Genre: Misdaad / Komedie
Releasedatum: 7 december 2000
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot O Brother, Where Art Thou?
"They have a plan, but not a clue."
Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Drie gevangenen slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.
Everett
Junior O'Daniel
George Nelson
Pappy's Staff
Avitas Sibannac
Ik heb de voorbije dagen al een aantal Coen films gezien en herzien, dus vond ik dat deze ook maar eens aan herziening toe was.
Was nog net zo goed als de eerste keer. Heerlijke film, absurd en met hilarische rollen. De geweldige muziek hierbij maakt de film echt af.
- 1977 stemmen
Gisteren gezien en moet zeggen nog vrij goeie film.Vind het een mooie film,vind wel dat er niet echt veel komedie in zit maar hij is goed,vond het verhaal goed vooral.
Dan was er wel 1 min punt voor mij toch.
Het doden van die beesten,dat ging er niet in.
Voor de rest goed geacteerd en nog leuke muziek.
3.5 sterren
Flash1494
Met een grijns gekeken. De soundtrack past precies. Alleen ik zit toch met een dubbel gevoel. Ik heb nooit echt gelachen. Heb wel weer genoten van de mooie beelden. En zeer goeie personages.
Maar Oh wat jammer van de gaatjes af en toe in het script, het was meestal te verklaren alleen wordt je de hele film beetje serieus benadert en dan die zo uit de lucht gegrepen onzinige twists.
Misschien is dat ook wel juist de kracht van de film
Geef hem voorlopig 3 sterretjes, maar na herziening waarschijnlijk hoger.
Stephan
...vind wel dat er niet echt veel komedie in zit
...
1 min punt voor mij toch.
Het doden van die beesten...
Hier spreek je jezelf tegen. Heb zelden zo gelachen...
-JB-
Geweldige film. Veel komische momenten (vaak droge humor) mede door het geweldige acteerwerk van voornamelijk Clooney. Dat aangevuld met de goede muziek, prachtige shots en onverwachte plot twists, 4,5*
Wat bedoel je?
Vind gewoon het doden van de beesten niet echt komedie.
die Lange
Wat bedoel je?
Vind gewoon het doden van de beesten niet echt komedie.
in deze situatie vond ik het toch behoorlijk grappig
Riddick
Deze film hoort in de top250...
Hij is geniaal gemaakt, het humor gewoon, ja alles.
Echt een Coen film.. en voor mij de beste van hun ( al heb ik ze nog niet allemaal gezien )...
- 1977 stemmen

In de situatie vond ik het nog grof. Ieder zijn idee he.
boerenpummel
Na Miller's Crossing is dit mijn favoriete Coen-film. Het verhaal zit goed in elkaar, de personages van Clooney, Turturro en Nelson zijn geweldig, de jaren-20 sfeer is top en de muziek was erg passend. Er zaten echter wel wat minpuntjes in de film die voorkomen dat de film een topwaardering krijgt.
Stephan
Kijk... daar ben ik dan weer benieuwd naar.
boerenpummel
Het personage van Turturro ontsnapt 2 keer wel heel erg makkelijk als gevangene, dit kwam ongeloofwaardig over. Voor deze film is dit misschien niet erg, aangezien het niet bedoeld is als een realistische ontsnappingsfilm, maar toch stoorde ik me hier wel aan.
Madecineman (moderator films)
Zo, dat was de tweede creatieve bewerking van de Odyssee die mij binnen korte tijd werd voorgezet. Eerder heb ik al van de versie van deze drie doldwaze amerikanen mogen genieten. Mochten ze ooit een theater bij je in de buurt aandoen dan kan ik ze zeer aanbevelen.
Maar goed O' Brother... van de broertje Coen. Films van de Coens hebben altijd iets ongrijpbaars vind ik. Je weet, deze film speelt in Mississippi jaren '30 vorige eeuw maar dan wel een Mississippi uit een parallel universum. De sfeervolle, mooie en kleurijke personages en landschappen. De zaken die meestal net wat anders lopen dan verwacht en de vrij bizarre avonturen waarin de hoofpersonen altijd min of meer ongewild in terecht lijken te komen. Het schept een soort van fantasievol realisme extra kracht bijgezet door de mix met werkelijk bestaande karakters, plaatsen en gebeurtenissen. Zoals hier in O'Brother... bv. de legende van de bluesgitarist die zijn ziel aan de duivel verkocht. Ook ben ik er zojuist achtergekomen dat Babyface Nelson en Pappy O'Daniels ook ooit daadwerkelijk dezer aardkloot hebben bewandeld. Al die verwijzingen, de vage scheidslijn tussen realiteit en fantasie het maakt een Coenfilm bijna altijd tot een fijn staaltje cinema waarvan ik erg kan genieten.
En ja, hier konden de prachtige beelden, geweldige dialogen en maffe figuren die deze film bevolken me ook weer bijzonder bekoren. En dan vergeet ik nog bijna de geweldige muziek in deze film, die past echt perfect in het plaatje, wat een geweldige sfeer. Volgende keer ga ik deze film kijken op een warme, zwoele zomeravond, lijkt me erg passend.
4* voor O'Brother... met dank aan The One Ring die deze film voor mij tipte
The One Ring
Het schept een soort van fantasievol realisme extra kracht bijgezet door de mix met werkelijk bestaande karakters, plaatsen en gebeurtenissen. Zoals in O'Brother... de legende van de bluesgitarist die zijn ziel aan de duivel verkocht. Ook ben ik er zojuist achtergekomen dat Babyface Nelson en Pappy O'Daniels ook ooit dezer aardkloot hebben bewandeld. Al die verwijzingen, realiteit, fantasie het maakt een Coenfilm bijna altijd tot een fijn staaltje cinema.
Ik zou het vooral op fantasie houden en iets minder op realiteit. Ik las op IMDB ook al dat enkele figuren bestaan hebben, maar dat ze qua tijd, plaats, gebeurtenissen en andere dingen vaak totaal niet in de film thuis horen. Babyface Nelson is bijvoorbeeld nooit op de elektrische stoel beland zoals in de film. De Coens waren zich hier wel van bewust en gebruikte dus de realiteit om hun fantasieën weer verder op de vrije loop te kunnen laten. Er grappig. Wat ik ook erg leuk vind is dat de film in de depressiejaren afspeelt, maar dat de Coens dit uitbeelden alsof het een gezellige, feestelijke boel was. Typisch Coen.
4* voor O'Brother... met dank aan The One Ring die deze film voor mij tipte

Graag gedaan. Blij dat je het leuk vond.
Madecineman (moderator films)
Ik zou het vooral op fantasie houden en iets minder op realiteit.
Ja dat bedoel ik eigenlijk ze nemen bepaalde elementen die werkelijk bestaan (of bestonden) en laten daar vervolgens hun eigen fantasie op los.
Net zoals dat het dorpje Fargo echt bestaat, compleet met dat maffe accent en die zweedse achternamen
Ik vind dat soort dingen dus erg grappig.
The One Ring
Wat is het toch met die films van de Coens dat ervoor zorgt dat je er altijd weer snel naar terugkomt om ze nog eens te bekijken? Gisteren O Brother weer gekeken en ik begin hem duidelijk steeds meer te waarderen. Het is gewoon een heerlijke film om te bekijken. De typische fantasie van de Coens laten je van het ene in het andere avontuur vallen, zonder ook maar een moment in te zakken. Elke situatie is weer even boeiend en niets is te gek in de gezellige crisisjaren van de Coens. De acteurs hebben zichtbaar lol in hun rollen (begrijpelijk natuurlijk). De soundtrack is een van de meest aanstekelijke ooit en de cinematografie is prachtig. Ik heb er nu eigenlijk nog nauwelijks wat op aan te merken. Alleen dat goede met die senators had er van mij wel uit gemogen, want dat willen we eigenlijk niet zien. We willen de avonturen van het trio door laten gaan.
Als ik hem naast mijn andere favoriete Coens leg is de beoordeling lastig. Hij is niet zo grappig als The Big Lebowski en niet zo goed gemaakt als Fargo. Maar qua fantasie en creativiteit is deze de beste. Ik klikte net op een beoordeling van 4,5*, maar eigenlijk doen alleen 5 sterren deze film recht. De Coens blijven wel scoren bij mij.
film_kaza
hoezo heet het eigenlijk o brother where are you?
Chainsaw
hoezo heet het eigenlijk o brother where are you?
De Coen broers maken met deze titel een directe link naar de film Sullivan's Travels uit 1941. Daarin zit namelijk een regisseur die een film wil maken met de titel 'O Brother, Where Art Thou?'.
film_kaza
dan had je net zo goed gewoon een ander soort film kunnen maken met dezelfde titel.
otherfool
De eerste keer dat ik hem zag vond ik hem iets teleurstellend, maar de 2e keer beviel O, Brother al een stuk beter. De veelgeprezen soundtrack is heerlijk en de film zit vol fijne zijweggetjes. Verder is Clooney in topvorm.
3,5*.
Dennis Evahi
Grappige film dit. Hilarische scènes genoeg! Van die rare dingen die ze dan meemaken. En Clooney met die potjes haarvet in de weer. Lekker maf.
*** en een half
SiSsY bOY
Heerlijke feelgood movie, heb me erg vermaakt. Ik zat op het eind gewoon mee te zingen. "you are my sunshine, my only sunshine"
film_kaza
ik vond het einde best jammer.
je denk dat ze naar een buit opzoek zijn maar dan gaat het alleen over die vrouw best jammer
pjutter
vanavond voor de 2e keer gezien, maar hij blijft zo super grappig,
er gebeuren best wel wat grove dingen in de film, maar alles wordt grappig overgebracht.
en die accentjes in de film.
echt prachtig gedaan!
nog steeds een 4*
SuperSideSwipe
Geinige originele film met een uitmuntende Clooney.
Het verhaal is goed in elkaar gezet, met hier en daar mooie beelden en gebeurtenissen.
De uitspraken van Clooney heb ik ook van kunnen genieten.
Geen 4 sterren omdat de film de aandacht toch niet de volle 100% vast wist te houden. er zaten wat mindere stukken tussen.
Waku
De film is blijkbaar niet geheel mijn ding.
De accenten, het vreemde verhaal en eveneens merkwaardige humor.
Ongetwijfeld uniek in zijn soort maar ik heb er niet veel plezier aan beleefd.

'O Brother, Where Art Thou?' komt razendsnel naar Netflix: 'Films van de Coens worden standaard beter bij herziening'

'O Brother, Where Art Thou?' wordt morgenavond (7 december) uitgezonden: 'Heerlijke sfeer, geweldige muziek en bijzonder boeiend'

Acteerveteraan John Turturro blikt terug op carrière tijdens Filmfestival van Sarajevo

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Misdaad / Komedie, 1998