• 9.374.678 stemmen

Geregisseerd door: Danny Boyle

Met onder meer: James Franco, Amber Tamblyn en Kate Mara

Releasedatum: 24 februari 2011

Plot 127 Hours

"There is no force more powerful than the will to live."

'127 Hours' vertelt het waargebeurde verhaal van bergbeklimmer Aron Ralston (James Franco). Tijdens een tocht in de woestijnachtige bergen van Moab, in Utah komt zijn arm onder een grote rots terecht waardoor hij klem komt te zitten in een diepe kloof. Aron heeft niemand verteld dat hij de bergen in is gegaan, waardoor er weinig hoop lijkt op een eventuele redding. Voor zijn ongeval ontmoette Aron nog wel twee bergwandelaars (Kate Mara & Amber Tamblyn). Zijn zij de laatste mensen die Aron ontmoette?

avatar van The One Ring

The One Ring

Van te voren vroeg ik em af hoe Boyle's stijl zou passen bij 127 Hours. Biyle's vlugge monatge, kleurrijke beelden en zwevende camera lijken op het eerste gezicht niet de meest voor de hand liggende technieken om te gebruiken bij zo'n claustrofobisch verhaal. Toch werkt het op de een of andere manier wel. Boyle maakt er een meeslepende film van die geen seconde verveelt. Niet dat alles briljant is, want met name de flashbacks hebben een ersntig gebrek aan originaliteit, maar dit wordt gecompenseerd door mooie momenten zoals wanneer de camera door het landschapt raast op uit te komen bij een flesje drank dat Ralston in zijn auto heeft liggen. Hoe dan ook, het was ook leuk om een film te zien die constant reacties losmaakte bij het publiek in de bioscoopzaal. Dan heb ik het niet alleen om de 'beruchte scène', maar kennelijk spreekt de film openlijk tot iedereens verbeelding. Dit verhaal is voor veel mensen een nachtmerrie en ik ben geen uitzondering. Dat Franco bijzonder geloofwaardig zijn emoties over brengt helpt ook mee.

Het is alleen wel echt zo'n film voor maar één kijkbeurt. Ik ben blij hem gezien te hebben en denk dat ie ook wel zal blijven hangen, maar nadat ik met Ralston de ellende doorstaan had ging ik toch, in tegenstelling tot Ralston, met een gevoel naar huis dat het vooral een interessante ervaring voor tussendoor was.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Eindelijk gezien. Hier word ik gewoon stil van.

Erg mooie beelden. Erg goed acteerwerk. En weer krijgen we te zien waar de mens toe in staat is, wanneer zijn leven op het spel staat. We zijn overlevers wanneer het erop aankomt.

Ook mooi om te zien dat de echte Aron gewoon doorgaat met wat hij het liefst doet ipv het af te zweren. Ik had hem liever gegund dat hij zijn arm behield, maar ik gun hem alle geluk toe. Hij weet tenminste wat leven betekent.

Absoluut top film. Oscar waardig.

Edit: Heb spoiler tags toegevoegd...voordat ik het verpest voor mensen die de film nog niet gezien hebben.

avatar van wwelover

wwelover

Aparte film, ik ben van plan wat meer op te zoeken over de echte Aron Ralston. Maar het was in ieder geval een zeer indrukwekkende film, en gaf me af en toe rillingen. Het is natuurlijk ook een bijzonder akelige gedachte om daar zo vast te zitten. Daarbij komt dat James Franco echt onwijs sterk acteert, werd ook wel eens tijd dat hij een grote rol kreeg. De benodigde humor maakt het ook weer leuk om te zien. Het is gewoon een hele aparte film.....Boyle heeft alleen een beetje overdreven met de snelle beelden zo nu en dan.

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

Einelijk mogen zien. Zeer beklemmende film.

De film heeft een fijne opbouw. Je maakt gelijk kennis met de stijl van de film. Er worden leuke visuele trucjes gepresenteerd. Hier houd ik wel van. Als het ongeluk dan gebeurd begint het pas echt. Door zeer goed acteerwerk word je helemaal meegesleept in het verhaal. Je word Aron zelf. Je voelt alles wat hij voelt. En toen 'het' dan eindelijk kromp ik helemaal ineen van pijn. Zeer goed. Heerlijke muziek ook.

De flashbacks vond ik tegenvallen. Die waren een stuk minder interressant en haalde de tempo uit de film. Verder valt er niet veel aan te merken op deze film.

avatar van jansma

jansma

gerwinmaster schreef:

Soort I Shouldn't be Alive idee?

je haalt de woorden uit mn mond brada

avatar van jordkaka

jordkaka

SaNDuTjE schreef:

Je gaat daar toch niet serieus op antwoorden?

Epic Fail van mij.

Over de film:
127 Hours was flink aangrijpend. Franco was echt geweldig, ik had gedacht dat de film saai/eentonig zou worden. Eentonig is het wel een beetje maar dat stoort totaal niet want het blijft aangrijpend en spannend. En de amputeerscene was erg heftig.

avatar van timbo_

timbo_

Zo vlak voor de Oscars toch nog even deze kandidaat voor beste film meegepikt. Net als The King's Speech en True Grit is 127 Hours een meer dan goede film, maar ook de nieuwe Danny Boyle mist net dat beetje extra. Het waargebeurde plot over de avonturier Aron Ralston is natuurlijk ijzersterk maar tegelijkertijd een beperking. De 127 uur van eenzaamheid zijn wel indrukwekkend maar filmisch maar moeilijk echt interessant te houden. Boyle slaagt daar lange tijd toch in door een geslaagde aanloop, het uitstekende acteerwerk van hoofdrolspeler James Franco, de prachtige cinematografie en het gebruik van flashbacks. Maar net na de helft kent de film toch een beduidend mindere periode. De memorabele finale maakt dat ruimschoots goed waardoor 127 Hours toch nog op een hele dikke voldoende eindigt maar meer zit er helaas niet in.

avatar van Zmrzlina

Zmrzlina

Heftig verhaal!

avatar van gotti

Mwah.

Het idee is uiteraard fascinerend, maar na de drieëntwintigste flashback had ik het geheel wel gezien. Boyle-onwaardig...

avatar van SPT

SPT

Ik vind dit toch een wat zwakkere film van Boyle. Ik denk dat het verhaal gewoon te statisch is om 1.5 uur mee te vullen. Dat de film je als lezer toch nog wat weet mee te slepen komt volgens mij doordat het een waargebeurd verhaal is dat tot de verbeelding spreekt.

avatar van Emery

Emery

Ik begon een beetje met tegenzin te kijken naar deze film. Hoe krijg je namelijk iemand die 127 uur vast zit in anderhalf uur 'leuk' in beeld? Vond dat ze het uiteindelijk tof hebben gedaan met zijn hallucinaties en zijn camera. Best een oké film, vooral omdat het natuurlijk gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dat vind ik toch altijd bijdragen bij een film.

avatar van joyceny

joyceny

Deze film bevat zeker een goed verhaal. Dan kun je beter het boek lezen dan deze film bekijken.

ik vond het verhaal op doek toch eentonig. De shots daarintegen zijn heel goed.

Dus 3 sterren omdat het moeilijk kiezen is.

avatar van jay73

jay73

Met een van de beste horrorscenes ooit.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

Goeie film met uitstekend acteerwerk van Franco.

Het camerawerk is fantastisch, de omgeving word goed opgenomen voor de kijker en tegelijkertijd wordt je met je neus op Aron gedrukt, alsof je vlak achter hem loopt.

Verder een mooi gemonteerd geheel, helaas zakt dat het laatste half uur een beetje weg, ik denk bewust, omdat Aron in een bepaalde staat (hallicunatie, uitdroging etc.) zit, die Boyle het publiek wil mee laten voelen.

Al met al een sterke film, maar ik verwacht geen prominente rol voor 127 hours tijdens de oscaruitreiking morgen.

avatar van Number23

Number23

Wow wat een film

geweldige rol van franco

enige minpuntje waren sommige hallucinaties

1 oscar moet zeker zijn, namelijk die voor A.R. Rahman. wat een muziek zeg!!!

avatar van kyllion

kyllion

Prachtige film na de bestseller Slumdog Millionair van Danny Boyle. De vele beklemmende en claustrofobische momenten in de film maken van Danny Boyle een ware Top regisseur (voor zover hij dit al niet was) Ik vind dat mede door deze prestatie Danny Boyle in het rijtje thuishoort van David Fincher en Steven Spielberg (ik vergeet er nog een hele hoop). Kortom een Prachtig verhaal!!

avatar van MIME2000%

MIME2000%

Dit was zeker geen nagelbijtend spannende avontuur film voor mij.

Als nog met al die saai momenten heb ik toch kunnen genieten van dat gevoel van dat andere personen veel meer pech hebben dan ik.

Denk toch dat dit film in docu achtig categorie valt.

een goeie sfeer maakt deze minder pijnlijk om te zien.

avatar van Resh

Resh

Jeetje staat 2011 in het ban van veel ste overschatte films?
Wat is nou zo bijzonder aan deze film, iedereen met beetje hersens kan zo een film verzinnen!
90 minuten lang kijk je naar een man die vast zit, lekker boeiend! Er gebeurde niks bijzonders. Enige pluspunt van deze film is de camerawerk. En dan nog de typische hollywood einde, het einde zou veel beter geweest zijn als nadat hij los was gekomen alsnog dood ging daar in die spleet, want het was dan zijn lot geweest. Kortom een saaie film met geen enkel verhaallijn. Deze film van 94 minuten was werkelijk 127 hours voor mij .

avatar van Zinema

Resh schreef:

En dan nog de typische hollywood einde, het einde zou veel beter geweest zijn als nadat hij los was gekomen..

Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Vandaar dat einde.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Resh schreef:

...iedereen met beetje hersens kan zo een film verzinnen!

Inderdaad. Vooral als het waargebeurd is. Makkie!

avatar van wimnoot

wimnoot

avatar van helleke

helleke

Resh schreef:
Jeetje staat 2011 in het ban van veel ste overschatte films?

Commentaar geven op een film omwille van de verhaallijn en niet weten dat het waargebeurd is?
Sterk

avatar van MARCUS CORVUS

MARCUS CORVUS

Deze film had ook in 20 minuten gekund! zeer onterechte oscarnominatie

avatar van Rarara

Rarara

zeeer onderhoudende film. ik heb me geen moment verveeld.stijl, camera werk en de montage was opmerkelijk. opvallend originele muziek score. na dat ik King's Speach en True Grit gezien te hebben heeft deze mijn voorkeur. heftig einde spookt nog steeds door mijn hoofd.

avatar van DeGier

DeGier

Weinig van verwacht, niet mijn genre maar werd toch lekker het verhaal in getrokken!

avatar van filmofieltje

filmofieltje

Erg dom om niet te vertellen wat je gaat doen maar als dat wel zo was geweest was de film niet gemaakt waarschijnlijk. Goedkope productie, stop een vent in rotskloof en film dat ongeveer 2 uur lang. Ik vond het een tegenvaller om een persoon anderhalf uur in beeld te hebben in een hachelijke situatie, het eind was voor mij een anti climax.

Jammer want jaren geleden zag ik een soortgelijke film (The Canyon) met een stelletje die met een lugubere gids de Grand Canyon in gaat, aldaar wordt de gids gebeten en gaat dood en dan zijn de beiden op zichzelf aangewezen. Ze dolen in de Canyon rond, totdat de mannelijke hoofdpersoon bij een sprong zijn been breekt maar dat verhaal vond ik veel sterker.

avatar van Resh

Resh

Ik beoordeel deze film als een film en niet als een waargebeurd verhaal, anders kijk ik wel naar een documentaire .

avatar van rep_robert

Je kan hem moeilijk een pijnlijke dood laten sterven terwijl de echte Ralston nog vrolijk rondloopt op deze aardbol. Wat voor zieke gedachten heb je eigenlijk als je een sympathiek figuur Franco dood wilt hebben?
En waarom zou je Franco zijn personage dood willen hebben?
Een slecht aflopend einde is tegenwoordig net zo cliché als een einde dat wel goed afloopt overigens.

avatar van Baasje

Baasje

Ik las pas na de film dat het een waar gebeurd verhaal was , dit geeft deze film toch wel een andere dimensie .Ik geef de film daarom een 3,5 ipv een 3 want ik vond de film op zich niet veel aan ,en veel te langdradig.

avatar van Renevanvliet1988

Renevanvliet1988

gewoon een hele matige film, werkt alleen maar op je zenuwen. Slecht verhaal erg cliché, uitwerking matig. als ik Low budget wil kijken kijk ik wel naar the phone booth.