Genre: Drama / Mystery
Met onder meer: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin en Maxim Gaudette
Gesproken taal: Frans, Arabisch en Engels
Releasedatum: 10 februari 2011
Bekijk via CineMember
Te zien in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Incendies
"The search began at the opening of their mother's will."
Na het lezen van het testament van hun moeder Nawal verneemt de tweeling Simon en Jeanne voor het eerst dat ze een broer hebben, en dat hun vader, van wie ze dachten dat hij dood was, in werkelijkheid nog leeft. Hun moeders laatste wil is dat ze hun broer en vader opzoeken en hen een aantal verzegelde brieven bezorgen. Nawal was een mysterie voor haar kinderen en hun relatie was soms erg moeilijk. Simon is kwaad en terughoudend, maar Jeanne voelt zich verplicht haar moeders wil te respecteren. Daarvoor zullen ze een reis naar het Midden-Oosten moeten ondernemen.
Nawal
Bassem Marwan
Professor Said Haidar
Barbarella
jeetje.....
Wat een film, prachtig, maar bizar en heel erg heftig!
_Casper_
ik heb een beetje dubbel gevoel bij de film, het is een goeie drama film. Wel afentoe een beetje moeilijk te volgen en niet altijd even interessant. Maar de film houd je wel kijkende en trekt je mee in het verhaal. Over de gehele film gezien zou ik de film 3* geven, maar het einde was echt prachtig... (niet in de mooie zin) maar zo sterk en extreem en onverwacht.. dat ik het einde met een gevoel bleef van wow.. wow wow.... en dat geef ik weer 4*
daarom 3.5 * gemiddelde!
Mythos
Ik weet dan niet wat jij verstaat onder emoties, hoor. Maar deze film is zeer emotioneel. En een tip van mij: lees nooit recencies voordat je de film gezien hebt. Dat legt de lat alleen maar hoger. Of lager, hoe je wilt.
We hebben er dus een beetje hetzelfde idee over Megamar.
Ik zag dan wel emotie, maar het raakte me niet.
Ik wil bij een goede film best eens een traan weg pinken, maar dat is bij deze zeker niet gebeurt.
En AmazingPP bedankt voor de tip, voor deze film was ie te laat
AmazingPP
We hebben er dus een beetje hetzelfde idee over Megamar.
Ik zag dan wel emotie, maar het raakte me niet.
En AmazingPP bedankt voor de tip, voor deze film was ie te laat
Graag gedaan. Veel filmplezier!!
ivsivris
Had na het lezen van de recensies hoge verwachtingen bij deze film. Echter na het zien, ben ik van mening, dat slechts het einde goed was uit deze film. Een trage film met verschillende verwarrende switches. Vooral de omschakelingen tussen moeder en dochter's verhaallijnen zorgen ervoor dat je constant gefocust moet blijven. Maar, het einde maakt een hoop goed.
RobC
Wat een prachtige film. We begonnen nieuwsgierig aan de film, al snel werd het geboeid om te eindigen op het puntje van de stoel toen de slotscenes zich begonnen te ontvouwen.
Naast een spannend verhaal ook een weeslag uit de praktijk van de waanzin die oorlog en geweld heet. Ik weet niet of deze film de pretentie heeft om tot nadenken aan te zetten maar bij ons heeft het daar toch zeker toe geleid.
Echt de moeite van het kijken waard.
SaNDuTjE
Aardig verteld drama met goed acteerwerk maar iets te veel toevalligheden kent om mij te kunnen overtuigen.
Het duurt even voordat de film op gang komt want het eerst deel is bijzonder traag en soms nogal verwarrend vanwege de uiterlijke gelijkenissen van Jeanne en Nawal. De locaties die tijdens de zoektocht worden aangedaan zijn oké maar niet uitzonderlijk mooi in beeld gebracht waardoor ze niet echt een toevoeging zijn voor de sfeer op dat moment.
Richting het eind stapelen de gebeurtenissen elkaar in rap tempo op waardoor het in ieder geval wat boeiender werd allemaal. Jammer dat het eind net wat te vergezocht is om ook emotioneel een dreun uit te delen, nu is het alleen een schokkend gegeven en wordt er van de gevolgen niet veel getoond.
Desalniettemin een onderhoudende film met goed verhaal en dito acteerwerk.
Chr.s
Bij het lezen van het plot, en ongeveer 20 minuten van de film gezien te hebben leek Incendies een typisch, redelijk braaf, drama filmpje te worden met meerdere verhaallijnen waarvan je weet dat ze op een bepaald punt samen zullen komen. Een beetje de lijn van films als Babel. Verzorgt camera werk, verzorgde muziek, de tijd nement om het verhaal te vertellen, maar nergens enorm spannend of prikkelend. Kortom: Het type film waar je de gemiddelde filmhuis bezoeker blij mee maakt en die het goed doet op festivals. Geen vervelende films, maar echt warm loop ik er niet voor.
Zo nu en dan word je echter verrast. Incendies is veel van wat ik hierboven omschrijf, behalve dat deze film me wél volledig wist te grijpen. Met de combinatie van interessante personages, de setting en de zorgvuldige opbouw naar een indrukwekkende ontknoping weet deze film flink te overtuigen.
boes2000
Ik lees geen recensies, voordat ik een film bekijk, bewust. Ik beoordeel films op hun score hier en het plot. Dan kom je soms juweeltjes tegen. Dit was er één van.
Actuele dramatiek. Ondanks dat het fictie betreft, kun je je inleven in wat er in dat deel van de wereld gebeurt (is). Dat maakt de film zo speciaal. Je leeft je in. Tuurlijk zijn sommige plotjes te voorspellen, maar maakt dat een film minder goed.... Nee, niet altijd.
Er zijn van die films, waar je stil van wordt......
Toontje35
Wat een verhaal, wat een film. Geweldig
Boeiend. Prachtig geacteerd. Sobere beelden. Echt
scumfrog
Echt een steengoede film, maar het plot is net iets te sterk om geloofwaardig te kunnen zijn. Evengoed toch een 3.5.
mattipenni
lang geleden dat ik nog zo'n fantastische film heb gezien, ben er helemaal van ondersteboven...
betekenis
zeer indrukwekkend! Een film waarbij je na afloop nog even in je stoel blijft zitten.
mabel_w_smit
Erg indrukwekkende film. Goed verhaal.
Deze film neemt je mee naar verschillende tijden en plaatsen in het midden-oosten.
Het kwartje valt vaak wel wat later (althans bij mij), maar dat maakt alles nog meer bij je binnenkomt.
Neem de tijd voor deze film; het is geen film die je zomaar eventjes tussendoor kijkt.
Rodger
prachtige film, zelden zo mooie film gezien..
Dit is weer zo'n film waar je een paar dagen over blijft nadenken..
4.5***
Askikker
Grappig die shots van binnen uit op de voorruit van de autobussen; drie verschillende, met ook nog eens jaren van verschil, en dan dezelfde voorruit...... zelfs de plekken met vuil zijn t zelfde.
Kanisz
Heftig drama. Goed acteerwerk van de moeder en tweeling. Af en toe wat lastig te volgen omdat er nogal wat heen en weer wordt geswitcht in tijd en plaats. Niet zoveel muziek, maar wel erg passend bij het verhaal. Uiteindelijk vind ik het verhaal soms wel erg ongeloofwaardig, (Broer Nihad die vrij simpel van sniper voor t ene, dan beul voor het andere team wordt. Toevallig zijn moeder en zoon allebei naar dezelfde plaats in Canada gevlucht. Vrouw die leider van een partij neerschiet wordt in tijd van oorlog en in die gebieden lijkt me bestraft met de doodstraf, niet met 15 jaar cel en dan vrijlating.), maar goed, het is allemaal wel mooi uitgewerkt met de vele schitterende shots van de drukke stad of het dorre landschap. Het verhaal doet je in ieder geval wel weer beseffen hoeveel ellende er in oorlogsgebieden en burgeroorlogen is. pfew... 3.5*
Incendies.
Stabiele film met wat extra pluspunten zoals een subtiel gebracht heftig verhaal en sterk acting van de cast. Als de film je dan ook nog eens pakt op bepaald momenten heb je een sterke film die lekker hoog scoort qua punten. Grappig dat de poster me totaal op een verkeerd beeld heeft gebracht, dacht een soort gewelddadige thriller/drama voorgeschoteld te zien, maar het was, zoals al eerder gezegd, vrij subtiel en gewoon lekker rauw. Als ik dat had geweten dan had ik hem denk ik wel eerder gezien.
Verhaal moest me eerlijk gezegd wel het eerste halfuurtje me even blijven boeien. Ik kijk altijd een film af, maar soms moet je er dan echt even doorheen komen. Het kwam waarschijnlijk ook omdat ik iets totaals anders had verwacht, toch had de film me niet totaal. Hoewel de soundtrack me wel beviel, was hij niet heel indrukwekkend waardoor ik de film niet gelijk wist te plaatsen. Ook de jonge Nawal en Jeanne kon ik soms niet uit elkaar houden op het begin, ik dacht me vast te houden aan het kettinkje maar die is natuurlijk bij beide personages zichtbaar. Na dat halfuurtje a uurtje kon ik mezelf wel voor de domme slaan aangezien het natuurlijk vrij duidelijk was wat verleden en heden was, alleen was dat op het moment zelf niet.
Film schotelt dus niet alles voor en dat is op bepaalde momenten wel even lekker om lekker los te speculeren over bepaalde familie zaken. Het is voor mij meer een drama dan echt een spannend mysterie. Echt een film die gaat om de ervaring en de personage-uitwerking i.p.v. het uiteindelijke plot.
Sterke film die lekker stabiel en zelfverzekerd overkomt. En dat is terecht. 4 sterren
Jessen0wnt
Hhm, vind ik een rare benadering. Zo is ook TLK dit jaar weer eens verschenen in de bioscoop, mag die dan ook?
Filmkriebel
De top 10 voor 2011 is toch op basis van films die uitgekomen zijn in 2011 (zowel in bios als op dvd) en niet noodzakelijk geproduceerd. De helft van de geproduceerde films van 2011 moet nu nog verschijnen.
donmarko22
Ik vond het een prima film. Je moet zeker opletten met het heden en verleden, maar dat vond ik nog wel meevallen.
Het enige waar ik achteraf niet uitkwam, waren de leeftijden van de hoofdpersonen. De moeder is 50 geworden, haar kinderen beiden rond de 20. Maar hoe oud is dan in godsnaam de vader??? Dit kun je in het verhaal niet passend maken volgens mij.
Jessen0wnt
Ik snap je punt en snap ook de wijze waarop mm het doet, maar over een paar jaar gaat het er raar uit zien aangezien je dan toch alleen maar naar het productie jaar kijkt. Vandaar.
Colombo
Niet echt mijn soort film dit. Kon dit gewoon moeilijk uitzitten en m'n aandacht ging snel verloren. Soms was het gewoon slappe hap. Misschien lag het aan het 'aparte' manier van filmen. Ik weet het niet. 2,5*
MatthijsGr00t
Hoge verwachtingen. Niet waargemaakt. Dat kan ik concluderen na het zien van Incendies. De hoge beoordeling, de positieve recensies en de omschrijving lieten mij geloven dat ik hier een topfilm zou gaan zien. Helaas is dit geen seconde waargemaakt. Vanaf de start van de film weet Incendies niet te imponeren. Het blijft allemaal erg afstandelijk. Ik kon me niet echt vinden in Simon en Jeanne en kon ook weinig sympathie opbrengen voor beiden. Daarnaast vind ik de uitwerking van het verhaal niet sterk genoeg. Het pakt je niet vast en dat is jammer. Verder is het visueel prima in beeld gebracht en het acteerwerk is daarnaast ook prima. Leuk! Maar niets meer, 3,0*.

Maak kennis met de nieuwe Bond-regisseur: zo beoordelen fans Denis Villeneuve’s films

'Dune' nu in de bioscoop: dit zijn de beste films van regisseur Denis Villeneuve

Deze goed beoordeelde films zijn nu te bekijken op MUBI

Jagten

Rang-e Khoda
Drama, 1999

The Stoning of Soraya M.
Drama, 2008
gevangenismidden-oostenverkrachtingmoslimmilitiainterpreterzoonweeshuiszwembadbloedbadcheckpoint political assassinationtweelingenwill