3* (was 3,5*)

avatar van AngelicV

AngelicV

Platgeslagen, doch iets beter dan deel 4. Parijs lijkt een favoriete bestemming te zijn waarbij de 'loop' aan t eind goed bedacht is. Verder veel van t zelfde helaas... 2,25*