The Abyss (1989)
Genre: Sciencefiction
Speelduur: 140 minuten / 171 minuten (special edition)
Alternatieve titel: Afgrond
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Ed Harris, Mary Elizabeth Mastrantonio en Michael Biehn
Releasedatum: 15 december 1989
Plot The Abyss
"When you get there, you will understand."
Tijdens de Koude Oorlog wordt een Amerikaanse nucleaire onderzeeër aangevallen en zinkt naar de bodem van de oceaan. De marine vraagt de hulp van een aantal mensen die aan het werk zijn op een nabijgelegen olieplatform om de onderzeeër te lokaliseren. Terwijl de crew de missie probeert uit te voeren, komen ze enkele problemen tegen en ontdekken ze dat ze misschien niet alleen zijn...
Virgil 'Bud' Brigman
Lisa 'One Night' Standing
Bendix
Arliss 'Sonny' Dawson
Lew Finler
Vanavond heb ik voor de 1e keer deze bekende onderwaterfilm bekeken.
Ik ben een liefhebber van de films van James Cameron, dat mag ik wel zeggen. Deze wilde ik dan ook zeker nog eens bekijken.
The Abyss heeft enkele grote plussen maar zeker ook minpunten. Laat ik positief beginnen; de grafische details zijn wonderschoon. Alles is onder water erg mooi weergegeven en straalt iets uit wat erg indrukwekkend is. Maar de mooiste effecten vind ik toch wel die van de ondekte wereld. Schitterend! En dat voor een film die nu al 20 jaar oud is zeg. Ik durf te beweren dat die effecten vandaag de dag in films zeker niet zouden misstaan, in tegendeel.
Wat me trouwens wel opvalt is hoe goed Cameron met film om gaat die zich volledig in of onder water afspelen. The Abyss, Titanic, The ghost of the abyss...allemaal erg fraai.
Maar buiten het grafische moet ik zeggen dat de film soms wel langdradig was. Het 1e uur vond ik erg boeiend en het laatste half uur idem. Daar tussenin zaten te vaak stukken die me weinig boeiden. Gelukkig werd het nooit te lang en keek de film wel prettig weg. Meegenomen was ook dat het acteerwerk van overtuigend niveau was.
Ik wil wel 1 scene noemen die me stoorde: De scene met het weer tot elkaar gekeerde koppel die uit het met water vollopende vaartuig wilde ontsnappen was wel erg gedramatiseerd en het happy end van die scene was ook wat vergezocht. Het had de film meer drama en klasse gegeven als ze gewoon overleden was bij de reanimatie. Wat ik me trouwens afvroeg...het stuk tussen het vaartuig en het gat waar hij met haar heen zwom was niet enorm groot. Waarom deed ze zo moeilijk en was ze niet in levende lijve meteen meegezwommen? De kans op overleving lijkt me dan een stuk realistischer en groter.
En dan nog het einde....volgens velen te zoetsappig als ik de reactie's zo door lees maar mij stoorde dat juist weer niet. Ik vond het laatste half uur juist erg mooi. De boodschap ligt er misschien iets teveel bovenop, maar storend vond ik het niet.
Ruime voldoende;
glimmerman2000
Prachtige film, waar ik zowaar een traantje moest laten:S
Wat geweldig geacteerd van zowel Ed Harris, als Mary Elizabeth Mastrantonio.Goede spanning/actie, en dat in combinatie met een geweldig liefdesspel!.Ook zat er uiteraard een mysterieuse kant aan deze film, wat het helemaal compleet maakte.
Deze filmt blijft de kijker boeien, en zal hem dan ook niet snel vergeten!.
SnakeDoc
Nooit geweten dat deze film al zo oud was.
Heb deze film meerdere malen gezien en heb hem vanaf kleins af aan altijd buitengewoon bijzonder spannend gevonden.
Het verhaal is zalig en de onverwachte gebeurtenissen wisselen zich in snel tempo af.
Eén van de betere SF films!
4,5!!!!!!
MecG
Mooie en goede film, maar wat GMX zegt is ook waar.
Einde gaat heel erg snel, hoe en wat met de aliens wordt nergens uitgelegd. Zou wel fijn zijn
huVILEub
Leuke film, komt wel erg langzaam op gang. Maar op het einde is het een zeer goede science-fiction film. Een keer niet alleen maar bruut geweld in een science-fiction film, maar vooral spanning en een beetje drama. Het gevaar is alleen dat je de film te vroeg afzet omdat de film dan echt saai is (daar had ik tenminste last van).
Denden 100 Piek
Ik ben best wel pissig op RTL 7. Dan zenden ze zo'n geweldige film uit, en dan doen ze gewoon reclame vlak voor de climax van één van de beste scenes uit de film (de reanimatie scene) om vervolgens iets van vijf minuten uit de film te slopen en dan verder te gaan. Het herinnerde me er weer aan waarom ik zelf geen tv aansluiting heb.
Anyway, dit is waarschijnlijk toch wel de James Cameron film die weinigen zich nog kunnen herinneren, maar die zich zeker kan meten met films als Aliens en The Terminator (2).
Prachtig onderwateravontuur van de heer Cameron.
Cameron weet het vaak wel goed te flikken, films maken waarmee je helemaal wordt meegezogen in het verhaal.
Ook hier is dit weer aan de hand, ondanks de zeer claustrofobische setting weet Cameron er een spannend avontuur van te maken.
De film ziet er ook weer werkelijkwaar prachtig uit, ik had echt niet het gevoel dat ik naar een 20 jaar oude film zat te kijken. Zelfs de "aliens" zagen er bijzonder indrukwekkend uit.
Het verhaal begint met lekker veel actie, maar heeft een bijzonder traag middenstuk. Ik snap best dat veel mensen dit niet veel aan vinden en het moeilijk vinden om erdoor heen te komen.
Maar ik had alle tijd van de wereld, heb lekker rustig kunnen genieten van de wonderbaarlijke onderwater wereld en het zeer degelijke en spannende verhaal.
Verwacht geen horrorpraktijken, want the Abyss is vooral tot het laatste half uur een goed voorbeeld van een psychologische thriller, waarbij een aantal personages langerzamerhand wel gek worden. Dit gemixt met wat vleugjes drama en Science Fiction maakt dit een prettige afwisselende ervaring.
Het laatste half uur begint met een superspannende afdaling naar ongekende diepten, niet al te realistisch natuurlijk, maar dat moet je van je af kunnen schudden vind ik. Eenmaal beneden aangekomen wordt het een mooi SF sprookje, wat nergens irriteert, maar wel een overduidelijke en simpele boodschap meegeeft aan de mensheid.
Ik vond het niet vervelend, maar ik kan snappen dat mensen hier de film minder om beoordelen.
Als laatste film van het jaar 2009 heb ik een goede uitgekozen, want the Abyss is denk ik wel, onterecht, een van Cameron's minst bekende films. Het ziet er werkelijkwaar prachtig uit, bevat genoeg spanning en verveelt nooit om je ruim 2,5 uur mee te nemen in een spectaculair diep op de zeebodem avontuur.
Jeemz
ik vind het een goeie film.wel wat langdradig. de onderwater stukken waren mooi maar daar begon ik af en toe mijn concentratie kwijt te raken. maar ik zat wel op een aantal momenten op het puntje van m'n stoel
mcdaktari
He he eindelijk heb ik the Abyss in bezit. Ik heb hem notabene op de eerste plek van m'n top 10 staan. Heb hem al ik weet niet hoe vaak gezien maar hij gaat me niet vervelen. Persoonlijk vind ik dit toch wel de beste van James Cameron. Ik vind hem zelfs beter dan Avater en ook beter dan Titanic. Maar als ik het zo bekijk heeft die ouwe Cameron toch wel een paar meesterwerkjes gemaakt. Teminste vind ik dan.
TheRisingSun
En vergeet zijn Terminator films niet, hè!
mcdaktari
En vergeet zijn Terminator films niet, hè!
Nou daar ga ik niet in mee als je het niet erg vind, dat vind ik juist z'n mindere.
*Thijs*
Erg goede sf-film, mooi uitgewerkt, eindelijk eens geen afgeraffeld einde! Ook ik wist niet dat deze film al dik 20 jaar oud was. Erg genoten en daarom 4*
SnakeDoc
Ik moet hem ook nog maar is een keer aanschaffen.
Misschien wel in Blue Ray!
Vind dit ook 1 van de betere James Cameron films, samen met Aliens!
Moet hem binnenkort echt weer een keer kijken.
Ik vind het ook tijd hem weer is in mijn top 10 te plaatsen!
Dus bij deze!
boozebelly
- 1908 stemmen
Gisteravond heb ik de 1e helft bekeken en tot nu toe valt het mij allemaal een beetje tegen
Ik had er veel meer van verwacht.
Het begon wel goed, mooie scenes onder water, vooral als ze die duikboot gaan onderzoeken. Daar kreeg ik een claustrofobisch gevoel bij dus dat is goed gemaakt.
Ed Harris en Mary Elizabeth doen het ook goed, maar de rest van de cast presteert niet al te best. Vooral die zwarte vrouw is om te janken, ik dacht trouwens eerst dat dat een kerel was. Wat een mis-cast.
Ik had ook wat engs verwacht, maar de aliens blijken aaibare lieverds te zijn (tot nu toe dan). Heel schattig...voor kinderen.
Ik vind ze trouwens meer op gemuteerde diepzee kwallen lijken tot nu toe. Vanavond zal ik deel 2 gaan bekijken, het zal mij benieuwen. Tot nu toe kom ik niet verder dan 2*, magere boudel
JacoBaco
Ja, Aliens zijn 99 van de 100x kwaadaardig. Tot nu toe moeten we het doen met o.a., watjes als Starman, E.T. en misschien zelfs Prot uit K-PAX. Maar zo af en toe de Aliens als goodguys neer te zetten, vind ik niet zo erg, want het gebeurd al zo weinig. Waarschijnlijk omdat het altijd tegenvalt wellicht? Goed, daar zullen de meningen over verdeeld zijn.
SnakeDoc
Als het nou zo was dat dat de aliens hier alleen kwamen om te knuffelen en lief te doen dan had ie bij mij ook niet zo hoog gescoord.
Toch is er genoeg actie en spanning aanwezig om dit tot een geniale film te maken!
De scene met bijvoorbeeld de luiken die dicht gaan, en de man die achter blijft en langzaam verdrinkt heeft altijd grote indruk op mij gemaakt.
Zo zijn er wel meer van die stukjes!
Ik vind het nog altijd een geniale film. Heb hem dan ook echt al meerdere malen gezien.
Blijft een top 10 film voor mij!
mcdaktari
Zo zijn er wel meer van die stukjes!
Blijft een top 10 film voor mij!
Dat wou ik maar zeggen SnakeDoc
boozebelly
- 1908 stemmen
Nou...ik heb hem dus in 2 delen bekeken en vooral dat 2e deel was een behoorlijke opgave. Na het eerste deel kwam ik op 2* omdat daar nog een paar mooi gemaakte scenes in zaten. Maar na het 2e deel gezien te hebben, dondert er zelfs nog 1* van de 2* af.
Wat een "Corny" jeugdfilm
Ed Harris doet het nog wel goed, Mary Elizabeth ook maar die begint op den duur wel te irriteren met haar hoofd en de rest van de cast is gewoon low-budget. Met die negroïde hermafrodiet voorop.
De film is totaal niet spannend, misschien wel als ik hem eerder had gezien, zeg zo rond mijn 12e. Nu weet je gewoon hoe alles af gaat lopen en dus vervalt de spanning. Zo wist ik dat die "boze" meneer dood zou gaan, die vrouw weer tot leven zou komen, dat Harris gered zou worden door die kwallen enz, enz... Heel voorspelbaar en simpel allemaal.
De muziek was ook slecht, echt van dat bombastische geblaas op instrumenten in een "Steven Spielberg" stijl. In combinatie met wat de acteurs aan wanvertoning neerzetten maakt de muziek het helemaal goedkoop overkomen.
Het moraal van het verhaal ook... vreselijk bedacht
Na afloop had ik echt een gevoel van: "wat voor klotefilm heb ik nou zitten kijken?"
Beneden mij heeft ene GMX ook een recensie staan en daar kan ik mij helemaal in vinden.
Nu gooi ik hem snel van mijn computer af, want het gedrocht neemt ook nog meer dan 3G in beslag.
Uiteindelijk kom ik dus op 1* en zulke lage cijfers geef ik niet snel, dat zegt genoeg.
Die ene ster is voor de scene in de duikboot, dat was nog heel goed te pruimen. Maar ik had hier echt véél meer van verwacht
Insignificance
The Special Edition nog maar eens bekeken. Destijds pure magie en ook nu nog altijd de nodige lof. Ik heb het nergens als saai, traag of langdradig ervaren, ik begrijp die beleving ook niet zo.
De film heeft grotendeels juist een vlot verloop dat van tijd tot tijd piekt met opwindende momenten en adembenemende onderwaterbeelden. Er zijn best wel wat zaken die misschien iets subtieler had kunnen worden gebracht, maar die vallen in het niet bij de stuwende kracht die achter het geheel schuil gaat; een avontuur met veel pracht en praal én raadselachtige waterwezens. Wat mij betreft had Cameron zelfs nog wel wat langer mogen spelen met zijn mysterieuze Portugese oorlogsschepen.
Misschien dat het ietwat gaat piepen en kraken in het slot waarin drama, fantasy en moraal elkaar over de kling jagen, maar ik heb dat niet als doorslaggevend ervaren. Daarvoor is het voorgaande simpelweg te aantrekkelijk. Twintig jaar na dato weet The Abyss me nog altijd letterlijk en figuurlijk onder te dompelen in een warm bad. De makers en de cast hebben heel wat afgezien tijdens de shoot, maar het resultaat mag er zijn, ook nu nog. Mooie film.
Mariami
er moet vermeld worden dat de fotografie in deze film van een ontzettend hoog niveau is, jammer dat mensen hier weinig over aanmerken.
Montorsi
Cameron kwam bij mij nooit verder dan 3.5*, maar dit vind ik toch wel duidelijk zijn beste tot nu toe.
Prachtige onderwaterwereld, erg strak geregisseerd, prima geacteerd. De soundtrack is bij vlagen erg sterk en vooral sfeer- en spanningverhogend. Er zitten een aantal geweldige scenes in die de film ver boven die middelmaat uit brengt, vooral als je enige voeling hebt met de leegte van de oceaan.
Enige kritiekpunten liggen in het iets te makkelijke politieke statement (typisch 80s natuurlijk), en het plotselinge sentiment op het einde. Jammer, maar daarvoor was ik al overtuigd van de kracht van deze film.
apolicum
Nooit geweten dat deze film al zo oud was.
Lol, van kleins af aan, in jouw geval is dat bijna 20 jaar geleden, dus raar dat je zegt dat je nooit geweten hebt dat de film al zo oud was? veel recenter dan 1989 kon die dus echt niet zijn hoor
ZoZo, .... pienter hoor!
Heel goed opgezocht allemaal
Van kleins af aan is dan misschien iets overdreven gezegd.
Ik bedoel eigenlijk vanaf mijn 13e / 14e.
Zo goed?
Wijsneus!!!!
Vinokourov
Poehee, dit is een lange zit, zeker als je the special edition bekijkt. Helemaal bevredigend vond ik het niet. In het begin voelt alles langdradig aan en is het maar wachten totdat er echt iets spannends gebeurt. Afijn, het komt er gelukkig nog wel met hippe special effects (die hippe bewegende waterkolom
). Camerons hoogdravende epossen vind ik echter minder boeiend dan zijn bazige no-nonsens actiefilms, zoals een Terminator of Aliens. Dit verhaal had ook in zo'n stijl verteld kunnen worden
mnrk
Ik heb de Special Edition versie gekeken van deze film....
De gehele onderwater scene's zien er geweldig uit en ook het acteerwerk is zeer sterk. De sfeer die de film heeft is ook dik in orde.
Dat de film een lange zit is heb ik persoonlijk geen moeite mee, het verhaal is ook dik in orde.
Ik hoop dat ze deze film gaan uitbrengen op Blu-ray, dat komt een film zoals deze alleen maar ten goede
_Moonwalker
Ik keek eigenlijk naar de film zonder naar de regisseur te kijken. Bij het zien van bepaalde scenes kreeg ik het gevoel dat ik naar Avatar keek, dus toen ik uiteindelijk erachter kwam dat het om dezelfde regisseur was, was ik helemaal niet verbaasd.
Voor de rest een prachtig film, vooral als je in gedachten houdt dat het al 20 jaar oud is. De effecten waren absoluut geweldig, acteerwerk meer dan prima en het verhaal erg goed met een belangrijk bericht naar ons idiote leiders en machthebbers.
Prachtig film. Als ie op blueray uitkomt ga ik hem zeker halen.
max cady
Dat denk ik dus ook al jaren! Niet elke dag hoor
Was gewoon gaan zwemmen tot de helft ofzo ha ha ha ..Verder een geweldige film. Lange speelduur maar verveelt nergens!
maxcomthrilla
Een prachtige, dromerige film die de tand des tijds meer dan prima heeft doorstaan. De onderwaterscenes zijn vaak bijzonder mooi, mysterieus en miraculeus gefilmd, dankzij het magisch gebruik van special effects: goedaardige, lichtgevende aliens.
Zoals van James Cameron verwacht mag worden, biedt de film ook genoeg onderwaterspektakel. De bijbehorende clichés ontbreken helaas ook niet, maar dat kan de pret eigenlijk amper drukken.
En maakte Cameron in Aliens nog gebruik van een overdreven stoere Latina meid, hier vond hij het nodig om een stoere vrouw met een vrij apart afrokapsel op te voeren! Maar van karakteruitdieping en interessante personages moet Cameron het gewoon niet hebben, dus dat deert allemaal niet zo.
Een fijne, ongenaakbare avonturenfilm. Een 4*
Zandkuiken
Niet echt mijn soort film, vreesde ik, maar The Abyss viel me geweldig mee. Perfect opgebouwd, maar wel jammer van het kleffe einde. Het laatste half uur kost de film toch zeker een half sterretje. Tot dan enorm genoten van onder meer de mooie onderwaterbeelden en het fijne acteerspel.
Ruime 3*.

James Cameron onthult verhaal over ongeval tijdens opnames 'The Abyss': 'Het scheelde niet veel of ik was dood'

Aliens

Krótki Film o Milosci
Drama / Romantiek, 1988

Le Peuple Migrateur
Documentaire, 2001
oceaanonderzeeërzeediving suit flying saucersecret missionnuclear missileamerikaanse marinealien life-formwarning krankzinnigheidufoscuba divingonderwaterscubaextraterrestrial life formdeepseamessagetrapped underwater thalassophobia