Genre: Misdaad / Komedie
Releasedatum: 7 december 2000
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot O Brother, Where Art Thou?
"They have a plan, but not a clue."
Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Drie gevangenen slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.
Everett
Junior O'Daniel
George Nelson
Pappy's Staff
gerre
Nog niemand verteld dat dit niet alleen een komedie is, maar dat de film ook politieke en filosofische boodschappen bevat. Filosofisch is er toch wel kritiek op de conservatieve religiezue fanataci, en de politiekers worden als een karikatuur voorgesteld (namelijk van opportunisten). Ook word er eigelijk gespot met racisten.
Zalige film,echt wel.
getyourchucks
geweldige film en mijn favoriete soundtrack aller tijden
goeie acteurs en simpelweg heerlijk om te kijken. 5.0
TjitseV
Hele goeie film, af en toe echt in een deuk gelegen, enige minpunt was de afgrijselijke muziek, maar dit hoort bij de tijd en maakt de film soms nog wat grappiger
Lord Flashheart
Nee, die films van de Coen brothers kunnen me niet boeien. Fargo ging nog, maar the Big Lebowski en deze film vind ik echt helemaal niks. Net zoals in the Big Lebowski is de humor voor mij ver te zoeken. Daarnaast zijn de karakters niet meer dan typetjes met rare accenten en irritante maniertjes. Op de hoes van de DVD stond verder: 'naar het verhaal van de Odyssey'. Op de scêne met de sirenen na, waar het letterlijk gezegd werd, heb ik weinig parallelen kunnen ontdekken. Nee, deze film is een goedkope poging Amerikaanse mythologie te schrijven. Ik kan hier niet meer dan 2.5* voor geven.
Flipman
Damn, deze is minstens zo leuk als "The Big Lebowski!" Gelukkig dat ie destijds zonder reclame was uitgezonden, want de film verveelt geen moment! Leuk verhaal en leuke rollen!
Vier en 'n half.
Hi-Tek
Tja misschien iets te hoge verwachtingen, gezien de status van de Coen broertjes en positieve reacties. Tot nu toe heb ik van deze unieke regisseurs Miller's Crossing, Fargo en O Brother, Where Art Thou gezien. Het zijn echt 3 totaal verschillende films kwa concept en een echt vast kenmerk/patroon heb ik NOG niet gevonden.
De film zelf is zeer geslaagt en met name op visueel gebied was het een pareltje. Mooi gebruik gemaakt van de kleuren en het zag er allemaal heel warm en sfeervol uit. Ook het acteerwerk was van hoog niveau en zaten er veel leuke characters in. Toch is denk ik het de komedie het belangrijkste element, maar dit was een beetje onevenwichtig.
Helaas heb ik een aantal details over het hoof gezien ... "He is white, with empty eyes and a big hollow voice. He likes to travel around with a mean old hound." en de daarbij behorende sherrif was me bijvoorbeeld niet eens opgevallen. Zo zijn er nog wel meer details/verwijzingen die toch weer een puntje bij elkaar kunnen sprokkelen, maar die ik tijdens de eerste kijkbeurt dus heb gemist.
Toch was zeer vermakelijke, feel-good movie die me af en toe deed denken aan Forrest Gump. 3,5 sterren (voorlopig).
MXO
Na Miller's Crossing nu O Brother, Where Art Thou? gezien. Nu eindelijk het komisch aspect van de Coen brothers gezien.
Een lekker feel-goodmovie is dit. Prachtige dialogen met leuke personages. Een neger die z'n ziel verkoopt aan de duivel, een blinde man die helderziend is, manisch depressieve bankberover en nog vele andere prachtige personen.
De film begint heel erg sterk. Prachtige beeld als de drie, vastgeketend door het veld ontsnappen. Visueel prachtig. Ik vind het begin van de film veel sterker vanwege die beelden. Mooie weergave van de natuur in mooie gele kleuren. Een komedie die er zo mooi uitziet heb ik nog nooit gezien.
De muziek vond ik ook dik in orde. Het is niet de muziek waarvan ik houd, maar het werkt wel. De muziek past precies bij de beelden. Ook het nummer dat wordt opgenomen is erg leuk.
Als Everett en Pete bij de vrouw van Pete aankomen valt de film een beetje dood vind ik. Everett en Pete zijn toch minder leuk met z'n 2en dan met z'n 3en. Maar het stuk met de KKK is wel hilarisch. Prachtig ook de speach van de Homer Stokes over wat de groep wel niet misdaan heeft.
Daarbij vind ik het vingertje naar het racistisch Amerika ook mooi gemaakt. Leuk dat de overige gevangenen in de film allemaal pikzwart zijn. Duidelijk het beeld van de gevangenissen in Amerika.
Maar zoals ik al gezegd had, de film viel een beetje tegen, in het midden. Daarbij vond ik ook niet alle grappen geslaagd en moest ik niet continu lachen. Alles bij elkaar 3,5 ster voor deze goede film.
waidman
deze film afgelopen vrijdag dus gezien, ben eigenlijk niet zo'n liefhebber van Coen films, maar deze film is daarop dus een positieve uitzondering geworden. Van het begin tot het eind heb ik op het puntje van de bank gezeten. De film is niet in een categorie in te delen, in het begin denk je een misdaad film, ontsnapping uit een chain gang op zoek gaan naar verborgen buit, gedurende de film veranderd dat naar road movie c.q. comedy om vervolgens moeiteloos naar muziek en satire te switchen om dan te eindigen als een feel-good movie. Al deze genres komen voorbij, waarbij de steken onder water richting het politieke oportunisme in Amerika de film net dat duwtje geven wat de film boven de middelmaat doet uitsteken. Maar wat bij mij het meeste bleef hangen was de muziek, hierboven schreef al iemand dat het niet je genre hoeft te zijn om van de muziek te genieten, dat deed het dus bij mij ook en ben inmiddels al op zoek naar de cd met deze muziek. Daarnaast is het acteren prima, Clooney laat zien dat hij meer kan dan stoere rollen en vooral Turturo biedt hem uitstekend partij. Het kleine rolletje van Badalucco als manisch depressieve gangster is hilarisch terwijl Durning als geen ander een doortrapte politicus kan neerzetten. De film heeft van mij een dikke 4 gekregen en deze komt zeker op mijn verlanglijstje te staan.
belber
Deze film laatst op tv gezien en op sommige momenten echt in een deuk gelegen. Helemaal het begin stuk dat men de trein probeert in te komen. Leuke maar harde rol van John Goodman.
Naast de dijk van een soundtrack een goede film...
maggiore
prachtige film! die kop van george clooney de hele tijd, prachtige rol voor hem! verder is de sfeer van de film perfect en gebeuren er de hele tijd zeer grappige dingen, zeker als ze gaan zingen bij een of ander partij-congres... hilarisch!
ja zeker een 4,5 * waard en ik raad hem dan ook zeker aan!
animalkrullie
Een leuke film van de Coen brothers, maar ik vond The Big Labowski stukken beter.
Er word wel erg sterk geakteerd en de soundtrack is goed gevonden.
Zeer zeker een aanrader voor een avondje vermaak.
Joyy
geweldige film, geweldige cast, geweldige muziek
je moet idd ene beetje into coen brothers zijn, je mag het, of je mag het niet
pers vind ik zowat alle coen brothers films goed
4,5
iGeO
Lekker wegkijk filmpje.
De sfeer van de jaren 20 zit er goed in en de muziek maakt het zeker compleet.
Goeie rol van Clooney en Turturro.
veron35
Ik vind deze veel beter. Vooral op het podium.
Audio & Video
Prachtfilm, die George Clooney kan veel goede rollen neerzetten zelfs humor : In de film heeft hij wat met z'n haar echt komisch.
Vermakend en de muziek past er goed bij!!
thegoodfella
viel me een beetje tegen. net als alle andere coenfilms zoals fargo en The Big Lebowski maar george clooney en John Turturro trokken het niveau nog enigszins omhoog.zodat de film nog net het afkijken waard was hij krijgt van mij 3*
Koert
Er was ook nog een 'cycloop' -> die vent met dat ooglapje. Verder kan ik ook niks bedenken.
Ben er zelf wel over te spreken. Geweldige sfeer en personages!
The One Ring
Ik las dat de Coens teogegeven hebben de Odyssee nooit gelezen te hebben. Typisch iets voor hun. Vandaar dat alleen de hele bekende stukken in de film zitten. Er is er nog een: de hoofdpersoon moet op tijd tuiskomen voordat zijn geliefde gaat trouwen met een ander.
Nou dat je het zecht...
Koerok
In constant sorrooooooow all through his days!!!!!!!!!!!
(briljant lekker meezingnummer!!!)
thomzi50
- 1991 berichten
Mooi van beeld en voornamelijk erg humoritisch. Hoort zeker bij de betere Coen-films die ik ken. 4*
Metalfist
eindigt deze film met een talkshow waar je de hoofdpersonages in ziet maar ze zijn dan wel zeer oud geworden ...
veron35
Nee. Deze met een vrouw die niet wil trouwen zonder de goede trouwring.
Roowland
Briljante film.
Mooie sfeer, leuke humor, geinige situatie's waarin ze verzeild raken, leuke personages en dat beetje niet-realistische maakt de film compleet.
Na een uur zakt de film ietwat in maar het einde maakt dat weer goed.
4,5 *
Drs. DAJA
Met alle respect maar de Coen borthers ervaringen die ik heb zijn ongeloofelijk slecht ("The Lady Killers", "O Brother, Where Art Thou?" en "Intolerable Cruelty")
En met deze ervaringen durf ik te zeggen dat de Coen brothers geen gevoel voor humor hebben. Weldegelijk voor cinematografie, daar OBWAT schitterend is gefilmd! er zitten schitterende shots in, maar daar houd het bij mij echt op. Ik vond deze film saai, bijzonder saai, en ik kan me herrineren dat ik welgeteld maar één keer een kleine grinnik heb gegrinnikt. Geen humor, geen interresant verhaal, niks. één grote waaiende saaie zooi.
Omdat de film er toch mooi uitziet krijgt hij van mij 2,0*

'O Brother, Where Art Thou?' komt razendsnel naar Netflix: 'Films van de Coens worden standaard beter bij herziening'

'O Brother, Where Art Thou?' wordt morgenavond (7 december) uitgezonden: 'Heerlijke sfeer, geweldige muziek en bijzonder boeiend'

Acteerveteraan John Turturro blikt terug op carrière tijdens Filmfestival van Sarajevo

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Misdaad / Komedie, 1998