• 9.375.864 stemmen

Met onder meer: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin en Maxim Gaudette

Gesproken taal: Frans, Arabisch en Engels

Releasedatum: 10 februari 2011

Plot Incendies

"The search began at the opening of their mother's will."

Na het lezen van het testament van hun moeder Nawal verneemt de tweeling Simon en Jeanne voor het eerst dat ze een broer hebben, en dat hun vader, van wie ze dachten dat hij dood was, in werkelijkheid nog leeft. Hun moeders laatste wil is dat ze hun broer en vader opzoeken en hen een aantal verzegelde brieven bezorgen. Nawal was een mysterie voor haar kinderen en hun relatie was soms erg moeilijk. Simon is kwaad en terughoudend, maar Jeanne voelt zich verplicht haar moeders wil te respecteren. Daarvoor zullen ze een reis naar het Midden-Oosten moeten ondernemen.

Simon Marwan

Koekebakker

IJzersterk en aangrijpend.

avatar van MaartenD

MaartenD

Gisteren deze in avant-premiere gezien en was er erg van onder de indruk! Vooral de Belgische Lubna Azabal zet een sterke prestatie neer als Nawal Marwan. Daarnaast vond ik de film erg stijlvol gefilmd, het geweld is mooi gedoseerd en de laatste plotwendingen grijpen je aardig bij de keel. Het enige verwarrende vond ik dat in de flashback structuur waaruit de film is opgebouwd de moeder erg veell lijkt op de dochter, waardoor je in het begin best verward kan raken. Dat een dochter op haar moeder lijkt is natuurlijk vanzelfsprekend, maar zeker in de eerste flashbacks had ik liever gehad dat er een duidelijkere breuk was gemaakt tussen flashback/het heden.

Klein minpuntje echter dat zeker niet opweegt tegen de andere kwaliteiten van de film. Dikke aanrader!

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Een modern Oedipus-verhaal (ik zet het maar tussen spoilers voor alle zekerheid)

Heel erg fraaie film die de reis van de tweeling Jeanne en (wat later) Simon volgt op hun zoektocht naar hun doodgewaande vader en een broer van wie ze het bestaan niet kenden. Tegelijkertijd krijgen we in flashbacks de belangrijkste en vaak tragische momenten in het leven van hun moeder Nawal te zien. Gaandeweg komen beide verhaalstructuren samen om uiteindelijk met enkele verrassende plotwendingen (eentje was ietwat gekunsteld, maar dat neem ik er graag bij) op een grandioze climax uit te draaien. Ongetwijfeld een anti-climax voor de tweeling. Te veel over het verhaal vertellen is moeilijk zonder spoilers te gebruiken, maar vond het absoluut tragisch en aangrijpend. De relatie tussen Nawal en haar tweeling moet op z'n zachts gezegd heel erg vreemd geweest zijn.

Verder is deze film gewoon mooi om naar te kijken, stijlvol en met veel prachtige beelden van dorre landschappen of drukbevolkte steden. Hier en daar ook een opflakkering van geweld, dat vaak erg onverwacht komt en dan ook als een klap in het gezicht voelt, ook al blijft het eerder suggestief. Opvallend ook het verschil tussen de helderheid van het Midden-Oosten en de grauwheid van Canada.

Over de acteurs kan ik kort zijn: allen speelden prima, met inderdaad een eervolle vermelding voor de actrice die Nawal interpreteerde. Ook de tweeling speelde erg naturel.

Prima film!

avatar van CyraX

CyraX

prachtige film. deze verdient heel wat meer aandacht!

avatar van timbo_

timbo_

Deze voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film genomineerde film komt aan als een mokerslag en blijft nog uren in je hoofd rondspoken. De tocht door het Midden-Oosten waarbij Jeanne op zoek gaat naar de roots van haar moeder is indrukwekkend, ontroerend en gruwelijk tegelijkertijd. Regisseur Dennis Villeneuve laat het leven van moeder en kinderen op magistrale wijze in elkaar overvloeien en blijft spaarzaam met het geven van informatie.

Hij spaart de kijker daarbij niet. De ontberingen en traumatische gebeurtenissen die de personages doormaken gaan door merg en been en ook de ontknoping blijft nog lang bij. Het maakt van Incendies een meesterwerkje dat nu al tot de beste film van het IFFR 2011 gekroond kan worden. En op basis van wat ik inmiddels heb gezien (Dogtooth, Biutuful), mag Incendies wat mij betreft op 28 februari ook het felbegeerde gouden Oscarbeeldje ophalen.

avatar van voskat78

voskat78

Jawel het staat er echt 5 ***** voor dit meesterwerk!! Meer kan ik er echt niet van maken.

Na hem vandaag dan eindelijk gezien te hebben al voor ik er al veel over had gehoord,gelezen en stukjes van had gezien. Was de verwachting hooggespannen en gelukkig heeft deze film het meer dan waar gemaakt!!

Denk dat Timbo_ wat commentaar dan ook de juiste toon weer geeft en is het inderdaad een film die nog wel even blijft hangen. Het verbaasd me dan ook dat er niet meer aandacht aan deze film is besteed dan tot nu, want dat verdient hij meer ook. Ik heb genoten al klinkt het wat bizar na het zien van deze film.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Inmiddels is het definitief: Incendies wint de publieksprijs op het iffr.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

wow, deze film pakt je echt helemaal naar mate hij verder gaat..natuurlijk is het wat onrealistisch allemaal maar goed..het was echt een aangrijpende film die je niet los laat..hoe zou zo iets kunnen dacht ik, het is afschuwelijk maar toch een mooie film.

avatar van rep_robert

Incendies is een bijzonder sterke film met zeer sterke vertolkingen van de hoofdrolspelers en schokkende beelden vanuit het Midden-Oosten.

Het verhaal lijkt op het eerste gezicht standaard, een tweeling dat op een zoektocht naar het duistere verleden van Nawal Marwan, hun moeder gaat. Dit levert echt aangrijpende en zeer mooie scenes op die je stuk voor stuk aangrijpen. Incendies eindigt dan ook nog is met een climax die je echt met beide benen op de grond zet.

Toen de film afgelopen was moest ik toch even op adem komen, wat een diepe indruk heeft deze film op mij gemaakt.

Zeer goed.

groente12

Tegenvaller heel erg sloom en saai maar toch een goede film. Dit had zoveel meer kunnen zijn de teleurstelling van PAC festival voor mij.

avatar van rep_robert

Ik vind dat slome en saaie juist erg belangrijk voor de opbouw naar de fantastische climax.

groente12

Zo verrassend vindt ik de twist niet eens, daarbij is het ook zonde hoe de twist naar voren kwam. Een film met een soortgelijke twist als (zet tussen het tussen de spoilers voor het geval dat) oldboy was het veel beter opgebouwd. De film herzien zal ik niet doen als ik het puur en alleen voor de plottwist, dan moet ik door die saai barrières doorheen kijken en dat doe ik niet.

avatar van rep_robert

Tsjah, ben het met je oneens. Sowieso heb je wel een twisted mind als je zo'n twist al door krijgt Al schoot het zelf ook eventjes door me heen, maar ik verwees het al naar het land der fabelen. Immers heette de verkrachter Abou Tarek en niet Nihad. Pas toen ik hoorde dat Nihad zijn naam had veranderd(daar ga je toch niet van uit?) had ik een hallalujah momentje.
Maar wat definieer je als saai? Ik genoot intens van de speurtocht. Ik heb de film nooit saai beschouwd, daarvoor zaten er toch teveel actievolle momenten in. Denk ook dat het belangrijk is dat je goed meeleeft met de personages in een film als dit. De speurtocht moet wel gerechtigd zijn.

avatar van glaedr

glaedr

Gewoon een ontzettend sterke, goede film, geen moment van de film is overbodig. De rust die in de shots te zien is maakt het geheel nog beter. Het enige nadeel wat ik erin kan vinden: De leeftijden van sommige personages blijven hangen, ze worden niet echt ouder. Bij de vader is er in ruim 20 jaar geen steek veranderd aan zijn uiterlijk.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

Het gesjoemel met de leeftijden is inderdaad een van de weinige minpunten. Maar wel een cruciale. Als je erover na gaat denken, dan klopt uiteindelijk weinig van de plot. Want hoe oud was Abou Tarek/Nihad nou eigenlijk, toen de tweeling in 1972 geboren werd. En hoe oud was Nawal toen ze beviel van Nihad? Als iemand mij dat kan uitleggen, want zulke onjuistheden tasten de geloofwaardigheid van een verder zeer indrukwekkende film aan.

avatar van flore

flore

Een film die een plaats in mijn top 10 heeft verovert!

Werd Heel benieuwt naar deze film nadat ik op het iffr gezien had dat hij de lijst aanvoerde bij de publieksprijs.

Dus ben ik gister hem gaan bekijken en in een woord GEWELDIG!

Een film die je recht in je hard raakt, zelden heb kwamen emoties zo goed op mij over als in deze film. Waar de film langzaam op gang komt is het een kwestie van eventjes doorzetten maar dit hoort bij de prachtige opbouw van het verhaal. Want hier snijd ik meteen een van de sterkste punten van de film aan: de vertelstructuur!!

Misschien is het verhaal niet helemaal realistisch maar op de manier hoe dit verhaal wordt verteld is niets aan te merken.

Voor de rest speelt Allen Altman een prachtige rol waar voor iedereen alleen al naar de bioscoop moet komen.

Deze film is een absolute aanrader!

rep_robert schreef:
igd zijn.

O ja dat was best een geniale moment, maar de manier hoe op het werdt gebracht was echt een meh manier voor mijn gevoel.

Mja ik voelde de spanning denk ik gewoon niet, en zoveel leefde ik helaas ook niet mee met de personages mee. De film is gewoon vakkundig in elkaar gemaakt meer is het helaas niet voor mij.

avatar van voskat78

voskat78

En hier nog een Interview met Denis Villeneuve, regisseur van 'Incendies...

(11 - tekst) ‘Paar klappen was...- di 1 februari 2011 | NRC Handelsblad | NRC Digitale editie - digitaleeditie.nrc.nl

Overigens wel grappig om te lezen dat een zekere Boor (VK - recensent ) deze film behoorlijk afdeed als een slechte tot matige film met een stapeling van toevalligheden en een rammelend verhaal. Ik vraag me echt af of hij wel de zelfde film heeft gezien of dat hij stiekem hoopte dat Biutiful er met de publieksprijs vandoor zou gaan. Nuja dan heeft hij pech want ook in Groningen heeft Incendies de publieksprijs gewonnen. Dus Mr. Boor ga je huiswerk eens doen! haha

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Waarschijnlijk toch wel de beste film van Pac gister, na het wat relaxte Somewhere kwam deze film erg hard aan bij iedereen (in de positieve zin). Het was strak gefilmd en wist een mooie balans te vinden tussen politiek en familietragedie, en de twee verhaallijnen qua tijd zaten goed in elkaar. Een film waar zeer weinig op af te dingen is. Erg goed.

Nooit van gehoord, maar lijkt me niet te missen, deze.

avatar van DiDa

DiDa

avatar van Redlop

Redlop

Lang geleden dat een film zoveel indruk maakte. De waarde van het leven in vrijheid waait in je gezicht als je na twee aangrijpende uren de bioscoopdeur openslaat. Film om niet te missen. 5*

avatar van predator

predator

• 1951 stemmen

zeer indrukwekkend beeld van Libanon in de jaren 70. Sommige gebeurtenissen zijn wel heel toevallig, maar het maakt de film niet minder krachtig. Mooie beelden, mooie soundtrack, mooi gemaakt. Aanrader.

avatar van Raggie76

Raggie76

man, ik had bij die ontknoping nog een poosje de rillingen over mijn rug lopen. Erg indrukwekkende film. Ik was blij verrast een behoorlijk onbekende track van Radiohead "How I made my millions" te horen bij de opening. Erg mooie plaat.

avatar van Montorsi

Montorsi

Natuurlijk wel een goeie film hoor, daar niet van, maar ik vind het absoluut geen meesterwerk.

Waarom dan niet? Daar is het allemaal net wat te bedacht en toevallig voor. Ik bedoel, dat einde... het script heeft zichzelf wel aardig ingedekt, maar hey wat een opstapeling van toevalligheden en overdadig drama, het mist dan toch een stukje overtuiging op dat vlak. Beetje soap-achtig zelfs. "Toen hij beul werd veranderde hij zijn naam" om maar eens iets te noemen. Uhm oke? Waarom dan? En het was nou toch ook niet zo dat de clue uit de lucht kwam vallen, ik was om eerlijk te zijn bij geen enkele van de plotontwikkelingen positief verrast.

Verder wel strak gemaakt enzo, maar ook visueel is het vooral degelijk op een paar scenes na. Voor de rest niet zo heel veel memorabels, het is gewoon een sterke degelijke film, inhoudelijk prima met een aardig verhaal, maar een echt geweldige film moet wel iets meer brengen dan dat.

3.5*, en ik denk dat daar nog eerder wat vanaf zal gaan dan er bij komt.

avatar van hoekjaaah

hoekjaaah

Wat een ontzettend goede film. In het begin moest ik een half uurtje zoeken.. maar daarna! Goede combi van een origineel verhaal en ook wel keihard drama. Aanrader! 4,5

avatar van Chasey1

Chasey1

De beginscene was magisch (onder andere door de soundtrack van Radiohead), maar ik vond dat het script niet goed geschreven was. De scene waarin Simon zegt: "kan 1+1 1 zijn?" bijvoorbeeld. Hoewel ik de opbouw van het verhaal goed gedaan vond en sommige gebeurtenissen mij ook wel aangrepen, werd de film naar het einde toe TE ongeloofwaardig. Dat Abou Tarek ook naar Canada was gegaan en dat de moeder hem daar in een zwembad tegen kwam, een béétje ver gezocht naar mijn mening.. Ik snap dus niet hoe het kan dat deze film de publieksprijs op het IFFR gewonnen kan hebben (terwijl Black Swan en Biutiful ook in de race waren).

Chasey1 schreef:

Wat was er mis met die scene dan? Geeft juist simpel de hele film weer

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Inderdaad. Vond ik net de sterkste scène, kort maar heel erg krachtig.