- Home
Met onder meer: Otto Jespersen, Hans Morten Hansen en Tomas Alf Larsen
Gesproken taal: Noors, Pools en Engels
Releasedatum: 12 mei 2011
Plot Trolljegeren
"You'll believe it when you see it!"
Een mockumentary over trollen in Noorwegen. Het verhaal stelt dat er in afgelegen gebieden in het noorden van Noorwegen een trollenpopulatie leeft, die al tijden verborgen wordt gehouden van de bevolking. Een documentaireploeg gaat op zoek naar de wezens en probeert uit te vinden hoe de vork in de steel steekt.
Hans
Polish Bear Hunter
Campsite Owner
Polish Bear Hunter
Redelijk.
Film type Rec en Blair Witch Project, al pretendeert deze film niet meteen horror te zijn maar draait het meer rond avontuurwerk.
Toch wordt al snel duidelijk dat zelfs voor dat handycam werk best wat regisseurstalent vereist is. Niet dat het er brak of slecht uitziet, daarvoor zijn de kille landschappen ook iets te mooi, maar binnen keyscenes had er zeker meer mee gedaan kunnen worden.
Geen slecht woord over de effecten verder, mooi dat men CG tegenwoordig zo naadloos is shakey camerawerk gepropt krijgt. De trollen zelf zagen er misschien soms iets te goofy uit, maar vaak ook indrukwekkend, zeker de laatste.
Op zich een vermakelijk filmpje dat er wat uitspringt omdat het een keertje geen zombies of ander horrorgespuis betreft, maar eerder folklore. Soms wat kort door de bocht (die nieuwe cameraman) maar verder leuk om een keertje te zien.
Insignificance
Leuke, zelfs zeer leuke mockumentary die erg vlot en grappig te werk gaat. Ook nog eens fraai verpakt middels verscheidene Noorse natuurplaatjes. Malle beesten, die reusachtige trollen, maar ze passen wel helemaal in het sfeertje dat Øvredal daarnaast oproept.
Daarbij krijgt hij vooral veel steun van de jager. Prachtkerel die niet eens komisch hoeft te doen om komisch te zijn. Heerlijk droog hoe hij gedurende de jacht alles omtrent zijn vak en de wezens uit de doeken doet. Ook wat betreft ontmoetingen met de trollen valt er genoeg te beleven.
Camerawerk is logischerwijs nogal eens chaotisch, maar ook weer niet té, zodat het nergens hoofdpijn oplevert. Het past allemaal wel, de finale is zelfs bijzonder goed gelukt. Koddig in de meest positieve zin van het woord, ook hier een welverdiende non-stop grijns.
Behoorlijk filmpje.
Trolljegeren is verre van perfect, maar weet toch wel te boeien in de speelduur van anderhalf uur. Het had ook niet langer gemoeten, dan was het waarschijnlijk langdradig geworden.
Het idee van een handcamera is natuurlijk niet nieuw (Blair Witch Project, Cloverfield), maar het blijft wel geinig omdat je lekker dicht op de actie zit.
De film begint wel traag helaas. De 1e drie kwartier vielen me wel wat tegen, omdat het ook eigenlijk nooit spannend wordt. Gelukkig is het tweede gedeelte al een stuk beter en is het slotgedeelte zelfs boeiend met de gigantische trol. Daarvoor ook al een aardig gedeelte in de trollengrot gezien.
De CGI van de trollen ziet er heel aardig uit. Zeker de laatste versie is best wel imponerend. Wel jammer dat ik ze nooit extreem gevaarlijk vond, op een paar kleine momentjes na. Dat is ook het grootste probleem van de film. Het is niet erg spannend. Het voelt meer als een boeiend avontuur in de bossen, maar dan met trollen erbij. De beelden van het landschap in Noorwegen vond ik trouwens erg fraai. Verder heb ik weinig te klagen. Het acteren is voldoende en de film duurt gelukkig niet al te lang. Je moet wel openstaan voor het fenomeen trollen, anders erger je je al snel.
Voor mij persoonlijk is dit wel een vermakelijke film. De insteek is duidelijk BWP achtig en de intro lijkt ook wel een kopie van die film.
Toch weet de film prima te vermaken en zijn de trollen prachtig vormgegeven, het is niet altijd even spannend , maar dankzij de leuke nachtelijke beelden en de frisheid van de filmploeg valt rolljegeren prima te kijken. Komt ook een beetje door de lekkermakerij over 'Jotne', een gigantische trol van rond de 50-100 meter groot. Ze bewaren het beste voor het laatst en daar houd ik wel van in monsterfilms.
Fox McCloud
Niet slecht.
Best leuk, maar het grooste gedeelte vond ik vrij saai. De momenten met de trollen zijn best mooi, maar de tussen stukken konden me niet boeien. De film kent een aantal zeer leuke vondsten. De trollen waren erg indrukwekkend, met name die laatste. Alleen er hadden wel wat meer in gemogen. De beelden die we te zien kregen waren vaak erg mooi, alleen wat de film miste was spanning. Mijn aandacht verslapte meerdere keren en keek ik weer uit naar de volgende trol.
Voldoende (nog net).
SaNDuTjE
Redelijk vermakelijk Noors docu-/avonturenfilm over een trollenjager met een dikke vette knipoog.
Wat betreft originaliteit scoort de film op voorhand al goed. Waar de titel haast een sprookjesverhaal voorspelt bevat de film enkele scenes die je een kruising Cloverfield/BWP kunt noemen. De climax van die scenes eindigen in deze film alleen in een glimlach in plaats van verbijstering. De trollen zijn mooi vormgegeven maar gewoonweg lachwekkend waardoor iedere poging tot spanning vakkundig om zeep geholpen wordt. Ook al is dit de bedoeling van de maker, toch is het iedere keer bijna jammer dat zo'n scenes met een anti-climax eindigt aangezien je toch stiekem hoopt op iets spannends of schokkends.
Om die reden een beetje gemengde gevoelens na het zien van deze film. De komische insteek was duidelijk maar niet overtuigend genoeg om ook daadwerkelijk grappig te zijn, het hangt mij te veel tussen wel serieus / niet serieus.
Voor nu 3*
Visueel inventieve noorse mockumentary naar het recept van The Blair Witch Project, met elementen van een film als Cloverfield. Zeker niet slecht gedaan, met zeer overtuigende special effects en veel sfeer. Het grillige en imposante noorse landschap leent zich in ieder geval perfect voor de locatie van het gebeuren. Het is jammer dat het script wat aan de eenzijdige kant is, met vooral halverwege weinig verrassingen en een gebrek aan momentum. Tegen het einde trekt alles gelukkig weer aan. Al met al toch wel een aangename verrassing, spannend en sporadisch droogkomisch.
TinkerTex
Bij dit soort film moet ik me er in het begin altijd even doorheen worstelen. Wanneer de hel eenmaal losbreekt is het genieten geblazen en zo ook bij Trolljegeren. De effecten zijn het hoogtepunt van de film. Omdat de wezens zo verschillen is het iedere keer weer spannend wanneer er geluiden van gekraak en voetstappen klinken.
Qua format niets nieuws, maar op gebied van uitwerking uniek te noemen.
Tegenvallende trollen.
Afgezien van het feit dat de trollen er een beetje des Disney uitzien, is er sowieso weinig spanning gemoeid met dit zoveelste handycam-werkje. Het verhaaltje is niet alleen belachelijk maar irriteert ook in de uitvoering. Onder andere wanneer de matig acterende 'helden' nogal makkelijk deelgenoot worden van dit wereldnieuws. Voor wie dit alles naast zich neer kan leggen wacht een vrij standaard werkje met soms aardige CGI, maar de film neemt zichzelf veel te serieus.
Doorsnee.
IcU
Niet zo goed. Idee was prima, uitwerking onvoldoende. Thema trollen is altijd leuk, en zou als een bron van inspiratie voor de makers moeten werken. Niet dus. De film hangt te veel op zijn dooie punten en weet niet te over tuigen met de bedoelde spanning en sensatie. Vond de vormgeving van de trollen overigens prima, maar deze kwamen iets te weinig en op een niet leuke/ sensationele manier aan bod. Na het kijken heb je een hol gevoel door het idee dat hier veel meer mee gedaan had moeten worden.
Keane1983
Aardig geprobeert, maar vond het allemaal net een beetje te veel van het goede.
Zowel het acteerwerk als het aanzicht van de Trollen vond ik allemaal net iets over the top.
Ik zit in iedergeval alweer klaar voor de Trollen in de Grand Canyon!!! Want ik denk wel dat Hollywood hier weer zijn sla-tje uit wilt slaan (zit hier overigens niet op te wachten)
Verder kijkt de film wel lekker weg, is nergens echt spannend of eng. Wel heb ik eventjes moeten lachen met de Trollen (die overigens goed zijn ingemonteerd in de nogal schokkerige camerawerk).
Ik las ergens terug dat iemand een jeugsentimentje erbij kreeg...nou, ik ook...David de boskabouter zat volgens mij ook in de regie.
Van mij een kleine voldoende....leuk om eens gezien te hebben, maar echt bioscoop waardig vindt ik deze film echt niet.
gijsvogel
Aardig!
Leuke/goede film zo ff tussendoor.
Het mockumentary detail werkt leuk in deze.
Noorse heimat zorgt vaak al voor weer net even een ander smaakje, en dat is dan bij deze ook weer prettig voor de afwisseling tussen al het Amerikaanse geweld.
Verhaal behoeft voor mij een stukje terugschakeling qua mindset. fantasy/sprookjes achtige dingen zijn nou eenmaal niet mijn ding.
Maar toch is het totaal van deze leuk.
Soort van spanning wat er nou eigenlijk komen gaat, wat doet die Hans nou voor werk etc...
Erg mooie scenery, maarja, t is volgensmij gewoon ook een mooi land.
De daadwerkelijke trollen in de film kun je idd als knullig in elkaar gezet bestempelen, maar het past verder prima bij het geheel.
en daarbij, hoe ziet een trol er dan werkelijk uit...
Wat dat betreft voor mij geen storende factor.
Wel een aanzienlijke vleug ongeloofwaardigheid hierin, en dat kwam een beetje door het gebrek aan binding tussen de hoofdrolspelers.
Het feit dat er eentje halverwege om het leven komt wordt na het negeren hiervan redelijk vlot weggesneden tot de aanbreng van een vervanger waar we vervolgens niet echt een band mee mogen krijgen van de regisseur.
De door de trein ingevlogen vervangster stapt verder ook zonder enig bezwaar of info vooraf in de auto, en het moet allemaal maar prima zijn dan.
Hier laat de regie wel iets liggen IMHO.
Algeheel dus wel een aardig plaatje, zoals ik al zei is het altijd leuk om weer eens iets anders als de standaard handel voorbij te zien komen.
Cenkchief
tja, ik heb hem na 20 minuten afgezet, want hij kon mij werkelijk niet boeien. Toen voor de eerste keer de trol in beeld kwam waande ik me in de Efteling.
Het enige wat ik wel kon waarderen waren de schitterende natuurshots van Noorwegen.
JacoBaco
Eindelijk een goede film wat zich volledig op Trollen oriënteert en welk land is daar nu beter in dan een land als Noorwegen, Zweden of Finland? Trollen komen vooral voort uit de Noorse mythologie en in Noorwegen wonen nog geen 5 miljoen mensen. Maar het land is wel bijna 10x zo groot dan Nederland. Dus ja, een ideaal land voor Trollen om te vertoeven.
Wat kun je nou verwachten bij deze film. Allereerst betreft het een mockumentary en een goed voorbeeld voor een andere bekende mockumentary is de film Brüno. Het is natuurlijk een Noorse film, dus het zou jammer zijn als iemand zich aan de Noorse taal stoort. Maar het belangrijkst is: Je kunt natuurlijk Trollen verwachten! Ik heb overigens nooit geweten dat Trollen niet van Christelijk bloed houden en eigenlijk vind ik dat bijzonder grappig. En volgens de verhalen klopt het nog ook!
Hier volgt een stukje uit een Trollenverhaal:
De twee jongetjes waren net in slaap gevallen toen zij weer wakker werden van een gesnuif. De jongens spitsten hun oren luisterden of het een dier of een bostrol was. Het gesnuif kwam steeds dichterbij en plotseling hoorden zij: ''Ik ruik het bloed van een Christen''. Ze hoorden voetstappen die zo zwaar waren dat grond ervan schudde. Er was een trol in de buurt!
Bron: http://www.trollenpad.nl/Noorwegen/heidaltrol.htm
Er zit dus voldoende humor (en knipogen) in de film. De film verloopt lekker vlot. De spanning zit op een goed niveau, maar eng is het niet. In het begin wanneer de eerste Trol in beeld verschijnt, maakte ik mij een klein beetje zorgen, want deze Trol ziet er toch net even te CGI-achtig uit. Gelukkig vind ik dat de Trollen er later in de film veel beter uitzien. Er worden hier en daar wat boeiende details verteld over de Trollen, maar het blijven uiteindelijk gewoon stinkende, lelijke, smerige en mysterieuze wezens. Ze zien er naar mijn idee traditiegetrouw uit en dat bevalt je of dat bevalt je niet. De personages komen niet kunstmatig over zoals in veel Hollywood films. Zoiets blijft altijd een voordeel. De mensen komen vaak zo lekker echt over in films buiten Hollywood om. Nou, wat kan ik verder nog over deze film zeggen? Ik heb genoten.
Als laatst nog even wat Noorse humor. Na de aftiteling verschijnt dit in beeld: No trolls were harmed during the making of this movie.
En het staat eigenlijk nu al buiten kijf dat Hollywood er een remake van maakt.
P.S. Ach ja, ik loop blijkbaar al maanden achter. Noorse Troll Hunter krijgt remake | MovieSense - Online filmmagazine
jipt
Aan de ene kant leuk en origineel, aan de andere kant vervelend. Kon niet tegen de slechte belichting en het feit dat het af en toe erg slecht te zien was (en daarmee bedoel ik de scènes in de nacht). Komt door de film stijl en zal wel sfeerverhogend bedoelt zijn, maar ik vond het vervelend. Ziet er verder wel cool uit die trollen en het hele ideetje er omheen is leuk verzonnen. Maar mede door het gebruik van alleen handcam en daardoor de af en toe het vermoeide kijken ben ik toch niet heel positief. Terwijl ik Cloverfield en [Rec] wel erg tof vind, die films zijn toch iets duidelijker.
Misschien een verhogingkje als ik de film wat beter kan plaatsen of na herziening
Co Jackso
- 21924 berichten
Trolljegeren is een film die duidelijk ondergewaardeerd wordt. Deels zal dit wel komen door een verkeerd verwachtingspatroon. Eerlijk gezegd is het concept van Trolljegeren voor mij als een droom. De combinatie van elementen als fantasie, documentaire stijl, zwarte komedie en beetje spanning/thriller is werkelijk perfect. De uitvoering is helaas niet perfect, maar debuterend regisseur Øvredal komt wel heel erg in de buurt.
Het grote probleem is dat de komedie soms wat te plat en voor de hand liggend is (waarom nu weer die scheetgrap). Dit gaat ten koste van de spanning en de geloofwaardigheid van het verhaal. Uiteindelijk is de geloofwaardigheid cruciaal voor een film als Trolljegeren. Voor het grootste deel zit dat wel goed, alleen de scènes in de grot zijn bijzonder zwak.
Verder is het jammer dat Trolljegeren overduidelijk een aantal dingen heeft gekopieerd van films als The Blair Witch Project (begin) en Cloverfield (bepaalde scènes). Dit gebeurt zo duidelijk, dat het zelfs gezien kan worden als een ode. In mijn ogen zijn die verwijzingen niet geslaagd en nogal misplaatst.
Het is jammer dat ik nu de zwakke punten benadruk, want er is genoeg te genieten in deze film. De uitspraken van Hans (Troll Hunter) zijn heerlijk cynisch en de gezichtsuitdrukkingen van de studenten zijn ook gedenkwaardig. Wat mij betreft verdient de film een groot publiek, al kan niet voorkomen worden dat sommige mensen deze film zullen beschouwen als een teleurstelling.
El ralpho
Geslaagde zoektocht.
Originaliteit voert in Trollhunter overduidelijk de boventoon. Het thema met trollen kan heel gemakkelijk verpest worden maar wordt in deze film goed neergezet door het niet al te overdreven over te brengen. Het verhaal achter de trollen wordt erg geloofwaardig gebracht door er een bepaald soort realisme in te houden. Er wordt uitvoerig over de verschillende soorten gepraat, en dit wordt zo sterk gebracht dat als je als kijker vluchtig zou kijken zomaar zou kunnen bedenken dat er een woordvoerder van national geographic aan het woord is..totdat het duidelijk wordt waar het precies over gaat natuurlijk
Waarom uiteindelijk toch maar een 3? Het verhaal komt te traag op gang, ik had graag wat meer van de trollen gezien en vond het einde een beetje abrupt. Had van mij nog wel een half uur langer door mogen gaan. Ook waren er een aantal scene's die me iets te onwerkelijk waren..met 150 kilometer per uur tegen de zijkant van een brug aangesmeten worden en er geen schrammetje aan over weten te houden? Juist..dan kun je nog wel een ijzeren pak aanhebben..
Verder is de film bijzonder vermakelijk te noemen en wint hij zeker de originaliteitsprijs. De film zal zijn erkenning bij de mainstream toch wel niet gaan krijgen omdat de film in het Noors gesproken is, maar zal in bepaalde kringen zeker een cultstatus gaan verkrijgen.
Montorsi
Enorm vermakelijke mockumentary, 'leukste' film die ik de laatste tijd heb gezien zelfs.
Het reeds hele sterke concept wordt ook nog eens erg sterk uitgewerkt. Wat de film meteen al goed doet is een logische keuze voor het oppikken van de beelden te gebruiken, iets wat het al meteen een dikke voorsprong geeft op redelijk soortgelijke films als Cloverfield.
Verder is het gewoon echt heel erg goed gemaakt. Allereerst zien de trollen er gewoon al heel goed uit. Ik weet niet met welk budget is gemaakt, veel zal het niet zijn, maar bij vlagen ziet het er gewoon echt heel erg geloofwaardig uit. Bijzonder knap gedaan.
Daarnaast is de humor een van de belangrijkste aspecten van de film. Vooral erg grappig hoe de film flink serieus gebracht wordt, maar er ondertussen wel geweldige onnozele grapjes inzitten. Die vent die met die mobiele berenvoeten aan kwam zetten opeens bijvoorbeeld
Maar het leukste vond ik uiteindelijk nog wel dat alledaagse verschijnselen, voorwerpen en gebeurtenissen gebruikt werden om aan de trollen te linken. Gaf een bijzonder grappig effect elke keer, zoals met die stroomkabels bijvoorbeeld.
Topvermaak dit! 4*
The One Ring
Ontzettend leuke film, die helaas te vaak verkocht lijkt te worden als een horrorfilm. De vergelijking met Cloverfield ligt voor de hand, maar dit is toch duidelijk niet bedoelt als een film die je angst aan wil jagen. Wellicht dat hij daarom zovaak tegenviel. Trolljegeren werkt voor mij juist op meerdere manieren, maar voornamelijk als komedie en als avonturenfilm. Er zitten een aantal effectief spannende scènes in, maar de spanning is meer van het type van een legende dan van een thriller. Het beste aan Trolljegeren is misschien wel dat het ook echt aanvoelt als een soort van legende, maar dat gelijk de moderne elementen niet in de weg zitten. De mix tussen folkore en mockumentary had niet beter uit kunnen pakken en volgens mij is dat effect niet makkelijk te berijken. De climax waarin Hans in zijn eentje op die megatrol afstapt is gewoonweg mythisch. Daarnaast is ook de mix tussen serieusheid en humor goed. De acteurs spelen heel naturel en geloofwaardig, waardoor je constant in de film blijft geloven, ondanks alle absurde grappen. De goede special effects helpen natuurlijk ook mee. De trollen zelf zien er cartoony uit, maar dat vond ik persoonlijk wel heel leuk en zag ik juist als een bewijs dat deze film niet serieus bedoelt was.
dave
Deed me af en toe wat denken aan 'C'est arrivé près de chez vous'. Een jonge cameraploeg in het kielzog van een ietwat verknipt figuur. Steeds dieper sukkelen in een eindeloze zoektocht naar spektakel en schokkende vertoningen. Al ontbrak hier de overduidelijke, pikzwart-satirische bijklank. De eindnoot 'No trolls were harmed during the making of this movie' spreekt dit op het laatste moment wel deels tegen. Verder probeert men een soort semi-serieuze Mockumentary neer te poten die qua fictief realisme niet te versmaden is. Vooral dankzij enkele sterke vertolkingen. Beetje jammer dat de boel het grotendeels van suspense moet hebben, en dat een drietal soorten trollen tezamen slechts een vijftal minuten speeltijd krijgen. Voor een film van anderhalf uur vormt dit echter geen groot probleem. Overdaad schaadt immers. De trollen zien er overigens niet slecht uit. Ze gaan in stijgende lijn en het mooiste schepsel stijgt dan ook op het geweldige einde ten tonele.
Het schuddend camerawerk stoorde gelukkig nergens en de rijke serie fenomenale landschappen zou zelfs de makers van 'Planet Earth' een traantje doen wegpinken.
3,50
MGpower
Leuke film! Dat zeker...
Echter, ik werd na verloop van tijd wel een beetje moe van het schudden van de camera... Als dit een amateur cameraman is, aan de universiteit, dan ben ik reeds professional
Ik denk dat ik in de bioscoop gillend gek zou worden Ook de CGI is niet bijzonder goed, maar dat is hier ook niet nodig om het toch realistisch te laten lijken. Trollen zijn tenslotten uitermate lelijk
Verhaal en uitwerking ervan zijn gewoon leuk en grappig, en ook de spanning zat er met enige regelmaat goed in.
IMDB bevestigd mijn vermoeden dat ze het met een zeer laag budget hebben moeten doen. Ze hebben hier ongeveer 20 miljoen Noorse Kronen voor gekregen, en dat komt neer op 3 miljoen eurotjes. Als je bedenkt dat de film 'Burried' 5 miljoen heeft gebruikt, terwijl dat zich de héle film enkel in een doodskist afspeelt, vind ik dat deze Noren toch best wel een prestatie hebben neergezet.
Al met al een goed filmpje voor een leuke avond thuis, een matig filmpje voor in de bios, en een topprestatie van Noorse bodem!
Een matig 6je voor deze film
Jawaddedadde
Erg fijne avonturenfilm inderdaad.
Net serieus genoeg om niet lachwekkend te worden en net luchtig genoeg om zichzelf niet al te serieus te nemen. Dat gegeven in combinatie met best wel indrukwekkende special effects en een fantastische hoofdrolspeler - Hans de Troll Hunter
- maken deze film tot een aangenaam kijkfestijn.
Hier en daar wordt het zelfs een beetje spannend (de eerste ontmoeting in het bos met de driekoppige trol en nadien de penibele situatie in de trollengrot) maar verder nergens echt eng of goor. Zeker geen horrorfilm dus. Wel een leuk avontuur. Verder genieten geblazen hoe Hans uit de doeken doet hoe de jacht op trollen georganiseerd is en wat z'n beroep nou precies inhoudt.
En onder het motto save the best for last worden we op het einde nog getrakteerd op een gigantische hondsdolle trol. Een meer dan waardige afsluiter!
boozebelly
- 1908 stemmen
Redelijke film die nooit echt spannend en/of bijzonder weet te worden. Toch vond ik het om de één of andere reden wel aangenaam om eens te zien.
De trollen zijn wel leuk gemaakt en nachtelijke scenes in een donker bos werken natuurlijk altijd wel goed. Ook de natuur van Noorwegen bied natuurlijk een prachtige setting voor een film, maar het is niet uitzonderlijk mooi in beeld gebracht ofzo. Het is er gewoon...
Ook heb ik een paar keer lekker kunnen lachen om de gortdroge humor. Zoals stroom dat in het rond word gepompt en die medewerker had daar eigenlijk al die jaren nog nooit echt over nagedacht. Die kop...
En dat verhaal over het bloedbad onder de bergtrollen... erg droog.
Zeker een voldoende, maar om nou te zeggen dat dit een film is die mij bij zal blijven...
Dit was trouwens wel een oneliner om van te watertanden. Poolse logica:
"Why problem make, when you no problem have you don't want to make"
Bottleneck
Leuk! Het trollen-verhaal spreekt erg tot de verbeelding en het is slim opgebouwd. Je krijgt steeds meer info over het gedrag van die dingen - mountain trolls versus forest trolls alleen al
- en de
trol-ontmoetingen worden steeds gaver. Best inventief ook hoe het verweven wordt met de realiteit.
Soms dreigt die 'serieusheid' iets te ver door te draven zoals bij het laboratorium, maar dat duurt dan maar kort en er blijft constant een leuke zweem boven hangen. In ieder geval is er geen Cloverfield-achtig dramatisch gedoe bij zo'n fabeltje, dat zou teveel kunnen botsen met het realistische karakter van handheld-camera's, en die dunne lijn weet Trolljegeren goed te bewandelen.
Het blijft ook boeiend vanwege de afwisseling in landschappen en de soorten trollen. Sowieso is het een leuke mix van fantasy, avonturen, roadmovie en thriller. Hans is geniaal koel (dat blikken pak waar hij geen zin in heeft
) en een gave finale.
Enige minpuntjes zijn wat rare dingetjes in het script - als het zo top secret is zou die Hans natuurlijk veel beter betaald worden en zou de TSS allang die cameraploeg 'uitgeschakeld' hebben. - maar dat mag de pret niet drukken. Had trouwens niet verwacht dat de eerste trol al zo groot zou zijn, dacht dat ze kleiner waren.
BoordAppel
Redelijke mockumentary die helaas niet helemaal zijn vorm weet te vinden. Gaan we nu voor een komedie of voor een spannende film, lijken de makers te hebben gedacht. Het levert een nogal onevenwichtige film op die zo nu en dan best grappig is maar niet echt spannend. Dat komt mede omdat de trollen al vrij snel in vol ornaat door het beeld huppelen. Die zien er voor dit bescheiden budget overigens heel erg goed uit. Vooral in de laatste scènes is het vrij indrukwekkend en naadloos in het handycam gebeuren geplakt.
Dat het in de vorm van een documentaire is gegoten is ook best een goede keus geweest, de serieusheid waarmee allerlei onzin verkondigd wordt zorgt voor de leukste grappen (dat harnas bijvoorbeeld.) Alleen jammer dat het allemaal zo vergezocht is dat niemand het voor waar zal aannemen (in tegenstelling tot The Blair Witch Project of Forgotten Silver). En die scène met de cameraman, was dat nu een ode aan Cloverfield of gewoon jatwerk?
Halcyon
Griezelig wordt het nooit, daarvoor zijn de neuzen van de trollen te groot. Maar het is wel een erg amusante verfilming van een Scandinavische mythe. Zoals we gewend zijn van de Noren ook hier weer dat starre, frigide gevoel voor humor. Voor de rest een aardige docu met veel natuurschoon en interessante special fx. Het is eens iets anders dan de vele doorsnee genreproducten die tegenwoordig met karrenvrachten op de markt gedumpt worden, dus qua trolliginaliteit scoort deze prent best hoog. Misschien moet hier maar een nieuw subgenre van komen?
Jordy
Het eerste half uur was ik bang dat het bij een slap Blair WItch-aftreksel zou blijven, dat rennen door een donker bos heb ik wel gezien inmiddels. Gelukkig ging het daarna flink de goede kant op met de mythologie, de geheime overheidsinstanties, de coole jager en vooral het feit dat je de trollen gewoon goed zag. Heel erg vermakelijk, een paar erg leuke scenes en geweldig vormgegeven / ontworpen trollen.
Leland Palmer
Haha.
Best een geinig filmpje, nergens serieus te nemen, maar toch met een paar spannende en vermakelijke scenes. De gore, maar best coole jager is erg leuk, met het moment (de vechtpartij) op de brug als hoogtepunt... in z'n mooie pak. Cinematografisch erg sterk, leuke trollen. Voldoende.
perceived
Leuk dit.
Origineel en sfeervol geschoten filmpje in beproefde real-life verpakking. 7.5/10*
Eru Iluvatar
Betere weergave op: The Troll Hunter/ Trolljegeren (2010): visitekaartje voor Noorwegen « tasteless enterprise - tastelessenterprise.wordpress.com
The Troll Hunter/ Trolljegeren (2010): visitekaartje voor Noorwegen
Vorig jaar gooide de Noorse film Trolljegeren (Engels: The Troll Hunter, Nederlands: Troljager) hoge ogen tijdens diverse internationale filmfestivals. De vakpers in binnen- en buitenland was laaiend enthousiast over de creativiteit die regisseur André Øvredal tentoon spreidt in zijn nep-documentaire (mockumentary) over een dag in het leven van een jager van trollen: de yetis van Noorwegen en o.a. bekend uit de mythologieën van de Edda, het Scandinavische oergeschrift.
Het verhaal luidt als volgt: drie studenten komen in contact met Hans, een zonderlinge boswachter-figuur die in dienst van een geheimzinnige organisatie van de Noorse regering trollen moet vernietigen. Net zoals volgens velen de Verenigde Staten een ‘UFO-cover up’ hebben, heeft Noorwegen namelijk een ‘trollen-cover up’. De reusachtige, monsterlijke trollen leven ver buiten het zicht (en kennis) van de mens, in afgelegen berg- en bosgebieden. Af en toe kom er één dichtbij de bewoonde wereld en is het aan Hans om deze trollen – in het geheim – uit te schakelen.
De drie studenten zijn erg onder de indruk van het werk van Hans en besluiten een documentaire van een dagje in zijn leven te maken. We zien de film vanuit het perspectief van een handheld-camera, maar door het bovenstaande gegeven en de Noorse nuchterheid hebben we niet te maken met een beklemmende, dramatische Blair Witch-kloon, zoals Cloverfield, maar meer met een aanvankelijk vrij luchtige documentaire in de stijl van video-blogs van rondtoerende bands.
Maar vrees niet: de Noorse inslag maakt de film zeker niet saai en beklemmende scenes verschijnen zeker. De Scandinavische toon is zeer verfrissend en bevrijdend na de zo-bekende Amerikaanse ‘Oh my God!’-hysterie. De film heeft wat knulligheden: zo ruiken de trollen het bloed van christenen (een legende die terug gaat naar de Middeleeuwse kerstening van Noorwegen) en kunnen ze niet tegen daglicht (á la Tolkien).
De CGI-animaties zijn van een schitterende gedetailleerde kwaliteit. De eerste trol die de studenten tegenkomen heeft een Harry Potter-achtige schattigheid, maar de meeste lijken rechtstreeks uit de schetsen van Rien Poortvliet te zijn gestapt en komen daardoor erg realistisch en overtuigend over. De trollen horen helemaal thuis in het betoverende woeste landschap van Noorwegen, waar we ondanks de handheld-camera technieken op indrukwekkende wijze op getrakteerd worden.
Hoewel altijd moeilijk in te schatten is hoe goed het acteerwerk is als de film in een andere taal dan het Engels of Nederlands wordt gesproken (in dit geval natuurlijk Noors), heb ik het idee dat de acteurs goed werk verrichten, vooral Otto Jespersen (van huis uit een komiek) die op grimmige wijze de rol van Hans vertolkt. De nuchterheid van de Noren zal ons Nederlanders sowieso erg aanspreken!
Al met al hebben we met Trolljegeren weer een originele, geslaagde monsterfilm die – net als genre-genoot The Host voor Zuid-Korea – helemaal thuis hoort in de culturele context van Noorwegen: een land dat met deze filmische ruwe diamant laat zien dat ze meer kunnen exporten dan alleen black metal! (Eru)
8.5

Manufactured Landscapes
Documentaire, 2006

Jûsan-nin no Shikaku
Actie, 2010
jagerberggrotwilderniswoudsecret government organization bossenhunting trip dieren in het wildsamenzweringtrollcryptozoologymockumentarygevonden beeldenpost-credits scenefolk horrorbear huntersnorwegian folklorenorwegian mythology