Trolljegeren (2010)
Met onder meer: Otto Jespersen, Hans Morten Hansen en Tomas Alf Larsen
Gesproken taal: Noors, Pools en Engels
Releasedatum: 12 mei 2011
Plot Trolljegeren
"You'll believe it when you see it!"
Een mockumentary over trollen in Noorwegen. Het verhaal stelt dat er in afgelegen gebieden in het noorden van Noorwegen een trollenpopulatie leeft, die al tijden verborgen wordt gehouden van de bevolking. Een documentaireploeg gaat op zoek naar de wezens en probeert uit te vinden hoe de vork in de steel steekt.
Hans
Polish Bear Hunter
Campsite Owner
Polish Bear Hunter
Friac
Hier had ik meer van verwacht. Een gebrek aan een goede uitwerking van het verhaal (er werd naar mijn gevoel niet ergens naar toe gebouwd) en spanning vormden de grootste struikelblokken. Ik merkte dat ik de film bekijkte met een gevoel van "ik zit erbij en ik kijk ernaar". The Troll Hunter komt hoegenaamd niet in de buurt van de beklemmende filmervaring van The Blair Witch Project, maar dat was misschien ook niet de bedoeling van de makers.
Standaardfilm: je stoot je er geen bult aan, maar het wordt ook nergens speciaal.
2,5* volstaat.
Zeriel
Best aardig gedaan. Meestal irriteer ik me mateloos aan wiebelcamera's, hier viel het mee.
Afgezien van dat het over trollen gaat, vond ik het niet zo origineel. Er zaten wel wat leuke vondsten in. Zoals dat de elektriciteitsmasten eigenlijk omheiningen zijn van een trollenreservaat.. Verder is het een vrij rechttoe rechtaan film. Vermakelijk maar niet wereldschokkend.
Mister_Movie
Eerst en vooral wil ik graag zeggen het positief te vinden dat de Noren besloten een film te maken over hun meest mythische creaturen: de trollen. Dat er Noors gesproken wordt is niet meer of minder dan heel erg normaal.
De film opent met een gigantische omg. Met de nodige overtuiging (op het einde van de film nog 'ns bevestigd), wordt duidelijk gemaakt dat het 'waargebeurd' is. Omg dus, want zelfs als Blair Witch nooit bestaan had, moet je zelf al een trollenverstand hebben om dat aan te nemen. Dat hadden ze nu echt wel mogen weglaten.
Maar verder onderhoudend filmpje, waarin vooral de trollenjager het prima doet: beetje uitgeleefd, zware stem, nuchter. De trollen zelf kunnen er prima door, al worden ze geholpen door de duisternis om overtuigend over te komen. Alleen het bewegen van de trollen trekt nergens op, net of er geen scharnieren zaten in die gedrochten.
Een echt verhaal zit er niet in, ook lastig natuurlijk als het opzet een documentaire is. Het stoort in ieder geval niet, want de trollenmythe spreekt zodanig sterk aan dat je ze gewoon wil zien met liefst enkele confrontaties, dat is er en dat volstaat. De regisseur heeft ook z'n best gedaan om het einde enigszins groots (in de letterlijke betekenis) te laten overkomen en het dessertje smaakte best.
Al begreep ik het einde niet helemaal: Die megatrol stond daar gewoon maar vlak voor z'n einde. Was hij nu gewoon moe van al dat lopen; of waren het de eerdere lichtstralen die hem uitputten ? Ik weet het niet, mar hij ging er wel makkelijk aan zo.
the flash
was oke maar vond het einde te abrupt en zoals sommige hier zeggen het verhaal gaat niet echt goed vooruit. de leuke vondsten over die palen en christen zijn was wel goed
RuudC
Dat hele found footage gebeuren heb ik nooit heel bijzonder gevonden. Het zijn vaak onoriginele thema’s die vanuit een andere hoek gefilmd zijn. Van Trolljegeren had ik daarom hoge verwachtingen en die zijn gelukkig ook nog uitgekomen. Ik ben dol op folklore, en daarmee ook op eeuwenoude verhalen over kabouters, elfen, kobolden en trollen. Over trollen zijn nauwelijks films gemaakt, of ze moeten fungeren als opvulling (Lord of the Rings). Trolljegeren is voor mij de film die de folkloretrol misschien wel het dichtst benadert (samen met Troll (1986)).
Waarom ook niet? Plaats trollen in de moderne wereld. Door hun eigenschappen zijn het natuurlijk nachtwezens en zorg ervoor dat ze ver van de bewoonde wereld leven. In de film weet niemand van het bestaan af en dat zorgt er eigenlijk voor dat het een fantasyfilm is. Alleen gaat het voor de verandering eens niet over vampiers of weerwolven.
Waar veel genregenoten het moeten hebben van een enkel trucje, heeft deze mockumentary duidelijk meer troefkaarten. In de eerste plaats de trollen zelf natuurlijk. Ze zien er fantastisch uit. Precies zoals ze vroeger getekend werden. Ook met de CGI is absoluut niets mis. André Øvredal neemt soms wel risico’s door bepaalde natuurverschijnselen te verklaren als gevolg van trollenactiviteiten. Het komt er soms wel heel knullig uit namelijk. Daarmee heb ik naar mijn idee het enige puntje van kritiek wel te pakken. De personages zijn leuk, zeker Hans de trollenjager is gaaf. Ik heb verder geen idee welke soorten trollen er zijn. Dat er onderscheid gemaakt wordt, maakt het verhaal er alleen maar leuker op. Verder is Trolljegeren lekker spannend, soms grappig, maar als totaalproduct absoluut geslaagd.
Askikker
En dit is nog maar Noorwegen.
Op IJsland kan je werkelijk versteende trollen zien in de bergen.
Daar ''geloven'' ze dus echt serieus in trollen, wegen worden er voor omgelegd, omdat de trollen de machines kapot bleven maken.
Gevraagd aan een IJslander of ie in trollen geloofde, antwoorde hij;
"Hoezo geloven, ze bestáán gewoon...........''
Mister_Movie
En dit is nog maar Noorwegen.
Op IJsland kan je werkelijk versteende trollen zien in de bergen.
Gevraagd aan een IJslander of ie in trollen geloofde, antwoorde hij;
"Hoezo geloven, ze bestáán gewoon...........''
Juist ja, misschien kan je onderscheid leren maken tussen folklore (Amerikanen 'geloven' ook in Bigfoot) en werkelijkheid.
Askikker
Slaat dit nou weer op? Ik geef wat details, en meteen een afzeiker, bedankt.
Big foot gelooft niemand in, die is meer dan tien jaar geleden al (helaas) ontmaskerd.
Trollen en IJsland zijn geen folklore, net als de Noorse goden, de Saga's en de Edda; das cultuur, dat weet iedere IJslandkenner.
Je hoeft als buitenlander, of Nieuw-IJslander niks te geloven, maar als je deze zaken in IJsland niet serieus neemt kan je de cultuur daar ook nooit doorgronden.
Mister_Movie
Slaat dit nou weer op? Ik geef wat details, en meteen een afzeiker, bedankt.
Het was geen afzeiker, eerder een knipoog naar een naïeve stelling.
In je tweede bericht spreek je anders dan het eerste, daarin doe je alsof de gemiddelde Ijslander werkelijk in trollen gelooft. Zeg nu niet dat je bij die stelling blijft. Dat het tot hun cultureel erfgoed behoort, da's iets anders.
notsub
Deze film viel mij niet tegen. Het camerawerk geeft de film een een cult-gevoel en de natuur is gewoon erg mooi. Ditmaal geen zombies of buitenaardse wezens, maar monsterlijke trollen die de film beheersen. dat zijn toch ook geen lieverdjes. Doordat er een halve documentaire van is gemaakt krijgt de film nog wat extra's.
SnakeDoc
Aangeschaft en herzien, nu op Blu-Ray. Blijft een heel vermakelijke mockumentaire. Het is jammer dat men af en toe voor een grapje lijkt te kiezen, zoals bijvoorbeeld op het einde met de president. Het was (mijn inziens) leuk geweest als ze probeerden het alles wat serieus te houden.
Ook blijf ik het storend vinden dat men zo makkelijk verder gaat na het overlijden van de eerste camera jongen. Schoonheidsfoutjes die mij er voorlopig van weerhouden van 4 naar 4,5 te gaan.
Toch blijft dit een top film. Snel weer bekijken!
Askikker
Het was geen afzeiker, eerder een knipoog naar een naïeve stelling.
Volgens mij lullen we n beetje langs mekaar heen. Gelukkig dat je me niet afzeikte.
Ik wil het graag leuk houden, sorry dat ik dat dacht.
Ik zal wat achtergrond geven.
Feit is gewoon dan heel veel plaatsen/ natuurlijke verschijnselen in IJsland een achtergrond hebben met trollen, ofwel dat die genoemd zijn naar een ''trollen verhaal'' (Sterkste voorbeeld is misschien wel de reynisdrangar), en dat een nobelprijswinnaar voor de literatuur, Haldor Laxness, die hele trollenshit compleet serieus in zn werk opneemt.
De ''gemiddelde IJslander'' zegt in dit opzicht helemaal niets, want de populatie op het moment is 300.000, voornamelijk import dat in Reykjavik woont,
In 1960 was dat nog bijna de helft.
En in de tijd dat plaatsen (vaak naar trollen en Goden) vernoemd werden was de populatie nog geen 50.000, en met dit cijfer zit ik nog veel te hoog.
In de tijd dat de plaatsen vernoemd werden geloofde dus wél de hele bevolking in trollen.
Ofwel trollen zijn een compleet cultureel erfgoed in IJsland.
Ik geloof ook geen hol in een trol, maar als je de IJslandse cultuur wilt leren kennen moet je absoluut open staan voor trollenverhalen (en die zijn best leuk, en geven een meerwaarde aan de plek die je bezoekt)
Bijdevaate11
Hier sluit ik mij volledig bij aan!
voomzap
Hanske82
Het verhaal is leuk verzonnen maar ik had iets meer verwacht van deze film. Het word niet echt spannend jammer genoeg en de acteurs vind ik ook niet echt sterk. Helaasch ..
DVD-T
Leuke found footage filmpje.
Het personage van Hans is gewoon erg cool. Verhaal is erg leuk gevonden. Sommige scènes zijn erg spannend en tevens indrukwekkend. Knap wat er tegenwoordig kan door cgi in hand-held camerawerk te verwerken. Gelukkig was het ook nergens echt te shaky. Design van de trollen is fantastisch. Elke encounter is ook weer anders. Het slot is ergens toch wel echt indrukwekkend. Een heel vermakelijke film met een erg leuke cast.
The Beast
heel leuk gevonden, had zelfs nog beter gekunt als de special effects ietsjes beter waren bij sommige trollen, maar dat bederfde de pret zeker niet, hele goeie film 3.5
merijn82
- 1931 berichten
Wel vermakelijk filmpje, maar niet heel goed ofzo.
Dat het allemaal maar middelmatig is heeft met name te maken met de balans die enigszins zoek is. Het lijkt mij dat de makers dit niet als grappig bedoeld hebben, maar toch is het dit soms (onbedoeld?) wel. Hierdoor wordt het geheel zeer 'ongeloofwaardig'. Niet dat ik in trollen geloof
, maar de keuze om hier een handcam/reality-filmpje van te maken verraadt wel de bedoelingen: beklemmend en 'realistisch' over willen komen. In dat kader kan ik ook de teksten aan het begin en het einde van de film niet helemaal plaatsen. Of waren die dan toch cynisch bedoeld en zie ik over het hoofd dat het allemaal toch wat minder serieus bedoeld was dan ik denk? Het is mij allemaal niet duidelijk en dat komt de film niet ten goede.
Verder keek het gewoon prima weg, ondanks dat het nergens spannend of beklemmend wordt.
mister blonde
Leuke film. Leek het eerste half uur af te stevenen op een slap aftreksel van the Blair Witch Project (ik zal niet de eerste zijn die de vergelijking maakt), waar deze film dan ook erg op lijkt in de basis. Uiteindelijk blijkt Trolljegeren toch wel heel wat anders. De film is totaal niet spannend bedoeld. Het is redelijk geestig. De 4tal ontmoetingen met de trollen zijn vanzelfsprekend hoogtepunten en de voor mij volslagen onbekende regisseur weet er ook genoeg variatie in te gooien. Alles daartussen is natuurlijk direct een stuk minder, al wordt het nooit vervelend. De trollen zien er gaaf uit. Wel een beetje jammer dat die dode beren er echt heel erg nep uitzien, een beetje suf. Het einde (na de ontmoeting met die grote trol) was wat flauw en voorspelbaar. Misschien had ik er stiekem iets meer van verwacht. 3,5 sterren voor wat volgens mij pas mijn eerste Noorse film is (schandalig eigenlijk).
gebruiker_56935
Erg leuke originele film. Sowieso ben ik wel "fan" van dit soort found footage films en ook deze is aardig geslaagd. Deze film is inderdaad meer fantasy/avontuur dan horror en daarom neem ik het ook voor lief dat de special effects van een minder niveau zijn, verder zal het budget hier natuurlijk ook wel een rol bij spelen. Zeker een verrassing! 3.5*
otherfool
Vorig jaar onder perfecte omstandigheden gekeken, en me behoorlijk geamuseerd. Grappige opzet en ik ben altijd wel een fan van found footage films. Eigenlijk best adequate special effects, ook.
3*.
jippie2010
Een alleraardigst Noorse film, die me positief verraste!
Een eeuwenoude legende die laat zien dat het misschien meer is dan een fabel.
Uiterst geloofwaardig neergezet, de 'found footage' aanpak paste goed bij de film.
Dit doen wij Nederlanders de Noren niet na: *4.0
jordandejong
Tof filmpje van Noorse makelij.
Trolljegeren heeft een origineel uitgangspunt en ik ben blij dat regisseur André Øvredal het uitstekend heeft aangepakt waardoor alles op z'n plaats valt en er een hele goede film staat. Ten eerste heerst er een erg lekker, duister, sfeertje die zeker in de donkere bossen op trollenjacht heerlijk tot z'n recht komt. De goede geluidseffecten van vreemde geluiden in de donkere bossen maken het lekker spannend en ook wanneer de trollen full-screen in beeld komen blijft het er erg geloofwaardig uitzien. Dat komt door de toffe effecten waardoor de trollen er erg leuk uitzien en ook omdat er verschillende soorten trollen (de een is enorm groot, de ander heeft drie koppen etc.) zijn waardoor het wat afwisselt. Ook de manier waarop de trollen in de val worden gelokt zijn en blijven leuk doordat het steeds weer afwisselt.
Het acteerwerk is verder niks op aan te merken, zou het zelfs goed noemen, en het camerawerk is een enorm pluspunt. Handheld camera's vind ik sowieso vaak wel goed werken, al wordt er in horrorfilms vaak nogal goedkoop gebruik van gemaakt, maar hier werkt het perfect. Geen goedkope schrikeffecten waar er ineens iets door het beeld schiet maar een goede spanningsopbouw en bovendien een hele toffe setting in het mooie Noorwegen.
KingJ
Leuke film: gewoon een sympatieke found footage film met orginele ideen.
ik sluit me verder aan bij de post hierboven
Toch iets apart deze film. We hebben ondertussen al enkele films met een handcamera, maar hier komt het wel mooi uit. Het zorgt voor de grootste troef in de filmwereld: suggestie. Ondank het fantasiethema trollen, ben je zo mee in een documentaire die oogt als een zoektocht naar pakweg een leeuw of zo. Ik denk ook dat het filmen met een handcamera op deze manier onderschat wordt. Tenslotte is het meer dan een goedkope manier van filmen, het vertonen van de trollen op een al dan niet suggestieve wijze, moet daar ook perfect in passen. Het is dus zeker goed geregisseerd en de combinatie van mooie Noorse landschappen en een zoektocht stijl Discovery Channel werkt wel.

Netflix gooit ook de geprezen oorlogsfilm 'Platoon' uit het aanbod

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Manufactured Landscapes
Documentaire, 2006

Jûsan-nin no Shikaku
Actie, 2010
jagerberggrotwilderniswoudsecret government organization bossenhunting trip dieren in het wildsamenzweringtrollcryptozoologymockumentarygevonden beeldenpost-credits scenefolk horrorbear huntersnorwegian folklorenorwegian mythology