Genre: Drama / Mystery
Met onder meer: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin en Maxim Gaudette
Gesproken taal: Frans, Arabisch en Engels
Releasedatum: 10 februari 2011
Bekijk via CineMember
Woensdag 4 februari in één bioscoop (Amsterdam)
Plot Incendies
"The search began at the opening of their mother's will."
Na het lezen van het testament van hun moeder Nawal verneemt de tweeling Simon en Jeanne voor het eerst dat ze een broer hebben, en dat hun vader, van wie ze dachten dat hij dood was, in werkelijkheid nog leeft. Hun moeders laatste wil is dat ze hun broer en vader opzoeken en hen een aantal verzegelde brieven bezorgen. Nawal was een mysterie voor haar kinderen en hun relatie was soms erg moeilijk. Simon is kwaad en terughoudend, maar Jeanne voelt zich verplicht haar moeders wil te respecteren. Daarvoor zullen ze een reis naar het Midden-Oosten moeten ondernemen.
Nawal
Doctor in the Emergency Room
Bassem Marwan
Professor Said Haidar
Hannibal
Veel in de kritieken gehoord, en totaal terecht. De "twist" aan het einde is werkelijk te krankzinnig voor woorden.
Helaas zitten er een aantal ongeloofwaardigheden in “Incendies”
• Scéne in de bus: Waarom werd het leven van Nawal gespaard en werd de rest van de passagiers wel zonder pardon neergemaaid?
• Uit het niets schiet Nawal één of andere religieus leider dood. Ik heb haar niet als activiste leren kennen in de film, waarom ineens deze actie? Alsof ze nog niet genoeg heeft meegemaakt besluit ze ineens als martelaar door het leven te gaan door met deze moord een gevangenisstraf voor lief te nemen.
• De zoon van Nawal, de grootste bruut die er te vinden is, sadist, verkrachter, een man die graag als martelaar zou willen sterven, krijgt ineens berouw en werkt tegenwoordig in een eerlijke baan als tram-schoonmaker in een westers land?
• Moeder en dochter gaan een dagje zwemmen in hun nieuwe vaderland Canada, en plotseling staat daar de beul uit Libanon, die na een week trams poetsen ook een dagje van uitgerekend hetzelfde zwembad wil genieten gezellig te babbelen… néééh, gaat er bij mij niet in.
Jammer, want veel scénes zijn toch zeer de moeite waard.
Aan het begin was ik ook nog zeer hoopvol gestemd dat dit wel eens een meesterwerk kon zijn, maar helaas bleek het tegenovergestelde.
Het acteerwerk was niets mis mee, en al met al is Incendies niet eens slecht te noemen, ondanks mijn bovenstaande kritiek. De film heeft me op een aantal momenten toch wel gegrepen. Stemmen is voor mij een gevoel, en die zegt dat een onvoldoende niet verdiend zou zijn, dus bij deze, 3 sterren.
DibeQue
Kon m'n aandacht er moeilijk bijhouden, en heb hem maar na 45 minuten uitgezet.
Weet niet of ik hem nog ga afkijken. Er gebeurde tot nu toe weinig in de film.
Filmkriebel
Het einde liet me toch even ademloos achter omdat ik de waarheid absoluut niet verwachtte. Hard, erg, absurd! Eén van de mooiste eindes die ik heb gezien dit jaar. Twee kinderen van een overleden vrouw gaan op zoek naar hun vader en broer. Wat ze niet weten, is dat de moeder op de dool was in oorlogstijd tijdens de oorlog van Libanon (1975-1990). Ze zocht haar zoon, vrucht van een verboden relatie en die in een weeshuis werd geplaatst vele jaren voordien.
De film, een zwaar humaan drama, deed me denken aan Fatih Akins "Auf der Anderen Seite" waar ook daar mensen op zoek gaan naar elkaar. De triestheid en desolaatheid die de oorlog en conflicten in een mens nalaat spookt voortdurend door het verhaal en dat levert situaties op die de logica tarten. Het is ook een droevig portret over een land dat uitgeput en getraumatiseerd is na vele jaren geweld. De beelden die Villeneuve toont van Libanon zijn weinig uitnodigend : dorre droge vlakten, vuile ghetto's, met wrakken bezaaide straten en tot slot mensen die er niet veel meer over willen praten. Dat kan niet opzettelijk zijn en het past perfect bij de toon van het verhaal. Het einde met die brieven die worden voorgelezen is hartverscheurend en legt in enkele woorden de hele impact van de film bloot.
De eerste helft viel me in eerste instantie wat tegen door de trage opbouw en de arthouse-achtige sfeer met flashbacks, inmiddels een heel bekende techniek in dit soort films. Visueel lijdt het wat aan soberheid maar de wending die de film aanneemt zorgt er voor dat de tweede helft veel goedmaakt. De goede indruk overheerst ruimschoots, wat een 3,5* oplevert.
Iketes
- 1968 berichten
Magnifieke film, een dergelijk plot nodigt al gauw uit voor clichés en is erg breekbaar, maar de uitwerking is werkelijk fantastisch gedaan. Beklemmende sfeer, visueel prachtig geschoten en de emoties komen goed over. Kanttekening is dat enkele figuren te veel karikaturen zijn, hoewel dat waarschijnlijk met opzet zo is gedaan (om de mythe ervan te ondersteunen) komt het niet altijd goed over.
Eigenlijk past de plot totaal niet in een dergelijke film, maar dat maakt hem mijns inziens juist zo bijzonder. Absurd en ongeloofwaardig, maar tegelijk keihard en als realiteit gebracht.
Iketes
- 1968 berichten
Waar ik overigens de logica niet van begrijp, als Nahib opgegroeid is bij de oma van Nawal, dus dezelfde kant van de oorlog als Nawal, hoe kan hij dan opeens van "partij"/geloof zijn geswitched?
Filmkriebel
Dat wordt uitgelegd door de krijgsheer op het einde. Hij nam de kinderen uit het weeshuis mee en trainde hen tot schutters en "soldaten". Geloofsovertuigingen hadden toen nog geen vat op het kind
Y_oussef
Prachtige film waarbij sommige scenes werkelijk kippenvel konden brengen. De film laat zien hoe mensen lijden of het nou om het verlies van een dierbare is of in een oorlog. Het verhaal word prima opgebouwd met hier en daar wat rust momenten, maar het verveelt voor geen moment.
edwin1205
5.0
Prachtige top film die je zeker moet zien als je van drama houd
michielo77
Incendies was de publiekslieveling van IFFR dit jaar. IFFR schreef over deze film dat 'na een aantal verrassende plotwendingen het einde als een mokerslag aankomt'. Ik ben het hierin niet mee eens. Het leven van de moeder is zo extreem dat het einde van de film er ook nog wel bij kan.
Zandkuiken
Nogal bedachte scene, zo praten mensen niet met elkaar..
Die bewuste scène vond ik toch ook wat vreemd, kwam erg gekunsteld over.
Afin, niet helemaal mijn soort film (troubles in het Midden-Oosten, iets te veel geënt op het wat gezochte plot), maar uiteraard erg degelijk allemaal. Prima acteerprestaties van vooral moeder en dochter, visueel een aantal knappe scènes (maar over het algemeen toch een beetje wisselvallig) en met You And Whose Army scoor je bij mij sowieso punten.
De waarde van het leven in vrijheid waait in je gezicht als je na twee aangrijpende uren de bioscoopdeur openslaat.
Dat gevoel overheerste bij mij ook. Toch best een aangrijpende film en daarom 3,5*.
Barfly
Een indringende en verrassende speurtocht. Een paar zaken zijn misschien te toevallig (vooral naar het einde toe), maar voor mij niet al te storend. Mooi gefilmd, zeer goed geacteerd en een verhaal dat een rustig en prettig tempo heeft. Het verhaal blijft mede boeien door de wendingen die er in zitten en de korte heftige momenten.
orbit
- 12092 berichten
Wel een mooie film, maar het lijdt een beetje aan een aantal euvels, zoals de toevalligheid en tijd.. met name het laatste maakt dat je amper kunt geloven dat deze plot waarheid is. Er moet namelijk wel erg veel tijd tussen hebben gezeten voor deze incestueuze daad van die eerste zoon Hoe oud was die vrouw nou eenmaal? Ik kan het amper vatten dat dat klopt. Niet dat het nooit gebeurt zou kunnen zijn, maar in dit geval kan ik het amper geloven, heeft meer met deze film te maken. Maar nogmaals, mooie film om te zien.
assowise
Ze krijgt haar zoontje en vertrekt om te gaan studeren, dat duurt toch al gauw een jaar of 3-4, vervolgens wordt ze in dienst genomen om het zoontje van de christelijke rebellenleider frans te onderwijzen. Dat kan ook nog wel een tijdje duren. ze zit 15 jaar in de gevangenis en pas aan het eind van die periode. Dus tussen haar aanranding en de geboorte van haar zoontje zit zeker 17-18 jaar die verantwoord worden in de film. De tweeling kwam op latere leeftijd, ze heeft 18 jaar voor de notaris gewerkt en sterft op 60-jarige leeftijd.[volgens mij kan het makkelijk, zeker als je rekening houdt met de openingsscene en de leeftijd van de nieuwe "soldaten" die geschoren worden.
assowise
[quote]Hannibal schreef:
Helaas zitten er een aantal ongeloofwaardigheden in “Incendies”
1-ze is christen, het zijn christelijke opstandelingen die wraak nemen en dus lukraak moslims vermoorden en dus een mede-christen laten leven.
2-alhoewel haar leven wordt gespaard houdt het niet in dat zij "blij" of dankbaar is. in de flashback zie je dat de christensoldaten een t-shirt dragen van de leider, degene op wie zij wraak neemt.
3-Hoezo berouw? Beul en moordenaar is niet een baan waarmee je een veel verdient en vroeg kunt rentenieren. Dit soort tuig moet meestal vluchten als de situatie in hun thuisland verandert. Als het even kan vlucht je ver weg waar je overnieuw kunt beginnen. En aangezien flink wat mensen in het land frans als tweede taal spreken is het makkelijker om te vluchten naar een frans sprekend land. Canada kom je makkelijker in dan Frankrijk. Onze sadist heeft geen opleiding buiten schieten en martelen, dingen die op een CV doorgaans geen positieve indruk maken
4-Jij bent nog nooit op vakantie iemand tegen gekomen die je jaren niet hebt gezien? Na een week trams poetsen zou jij niet even een duik willen nemen?
SnakeDoc
Moet ik uit de film opmaken dat Nawal wel christen was maar niet partij koos voor de christelijke groepering? Ik begrijp anders niet waarom ze de rechtse christen leider heeft willen vermoorden? Of was dat in verband met het incident rondom de 'moslim' bus? Beetje dubbel namelijk!
jikamajoja
Onwaarschijnlijk verhaal ... Drama met een grote D !
De film komt traag op gang, maar na een half uur begint hij wel te boeien.
Van sommige scenes, word je echt stil.
Een film die blijft "plakken".
Intrigerende, meeslepende film die als een puzzel in elkaar steekt. De ontknoping is wellicht wat aan de vergezochte kant en de montage is gekunsteld en manipulatief, maar het verhaal is sterk genoeg om dit te compenseren. Het camerawerk is ook erg mooi. De personages hadden wel iets beter uitgewerkt kunnen worden, maar de emotionele impact van de film is er niet minder om.
SnakeDoc
Pracht van een film waar ontzettend mooi met emoties word gespeeld. De eerste minuten gaan wat traag, maar als de waarheid wat meer aan het licht lijkt te komen ontpopt deze film zich tot één groot spektakel van mysteries.
Er wordt ook bijzonder overtuigend gespeeld.
Echt een boven verwachting interessante en aangrijpende film!
Jan met de pet
Zeer goede film, klopt in het begin wat traag ...maar dan top en wat een onthulling: 4,5
snodaap
Mensen hebben het altijd over toeval enzo. Maar betekent het bestaan van toeval dan dat de rest van wat je daarnaast meemaakt geen toeval is? En dus voorbestemd is?
Je zit de hele tijd te puzzelen tot je dan uiteindelijk op een heel pervers plot gaat anticiperen, en dat blijkt dan ook nog eens zo uit te komen. Het is mogelijk, maar de kans bijna te klein om geloofwaardig over te komen. (Ja, ik weet dat er wel raardere dingen gebeurd zijn.)
Maar wat deze film maar weer eens te meer laat zien is de achterlijke schaamtecultuur die heerst in de Islam. Islam, waarvan welke zijn aanhangers cultuur en geloof maar wat graag over een kam scheert en kortzichtigheid hoog in het vaandel schijnt te blieven.
Ik heb me geen moment verveeld met deze film maar ik wist zonder de film ook wel dat een (mensen)leven in die contreien geen cent waard is.
AmazingPP
Ik ben helemaal totaal ontdaan van deze film. Op het einde stroomden de tranen over mijn wangen en ik besef dat ik sinds lang niet meer zo'n goede film heb gezien. Het begin is wat traag en je moet er echt wel inkomen, maar langzamerhand ontvouwt het verhaal voor je ogen en je kunt je alleen maar afvragen hoe het afloopt. Werkelijk prachtig, ik kan niet anders zeggen! Dit is een aanrader van begin tot het trieste einde. Het is echter geen eenvoudige film. Je moet er zeer zeker je aandacht bij houden, want anders verlies je het geheel. Hij springt van heden naar verleden en net zo snel weer terug, maar heb je dat eenmaal in de gaten dan is het een waar genot om naar deze film te kijken. Wat een sterk script, prachtig geschoten, prachtige muziek, krachtige acteerprestaties en een net goede speelduur. Driewerf prachtig voor deze film! Daarom ook een dikke 5 *!!
Raffael77
Een van de betere drama's die ik heb gezien met een hard verscheurend verhaal en diep triest einde.
Mythos
Doordat hij hier zo de hemel ingeprezen werd had ik te hoge verwachtingen denk ik.
En dat is me hier al vaker overkomen.
Misschien is het voor mij handiger om de reacties pas naderhand te lezen.
Ik heb geen spoilers gelezen maar zag toch alles een beetje aankomen in de film.
Megamar
Ik vond het een mooi verhaal maar het kon me emotioneel niet raken. Ik denk dat dit komt omdat er bijna geen enkele emotie wordt getoond in de film. Ook was er weinig muziek wat de sfeer niet kon maken. het was een triest verhaal en een goede film maar ik had er iets meer van verwacht nadat ik de recensies had gelezen.
Hannibal
Nooou, ik heb er wel een aantal voorbij zien komen hoor...
AmazingPP
Ik weet dan niet wat jij verstaat onder emoties, hoor. Maar deze film is zeer emotioneel. En een tip van mij: lees nooit recencies voordat je de film gezien hebt. Dat legt de lat alleen maar hoger. Of lager, hoe je wilt.

Maak kennis met de nieuwe Bond-regisseur: zo beoordelen fans Denis Villeneuve’s films

'Dune' nu in de bioscoop: dit zijn de beste films van regisseur Denis Villeneuve

Deze goed beoordeelde films zijn nu te bekijken op MUBI

Jagten

Rang-e Khoda
Drama, 1999

The Stoning of Soraya M.
Drama, 2008
gevangenismidden-oostenverkrachtingmoslimmilitiainterpreterzoonweeshuiszwembadbloedbadcheckpoint political assassinationtweelingenwill