Genre: Misdaad / Komedie
Releasedatum: 7 december 2000
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Plot O Brother, Where Art Thou?
"They have a plan, but not a clue."
Amerika in de jaren 30 van de vorige eeuw. Drie gevangenen slagen er in te ontsnappen tijdens de dwangarbeid. Ze zijn van plan de buit die één van hen verstopt heeft op te halen. Aangezien het geld verborgen is in een huis dat binnen korte tijd onder water zal staan door de aanleg van een nieuwe dam, is er haast bij geboden. Dat is echter niet de enige moeilijkheid waarmee de drie te maken krijgen.
Everett
Junior O'Daniel
George Nelson
Pappy's Staff
Dustyfan
Pas voor het eerst gezien, terwijl ik dat al veel eerder had willen doen. Minder dan 5* geven kan domweg niet.
93.9
Ik verhoog deze film met 1 volle ster.
Achteraf gezien had ik in de periode dat ik deze film zag ietsjes te veel meesterwerkjes gezien.
If u know what i mean.
Soms zie ik ineens beelden van bijvoorbeeld dat prachtige landschap voor me en ja DAN heb je toch niet iets slechts gezien(in mijn ogen).
Anatolia
Zo zo. Al die positieve berichten de laatste tijd...
De top 250 komt in zicht (en terecht).
FisherKing
Overigens erg veel en hard gelachen.
In een dorpswinkel:
Well I don't want Fop, godammit! I'm a Dapper Dan man!
Well isn't this place a geographic oddity. Two weeks from everywhere.
Tegen vrouw en kinderen :
I was not hit by a train. Damnit, I am the paterfamilias!
Vrouw en kinderen: But you ain't bona fide!
Of deze:
Pete: Well I'll be a sonofabitch. Delmar's been saved.
Delmar: Well that's it, boys. I've been redeemed. The preacher's done warshed away all my sins and transgressions. It's the straight and narrow from here on out, and heaven everlasting's my reward.
Everett: Delmar, what are you talking about? We've got bigger fish to fry.
Delmar The preacher says all my sins is warshed away, including that Piggly Wiggly I knocked over in Yazoo.
Everett: I thought you said you was innocent of those charges?
Delmar: Well I was lyin'. And the preacher says that that sin's been warshed away too. Neither God nor man's got nothin' on me now. C'mon in boys, the water is fine.
Mister_Pink
De film greep me minder dan TBL en Fargo, maar is toch heel erg goed. Ik geef hem nu 4 syerren.
Diesel
Well I'll be a sonofabitch. Delmar's been saved.
Bloompje
van mij krijgt de film vijf sterren. dialogen zijn meesterlijk, verhaal fantastisch net als de soundtrack en de acteerprestaties zijn hilarisch.
FisherKing
Vind ik "Inmiddels" ook. Na 2 keer kijken.
Freud
Voor mij blijft dit de beste film die de Coens gemaakt hebben: pretentieloos, consistent, grappig, met fantastische muziek en erg goed gemaakt.
WB
Echt, wat een goeie film! 3 Fantastische acteurs, en een enorm grappig uitgewerkt verhaal!
4,5 sterren
Yak
Helemaal mee eens, ik kan deze film keer op keer kijken. Mijn favoriete Coen-prent.
steven36
Monsterlijk mooi, vooral die ku klux klan kap op dat paard z'n hoofd vond ik ( je ziet het in een flits) leuk bedacht. Prachtige muziek, trek je zo van kazaa af.
riezebosch
Mooi geluid. Mooie beelden. Mooie dialogen. Mooie personages. Mooie muziek. Mooi verhaald. Gewoon: geweldig
riezebosch
Waar ik me het meest over verbaasd heb is het camerawerk, de dialogen, de timing van de dialogen en het dialect.
Voorbeeld van de dialogen: zoals Ulysses altijd de wijsneus uithangt, met zijn "Well, Pete, I just figured it should be the one with capacity for abstract thought. But if that ain't the consensus view, hell, let's put her to a vote!". En: "Pete, it's a fool looks for logic in the chambers of the human heart.".
Voorbeeld van de timing: in het restaurant, als Delmar wat zegt over de sirenes ("The two of us was fixing to fornicate!"), komt er precies een serveerster aanlopen waarop Ulysses (Clooney) zich verontschuldigd voor het taalgebruik van z'n vriend ("Heh-heh. You'll have to excuse my rusticated friend here, unaccustomed as he is to city manners.").
En een voorbeeld van het camerawerk: de scene onder te boom wanneer Big Dan ze een pak rammel heeft gegeven, zie je rechtsonder nog Delmar in beeld en op de achtergrond Big Dan wegrijden. Echt súper camerastandpunt.
En natuurlijk de personages met hun dialecten. Zoals Vernon T. Waldrip: "You can't swear at my fiancee!" Die hele vechtscene is trouwens geweldig
Erikr73
geweldige rol van George Clooney, hiermee bewijst hij wel dat hij best een goeie acteur is!
riezebosch
Vraagje: spreek je het laatste woord van de titel uit als "dou" of als "doe"? Ikzelf vind namelijk "dou" sjieker klinken, en dat ook erg grappig met "gebaseerd op de Odysee".
Maar in Brother Bear zeggen de elanden tegen elkaar "I love... doe" Daarom dacht ik dat "thou" misschien een oude schrijfwijze is van "you" en daarom ook als "doe" uitgesproken wordt...
AHWA
Thou is een oudere versie van you, maar wordt uitgesproken als dauw, dou, zoiets. Zeker niet als thoe of doe.
Take One
En is een verwijzing naar de film 'Sullivan's Travels'
Vertel?
riezebosch
Wel leuke site over films van de Coen Brothers: The title is taken from the Preston Sturges movie Sullivan's Travels. In it, Joel McCrae plays a movie director whose dream movie is called, O Brother, Where Art Thou?
Staat ook complete script van de films op
The Eye
Leuke sfeervolle film, met mooie beelden en een prettig filter, om de continuiteit van de sfeer vast te houden.
AHWA
Ik krijg dat nummer niet uit m'n hoofd.
sydney
Heerlijke film met goede humor. Ik heb al een hele tijd niet meer zo'n goede komedie gezien als deze. Op "Elling" na dan... Maar deze films zijn onvergelijkbaar. 4,0*
joeri15
echt een super film!! I am a man of counting sorrow:P zoiets:P SUPERFILM 4.5*
GerwinF
echt een super film!! I am a man of counting sorrow:P zoiets:P SUPERFILM 4.5*
Hahaha het zijn The Soggy Bottom Boys met I Am A Man Of Constant Sorrow
Jammer dat deze film nog steeds niet in de top 250 staat.
Lollige film, met enkele zeer mooie en leuke scenes. Ook voor mij de beste Coen tot nu toe, maar dat resulteert toch niet in 5*.
Al die positieve reacties verbazen mij hier toch, want zo speciaal is deze film toch eigenlijk ? Goed uitgevoerde comedie, met leuke personages en enkele lichtkomische scenes, die makkelijk wegkijkt. Maar meer dan een leuk tussendoortje kan ik er ook niet van maken. De muziek begon na een tijdje toch echt zwaar op m'n zenuwen te werken, en het acteerwerk bengelt tussen normaal-komisch en over-the-top, maar is eigenlijk geeneen van beiden, waardoor het af en toe toch wat verveelt.
Ik maak er een 3.5* van, maar mede door de muziek wil ik deze liever niet meer zien de eerst komende jaren. Verder wel goed geamuseerd.

'O Brother, Where Art Thou?' komt razendsnel naar Netflix: 'Films van de Coens worden standaard beter bij herziening'

'O Brother, Where Art Thou?' wordt morgenavond (7 december) uitgezonden: 'Heerlijke sfeer, geweldige muziek en bijzonder boeiend'

Acteerveteraan John Turturro blikt terug op carrière tijdens Filmfestival van Sarajevo

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Lock, Stock and Two Smoking Barrels
Misdaad / Komedie, 1998