Genre: Misdaad / Drama
Releasedatum: 3 november 2011
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot Drive
"There are no clean getaways."
In Drive staat een Hollywood-stuntrijder centraal, een eenzaat van nature, die er een bijverdienste als bestuurder van de vluchtwagen in de criminele onderwereld op nahoudt. Hij haalt zich de woede op de hals van een van L.A.'s gevaarlijkste mannen nadat hij de ex-criminele echtgenoot van z’n mooie buurvrouw helpt bij een klus die helemaal fout afloopt. De enige manier om haar te beschermen en in leven te blijven is doen wat hij het beste kan: rijden.
- Trailer (YouTube)
Benicio
Tan Suit
Cook
Basbier74
So NOT de film van het jaar .. maarja nou houd ik ook niet van dit genre.
evwi
Ben hem maar gaan kijken vanwege "beste film van 2011"...
Wat een ongelooflijk trage film zeg. Met moeite uit kunnen kijken.
ZOOOOOO niet de beste film van 2011, not even close
SilverGun
Ik baal ook flink dat ie film van het jaar is geworden, sindsdien voornamelijk reacties van het soort dat hierboven staat.
Off-topic verwijderd.
Zo off -topic was die discussie niet gezien de laatste berichtjes.
Exact.
Ik vind het juist wel grappig. Al die boxofficekijkers moeten toch ergens hun eerste stapjes buiten de mainstream wagen.
Montorsi
Lekker boeiend als mensen het niks vinden, juist des te leuker dat ook een aantal mensen onverwachts nog iets ontdekken wat ze anders waarschijnlijk nooit hadden gedaan.
Ook wel grappig te zien hoe Drive al 2 maanden in de bioscoop draait, en nu hij in allerlei bladen en websites in de toplijsten staat opnieuw een hele hoop mensen naar de bioscoop trekt. Dat dan 75% het niks vind boeit me niet zo veel.
Knisper
Zo off -topic was die discussie niet gezien de laatste berichtjes.
SilverGun
Mooi dat er nog wat extra inkomsten door genereerd worden ja, maar het komt de berichten hier niet bepaald ten goede. Op veel andere plekken (bv. het topic op het forum van Something Awful) zijn ontzettend boeiende discussies gaande en komen allerlei interessante visies langs, waar het niveau hier steeds verder naar het nulpunt afzakt.
- 20220 berichten
Lekker boeiend als mensen het niks vinden.
Is ook zo, maar je krijgt wel telkens die korte, eenzijdige, nietszeggende berichtjes. Hoewel de positieve berichten ook allemaal op elkaar lijken.
m1701
mwah film kwam wat langzaam op gang....
Het is dat ik het acteerwerk wel aardig vind want het verhaal vond ik niet heel erg bijzonder.
Makkelijke rol voor Gosling, hij hoeft helemaal niets te zeggen (op 5 regeltjes na...)
Snap eerlijk gezegd niet zo goed waarom dit de beste biosfilm van 2011 was.
Ze hadden wel wat meer van "waar hij het beste in is: rijden" mogen laten zien, want dat kwam er weinig in voor...
Hoef em niet nog een x te zien
Want een rol met meer tekst is moeilijker dan eentje zonder?
- 20220 berichten
Precies. De rol van Jean Dujardin in the Artist is daardoor ook waardeloos.
MartMovie
Beste Rico hier maak je toch wel een hele grote fout in mijn ogen. Niet alleen in film maar ook in schrift in schilderkunst en eigenlijk in alle art vormen geldt "Less is more" Door juist geen tekst te gebruiken moet je in beeld laten zien wat je bedoeld. DIT IS JUIST HEEL MOEILIJK. Neem deze film. De scène waarin hij met zeer grof geweld de man ombrengt in de lift. Door haar reactie het teruglopen en haar gelaatsuitdrukking weet hij ik ben haar kwijt. Dit is zo veel mooier dan "Wat doe je nou? Ik wil je nooit meer zien enz.
Filmkriebel
Enige dialoog had Goslings personage nochtans wel kunnen opwaarderen. Daarvoor wordt het palet van emoties nu te weinig bovengehaald op één of twee glimlachjes naar zijn lieve vriendin na en twee of drie woede-uitbarstingen. Nu is het een vlakke figuur, zonder ouders, zonder vrienden, zonder veel ambitie ("I drive!" ) en er wordt ook geen enkele moeite gestoken om hem sympathiek te maken. Finney en Perlman vond ik veel beter in hun rollen.
Sorry bedoel niet Rico maar m1701
Ik dacht al.
Moet er niet aan denken dat we meer van hem zouden weten, dat zou het mysterieuze uit zijn karakter halen. En dat is nu net wat 'm zo krachtig maakt. Je weet niets van hem, dat is niet vlak, maar geeft juist een tomeloze diepte aan het karakter, want je kunt wel aan hem merken dat hij al een hoop heeft meegemaakt. Verder is het ook helemaal niet de bedoeling hem sympathiek te maken. De geweldsuitbarstingen zijn er juist om je van hem te vervreemden. Dat maakt hem juist spannend. Hij is mysterieus, aardig, sympathiek, maar ook psychopathisch. Het is maar wat je vlak noemt.
Filmkriebel
Je kunt een dergelijke loner als personage misschien appreciëren, maar dan durf ik dat toch nog niet als "topacteerprestatie" of "spetterend acteerwerk" omschrijven zoals hier gebeurt. Hiermee beledig je de echte karakteracteurs. Een De Niro of Hoffman die zichzelf volledig in hun rol investeren vind ik toch van een hoger niveau.
Kom op zeg. Beide doen al jarenlang hetzelfde kunstje (zeker DeNiro). Wil niet zeggen dat ze slecht zijn, maar het neerzetten van een personage is meer dan enkel de uitvoering: maniertjes of lispelend accentje (Hoffman), e.d..
Ook de benadering en invulling van de rol spelen daarin mee. De Driver is gewoon een fantastisch personage geworden, waar het net zo makkelijk de volgende wrekende held a la Vin Diesel of Jason Statham had kunnen worden. Spetterend is het inderdaad niet, gelukkig. Stijlvol, ingetogen, kwetsbaar en charmant. Dat wel.
synec
Stijlvol, ingetogen, kwetsbaar en charmant.
Helemaal mee eens. Vooral die kwetsbaarheid dat hij toch uitstraalt in zijn blik als hij naar Irene kijkt. Voor mij was de driver een zeer mooi personage. En omdat ze daar bijzonder in slagen zonder back story en amper dialoog maakt hem alles behalve vlak in mijn ogen. De hele mystiek van de driver met een overduidelijk duister verleden maakt hemt ontzettend intrigerend. De complexiteit is toch aanwezig. Vooral in zijn karakter verwisselingen die je dan bekijkt in combinatie met die liefdevolle, zorgzame kant die hij uitstraalt tegen over Irene en Benicio. En dat werkt allemaal net dubbel zo hard omdat je niets van zijn verleden afweet.
Een enorm subtiel en verzorgd personage als je het mij vraagt wat vooral te danken was aan Gosling en Refn. Ik was toch helemaal mee, had sympathie doorheen de film voor hem gekregen en voelde me toch emotioneel betrokken op het einde.
Sergio Leone
Kom op zeg. Beide doen al jarenlang hetzelfde kunstje (zeker DeNiro).
Hier geef ik wel gelijk in, maar iemand als De Niro nadert de 70, hij heeft al alles bewezen, niets moet nu nog.
Als je wil gaan vergelijken, moet je de prestaties van een De Niro in z'n dertiger jaren (we spreken dan over de periode +- 1975) en die prestaties zijn imo gewoonweg beter dan wat Ryan Gosling laat zien, wat niet wil zeggen dat hij slecht is.
MartMovie
Je kunt een dergelijke loner als personage misschien appreciëren, maar dan durf ik dat toch nog niet als "topacteerprestatie" of "spetterend acteerwerk" omschrijven zoals hier gebeurt..
Hier heeft Filmkriebel in mijn ogen wel een beetje gelijk. Voor mij zijn vooral regisseur en de cameraman die hier de prestatie neerzetten. En zelfs misschien nog wel meer de schrijver dan de acteur. De rol van driver wordt zeker niet slecht gespeeld maar had waarschijnlijk door vele goede acteurs ook zo neergezet kunnen worden.
Lindy^^
Deze film heeft mij vanaf het begin tot het einde niet weten te boeien...
Ik ben het er mee eens dat het een erg trage film was, voor mij zeker niet de beste film van het jaar.
Een 1*
De film, het scenario en de rol van de driver zijn in nauwe samenwerking tussen Gosling en Refn tot stand gekomen, dus die credits voor de schrijver kun je aan Gosling toeschrijven. Bovendien is acteren meer dan enkel de uitvoering, het is ook het kiezen van de juiste benadering.
Filmkriebel
Ik neem nu De Niro en Hoffman omdat het schoolvoorbeelden zijn; maar er zijn ook nog vele jonge acteurs in die categorie die mijn bewondering krijgen en een mooie carrière in het vooruitzicht hebben bvb Dominic Cooper of Jennifer Lawrence. Maar Gosling omwille van Drive...
Ondanks Drive onmiskenbaar goed is, geen twijfel daarover, zit het hem voor mij zeker niet in de fantastische prestatie van de hoofdacteur
Ik vind 'm in Ides of March ook nog sterker, maar de Driver is wel 'Het personage van het jaar (2011)'. Nu en dat zal het ook over 10 of 20 jaar. Gosling heeft gewoon een iconisch personage gecreëerd. Dat jij dat niet ziet. Tsja.
Filmkriebel
Dat jij daar iets in ziet verbaast me even zeer. Maar daar zullen we over 10 of 20 jaar nog eens over spreken...
Ik heb 'm nu 4 keer gezien, de eerste keer vond ik 'm sterk maar niet groots, herziening toonde echter aan dat het allemaal ijzersterk in elkaar steekt en dat werd met de volgende kijkbeurten enkel bevestigd. Kortom. Kijk 'm nog maar eens.
Dutchmeister
Heb het idee dat ik een andere film heb zitten kijken. Beste film van 2011 op MM. Waar the hell gaat het naar toe met deze website.

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

Whiplash
Drama / Muziek, 2014

City Girl
Drama, 1930
diefstalcar mechanicstuntmanwraakbuurmangeorganiseerde misdaadpolice chasebeaten to deathlos angeles, californiëwreedheidjacket geweldauto achtervolgingscorpion getawaytoothpick getaway drivercrime lordstunt driver existentialismneo-noirsilent protagonisthammer