• 9.377.419 stemmen

The Passion of the Christ (2004)

Drama | 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Speelduur: 127 minuten / 120 minuten (cut version)

Alternatieve titel: The Passion Recut

Geregisseerd door: Mel Gibson

Met onder meer: Jim Caviezel, Maia Morgenstern en Monica Bellucci

Gesproken taal: Hebreeuws en Latijn

Releasedatum: 1 april 2004

Plot The Passion of the Christ

"By his wounds, we were healed."

The Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.

avatar van John Engels

John Engels

black swallow schreef:

- nogal confronterend (de zaal liep halverwege leeg)

Kan ik me goed voorstellen.

avatar van herder

herder

Paar dingen even rechtzetten voordat je naar deze film wilt gaan kijken;

Jezus is niet de zoon van God.

Jezus zelf is ook geen God.

En Jezus is zeker niet gestorven voor de zonden van ons.

Hij is wel een van de Profeten die met een doel op aarde is gekomen.

Thorak

"Op aarde gekomen" ik blijf het een vreemde uitdrukking vinden.

Hij is gewoon geboren, net als wij allemaal. E.T. is op aarde gekomen en Alf ( wie kent hem nog?).

Herder, je hebt wel een naam die erg christelijk klinkt, maar wat je hier roept doet toch sterk vermoeden dat je moslim bent? Niet dat het mij wat uitmaakt hoor. Religie in het algemeen is in mijn optiek het grootste kwaad in de hele wereld.

brujeria

jezus die 2 uur lang een pak op zijn broekje krijgt.

lekker boeiend....

religie = blergh

avatar van John Engels

John Engels

Thorak schreef:

" Religie in het algemeen is in mijn optiek het grootste kwaad in de hele wereld.

Krasse uitspraak....maar , ahum.....

Thorak schreef:

Religie in het algemeen is in mijn optiek het grootste kwaad in de hele wereld.

Religie is niet het kwaad, maar de mensen die er misbruik van maken.

avatar van jipt

jipt

Thorak schreef:

Alf ( wie kent hem nog?).

nakada schreef:

Religie is niet het kwaad, maar de mensen die er misbruik van maken.
In iedere vorm van misbruik dan hè! Dus niet alleen de zogenaamde "moslim terroristen, maar ook de paus, en de vele dominees, priesters en weet ik hoe ze allemaal heten, die leefregels opleggen aan de kudde volgzame schapen en die dus geen eigen wil laten hebben. De blinde volgers zijn wat dat betreft net zo fout. De kerkleiding (in het algemeen) heeft sinds de oorsprong al niet anders gedaan dan zich in de politiek mengen en de wil op te leggen.

nakada

Inderdaad. Iedereen die religie en geloof gebruikt voor eigen gewin. Of misbruik maken van hun (machts)positie. Maar geloven en een eigen wil hebben gaan uitstekend samen. Helaas is het niet de meest voorkomende situatie.

Dat bedoel ik maar.

Dat is ook precies waar deze film over gaat; "Je mag dit of dat niet, je moet zus of zo wel/niet doen... Want Jezus...<['The passion of the Christ'] here>..."

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Tjah, opzich is iedereen vrij te geloven wat hij/ zij wil, maar als ik dit bericht lees heb ik daar ook zo mijn twijfels over.

brujeria

Maar toch: nou ken ik een aantal kinderen, waarvan ik denk...............

Dat bedoel ik maar.

Daar ben ik het echt niet mee eens. Zelfs als hij sterft vraagt hij vergiffenis voor zijn beulen. Er zijn sowieso toch maar tien geboden en ik vraag me af met welke jij het dan niet eens kunt zijn. Bovendien ben je vrij om te doen en laten wat je wil met elk advies wat je krijgt. In deze film komt trouwens nagenoeg niets in die zin aan bod ( of mijn geheugen laat me echt in de steek )

Thorak

Ja ik heb een beetje ongelukkig geformuleerd wat ik bedoelde zie ik nu.

Maar laat maar anders gaan we weer te ver offtopic. Geen zin in een ban en al helemaal niet om religieus gelul. Ik ga deze film maar snel uit mijn updates gooien...

avatar van Aazhyd

Aazhyd

nakada schreef:

De eerste 4 zijn al volslagen onzin, en bij de rest zijn ook genoeg kanttekeningen te maken.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Aazhyd schreef:

Je kunt van de tien geboden vinden wat je wilt, maar als iedereen zich er aan zou houden, zou het op de wereld een stuk aangenamer vertoeven zijn.

Aazhyd schreef:

De eerste 4 mag je hebben. Maar genoeg kantekeningen bij de rest ? Ja, jij lijkt mij de ideale buurman.

Gij zult Maria niet swaffelen

nakada

Als het uiteindelijke doel vermenigvuldiging is, dan wel.

herder schreef:

Paar dingen even rechtzetten voordat je naar deze film wilt gaan kijken;

Jezus is niet de zoon van God.

Jezus zelf is ook geen God.

En Jezus is zeker niet gestorven voor de zonden van ons.

Hij is wel een van de Profeten die met een doel op aarde is gekomen.

Zo'n bizarre theorie. Waarom zou een opperwezen (of het nou Allah God of wie dan ook is) iemand aanwijzen als profeet als die persoon een heel ander idee heeft over wie hij is Je kan geloven dat hij de zoon van God was of een doodnormale man die ze zag vliegen maar waar zou hij in vredesnaam profeet van moeten zijn geweest? Hij heeft bovendien ook nooit beweerd profeet te zijn, iets wat alle andere profeten wel altijd hebben gedaan.

Thorak schreef:

De eerste wereld oorlog, de tweede wereldoorlog, de koude oorlog en de Rwandese genocide hadden allemaal niks met welke religie dan ook te maken. Zelfs de neanderthalers sloegen elkaar al de hersenen in. Als je zo beredeneert kan je ook meteen stellen dat patriottisme een kwaad is in de wereld

Verschillen tussen groeperingen leiden tot geweld. Of die verschillen zitten in geloofsovertuiging, huidskleur, ras, cultuur of politieke overtuiging maakt daarvoor historisch gezien geen zak uit. Ik vind je opmerking dan ook erg kortzichtig...

Thorak

Ja en dat is de enige vorm van "kwaad" natuurlijk hè? Over kortzichtig gesproken.

Overigens is politiek vrijwel overal en altijd door religie beinvloed en dus indirect wel degelijk een invloed op veel van de oorlogen (nog vaker gewoon de directe aanleiding).

Patriotisme is een combinatie van gebrek aan logisch kunnen redeneren en een te groot ego, niet zozeer een "kwaad" maar wel degelijk iets dat een gevaar kan zijn.

Maar goed, ik zou niet meer reageren en nu doe ik het toch weer....

Thorak schreef:

JaylaGrande spreekt toch niet over één vorm van kwaad. Hij/zij geeft juist aan dat er meerdere vormen zijn. En als je dan over de grootste vorm van kwaad wil hebben, dat is dat naar mijn mening hebzucht. Hebzucht naar macht en rijkdom. Helaas wordt die vorm van kwaad vaak gevoerd onder het mom van religie.

Maar goed, ik zou niet meer reageren en nu doe ik het toch weer....
Je kan het niet laten he.

nakada schreef:

Ik heb het ook over "kwaad" in het algemeen, hij komt dan opeens met een serie oologen. Het "grootste kwaad" is ook niet het zelfde als "alle kwaad" en zo lijkt hij mijn eerdere opmerking wel te intepreteren...

Je kan het niet laten he.
Nope

JaylaGrande

Ik stel niet dat je hebt gezegd dat religie het enige kwaad is. Je stelt het alleen voor als het grootste kwaad in de wereld, dus ik noem een paar van de grootste dieptepunten in de geschiedenis van de mensheid waarbij religie geen rol speelde. Dan kom je weer met het argument dat veel oorlogen door religie zijn veroorzaakt -dat klopt ook- maar er zijn er dus ook zoveel veroorzaakt door hele andere redenen. Bovendien is religie ook vaak genoeg bewust misbruikt (katholieke kerk die geld en macht verkreeg door dingen te verzinnen die niet in de bijbel stonden) of verkeerd geïnterpreteerd.

Eigenlijk kaart je in je zin over patriottisme (al ben ik het totaal niet met je stelling eens) het echte probleem aan. Religie wordt pas een gevaar als het wordt uitgedragen door mensen die niet logisch kunnen redeneren en/of een te groot ego hebben. Dezelfde mensen die van patriottisme, liefde voor huidskleur, ras en politieke overtuiging een gevaar kunnen maken...

Thorak

Laten we het er dan maar op houden dat we allebei een hele andere definitie van patriotisme op na houden. Huidskleur, ras en politieke overtuiging hebben er naar mijn idee helemaal niets mee te maken, dan verval je gewoon in ouderwets ordinair rassisme. Patriotisme is niets meer dan doorgeslagen vaderlandsliefde.

In WO II heeft iemand (ik geloof Churchill of Eisenhouwer) ooit eens gezegd "Patriotisme is de misvatting dat jouw land beter is dan anderen, omdat jij er bent geboren".

Ik vind dat in ieder geval een erg mooie en goede omschrijving ervan.

[quote]Thorak schreef:

Laten we het er dan maar op houden dat we allebei een hele andere definitie van patriotisme op na houden. Huidskleur, ras en politieke overtuiging hebben er naar mijn mening niets mee te maken/quote]

Dat hebben ze ook niet, was een opsomming van onderwerpen die dus bij gebrek aan logische redenatie en te veel ego kunnen leiden tot gevaar. Overigens ben ik zelf ook totaal geen patriot hoor en vind ik die quote wel treffend. Denk alleen dat ik het begrip wat breder interpreteer. Patriottisme betekent 'vaderlandsliefde' en in mijn ogen kan dat ook in bescheiden vorm met respect voor andere landen.

On topic:

Jammer dat Mel Gibson hier zo'n torture film van heeft gemaakt. Jezus wordt in deze film als een soort supermartelaar neergezet terwijl er genoeg mensen zijn geweest die fysiek meer hebben geleden dan hem. Was ook totaal niet de essentie van het verhaal. Zonde dat mensen als Gibson (bij wie ik zeer sceptisch ben over zijn motieven voor het maken van deze film) zo'n fascinerend thema mogen vercommercialiseren. 0,5 sterren

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

Meesterlijke verfilming van de martelweg die jezus heeft moeten doorstaan

brujeria

wat vond je er filmisch gezien dan zo meesterlijk aan?

ik vond het een nogal domme platte ranzige eenzijdige bende.

geen enkel diepgang, niets over wie het was, gewoon: 2 uur een dooie biefstuk afrossen.

niets meersterlijks aan

JaylaGrande schreef:

Dat er andere zijn die meer hebben geleden dan Jezus is natuurlijk geen argument tegen deze film. Het heeft er niets mee te maken. Het gaat om de laatste 12 uur van het leven van Jezus en daarin heeft hij nogal wat moeten doormaken. Buiten het feit dat het er allemaal gruwelijk uitziet, geeft het ook aan hoe groot de passie van Jezus was voor hetgeen wat hij geloofde. De lijdensweg van Jezus is wel degelijk een heel belangrijk onderdeel. De kruisweg hangt in bijna iedere kerk en het feit dat hij moest sterven is wel degelijk essentieel voor het Christendom.

Het opnemen in talen die bijna niemand verstaat en de gruwelijke martelingen en geen grote namen zijn toch niet echt commerciele keuzes.