• 9.381.150 stemmen

Geregisseerd door: J.C. Chandor

Met onder meer: Kevin Spacey, Paul Bettany en Jeremy Irons

Releasedatum: 10 november 2011

Plot Margin Call

"Be first. Be smarter. Or cheat."

Een grote investeringsbank verkoopt, ondanks de grote risico’s en de vele waarschuwingen, riskante investeringspakketten aan hun cliënten. Op een late avond ontdekken twee jonge werknemers dat het onderpand van de bank om eventuele verliezen te kunnen compenseren niet meer volstaat en dat het bedrijf op een grote ramp afstevent. Omdat heel Wall Street van deze slechte investeringen probeert af te komen, realiseren ze zich tot hun grote schrik dat de markt op het punt staat in te storten. Er wordt een nachtelijke vergadering georganiseerd met de top van de bank, waarbij gekozen moet worden tussen twee opties: de bank ten onder laten gaan of toch proberen de riskante pakketten te verkopen.

Sam Rogers

mr. Prizzi

gmx schreef:

Volgens mij haal jij 2 dingen door elkaar:

1) het (compleet legaal en compleet ethisch) verkopen van een bundel hypotheken

2) Fraude/oplichting met dit soort bundels, door bijvoorbeeld enkel slechte hypotheken te bundelen en te doen voorkomen dat het om willekeurige hypotheken zou gaan..

Ik denk dat jij de hele tijd niet in de gaten had, dat ik het (nav de film) uitsluitend alleen over punt 2 heb gehad, dus ik vrees dat jij dus twee dagen in verwarring bent geweest, maar dat geeft niet we zijn er uit nu

Punt 2 komt niet in de film naar voren, maar is wel degelijk gebeurd, zie bijvoorbeeld die link die ik hierboven al postte ( http://www.sec.gov/news/press/2010/2010-59.htm ). Echter handelt de film hier niet over

Komt niet letterlijk in de film naar voren, maar... (nogmaals) wel impliciet zie dialoog IMDB-link

Irons-Spacey. En voor de mensen die met enige voorkennis deze film hebben bekeken handelt de film gewoon over de laatste 24 uur van Lehman brothers.

avatar van erpunited

erpunited

Het is wel een redelijke film alleen zo langdradig. Werd echt saai op een gegeven moment

avatar van KingJ

KingJ

Boeiende film, naar mijn idee werd er goed geacteerd en wordt het verhaal rustig gebracht, mooie details en aankleding ook. Voor mensen die interesse hebben in de financiele wereld zeker een aanrader: 3,5*

avatar van PEN15

PEN15

En zo niet, is het dan een afrader? Dit is echt absoluut geen thriller.

avatar van Magister

Magister

Leuk oppervlakkig fimpje over een simpele en corrupte financiele wereld.

Jaren in 'lucht' handelen en luchtbel opblazen. Tot niet verder kan. Dan met voorkennis

ng een grote slag slaan om een handjevol mensen nog rijker te maken en duizenden armer.

Enige wat je de overheid kwalijk moet nemen is deregulering en dus geen controle.

Oh en het toestaan van privatisering van winst en socialisering van schulden. Dat voelt de wereld

nog jaren.

avatar van james_cameron

Sterk drama met een meer dan uitstekende cast. De plot is, hoewel intelligent uitgewerkt, aan de karige kant, maar het gegeven is meeslepend genoeg om de volle lengte te blijven boeien. Daarnaast zijn de personages interessant en de dialogen krachtig. Fijn om weer eens een amerikaanse film te zien die niet draait om snelle montage en visueel spektakel maar doel weet te raken puur door unaniem overtuigend akteerwerk.

avatar van gauke

gauke

Film over de eerste 24 uur (fictief) van de financiële- en krediet crisis, met een duidelijke en simpele goed/slecht verdeling. De verschillende personages zijn in de kern mensen met fouten en met morele en waarde standpunten. 'Margin Call' is vooral een karakerfilm, zonder actie, waarbij de dialogen voor spanning moeten zorgen. De cast is dan ook indrukwekkend. Vooral Kevin Spacey vind ik eruit springen. In een recensie las ik dat de boodschap schokkend en onwerkelijk is hoe situaties als deze en onbegrensde hebzucht in combinatie met grensoverschrijdende risico's, een wereldwijde financiële crisis hebben kunnen veroorzaken.

avatar van mrhanky

mrhanky

JJ_D schreef:

Nee, zo is het script nu eenmaal.

Twee uur lang moeilijk doen over een complex economisch probleem dat nooit ten gronde wordt uitgelegd, verder oppervlakkige pesonages uittekenen die zich om de vijf minuten in holle Amerikanismen uitdrukken, etc. Te Hollywoodiaans om de kritiek, die er zeker in zit, echt te laten doordringen. Hoewel een film met veel clichés, vind ik 'Wall Street 2' rond deze problematiek toch véél interessanter.

Ik ga helemaal mee met de review van JJ_D vooral het schuingedrukte gedeelte

avatar van Koerok

Koerok

Deze hele kwestie verdient een film die dieper gaat dan Margin Call, als is er natuurlijk al wel de documentaire Inside Job (2010) die vrij goed weergeeft wat er is gebeurd tijdens de huizencrisis in de VS.

Misschien kunnen ze The Big Short van Michael Lewis verfilmen. Echt een geweldig boek, dat ondanks de complexe materie toch leest als een trein. De schrijfstijl van Lewis leent zich mijns inzien goed voor verfilming (hij is al twee eerder zeer goed verfilmd met The Blind Side (2009) en onlangs Moneyball (2011).

Overigens moet ik er wel bij aantekenen dat, zowel in Inside Job als The Big Short, de rol van de overheid onderbelicht blijft.

Margin Call boeide me niet echt.

Zeer goed commentaar trouwens van gmx in dit topic!

avatar van Koerok

Koerok

Koerok schreef:

Kijk aan, er zijn inmiddels plannen om dit te gaan doen!

The Big Short: Inside the Doomsday Machine (2014) - IMDb

avatar van akka

akka

tja, mooie film over keuzes die je moet maken.

En trouwens als iedere bank die hier achter was gekomen, dan hadden ze allemaal geprobeerd de hypotheekportefeuilles te verkopen.

En ja dit gaat over de ruggen van gewone mensen heen.

Achter banken zitten immers ook mensen..

Deze crisis wordt minder hard getroffen onder de gewone "arbeider", want in Amerika kun je tot noch toe weglopen van jouw huis, de hypotheek blijft dan bij het huis. Hij is niet persoonsgebonden. Dus de enige gewone arbeider die door deze crisis wordt getroffen zijn de mensen die hier (in) direct een belegging in hebben gedaan. En dat zijn vaak niet de gewone mensen maar de wat hogere laag van de samenleving.

De lagere samenleving wordt echter wel getroffen, via bijvoorbeeld bank-rentes die ze ontvangen die nu opeens lager zijn geworden. Alleen niet zo erg zoals sommige mensen nu beweren.

3.5 voor de film trouwens

avatar van konynewortel

konynewortel

1 groot financieel DRAMA , en de film ook geeuw.

avatar van Number23

Number23

1 Oscar-nominatie:

- Best Writing, Screenplay Written Directly for the Screen

J.C. Chandor

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Actueel en dicht bij de werkelijkheid. Als kijker vond ik het schandalig hoe achteloos en nalatig met grote fortuinen wordt gespeculeerd, net als ik verontwaardigd was over de hele bankcrisis in Belgie toen het in het nieuws kwam.

De CEO van de bank in die film is hiervoor erg kenmerkend : een man die enkel geeft om de overleving van zijn bedrijf en niet om de mensen die er door getroffen worden. Om zijn objectieven te bereiken strooit hij binnen de onderneming gul met bonussen rond om bvb zijn rommelproducten zo snel mogelijk te verkopen vooraleer hen te ontslaan . Veel geld in handen van mensen die er dagelijks mee bezig zijn verliest haar waarde en wordt bijna iets ordinairs als WC papier, terwijl het voor u en mij iets is waar men hard voor moet werken.

Dit independent filmpje wordt ondersteund door enkele grote namen zoals Kevin Spacey, Demi Moore en Jeremy Irons. Hun ervaring zorgt ervoor dat het niet zomaar een saaie talk show wordt met ingewikkeld jargon. Het is gezien het onderwerp best wel onderhoudend en is veel meer een reflectie over hoe mensen in de financiële wereld geld zien en beschouwen dan een betoog over het hele mechanisme dat de wereldeconomie heeft doen wankelen.

avatar van Miss Lola

Miss Lola

Goed verhaal, gebaseerd op de Lehman Brothers. Een kijkje achter de schermen van het begin van het einde en het verval van de economie. Goed acteerwerk. Kevin Spacey draagt de film weer.

avatar van gondwana

gondwana

Heel keurig. Sterk geacteerd, goed verhaal geen overbodige scenes of sentimentaliteit, lekker cynisch.

avatar van jipt

jipt

Sfeervol portret over de teleurgang van het bedrijf dat de economische crisis veroorzakte. Compromis -en uitzichtloos met uiteindelijk de keuze om de economie te vernietigen voor eigenbelang. Bijna elk persoon in de film is egoïstisch en kent weinig gevoel voor collectieve waarde, wat het depressieve van zo'n bedrijf als Lehman Brothers alleen maar aansterkt. Daarbij was het ook nog eens sterk gespeeld en sfeervol geschoten maar kende de film op enkele sterke dialogen na weinig hoogtepunten. Kom dan ook niet hoger dan een dikke 3,5*

avatar van BBarbie

BBarbie

Degelijke film, die gezien de actualiteit van het onderwerp én de sterke rolbezetting toch enigszins tegenvalt. Het eerste deel is beduidend beter dan de tweede helft.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het geen misse film. 'k vond het wel eens een interessant verhaal over het begin van een financiële crisis. De cast vond 'k een beetje wisselend. Jeremy Irons en Kevin Spacey waren goed op dreef, van de rol van Demi Moore had 'k wel meer verwacht.

Spannend of meeslepend werd het nooit, saai evenmin.

'k vond het de moeite om eens gezien te hebben, niet meer en niet minder.

avatar van dudebag

dudebag

Zeer underrated. Met Margin Call ben je verzekerd van een sterke film. Er bestaan tegenwoordig nog weinig films waarin van persoon tot persoon zulk ongelooflijk acteerwerk in voorkomt. Met een kille, serieuze en vooral mysterieuze toon behoud Margin Call toch een geweldige spanning. Voor een film over niets anders dan cijfertjes en de economie die op instorten staat, vind ik dit knap. Het verhaal is overduidelijk het grootste pluspunt van de film. Geniale dialogen over en weer, zeer toepasselijke en wel uitgevoerde metaforen die het script al helemaal top maken. Bovendien een goed einde met een duidelijke boodschap.

Ik stond versteld van Margin Call, duidelijk onderschat. Vier verdiende sterren.

avatar van Sumon

Sumon

Een film die een menselijk gezicht geeft aan de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten. We maken kennis met de mensen verantwoordelijk voor de crisis. De film (lees documentaire) speelt in op de verontwaardiging van de gewone burger die als kijker ziet dat de (pervers betaalde) topmanagers de wereldeconomie als harteloze criminelen doen ineenstorten. In die verontwaardiging zit een eerlijke boodschap, die in alle delen van de film doorsijpelt. De waarheid is pijnlijk en wordt jammer genoeg weggedrukt (ook door de kijker, die zich niet schuldig acht aan de crisis) omdat ze ons tot reflectie dwingt. De drang naar hebzucht sleurt ook de jonge onbezoldigde Peter en Seth mee, die tegen wil en dank moeten beseffen dat er op Wall Street geen plaats is voor het geweten. Het frustrerende eraan is dat tot op vandaag niemand verantwoordelijkheid heeft genomen, en structurele veranderingen uitblijven.

Verder ook gewoon steengoede film met schitterende acteerprestaties. Weer typisch dat deze film genegeerd wordt door Hollywood, met de hoop dat de boodschap een stille dood sterft.

avatar van gmx

gmx

Sumon schreef:

Jep, het zijn allemaal boeven, net zoals elke marokkaan een dief is, niet ? Zucht ...

avatar van Barry83

Barry83

Een erg saaie, langdradige film die denk ik een weinig breed publiek zal aantrekken.

avatar van Sumon

Sumon

gmx schreef:

Wel, dat zeg jij. Ik zeg alleen dat wat gebeurd is, crimineel en amoreel is. Ik bedoel niet enkel het traden van verpakte hypotheken, maar ook de bonuscultuur, waarderingsmodellen,... Met het gekende resultaat; namelijk het instorten van het systeem.

Maar dit alles staat los van de boodschap van Chandor die ik recenseerde. Vat dit dus zeker niet te persoonlijk op. Bovendien kan je niet ontkennen dat Jeremy Irons een echte egoïstische bad guy vertolkt. Misschien drukte ik het wat sterk uit, maar je maakt mij niet wijs dat naar eer en geweten gehandeld werd.

Ik zeg dus zeker niet dat traders gewetenloze en zielloze gangsters zijn. Waar jij mij wel min of meer van beschuldigde.

avatar van Thomas83

Thomas83

Fantastische en onderschatte film. Had een oerdegelijk tussendoortje verwacht, dus ik was wel verrast dat de film zo indrukwekkend bleek. Ook al omdat het weliswaar een belangrijk onderwerp aansnijdt, maar niet bepaald een onderwerp waar ik snel een film over zou willen zien.

De openingsscène maakte alleen al direct erg nieuwsgierig en deze geeft de film ook al een beetje een menselijk gezicht. De film heeft ook een heerlijk sfeertje wat niet echt goed uit te leggen valt, al wil ik best een poging doen. Aan de ene kant wel echt het sfeertje van een zaterdagavond en nacht, maar daarnaast ook dat harde en zakelijke. Dat werkt heel goed. Er zijn niet veel locaties nodig om je als kijker geboeid te houden.

Wat natuurlijk ook nogal uitmaakt is het spel van de acteurs. Het had wat dat betreft bijna een toneelstuk kunnen zijn. De cast is ook gewoon erg goed. Quinto is al een goede acteur, van Tucci weet je van tevoren al dat hij er echt wat leuks van maakt, Demi Moore heeft een rol die verrassend goed bij haar past en Spacey vind ik de laatste jaren lang niet altijd even leuk, maar is in deze rol ook echt op zijn plaats. Bettany en Baker zijn ook goede acteurs.

Het zijn alleen niet deze acteurs die het meeste indruk maken, en ook niet andere goed ingevulde bijrollen. De ware glansrol is toch echt voor Jeremy Irons, die fenomenaal is als de keiharde baas van het bedrijf. Zijn introductie alleen al, hoe hij met helikopter binnenkomt. En hoe in de film toch krachtig overkomende personages in zijn bijzijn vaak toch wat angstig lijken. Erg mooi. Irons heeft ook echt dat vuur in zijn ogen. Een rol met een bepaalde arrogantie, charisma en hardheid gespeeld. Tony Montana-achtig zou ik zelfs zeggen. Belachelijk dat dit hem geen Oscar-nominatie op heeft geleverd. Was gelijk ook mijn grote favoriet geweest.

Verder zijn de verhoudingen tussen de personages ook erg interessant. Iedereen heeft ook echt zijn rol in de boodschap die de film uit wil dragen, zelfs zo'n Badgley die er maar wat bij lijkt te hangen. Er zit nog aardig veel symboliek in de film, en voor mijn gevoel is me nog veel hiervan ontgaan. Ook in hoe kleine ogenschijnlijk onbelangrijke dingetjes al een betekenis lijken te hebben. De dialogen zijn ook ijzersterk. Het regelmatige jargon stoort niet maar boeide me alleen maar en er zijn veel oneliners en scènes die echt zijn blijven hangen.

Die allerlaatste had met Sam die bij zijn ex een graf graaft voor zijn hond had voor mij alleen niet zo gehoeven. Ook deze scène heeft duidelijk zijn functie, maar het werkte toch niet helemaal voor me. Misschien ligt het er allemaal wat te dik bovenop hier of zo. Eigenlijk heel dat zijplotje met die hond. Maar doet niks af aan de grote klasse van deze film. 4.5*. Laat je niet afschrikken door het onderwerp of de nogal ongeïnspireerde poster.

avatar van Neder0001

Neder0001

Vrij saai dit... vond Rogue Trader echt geweldig, misschien ook wel omdat het op real-life gebaseerd was. Deze heeft veel minder actie. Bij Rogue Trader krijg je te zien wat de impact is van het hele gebeuren, en dat ontbreekt hier totaal.

avatar van 4Runner

4Runner

Heb me prima vermaakt bij deze film, al vind ik dat bij bijvoorbeeld too big to fall je meer in het onderwerp gezogen wordt. Voelde op een of andere manier meer afstand hier.

avatar van timbo_

timbo_

Overdonderend. Beetje ondergesneeuwde film, maar wat is Margin Call goed. Een weergaloos inkijkje in de wereld van de graaiende banken en bankiers. Een cultuur waarin lange werkdagen, bonussen, drank en vrouwen een grote rol spelen, maar waarin maar één ding echt telt: Geld! Morele dilemma's, principes, ethiek, ze worden stuk voor stuk zonder veel moeite aan de kant geschoven.

Buiten de fascinerende weergave van dit wereldje heeft Margin Call ook nog eens een cast om van te watertanden. Paul Bettany, Zachary Quinto en Demi Moore zijn allen uitstekend. En als Jeremy Irons, Kevin Spacey, Stanley Tucci en de relatieve onbekende Simon Baker elkaar verbaal te lijf gaan, weet je meteen weer hoe echt goed acteerwerk er uitziet. Hulde voor regisseur J.C. Chandor voor het bij elkaar krijgen van deze groep acteurs en eveneens hulde voor zijn voortreffelijke script.

Het maakt van Margin Call een acteursfilm van hoog niveau die mij meermaals deed denken aan Glengarry Glen Ross. Bepaald geen verkeerde film om mee vergeleken te worden, dunkt me. En dan is Margin Call zelfs nog een stukje beter.

avatar van mnrk

mnrk

These people have no idea what's about to happen....

Een indrukwekkende film over een zeer interresant thema...het verhaal wordt op een prima manier gebracht waardoor je een goed beeld krijgt hoe het er aan toe gaat in de wereld van investeerder's maatschappijen/banken...

De gehele cast is ook in orde in deze film met Jeremy Irons, Kevin Spacey en Stanley Tucci als absolute uitschieters....maar natuurlijk zijn ook Paul Bettany, Zachary Quinto en Simon(Mentalist) Baker erg goed op dreef in deze film.

avatar van yellowflag

yellowflag

Best wel goede film, geloofwaardig ook. Goede cast. Harde cultuur dat wereldje...