• 9.378.621 stemmen

Met onder meer: Otto Jespersen, Hans Morten Hansen en Tomas Alf Larsen

Gesproken taal: Noors, Pools en Engels

Releasedatum: 12 mei 2011

Plot Trolljegeren

"You'll believe it when you see it!"

Een mockumentary over trollen in Noorwegen. Het verhaal stelt dat er in afgelegen gebieden in het noorden van Noorwegen een trollenpopulatie leeft, die al tijden verborgen wordt gehouden van de bevolking. Een documentaireploeg gaat op zoek naar de wezens en probeert uit te vinden hoe de vork in de steel steekt.

dominion

Weet iemand al hoeveelste hij in April uitkomt.

avatar van rep_robert

Volgens Pathé komt hij pas op 12 mei uit.

dominion

Is hij voor 12 of 16 jaar en ouder ?

Anders word ik niet toegelaten.

avatar van Mattie187

Mattie187

Heb eergisteren de film gezien en ik vond hem echt heel goed voor een Cammovie.. super goede special effects en niet te schokkerig op film gezet.

Van mij had de film nog wel wat langer mogen duren, zodat ze aan bepaalde punten wat meer aandacht hadden kunnen besteden.

dominion schreef:

Is hij voor 12 of 16 jaar en ouder ?

Anders word ik niet toegelaten.

Denk 12 jaar.

avatar van Zinema

rep_robert schreef:

Volgens Pathé komt hij pas op 12 mei uit.

Dat klopt. Ik heb die datum alsnog ingevoerd.

Zinema schreef:

De leeftijd is 16 jaar: KIJKWIJZER.nl:

Vraag me af hoe ze daar op uit zijn gekomen. Dacht zelf eerder nog aan AL dan 16 (Heb vroeger zelf in de filmkeuring gezeten, was toen vrijwel zeker op 12 uitgekomen.) Vraag me af of hij uberhaupt wel gekeurd is, misschien dat ze liever 16 hebben, omdat dat aantrekkelijker is voor de marketing. Het moet natuurlijk wel spannend schijnen te zijn.

avatar van parcivalis

parcivalis

Geslaagde film, erg grappig en fijne FX:

http://www.storedyret.com/forum/viewtopic.php?p=20154&sid=4af65ed79e4db9bd105969576c777111]Det Store Dyret • Se emne - Trolljegeren - Raglefant-sekvensen - storedyret.com

avatar van snivoos

snivoos

Leuke special effects.

Te makkelijk: een niet enge versie van Blair Witch. Ik had er meer van verwacht.

avatar van digi

digi

Leuk om eens een film over trollen te zien en de locaties in Noorwegen zijn ook schitterend.

Helaas zat er geen spanning in de film en ik vond de special effects ook niet bijzonder.
De dode beer kwam duidelijk uit de speelgoedwinkel en sommige bewegingen van de trollen waren ook heel onnatuurlijk, zoals op de brug met de geiten.

De geitenscene en de scene met de jeep en de grote troll waren gejat uit Jurassic Park en de rest had natuurlijk grote overeenkomsten met de Blair Witch Project.

Ik kijk uit naar een eventuele remake uit Hollywood met een groter budget.

avatar van JTSP

JTSP

Verrassend, had een en of ander sprookje verwacht, maar dat viel 100% mee, en de trollen zijn echt mooi gedaan, geen horror of zo, wel een mooi filmpje over Noorse sagen in dit geval dus trollen.

avatar van henkula

henkula

sprookjes zijn eigenlijk griezelig, ik geloof dat de Grim broeders een aantal hebben vertaald en er een happy end aan gegeven. het is een kinderfilm, maar om samen met de ouders te gaan kijken. want dit sprookje heeft niet eens een einde.

avatar van jvg

jvg

Redelijke film. De spanning wordt in ieder geval vast gehouden. Die grote trol is inderdaad mooi gedaan.

avatar van gijsvogel

gijsvogel

Aardig!

Leuke/goede film zo ff tussendoor.

Het mockumentary detail werkt leuk in deze.

Noorse heimat zorgt vaak al voor weer net even een ander smaakje, en dat is dan bij deze ook weer prettig voor de afwisseling tussen al het Amerikaanse geweld.

Verhaal behoeft voor mij een stukje terugschakeling qua mindset. fantasy/sprookjes achtige dingen zijn nou eenmaal niet mijn ding.

Maar toch is het totaal van deze leuk.

Soort van spanning wat er nou eigenlijk komen gaat, wat doet die Hans nou voor werk etc...

Erg mooie scenery, maarja, t is volgensmij gewoon ook een mooi land.

De daadwerkelijke trollen in de film kun je idd als knullig in elkaar gezet bestempelen, maar het past verder prima bij het geheel.

en daarbij, hoe ziet een trol er dan werkelijk uit...

Wat dat betreft voor mij geen storende factor.

Wel een aanzienlijke vleug ongeloofwaardigheid hierin, en dat kwam een beetje door het gebrek aan binding tussen de hoofdrolspelers.

Het feit dat er eentje halverwege om het leven komt wordt na het negeren hiervan redelijk vlot weggesneden tot de aanbreng van een vervanger waar we vervolgens niet echt een band mee mogen krijgen van de regisseur.

De door de trein ingevlogen vervangster stapt verder ook zonder enig bezwaar of info vooraf in de auto, en het moet allemaal maar prima zijn dan.

Hier laat de regie wel iets liggen IMHO.

Algeheel dus wel een aardig plaatje, zoals ik al zei is het altijd leuk om weer eens iets anders als de standaard handel voorbij te zien komen.

avatar van Actarus

Actarus

gijsvogel schreef:

...zij vraagt zich zelfs nog niet af waarom haar collega's zóóó stinken!

Zinema schreef:

De leeftijd is 16 jaar: KIJKWIJZER.nl:

Dan moet ik met mijn ouders gaan

avatar van Tomsheep

Tomsheep

Ik heb de film twee weken terug gezien. Op dat moment vond ik het een leuke wegkijkertje , maar Ik moet zeggen dat ik sindsdien menig maal met plezier terug heb moeten denken aan deze film.

En hoe meer ik over deze film terugdenk hoe beter ik hem vindt worden.

Ik kan helaas niet helemaal goed uitleggen wat het is, maar ik vind dit gewoon een toppertje. De balans tussen, humor, absurdisme, actie, avontuur en special effects in een niet bombastische setting, maar wel lekker rauw in een prachtig landschap.

Maar hoe meer ik eraan terug denk toch vooral HUMOR (die bij mij een beetje laat valt dan) ! Film is eigenlijk een dikke knipoog.

Aanrader !

avatar van Cenkchief

Cenkchief

tja, ik heb hem na 20 minuten afgezet, want hij kon mij werkelijk niet boeien. Toen voor de eerste keer de trol in beeld kwam waande ik me in de Efteling.

Het enige wat ik wel kon waarderen waren de schitterende natuurshots van Noorwegen.

avatar van gijsvogel

gijsvogel

Cenkchief schreef:

Film afzetten betekent eigenlijk ook geen cijfer geven....

avatar van Reinbo

Wat is er mis met de Efteling? Lijkt me toch juist goed als de trol eenzelde gevoel van plezier en verwondering oproept als sprookjes doen.

avatar van joolstein

joolstein

Kijk hier hou ik nu van erg over de top en met een klein budget toch een fantastische film maken. Dat Noorse knullig wat in de film zit is zó fijn. Hij is zelf soms redelijk spannend. Zo zie je maar trollen, weerwolven en andere sage-figuren bestaan echt.

avatar van Cenkchief

Cenkchief

gijsvogel schreef:

Film afzetten betekent eigenlijk ook geen cijfer geven....

de puntje waren voor de natuur shots

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Eindelijk een goede film wat zich volledig op Trollen oriënteert en welk land is daar nu beter in dan een land als Noorwegen, Zweden of Finland? Trollen komen vooral voort uit de Noorse mythologie en in Noorwegen wonen nog geen 5 miljoen mensen. Maar het land is wel bijna 10x zo groot dan Nederland. Dus ja, een ideaal land voor Trollen om te vertoeven.

Wat kun je nou verwachten bij deze film. Allereerst betreft het een mockumentary en een goed voorbeeld voor een andere bekende mockumentary is de film Brüno. Het is natuurlijk een Noorse film, dus het zou jammer zijn als iemand zich aan de Noorse taal stoort. Maar het belangrijkst is: Je kunt natuurlijk Trollen verwachten! Ik heb overigens nooit geweten dat Trollen niet van Christelijk bloed houden en eigenlijk vind ik dat bijzonder grappig. En volgens de verhalen klopt het nog ook!

Hier volgt een stukje uit een Trollenverhaal:

De twee jongetjes waren net in slaap gevallen toen zij weer wakker werden van een gesnuif. De jongens spitsten hun oren luisterden of het een dier of een bostrol was. Het gesnuif kwam steeds dichterbij en plotseling hoorden zij: ''Ik ruik het bloed van een Christen''. Ze hoorden voetstappen die zo zwaar waren dat grond ervan schudde. Er was een trol in de buurt!

Bron: http://www.trollenpad.nl/Noorwegen/heidaltrol.htm

Er zit dus voldoende humor (en knipogen) in de film. De film verloopt lekker vlot. De spanning zit op een goed niveau, maar eng is het niet. In het begin wanneer de eerste Trol in beeld verschijnt, maakte ik mij een klein beetje zorgen, want deze Trol ziet er toch net even te CGI-achtig uit. Gelukkig vind ik dat de Trollen er later in de film veel beter uitzien. Er worden hier en daar wat boeiende details verteld over de Trollen, maar het blijven uiteindelijk gewoon stinkende, lelijke, smerige en mysterieuze wezens. Ze zien er naar mijn idee traditiegetrouw uit en dat bevalt je of dat bevalt je niet. De personages komen niet kunstmatig over zoals in veel Hollywood films. Zoiets blijft altijd een voordeel. De mensen komen vaak zo lekker echt over in films buiten Hollywood om. Nou, wat kan ik verder nog over deze film zeggen? Ik heb genoten.

Als laatst nog even wat Noorse humor. Na de aftiteling verschijnt dit in beeld: No trolls were harmed during the making of this movie.

En het staat eigenlijk nu al buiten kijf dat Hollywood er een remake van maakt.

P.S. Ach ja, ik loop blijkbaar al maanden achter. Noorse Troll Hunter krijgt remake | MovieSense - Online filmmagazine

avatar van weerwolf

weerwolf

leuke film met plezier naar zitten kijken wist van het begin tot het einde mijn aandacht vast te houden weer eens wat anders deze film een aanrader

avatar van Muyo

Muyo

Naar mijn inzien is dit een redelijk goede mockumentary van een stel jongeren die op onderzoek uitgaan in de bergen en bossen van Noorwegen naar een trollenpopulatie.

Deze film heeft erg veel weg van 'The Blair Witch Project'.

Het is net eender gefilmd en de overeenkomsten en de doelstelling komt op het zelfde neer.

Toch vind ik deze film beter.

De kleine details, de personages, de apparatuur die ze gebruiken, dit is allemaal net wat betere kwaliteit en dat kijkt een stuk plezieriger.

Alles is met de hand gefilmd, maar wel zeker met beleid. Ik heb me geen moment gestoord aan schokkende beelden of andere stoornissen.

Alleen jammer dat ze (net als altijd) weer eens proberen te beweren dat alles waargebeurd is en dat alle opnames echt zijn, terwijl je gewoon aan de trollen ziet dat dat niet echt is.

Het ziet er allemaal wel realistisch uit, dat wel, maar echte realiteit is het niet.

Al bij al een heerlijke film, met mooie beelden, prachtige natuur en wat leuke beelden van trollen met hier en daar wat spanning.

Nette 3,5 ster.

avatar van jipt

jipt

Aan de ene kant leuk en origineel, aan de andere kant vervelend. Kon niet tegen de slechte belichting en het feit dat het af en toe erg slecht te zien was (en daarmee bedoel ik de scènes in de nacht). Komt door de film stijl en zal wel sfeerverhogend bedoelt zijn, maar ik vond het vervelend. Ziet er verder wel cool uit die trollen en het hele ideetje er omheen is leuk verzonnen. Maar mede door het gebruik van alleen handcam en daardoor de af en toe het vermoeide kijken ben ik toch niet heel positief. Terwijl ik Cloverfield en [Rec] wel erg tof vind, die films zijn toch iets duidelijker.

Misschien een verhogingkje als ik de film wat beter kan plaatsen of na herziening

avatar van stinissen

Ieder zijn ding maar deze film vond ik te belachelijk voor woorden, Efteling meets Phantasia land.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Trolljegeren is een film die duidelijk ondergewaardeerd wordt. Deels zal dit wel komen door een verkeerd verwachtingspatroon. Eerlijk gezegd is het concept van Trolljegeren voor mij als een droom. De combinatie van elementen als fantasie, documentaire stijl, zwarte komedie en beetje spanning/thriller is werkelijk perfect. De uitvoering is helaas niet perfect, maar debuterend regisseur Øvredal komt wel heel erg in de buurt.

Het grote probleem is dat de komedie soms wat te plat en voor de hand liggend is (waarom nu weer die scheetgrap). Dit gaat ten koste van de spanning en de geloofwaardigheid van het verhaal. Uiteindelijk is de geloofwaardigheid cruciaal voor een film als Trolljegeren. Voor het grootste deel zit dat wel goed, alleen de scènes in de grot zijn bijzonder zwak.

Verder is het jammer dat Trolljegeren overduidelijk een aantal dingen heeft gekopieerd van films als The Blair Witch Project (begin) en Cloverfield (bepaalde scènes). Dit gebeurt zo duidelijk, dat het zelfs gezien kan worden als een ode. In mijn ogen zijn die verwijzingen niet geslaagd en nogal misplaatst.

Het is jammer dat ik nu de zwakke punten benadruk, want er is genoeg te genieten in deze film. De uitspraken van Hans (Troll Hunter) zijn heerlijk cynisch en de gezichtsuitdrukkingen van de studenten zijn ook gedenkwaardig. Wat mij betreft verdient de film een groot publiek, al kan niet voorkomen worden dat sommige mensen deze film zullen beschouwen als een teleurstelling.

avatar van b00ts

b00ts