• 9.379.080 stemmen

Geregisseerd door: Nicolas Winding Refn

Met onder meer: Ryan Gosling, Carey Mulligan en Bryan Cranston

Releasedatum: 3 november 2011

Plot Drive

"There are no clean getaways."

In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.

Dreiecke

Het leuke van deze film is dat veel dingen verdraaid zijn (net als bij de Rubik's Cube met al die kleurtjes)

De auto die Shannon voor Driver klaar zette was volgens hem 'the most popular car in the STATE OF CALIFORNIA'
En de kleur van de auto is natuurlijk net zo zilver of wit als het jasje, daar moet je even doorheen kijken, misschien in werkelijkheid met net een ander streepje of zo iets.
Werd Driver tijdens en na die overval achtervolgd of ...... ?
Kijk en luister nog eens goed, zou ik zeggen.

Middle of the road.

Refn mag sowieso beginnen met z'n setje 80s verwijzingen gewoon weer in te pakken. Oerlelijke jasjes, een goor roos fontje en spuuglelijke muziek ... in de vuilbak ermee. Na een goeie 10 minuten was het dan ook al duidelijk dat deze film eigenlijk niet veel meer te bieden zou hebben.

Visueel weet Refn nog wel te overtuigen, al is het een stuk braver en degelijker dan z'n twee eerdere films. Het ziet er consequent mooi uit, bepaalde shots nog net iets meer zelfs, maar over het algemeen kan Refn gewoon veel beter.

Gosling is te plat voor een rol als deze. Een goeie acteur, maar dan wel als nerdy/lonely outcast. Als stille held komt hij hopen charisma tekort, als hij dan ook nog eens enkel met lichaamstaal moet acteren dan valt z'n personage gewoon helemaal stil. Verder ook een zeer simpel en uitgekauwd verhaaltje. Duidelijk iets waar Refn zelf niet veel mee bezig was, maar aangezien dat ook de rest van de film wat faalt valt toch snel op dat er verder weinig te beleven valt.

Rest enkel nog de debiele soundtrack. Door en door slechte muziek (die met de vocals dan), maar ook de ambient was té melig. Mag het iets subtieler misschien? En dan nog zijn er films die met een slecht arsenaal aan muziek toch een waardige klankband weten maken, het enige waar Refn hier in slaagt is afbraak van sfeer.

Gelukkig valt het visueel allemaal nog wel mee, maar het doet pijn om deze film zo populair te zien worden. Enige kans dat Refn gewoon weer richting Europa keert om goeie films te maken lijkt hiermee wel van de baan. Zo is in ieder geval Hollywood weer een halfbakken regisseur rijker. Niks nieuws onder de zon dus.

Onderhond schreef:

Middle of the road.

Goh, wat weinig verrassend. De kampen van de voor en tegenstanders waren natuurlijk al bezet.

Ik wil ook nog wel 1 puntje aankaarten

Onderhond schreef:

...............

Verder ook een zeer simpel en uitgekauwd verhaaltje. Duidelijk iets waar Refn zelf niet veel mee bezig was, maar aangezien dat ook de rest van de film wat faalt valt toch snel op dat er verder weinig te beleven valt..............

Aangezien hij al zijn vorige films (circa 8 ) zelf geschreven heeft en er alleen deze keer een bestaand script bewerkt is, hoe kom je erbij dat hij er zelf niet veel mee bezig was?

Had je ook gelezen wat in het script veranderd is door Refn? (script hier gepost door xav)

Ik vind dit een typische Refn qua script en uitwerking van het verhaal, vaag en verhuld en niet meteen zichtbaar. En niet simpel, maar zeer doordacht en perfectionistisch uitgewerkt. Ik vergelijk inmiddels (na het zien van meerdere films van Refn) zijn verteltrant met die van Lynch, misschien iets rauwer in uitbeelding.

Ik heb al dwars even door wat gewauwel over engelen doorgelezen, maar wat mij betreft is het een rechttoe rechtaan misdaad verhaaltje. Wat dit dan met Lynch te maken heeft?

Fortune

Het verhaal is ook simpel maar het is de uitwerking en mysterie waar je voor valt.

Lynch???

Dreiecke

Jazeker, te bemerken in het feit dat er ook symbolen en droomtaal/beeldtaal gebruikt worden en veel verstopt is in verdraaide uitbeeldingen van de werkelijkheid..

Doe maar eens echt moeite om zaken te ontcijferen.

Fortune

De meeste mensen die Lynch kijken hebben het gevoel daarna dat ze iets over het hoofd hebben gezien of dat er iets niet klopt of ze snappen er totaal niks van, dat zul je niet snel bij Drive hebben.

Dreiecke

Dat is waar Refn blijkbaar naar streeft. Voor degenen met ogen dicht zal de film ook nog te volgen zijn.

Bij Drive snappen mensen trouwens ook niet alles, lees dit topic maar door.

avatar van Reinbo

Maar Lynch is naast verteller van surrealistische droomverhaaltjes ook een grootmeester in sfeer en symboliek. Op die laatste twee vlakken zitten de overeenkomsten met Drive. Al is het naaratief in Drive wel gewoon rechtlijnig.

Dreiecke

Ja, maar wat is het narratief precies? Wat is er nu precies gebeurd?

avatar van Reinbo

Het naratief is gewoon het verhaal in de eerste lijn. Stuntrijder helpt vrouw, doet nachtelijke ritjes, werkt als monteur en moet racecar gaan rijden. Maar het is de uitvoering (styling, personages, superheldenthematiek, etc), wat de film bijzonder maakt. Alles behalve middle of the road.

Reinbo schreef:

Nope, dat zijn elementen die je ziet, maar je hebt er geen sluitend verhaal van gemaakt.

Hoe en waarom en zo.

avatar van Reinbo

Maar het sluitend verhaal is het narratief. Ik stel toch juist dat de kwaliteit in de andere elementen ligt.

Dreiecke

Ja, ik vind de uitbeelding ook mooi maar het verhaal is niet (precies) wat je denkt.

Er zijn (veel) dingen verdraaid en veranderd en nog niet verklaard alhier.

Fortune

Nou Dreiecke maak er alsjeblieft een sluitend verhaal van.

Typ een bericht met wat het verhaal van Drive nou zo ingenieus maakt zonder raadseltjes en linkjes en dergelijke.

avatar van Reinbo

Ik zie ook niet wat er niet sluitend zou zijn aan het verhaal.....

@ Fortune
'Standard Gabriel is dead.'

Dat lijkt mij een aardig begin om mee verder te gaan.
En had je m'n post van 23.05 uur al gelezen? (over de beginscenes)

@ Reinbo
Jij had een engel nodig (out of the blue) om dingen kloppend te krijgen, maar heb je dat ook doorgrond?

avatar van Reinbo

Ja, maar ik zie nog steeds niet wat er vaag aan het verhaal zou zijn. Straight foreward misdaadplotje. Het is enkel in de benadering en invulling waar de rijkdomschuilt.

Fortune

Jij en Xav plaatsen altijd van die berichtjes waarbij er nog steeds geen lichtje gaat branden.

Vertel waarom het verhaal van Drive zo ingenieus is.

'standard Gabriel is dead'

Tjah, dat zou aan mij kunnen liggen maar ik heb hier vrij weinig aan.

En ik heb je post van 23:05 gelezen maar ik kan het streepje niet voor de geest en ik weet niet goed welk streepje je bedoelt.

Ooit gehoord van de uitdrukking dat wanneer je slim bent dat je iets uit kan leggen dat een kind het snapt, als je dat nou gewoon probeert want al die raadseltjes en verwijzingen alsof ik continue Drive bij de hand heb en die dingetjes op ga zoeken.

avatar van Reinbo

En dat heeft wat mij betreft allemaal dus geen donder met het narratief te maken..... Het was me nog niet eens eerder opgevalken, maar jij bent inderdaad net zo vermoeiend als xav. Zal de ignore button maar eens aanzetten, zolang je niet gewoon een man een man dn een paard een paard noemt.

avatar van fatshark

fatshark

Bijna geen actie en super langdradig gezeik zonder inhoud.

1* sterren film

avatar van TriplaR

TriplaR

Wauw..

En meer woorden ga ik niet besteden aan deze film

avatar van erik1677

erik1677

De film spookt nu al een paar dagen door mn hoofd.

Wat een knockout!

Prachtig acteerwerk,prachtig camerawerk, soms ruige actie!

Maar is dit nu echt de film van het jaar?

Nee, helaas voor mij niet.

Al moet ik zeggen dat het een uitstekende film is, bijna niks op aan te merken.

Alleen geen film van het jaar vind ik.

avatar van hannavdsande

hannavdsande

Niet zo'n leuke film. De film kon binnen een uur gemaakt zijn. Teveel stiltes..Hij is een driver..maar hij heeft in het totaal 2 klusjes gedaan. Niet veel actie..Hij kijkt opzich wel redelijke weg. Maar weinig spanningen en te veel stiltes dus weinig tekst.

avatar van NYSe

NYSe

hannavdsande schreef:

Hij is een driver..maar hij heeft in het totaal 2 klusjes gedaan.

Ik denk dat hij er wel meer gedaan heeft, maar in de film zien we er maar twee. En waarom zouden we er meer willen zien? Als hij zo goed is als blijkt zullen de meeste klusjes gewoon hetzelfde patroon hebben als die uit de openingsscene. En hoe ongelooflijk vet die scene ook was, meer van die scenes zou dan alleen maar saaie herhaling betekenen. De reden dat deze film wat mij betreft redelijk goed geslaagd is, is omdat er gekozen is voor nét wat minder rechttoe-rechtaan actie dan we gewend zijn.

avatar van Ragna

Ragna

De film: Fantastisch! Ik werd er direct in mee gezogen en dat kwam oa. door de fantastische, spannende openingsscène. Ryan Gosling is vanaf nu mijn favoriete held. Ik vond het fantastische hoe hij met kleine mimieken een zeer sterk (zeer zwijgzaam) personage wist neer te zetten. Ik dacht in het begin wel: is hij nu oerdom en bang om wat stoms te zeggen dat hij zo zwijgzaam is, of is hij juist uber slim? In het begin bezorgde het voor mij (onbedoeld?) voor veel hilariteit. Sommige scènes waren gewoon vreemd als hij helemaal niks zei. Op andere momenten waren andere personages opeens bijzonder zwijgzaam waar ik ook erg om moest lachen. Vreemd genoeg deed dit voor de film geen kwaad, terwijl ik toch denk dat dit komische aspect niet zo bedoeld was? Uiteindelijk maakte het zwijgzame deze film juist een erg sterk verhaal.

Het sfeertje in de film is heerlijk, hoe de Driver zijn hand fijn knijpt met zijn leren handschoen aan, tandenstokertje en de subtiele, fijne glimlachjes op zijn gezicht.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Ik hoop dat ik mijn mening hier op deze plek, waar het bon ton is om Refn de hemel in te prijzen, ongezouten mag parkeren.

Drive heeft het uiterlijk, de verschijningsvorm, van een goedkope B-film. De kitscherige roze schuine letters spreken boekdelen. De wat kille afstandelijke synthesizer-klanken missen de warmte en volheid van een gedragen emotionele ondersteuning. Het verhaal zit bordenvol fouten: verhaal- en film-technisch (16 stuks). Het kleurgebruik is een kinderachtige zweem van hemelblauw met pumpkin oranje. De held bijt op een houtje, draagt achterlijke bruine handschoentjes (merk Gaspar?) en een minstens even infantiel jasje van wit satijn met een schorpioen op de rug in de kleur van een pompoen. Als er gevraagd wordt wat ie doet zegt ie: "I drive". De woorden moeten bijna met een tandenstoker tussen zijn kiezen uitgepeuterd worden. De affaire met z'n buuv, Irene, vrede zijt met haar, getuigt evenmin van een voldragen seksuele ontwikkeling. Om daar nu het predikaat "surrealisme" op te plakken, gaat mij mijlenver te ver.

De held vlucht bijna letterlijk vanuit het volle daglicht de donkere nacht in. In alle acties gedroeg ie zich onvoorwaardelijk als de grote meneer, zonder angst, zonder scrupules, zonder een moment van vertwijfeling, maar tijdens de overval op de pawnshop heb ik zelden iemand zo laf weg zien rijden. Z'n buurman in hulpeloze toestand aan z'n lot overlatend. Tja, hij zal zich wel verschuilen achter z'n "afspraak is afspraak" mentaliteit, en dan wèl Blanche verwijten dat zij de schuld heeft van het onthoofden van een gezin met een onschuldig klein jongetje en een even naieve moeder. Wat een lafaard!!!!
En dan, hoe ie met dat zoontje, Benicio (de gezegende) omgaat. Hij draagt 'm letterlijk op handen en drapeert 'm in z'n kekke jasje. Mag ik een teiltje?

Mijn broek is tot aan m'n enkels afgedaald. (zou het allemaal waar zijn?)

"I like to remember things my own way."

"Standard Gabriel is dead."

avatar van NYSe

NYSe

Van mij wel. Ik ken Refn verder niet en zou dus niet durven hem de hemel in te prijzen (zo'n meesterwerk vond ik dit nou ook weer niet), dus laat maar horen.

Drive heeft het uiterlijk, de verschijningsvorm, van een goedkope B-film.

Klopt. Maar dat was ook de bedoeling van de filmmakers dus heel teleurgesteld zal je ze met die kritiek niet maken denk ik.

Niet heel veel tegenin te brengen als je die fouten niet opnoemt. Maar ik ben oprecht benieuwd: wat heb je opgemerkt?

Is dit een kritiek, of gewoon een omschrijving van de film? Want dit heeft iedereen die de film gezien heeft waarschijnlijk ook wel waar kunnen nemen.

De man werd in zijn keel en vier keer in zijn rug geschoten en viel dood neer. Als je dat hulpeloos wil noemen... Driver is ongewapend en weet dat er een busje naast hem geparkeerd staat waarin nog meer (waarschijnlijk) mannen met (waarschijnlijk) pistolen inzitten. Wat wilde je dat ie deed? Zijn zojuist overleden buurman ophalen om te begraven en dan zelf neergemaaid te worden? Dáár heeft Irene wat aan. Die Blanche zat in het plot om Gabriel om te leggen, al wist ze dit niet. Driver stond er volledig buiten wat hem wel het recht geeft wat pissig op Blanche te zijn.