• 9.372.770 stemmen

O Brother, Where Art Thou? (2000)

Misdaad / Komedie | 107 minuten

Genre: Misdaad / Komedie

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Frankrijk

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: George Clooney, John Turturro en Tim Blake Nelson

Releasedatum: 7 december 2000

Plot O Brother, Where Art Thou?

"They have a plan, but not a clue."

Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Drie gevangenen slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.

Pete Hogwallop

Delmar O'Donnell

Big Dan Teague

Pappy O'Daniel

Junior O'Daniel

Pappy's Staff

avatar van Leno

Leno

Waarom geef jij de film dan niet 5*?

avatar van xangadix

xangadix

Hele leuke film van de Coen brothers met o.a. George Clooney.
Is hij van de Coen bros én zit Clooney er in..? Goh!

avatar van E V

E V

xangadix schreef:

Is hij van de Coen bros én zit Clooney er in..? Goh!

Doe niet zo flauw!

avatar van xangadix

xangadix

Tsja, het staat hierboven, waarom zou je het nog een keer opschrijven..? Ah, what the hell..: mijn excuses!

avatar van johny

johny

Leno schreef:

Waarom geef jij de film dan niet 5*?

Ik ga O brother volgende week nog een keer kijken en reken er maar op dat ik 'm 5* ga geven

avatar van Mauricio

Mauricio

Een keer op tv gezien, heeft veel indruk gemaakt.

avatar van Knoei

Knoei

nu 2X gezien en de 2e keer was die beter dan de eerste, er gaan je nog steeds meer dingen opvallen uit het odyseus

avatar van danuz

danuz

Na een 4e herkijk ofzo, toch iets minder bijzonder dan ik voorheen vond. Het is allemaal wat tam en soms probeert de film iets te grappig te zijn. Voor de rest een perfecte vermakelijke film. Daarom wil ik hier nog wel 3,5* aan geven.

avatar van twin

twin

Mooie film, humor en veel onverwachte gebeurtenissen, personages zijn werkelijk absurd, goed gecast. Mensen die de film nog gaan kijken moeten vooral op het prachtige landschap letten

avatar van Crit

Crit

Echt een vette film, grappig hoe ze telkens weer op de meest vreemde manieren kunnen ontsnappen maar niet op afgezaagde manieren zegmaar. Ik kon het einde alleen ff niet volgen.

Miss zoals Knoei zegt, nog een keertje kijken en dan oordeel ik wel in een cijfer.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

Niet mijn soort humor, ik heb 1 keer moeten lachen en vond een keer de situatie wel humoristisch, maar daar bleef het bij. Ik kon ook eigelijk weinig stukjes vinden waar je om zou moeten lachen. Ik houd wel van absurdistische humor, maar ik denk dat ik het dan toch liever in een flauw of droog jasje heb

Maar, ik heb de film wel met plezier bekijken. Keek lekker weg. Daarom 3*

avatar van Toon1

Toon1

Erg teleurstellende film, had er meer van verwacht. De humor stond mij niet echt aan, de beelden en de muziek daarentegen waren wel weer mooi.

3/5

Een heerlijke film!
De sfeer is zo prachtig; het sepia filter en de prachtige natuurshots in combinatie met de perfecte score; een van de meest sfeervolle scores.

De drie hoofdrolspelers zijn een maf trio. Dit is denk ik de leukste Clooney rol die ik ken. Die haargelobsessie is erg grappig, ook als hij een keer wakker schrikt en in paniek roept 'my hair!'.
John Turturro heeft vrij weinig tekst, da's wel een beetje jammer. Tim Blake Nelson is de perfecte schlemiel.
John Goodman bewijst weer eens een van de beste bijrolacteurs te zijn. Grappig om te zien hoe ze die klap op hun kop niet zien aankomen en zodra Goodman met die tak in aanslag staat en er al een heeft neergemept, Clooney volledig verrast stijf stil staat.
Die bankovervaller is trouwens ook erg geestig. Vooral op het moment dat hij afdruipt met depressie.

Voor elke Coen film die je kijkt is de tweede keer dat je de film ziet een bijzondere ervaring. De natuurlijke neiging om de eerste keer vooral op het plot te letten, maakt dan meer plaats voor genieten van karakters en sfeer.
Ik zag de film een paar jaar geleden voor het laatst. Deze week gezien op een zwoele zomeravond met de deuren en ramen open. Dat surround windje past goed bij deze film.

4 sterren, maar ik neig sterk naar 4,5

avatar van The One Ring

The One Ring

kappeuter schreef:

Dit viel mij ook al sterk op bij The Big Lebowski, ja. Ik vraag me af of deze film ook dat effect heeft. Toch nog maar een keer kijken dan.

avatar van silhoupin

silhoupin

Een zeer mooie film. een speciaal genre wat typisch is aan de coen brothers. prachtige rollen door george cloony, john goodman en anderen en zeer mooi camerawerk.

de film was geen enkel moment saai en had een speciaal humoristisch karakter. zeker goed voor 4 sterren.

avatar van eviode

eviode

Helemaal cool !

Heb de film bekeken met een brede grijns,

en zo ook de film muziek is leuk !

avatar van Keutul

Keutul

Goeie film, met erg leuke muziek.

avatar van LittleBox

LittleBox

Wist de eerste keer (in de bios) niet echt wat ik met de film aanmoest. Nogmaals op DVD gezien en toen helemaal verkocht. Buitengewoon komisch en die muziek is fantastisch. Die soundtrack moet iedereen in de kast hebben staan...

avatar van The One Ring

The One Ring

Herzien en ik moet zeggen dat de dit maal de herziening niet zo'n sterk effect heeft als bij Fargo en The Big Lebowski, die daardoor meteen bij mijn favorieten zijn gaan horen. Dat wil echter niet zeggen dat ik de film niet een half sterretje verhoog, want die 3,5 die er eerst stond is te laag. George Clooney is echt geweldig in deze film, zonder twijfel zijn beste rol. Helaas legt Turturro zijn accent er iets teveel bovenop. Hij kan beter.

4 sterren dus.

avatar van Quido

Quido

Het gekke is dat ik na het geniale The Big Lebowski toch altijd met lichte tegenzin aan een Coen film begin. Misschien is dat ook wel het 'Coen effect' (voor mij), want elke keer weer geniet ik met volle teugen. Zag gisteren deze en Barton Fink en beiden waren fantastisch. Prachtige rollen van vooral Clooney en Goodman. Het ziet er zoals altijd schitterend uit. Absurde, hilarische typetjes en warme, prachtig geregisseerde scènes. De muzikale stukjes vond ik erg leuk en de muziek van de film zelf is ook dik in orde. Het zijn zo langzamerhand 'een' van mijn favoriete regisseurs te worden.

avatar van Rancid

Rancid

Geniale komedie! The klu klux klan, éénoog, die soundtrack, dat domme dansje, fantastisch. Eén van de vetste komedies ooit. 4,5*

avatar van SmuttWars

SmuttWars

Coen****

avatar van Respekked

Respekked

Beetje tweeslachtig gevoel bij deze film nu ik em vannacht heb gezien.

Het verhaal is erg leuk, vooral als je Homerus een beetje kent is het een geestig feestje van herkenning. Leuke personages en dan met name george clooney met zijn haar obsessie. De bijrol van de bankovervaller vond ik echt briljant! erg gelachen om hem. John Goodman was prima, maar vond Turturro veel minder dan in the big lebowski of een film die weinigen wat vinden mr. deeds. Hij balanceert hier tussen redneck accent en zijn spaanse toontje en het stoort me.

Verder vond ik ook de muziek echt afgrijselijk. Ik werd echt helemaal gek van dat rauwe western gezeik. Echt een serieus minpunt.

Al met al goed verhaal waarin de humor mooi verweven zat niet, niet dik er boven op, acteurs die het over het algemeen prima deden. Muziek om gek van te worden. 3,5*

avatar van Gehenna

Gehenna

Ontzettend leuke, absurde, maffe film van de Coen-broers.

Het is een originele komedie geworden die precies weer in dat typische Coen- straatje valt.

Dus: bijzondere personages, "vreemde" dialogen incl. accenten, bizarre humor en een opmerkelijk verhaal. 4*

avatar van pjutter

pjutter

GEweldige film zeg!!

heel erg origineel en super grappig met al die domme hoofden die er in voor komen!!!

avatar van R.

R.

Ontzettend mooie film. De jaren 30 sfeer komt heel goed over. Samen met de muziek, de sublieme beelden en t grappige/absurde verhaaltje maakt deze film tot 1 van mijn favorieten!

4,5 *

avatar van gotti

Herzien en blijft geweldig. Wordt tijd dat de Coen's weer eens écht films gaan maken.

avatar van LittleBox

LittleBox

Respekked schreef:

Ach, wat jammer. Die muziek vond en vind ik juist schitterend. Vooral die blues door die oude man is prachtig. De muziek past verder uitstekend bij de film.

avatar van svennv

svennv

Geweldige film met geweldige muziek, film zou een stuk minder zijn als er niet zulke goeie muziek bij zat dat bepaalt zo erg de sfeer in deze film.

Zoiezo is de muziek in elke film heel belangrijk vind ik.

avatar van Gizzmann

Gizzmann

svennv schreef:

Zoiezo is de muziek in elke film heel belangrijk vind ik.

Idd. Een erg ondergewaardeerd filmelement dat toch een van de belangrijkste aspecten is.