• 9.375.198 stemmen

O Brother, Where Art Thou? (2000)

Misdaad / Komedie | 107 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, John Turturro en Tim Blake Nelson

Releasedatum: 7 december 2000

Plot O Brother, Where Art Thou?

"They have a plan, but not a clue."

Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Drie gevangenen slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.

Pete Hogwallop

Delmar O'Donnell

Big Dan Teague

Pappy O'Daniel

Junior O'Daniel

Pappy's Staff

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik weet niet of het voor elke Coens film telt, maar ben na herziening van deze film van mening dat ik hem behoorlijk te kort heb gedaan. Ik ben deze film een paar maanden geleden gaan kijken met in mijn achterhoofd de "The big lebowski" terug te zien in een andere stijl; dit viel dusdanig tegen dat ik hem toen 2,5e magere sterretjes heb gegegeven waar ik nu op terug moet komen. De film is eigenlijk gewoon sfeervol, vol met onderhoudende personages die eigenlijk geen seconde verveeld. Ondaks het feit dat ik me soms in een musical waande, verhoog ik mijn stem toch naar 3,5 ster....

avatar van mister blonde

mister blonde

De GeuS schreef:

Ik weet niet of het voor elke Coens film telt,

voor veel van hun films wel, ja.

avatar van moviemansion

moviemansion

Dapper Dan, jezus ik heb dubbel gelegen om deze film.Erg leuk hoor.daarom een 3.5 voor deze zeer geestige film.

avatar van Naomi Watts

avatar van Wouter

Minder...

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Kwa sfeer mischien iets minder, maar begon in ieder geval gelijk te lachen. Vind hem wel iets leuker denk ik.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Inderdaad wel leuker, maar het is helaas niet de originele poster.

avatar van willum

willum

Leuke film over Dapper Dan en de Soggy Bottom Boys. 3,5 sterren

avatar van NERD

NERD

Blijft toch een heerlijk dwaas filmpje. Erg leuk iedere keer weer.

avatar van djelle

djelle

Leuke komedie. Ondanks het ietwat onwaarschijnlijke verhaal en enkele "bedenkelijke" wendingen zeer geslaagde, sfeervolle, mooie en ontroerende film. Het zit goed in elkaar (meestal) en stijlvol gemaakt met bijpassende muziek.

Een echte non-stop komedie waar je om de 2 minuten in een deuk ligt was het niet echt. Veel scenes en grappen waren een fijne glimlach waard, niet meer, niet minder. Niettemin, nu en dan (heel onderhoudend) kon je je toch wel ziek lachen met bepaalde hilarische taferelen. George Clooney kwam verrassend plezant en geslaagd over in zijn rol! Het verhaal op zich is eigenlijk al zeer lachwekkend. Maar hoedanook, het komische werd niet zo constant op de voorgrond geplaatst als bij andere (misdaad)komedies.

Het werd ook heel anders aangepakt. Heel artistiek en op een eigenzinnige manier werd dit verhaal verfilmd. Heel mooi, maar tergelijkertijd speelt Coen wat met de regels van het genre. Toch kan hij de kijker er nog altijd van overtuigen dat het in hoofdzaak een komisch verhaal is dat regelmatig op de lachspieren werkt. Gewaagd, maar zeer knap gedaan.

Het resultaat is dan ook fantastisch. Het is zowel een komedie, als een sfeervol misdaadverhaaltje vol muziek, symboliek, wat mooie betekenissen, ontroerende eenvoud enz... Ik kan best inkomen dat niet iedereen hiervoor te vinden zal zijn, maar ik vond hem heel mooi. 4,5

Clueless Dork

Gister weer eens gezien. Ditmaal kon ik de humor meer waarderen en vond ik de karakters ook wat leuker. Jammer dat ze niet bijzonder zijn als in TBL en Fargo. Ik verhoog mijn stem van 4 naar 4,5.

Erg grappig: Bijna alle dieren in de film leggen het loodje. De kip, de eekhoorns, de twee koeien, de kikker/pad en die hond.

avatar van Flipman

Flipman

Geweldige film, zag 'm van de vakantie. Zowel humoristisch als onderhoudend vanwege de geweldige karakters en situaties. Ik neem George Clooney zijn rol in Batman Begins nog steeds kwalijk (hijzelf gelukkig ook), maar hiermee komt hij bij mij weer wat hoger in de waardering!

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Flipman schreef:

Ik neem George Clooney zijn rol in Batman Begins nog steeds kwalijk

Batman & Robin bedoel je

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik vond hem wel leuk, maar moest er eerlijk gezegd nooit echt om lachen, hoewel ik wel het grootste deel met een glimlach op mijn gezicht zat. Overigens vind ik het niet echt een misdaadfilm. In ieder geval niet in vergelijking met bijvoorbeeld The Godfather en Pulp Fiction. Ook de vergelijking met de Odyssee is wat vergezocht. Oké, je had een man met nog maar een oog (de cycloop) je had drie verraderlijke knappe dames die zingen (de sirenes) en je had het feit dat de hoofdpersoon op tijd thuis moet zijn om de bruiloft van zijn vrouw te voorkomen (iets wat ook een beetje in Odyssee zit maar anders uitgewerkt). Toch is de vergelijking niet zo goed. Kan iemand mij trouwens de titel verklaren, want volgens mij heeft die niks met de film te maken.

3,5 sterren.

avatar van TheOne

TheOne

Dat is juist het aparte van the Coen Brothers. Hun films zijn altijd apart en in deze films hoeft niet altijd alles verklaart te worden. Dat is hun filmstyle.

avatar van The One Ring

The One Ring

TheOne schreef:

Dat in een film niet alles verklaard wordt is nog tot daar aan toe, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar een titel moet neerzetten.

avatar van GerwinF

GerwinF

The One Ring schreef:

Waarom zijn de bananen krom? Moet nu echt alles verklaard en uitgelegd worden? De titel "O Brother, Where Art Thou?" komt uit de film Preston Sturges z'n film "Sullivan's Travels". Deze film heeft erg veel overeenkomsten met deze film.

Chainsaw

Mijn tweede Coen film. Een tijdje geleden mocht ik het prachtige Fargo aanschouwen, gisteren was het tijd voor O Brother, Where Art Thou. En wat heb ik opnieuw ontzettend genoten tijdens deze film, werkelijk geweldig! Heerlijke sfeer, geweldige muziek en de film weet bijzonder goed te boeien; de tijd vliegt voorbij. Verder een hoop leuke bijrolletjes (Stephen Root is altijd geweldig) en George Clooney speelt één van zijn allerleukste rollen.

Pracht van een film. 4,5 sterren!

avatar van Art

Art

Chainsaw schreef:

...en binnenkort zeker de rest van de broertjes Coen Er staat je dan nog heel wat moois te wachten!

Art schreef:

Oh, absoluut. Ben erg benieuwd naar de rest van het werk van de gebroeders Coen, met name Barton Fink en The Big Lebowski hebben mijn interesse gewekt. Ga ze hopelijk binnen een niet al te lange tijd nog allemaal zien.

Trouwens, dat optreden aan het einde van O Brother is briljant, heb zelden zo gelachen. Vooral als Delmar het nummer In The Jailhouse Now zingt en Pete daarachter gaat dansen. Hilarisch!

Clueless Dork

Ja erg grappig ja. Trouwens best een interessant personage, die Pete. Kan hem niet defineren. Hij is iig niet dom zoals velen denken.

avatar van FisherKing

FisherKing

Pete is a survivor.

Well hell, it ain't square one! Ain't nobody gonna pick up three filthy, unshaved hitch-hikers, and one of them a know-it-all that can't keep his trap shut.

en

He said we wouldn't get get it. He said we wouldn't get the treasure we seek on account of our ob-stac-les.

Clueless Dork

Hij is wel het meest boeiende personage uit de film. Everett word pas interessant wanneer Pete in een kikker is veranderd. Delmar is niet interessant maar gewoon grappig.

Chainsaw schreef:

Kortom : Echt een prachtig en hilarisch stukje film ! 4,5 sterren ...

Herzien en verhoogd naar de 5 sterren.

avatar van GerwinF

GerwinF

Ja 't wordt ondertussen wel eens tijd dat hij in de top 250 verschijnt

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20220 berichten

Hele goede film van de gebroeders Coen. Ik heb van het weekend maar liefst 3 films bekeken van the Coens, die ik nog niet gezien had. Waaronder "O Brother....". Ik vind het zó jammer dat het laatste half uur niet het niveau heeft kunnen halen van de rest van de film. Ik heb echt genoten van het 1e uur (ruim een uur). George Clooney speelde erg verdienstelijk. "My hair".. Haha fantastisch. Helaas heeft het laatste half uur mijn mening over deze film benadeeld. Als het laatste half uur ook zo briljant was, had ik het zeker een meesterwerkje gevonden. Jammer.... Verder is de scéne met die kikker geweldig. "I don't think it's Pete". Hahaha.

3,5 ster. Misschien moet ik heb nog eens bekijken, zodat ik (waarschijnlijk) meer sterren kan geven..

avatar van ZiZou

ZiZou

Wat een fantastische film, met hilarische momenten en bovenal meesterlijke muziek, vooral 'I Am A Man Of Constant Sorrow' fantastisch numer..

avatar van E V

E V

Hele leuke film van de Coen brothers met o.a. George Clooney.

avatar van johny

johny

Wat een geniale film!! Mijn pa had ff voor de gein zo'n beamer + een groot wit doek aangeschaft. Echt grappig zo'n kleine thuisbios! Vervolgens O Brother Where Art Thou in de DVDspeler en wat wil je nog meer?! Kan je vertellen dat het intens genieten was!! Die mooie sfeer uit de jaren 20, de muziek en die geweldige aparte en hilarische momenten die deze film kent. O Brother hoort eigenlijk thuis in de top 250. *tip* aan iedereen: doe eens gek en geef 'm 5*!