The Abyss (1989)
Genre: Sciencefiction
Speelduur: 140 minuten / 171 minuten (special edition)
Alternatieve titel: Afgrond
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn
Releasedatum: 15 december 1989
Plot The Abyss
"When you get there, you will understand."
Tijdens de Koude Oorlog wordt een Amerikaanse nucleaire onderzeeër aangevallen en zinkt naar de bodem van de oceaan. De marine vraagt de hulp van een aantal mensen die aan het werk zijn op een nabijgelegen olieplatform om de onderzeeër te lokaliseren. Terwijl de crew de missie probeert uit te voeren, komen ze enkele problemen tegen en ontdekken ze dat ze misschien niet alleen zijn...
Virgil 'Bud' Brigman
Bendix
Arliss 'Sonny' Dawson
Lew Finler
Glacius
De film is slechter dan dat ik me herinnerde.. Ik vind de film nogal standaard eigenlijk en het mysterieuze is er al snel af, wat eigenlijk de kracht zou moeten zijn van dit soort films..
Het einde bevalt me totaal niet.. Aliens die binnen een paar minuten van gedachten veranderen, om een paar woordjes en om vervolgens hun bestaan helemaal bloot te geven aan de mensheid.. Erg jammer.. 3*
ik vind het een hele mooie film
zeker de special edition met de vloedgolf
ik heb de exended version 164 minuten zit daar zover je weet ik vloedgolf bij.
Ik heb The Abyss altijd al een leuke film gevonden, maar op één of andere manier glipt de film door onder de radar van MM. Stemmen genoeg, maar amper posts, weinig commotie en geen topnoteringen. Was al lang van plan hem een keer te herkijken.
De vergelijking met Alien is enigszins begrijpbaar maar daarom niet minder onzinnig. Grootste verschil is toch wel dat de aliens hier goedaardig zijn. Dat levert een compleet andere sfeer op.
The Abyss doet me zelfs wat denken aan Ghibli. Soort van magisch avontuur. In dat opzicht vond ik de spannende stukken zelfs een beetje misplaatst. Hoewel het allemaal erg vermakelijk was had het gedoe met de kernbom ook niet gehoeven voor mij.
En hoewel ik ook kritiek deel op het einde gaat het mij vooral op de uitvoering ervan. Een slecht einde - met één van de hoofdpersonages dood - zou mi totaal ongepast zijn
Visueel erg mooi vind ik, de effecten zijn inderdaad verouderd maar stralen nog een zekere charme uit. Soundtrack is mooi al ligt hij er soms wat dik op. Een film waarbij ik de cheesy moraal en enkele al té cheesy scenes redelijk makkelijk kan vergeven.
Hangt tussen de 3.5* en 4.0*, maar krijgt alsnog zeker het voordeel van de twijfel. Geen moment verveeld bij deze film, zitten prachtige scenes in, en 't is erg duidelijk waar een film als sfeer de mosterd gehaald heeft.
Anders dan Alien, maar niet beter of slechter. Kleine 4*
russell
Adembenemende mooie film en ik vond hem toen heel erg spannend. De sets waren voor die tijd voortreffelijk gemaakt, zeer indrukwekkende film alleen het einde was weer behoorlijk fake toen het spulletje boven water kwam.
De film heeft een geweldige sfeer en je leeft helemaal met de personages mee. Er waren momenten die behoorlijk magisch waren en dat maakt deze film zo geweldig.
4,5.
nightbreed
Visueel erg mooie film.
Zou deze film nu gemaakt worden dan zou niemand het over deze film hebben maar in '89 was dit een topprestatie van het special effects-team.
Cijfer: 3,5
Tarkus
Het is al jaren geleden dat ik de film voor de eerste maal zag. Toen was ik er al zeer lovend over en zeker van onder de indruk.
Nu zie ik de extended version, en deze versie is nog indrukwekkender, zeker op het einde.
De special effects van toen zouden nu nergens meer op lijken, maar toen was dit toch een knap staaltje wat men hier in deze film laat zien.
Hoewel deze versie bijna 3 uur duurt, is er van verveling op geen enkel moment sprake.
En de acteerprestaties mogen er ook zijn, dit was ook de doorbraak van Ed Harris en sindsdien is het met hem alleen maar bergop gegaan. Ook Mary Elizabeth Mastrantonio acteert hier puik.
Maar de ganse cast doet aardig zijn ding.
Kortom een mooie, onderwater, sciencfiction, deze film die een klassieker in het genre is geworden.
Materny
Zeker een aanrader.
Sterke film die misschien wel meer verdient dan de huidige score.
Minority_Check
leuke film
en zeer mooie effects voor die tijd
maar er had meer informatie gemogen over de ''aliens''
misschien zat dat in de ''special edition''
maar ja heb toch genoten
tukkerstein
Prima film. Aan het begin had er wat meer vaart in gemogen, maar al snel komt de film goed op gang en is het regelmatig erg spannend. Mooi opnamelocaties en aardig acteerwerk. De CGI is gedateerd (in tegenstelling tot de CGI gebruikt in Terminator 2, 2 jaar later), enkel de scène dat dat onderwaterwezen aan boord van de duikboot gaat ziet er nog steeds goed uit.
Jammer dat niet echt goed wordt uitgelegd waarom een van de bemanningsleden nu een kernraket op die wezens wilde afschieten.
3,5*, niet de beste van Cameron, maar nog steeds een prima film.
Linske
Hmm, ik vond het wel een goede film, maar zeker niet perfect.
Wel mooie effecten voor die tijd.
Eigelijk vond ik alles met die aliens maar overdreven, vooral het einde.
Dat is eigelijk zonde van de film maargoed,
sommige mensen houden daarvan en sommige niet
2.5 sterren
Filmfreaker
James Cameron weet wel hoe die actiesciencefictionthrillers moet maken. Ik vond de film erg spannend en hele goede special effects. Enige minpuntje is: de film duurt erg lang. Je gaat je op een gegeven moment erg vervelen, want er zitten langdradige momenten tussen.
Ik wil hem een 4,0 geven, maar dring ik terug naar 3,5 sterren, vanwege de lange speelduur.
DragQueen
Een krachtige film van de hand van james cameron. die hier toch wel een groots spektakel van gemaakt heeft. een goede mix van sci-fi en actie is aanwezig. en dan ook nog ondersteund door een prima verhaal. het acteerwerk is dik in orde. ed harris acteert prima, en ook de bijrollen van o.a mastrantonio en biehn zijn goed vertolkd. visueel is deze film ( zeker toendertijd ) best verbluffend. naar mijn mening kunnen de special effects nog best mee tegenwoordig. verder bevat de film een goede sfeer, die op sommige punten best claustrofobisch is te noemen. ook is er best een constante spanning aanwezig. 4,5 sterren. heeft mij altijd vermaakt van begin tot eind.
The Last
Vond 'm helaas erg tegenvallen. Ik had er eigenlijk veel meer van verwacht. Maar op zich geen slechte film.
Ik wou de film eigenlijk 3 sterren geven, maar omdat de special effects zo mooi waren, half puntje erbij.
3,5 sterren.
max cady
Superfilm! Moet je wel de "normale" kijken en niet de derectors cut, die duurt te lang en is nogal over de top!
Weertenaar
Op sommige punten briljant, op sommige punten een stuk minder: 3.00
Had al een paar dagen geen tijd om een filmpje te pakken, maar nu kwam het er gelukkig weer even van. Besloot The Abbys maar eens van de stapel te trekken, de special edition wel te verstaan. In een ver verleden had ik deze film al eens een keertje eerder gezien, maar na het zien van de film, kon ik er nog maar wat kleine stukjes van herrinneren. Heb kort geleden nog de Titanic gezien van James Cameron, dat vond ik een uitermate sterke film. Nu neemt hij ons opnieuw mee naar de zee(bodem), maar heeft hij het genre nu in een science fiction jasje gestoken. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan uitpakken.
En dan begin ik uiteraard weer bij het verhaal. Dat is zeer aardig gevonden van de scriptschrijvers, en steekt ook goed in elkaar. De film komt erg moeizaam van de grond (ik weet niet of dat in de normale versie anders is, maar dat terijde), maar als men eenmaal vast komt te zitten op een grote diepte met hun "onderwaterolieboorder" komt het verhaal pas echt goed op gang. Men heeft getracht een hoop verschillende verhaallijnen in de film te stoppen, en dat vind ik toch wat minder geslaagd. Allereerst blijft het allemaal erg vaag wat de "seals" nou precies wilden bereiken om die onderzeeer binnen te gaan, en is het vervolgens helemaal een raadsel wat Colley met de bemachtigde kernbom wil gaan doen. Hier had best wat meer aandacht naar uit kunnen gaan. Ook de rol van de Russische duikboten die op een afstandje lagen blijft in het verdere verloop van de film onderbelicht. Als je het mij vraagt is men in het begin op zoek geweest naar veel verschillende verhaallijnen, maar wist men uiteindelijk niet wat men er eigenlijk mee aan moest, en alleen de rol van Coffey op beknopte wijze heeft uitgespeeld. Ik heb nooit echt een hoge pet op van films met monsters en weet ik het wat nog meer voor ongein, maar die "waterrat" was nog wel te verteren. Dat Brigman aan het slot toch nog word gered is wel erg cliche, maar goed, dat lag in de lijn van het verhaal, en was te verwachten.
Het acteren vind ik niet heel erg denderend. Ed Harris doet het wel aardig, maar met het overgrote deel van de andere acteurs had ik beduidend meer moeite. Mastrantonio vond ik niet slecht, maar soms wel erg irritant, en daar houd ik nooit zo van. De twee voelden elkaar wel aardig aan, aan het begin het afstandelijke, maar heel langzaam en geleidelijk komen ze dichter bij elkaar. Dat word door beiden erg goed opgepakt. De bijrol van Luitenant Coffey kon er ook nog mee door, maar vrijwel alle bijrollen van de mensen die bij het team van Brigman hoorden, vond ik een grote aanfluiting. Met als dieptepunt toch wel Kimberley Scott, een vrouw achter de hendels van een "duikbootje", veel ongeloofwaardiger kan het toch echt niet, met alle respect voor de vrouwen in het algemeen. Als ze nou nog aardig acteerde... Maar daar was ook weinig sprake van.
Dan kom ik aan bij het punt waar de film volledig de mist in gaat, het realisme. Vaste lezers van mijn verslagen weten inmiddels wel dat ik hier veel waarde aan hecht. Het feit dat zo'n onderwater monster niet bestaat daar kijk ik dan nog doorheen, maar er gebeuren zo verschrikkelijk veel gebeurtenissen die simpelweg onmogelijk zijn dat ik er een kantje mee zou kunnen vol schrijven. Dat laat ik dan ook maar achterwege, ik pak er even twee zaken uit. Het eerste is dat er verschrikkelijk laconiek word omgesprongen met de druk die op die diepte heerst in het algemeen. Er zijn tal van scenes waar geen hout van klopt, maar dit hebben de producers waarschijnlijk slechts voor kennisgeving aangenomen. Het tweede feit dat ik er even uithaal betreft een enorme blunder. Als Brigman de diepte ingaat om die kernbom onschadelijk te maken (waarom zouden ze eigenlijk, maar dat terzijde) volgt hij de "Kleine Gek" zoals ze dat cameraduikbootje zo mooi noemen. Op een bepaalde diepte implodeerd het ding door de immense druk. Echter, als Brigman minuten later bij de kernbom aankomt (die dus veel dieper ligt), die is meegevoerd door de andere "Kleine Gek", blijkt deze andere "Kleine Gek" nog helemaal intact te zijn! Maar zoals ik al zei, er zijn tal van scenes waarbij de waterdruk slechts met een korreltje zout is genomen door de producers, en dat vind ik persoonlijk toch een (groot) minpunt van de film.
Als ik deze film had gezien, en iemand had na afloop gevraagd uit welk jaartal deze film zou komen dan zou ik gezegd hebben rond het jaar 1998 a 1999. Maar niets is minder waar. De film blijkt al bijna twintig jaar oud te zijn, maar daar is werkelijk geen seconde iets van terug te zien. De special effects zijn werkelijk fenomenaal, en men (lees: de mensen die de special effects hebben verzorgd) moet daar destijds heel wat lof voor hebben ontvangen als je het mij vraagt. Vrijwel alle special effects zijn echt briljant, en heb ik films gezien die in 2007 zijn uitgekomen, die toch echt mindere special effects hadden dan The Abyss. Verbazingwekkend hoe men dat toen heeft aangepakt. Zie trouwens net (echt waar, wist het niet van te voren!) dat de film daar een oscar voor heeft gewonnen, geheel terecht naar mijn mening. De cinematografie is ook erg sterk, en wat betreft de montage zou menig film hier nog wat van kunnen leren. De sounds vond ik op bepaalde momenten iets minder, maar zoals altijd hecht ik hier vrij weinig waarde aan.
The Abyss is een zeer interressante film, en ik noem het expres interressant, omdat het in mijn ogen zeker niet op alle fronten even sterk te noemen is. De verschillende verhaallijnen zijn vrij zwak bij elkaar gezet, en dan druk ik me nog licht uit. Hier en daar hangt de film met cliche's aan elkaar, al lag dat hier en daar wel enigszins in de lijn der verwachting. Grootste minpunt voor mij was het gehalte aan realisme. Tal van scenes zijn volkomen uit de lucht gegrepen, en valt het maar moeilijk te rijmen hoe die onderwaterwezens de mensen kunnen begrijpen... Het acteren van de hoofdrolspelers is aardig, maar de bijrollen maken er werkelijk een potje van. Ze hebben er zichtbaar veel lol in, maar dat komt de film zelf geen moment ten goede. De special effects zijn dan wel weer van een ongekend hoog niveau, en dat helpt de film nog enigzins de goede richting op. Leuk om deze film een keertje gezien te hebben, maar er kleven voor mij net iets teveel haken en ogen aan om hem bovengemiddeld te noemen. Ik kom uit op een zeer ruime 3.00
Santucci
Gezien het tijdsbeeld waarin deze film gemaakt is, heeft Cameron een goede prestatie afgeleverd. De decors en de special effects zijn zeer goed. De acteurs spelen op hoog niveau.
De director's cut is wat langdradig en had wat mij betreft niet uitgebracht hoeven te worden, omdat naar mijn mening de originele film daarmee te kort gedaan wordt.
Het is geen film voor de liefhebber van snelle actie, platte humor of realisme, maar zeker als je het science fiction genre weet te waarderen, moet je deze film (klassieker) gezien hebben.
sofripa
Topfilm, zeker in de tijd dat deze uitkwam. Voor een SF liefhebber een aanrader. Einde van de film moet je maar een beetje voor lief nemen. De centjes waren zeker op. 3,5*
Mars4i
Gisteren deze film weer eens gekeken. En hoewel de film wat lang is toch een meesterwerkje. Zeker de special effects (voor een film uit 1989). Ook het principe staat me wel aan, science fiction onder water. We weten nog zo weinig over de diepzee. Dus misschien is het wel geen science fiction
Hankster
Ik vond het, toen ik hem een aantal jaren geleden zag, wel een mooie film, maar het verhaal stelt uiteindelijk toch vrij weinig voor. Typisch geval van een mooie verpakking met een toch tegenvallende inhoud. Maar het blijft natuurlijk een schitterende prestatie gezien de tijd waarin deze film is gemaakt, maar om daar mijn stem op te baseren? Cameron heeft betere films gemaakt in mijn ogen.
3* omdat ik me een dikke 2 uur leuk heb vermaakt, maar een tweede keer hoeft van mij niet..
Macmanus
Ongveer zoals ik me kon herinneren.
Toen ik wat kleiner was al een keer half gezien. En heb redelijk hetzelfde gevoel als toen. Er zit een leuke onderhuidse spanning in. Doordat je niet echt weet wat het nou is en wat precies de bedoeling is. Tempo is ook nog steeds wat laag en veel karakters zijn typisch James Cameron, allemaal in 1 woord samen te vatten. Maar ik bleef geboeid. Helaas sucked het einde extreem hard. Echt een te vreselijke suikerzoet einde, met een lesje dat we nou eens lief moeten doen tegen elkaar anders gooien we een golf over je heen. Uhh juist ja.
3 sterren toch een halve ster minder doordat einde, slechter dan A.I. zelfs...
skipy05
zo slecht was hij nog niet. ik had hem veel slechter verwacht. maar toch een beetje langdradig en het einde was goed maar het kon beter.
fiereke
Pffff. Ik vond hem helemaal niets deze film. Cameron slaagt de bal (zoals gewoonlijk) weer helemaal mis. De toon zit al vanaf het begin helemaal fout. In zulk een originele en claustrofobische setting zou je toch meer spanning verwachten. De spanning word helemaal weggenomen door er menslievende aliens van te maken en van de over-de-top-door-het-lint-militair-mega-cliché 'de badguy' te maken. Dit alles overgoten met een SUPER melig happy end.
Mr. Titanic James Cameron heeft het volgens mij gewoon niet om een strakke spannende film te maken. Hij is gewoon het arche-type van een Hollywood-regisseur.
Gert P
Wacht eigenlijk op een verbeterde uitvoering, heb de extended 2 disc versie maar dolby 5.1 is frns en engels is 2.0.
wie weet komt hij binnen kort uit.
Goede film met genoeg spanning, eind een beetje over de top helaas.
Hankster

Maar The Abyss blijft een weinig bijzondere film, imo...
Mooi sfeervol maar ook spannend werkje van de hand van meester Cameron. De SE zijn, zeker voor die tijd, erg goed en het, ietwat zoete, verhaal verloopt erg prettig. Voorzien van een prachtige soundtrack. Zeer goed.
Mooie en spannende film. Het verhaal is prima en de acteerprestaties ook. Het einde vond ik iets minder.
Kevin13
Langdradige maar aangename film.
Zoals in al zijn films dat ik voorlopig heb gezien speelt Michael Biehn de pannen van het dak, het is ook de eerste keer dat ik hem de slechte zien spelen. Ook Harris is van de partij, en heb ik ook niets op aan te merken. Alleen het vrouwelijke hoofdpersonage, vond ik op sommige momenten slecht spelen.
Het verhaal deed mij in het begin wat aan Aliens denken, maar gelukkig is James Cameron een goed regisseur en heeft hij een aparte sfeer gecreërd. Spijtig genoeg misleidde het verhaal mij een beetje, hierboven lees je dat ze niet alleen waren, dus dacht ik toch echt dat ze op een pijnlijke manier zouden sterven door afschuweljike onderwaterwezens. Maar het mocht zo niet zijn.
Maar het meest storendste is de Happy end. Eerst verslaat het duo Virgil en Lins Coffey, een getrainde volledig gestoorde gek. Dan is hun duikbootje helemaal aan stukken van een, en lekt het langs alle kanten. Ze hebben maar een pak en dat heeft Virgil aan dus een zou moeten sterven. Dat hoopte ik toch. Maar toch kon Lins het halen na verdronken en onderkoeld te zijn, want ze liet het niet toe dat ze zou sterven. Achteraf gaat Virgil naar beneden, ik dacht dat hij op 5.000 meter zat, hij was halfdood maar toen kwamen die lichtgevende wezens af, en redde hem natuurlijk.
De Special Effects waren dik in orde. Beter zelfs dan de films die we tegenwoordig voorgeschoteld krijgen zoals Star Wars III, The Dark Knight en 10.000 B.C.
Vond ze echt prachtig gemaakt, ook dat ze op het einde op reusachtige vlinders leken. Ze kwamen ook niet veel aan bod in de film. Had iets meer van die wezens verwacht.

James Cameron onthult verhaal over ongeval tijdens opnames 'The Abyss': 'Het scheelde niet veel of ik was dood'

Aliens

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988

Le Peuple Migrateur
Documentaire, 2001
oceaanonderzeeërzeediving suit flying saucersecret missionnuclear missileamerikaanse marinealien life-formwarning krankzinnigheidufoscuba divingonderwaterscubaextraterrestrial life formdeepseamessagetrapped underwater thalassophobia