Genre: Biografie / Drama
Releasedatum: 28 oktober 2010
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Social Network
"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."
Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.
- Trailer (YouTube)
- The Social Network: Original Screenplay (BoekMeter)
- The Accidental Billionaires (BoekMeter)
- The Social Network (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
- Kijk op meJane
- Kijk op HBO Max
Mark Zuckerberg
Eduardo Saverin
Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss
Tyler Winklevoss (Body Double)
Sean Parker
Divya Narendra
Christy Ling
Marylin Delpy
Sy
Gage
speranza
The Social Network wint vier Globes
(Novum/AP) - The Social Netwerk is zondagavond met vier awards de grote winnaar van de
Golden Globes geworden. Hoofdrolspeler Colin Forth werd de beste acteur. Natalie Portman kreeg diezelfde prijs voor haar rol in Black Swan.
The King's Speech, die met zeven nominaties de grote favoriet was, nam maar een prijs mee naar huis. The Social Netwerk won de Globes voor beste film, beste regisseur, beste script en beste muziek. Toy Story 3 werd benoemd tot beste animatiefilm. You Haven't Seen The best of Me, een nummer uit Burlesque, werd de beste soundtrack.
Melissa Leo en Christian Bale, beiden uit de boksfilm The Fighter, kregen allebei een Globe voor de beste bijrol in een film. Paul Giamatti (Barney's Version) werd de beste acteur in een komedie of musical. Annette Bening krijg die prijs voor haar rol in The Kids are All Right. Deze film werd ook verkozen tot beste komedie.
Onder de genomineerde televisieseries ging de muzikale serie Glee er met de meeste prijzen vandoor. Glee won Globes voor de beste serie, de beste vrouwelijke bijrol (Jane Lynch) en de beste mannelijke bijrol (Chris Colfer). Boardwalk Empire werd verkozen tot beste dramaserie.
Claire Danes (Temple Grandin) en Al Pacino (You Don't Know Jack) wonnen respectievelijk de prijs voor beste vrouwelijke en mannelijke hoofdrol in een televisieserie. Katey Sagal (Sons of Anarchy) en Steve Buscemi (Boardwalk Empire) gingen er met die eer vandoor voor hun rollen in een dramaserie.
De Deense film In a Better World werd de beste buitenlandse film. Eerder was al bekendgemaakt dat Robert De Niro de Cecil B. de Mille Award, een oeuvreprijs, zou krijgen. De Golden Globes werden zondagavond voor de 67e keer uitgereikt.
tal1b
Het is een deels verzonnen script, ook gedeeltelijk gebaseerd op waargebeurde feiten als je het wilt weten.
zou wel willen weten wat fictie is, en wat écht

Mensen die de film gaan kijken zonder voorkennis over dit deels verzonnen script, beschilderen Zuckerberg af als een irritant associaal ventje hunkerend naar faam en beroemdheid. In de film leidt dit tot interessante meningsverschillen en vriendschapsbreuken. Kijkers beschouwen het dan meer als een biografie van Mark Zuckerberg.
idd zonder voorkennis de film gaan kijken, maar vind zuckerberg helemaal niet irritant.. hij was niet degene die naar faam en beroemdheid zat te hunkeren, dat was eerder die pipo van napster, niet? Vond zuckerberg eerder opzoek naar de vraag 'wat iedereen het meest boeit om een website herhaaldelijk te bezoeken' .
Ceeda7
De personages in de film zijn allemaal na te gaan. Ook andere gebeurtenissen zijn waarheidsgetrouw. Ik verwijs naar een leuk artikel die Se7en hier eerder heeft geplaatst.
lykathea
Niet erg opgevallen
Is dat dan ook niet vaak de kracht?
Alhoewel de roei-scene uiteraard wel een - fantastisch - staaltje muziekgebruik kent.
Jessen0wnt
Oja! Die roeiscène kan ik nog wel herinneren, en misschien is het inderdaad juist zo goed omdat het niet opvalt. Hoewel ik ook wel hou van aanwezige soundtracks eronder. Laten we het erop houden dat andere dingen mij deze film meer lieten waarderen dan de muziek
Mondragon
Zeer matige film over 2 joodse jongens die een idee stelen en dit goed uitwerken tot een internaionaal succes. Matig geacteerd en zeer matig camera werk.
blablabla89
WTF! Zoveel prijzen voor een film als dit! Het mag dan niet het beste filmjaar ooit zijn geweest maar dit vind ik wel apart. Ik heb de film uberhaupt niet gezien dus wellicht dat ik geen recht van spreken heb maar het komt bij mij overal als een grote marketing actie. Het is tenslotte geen geheim dat dit soort prijsuitreikingen allemaal doorgestoken kaart zijn. Facebook zal wel flink wat geld neergelegd hebben. Ik vind het sowieso raar dat er een film wordt gemaakt rondom een 'merk'.
Jessen0wnt
Kijk inderdaad eerst maar de film voordat je hierover gaat oordelen.
lykathea
Blablabla 89 heeft inderdaad erg veel blablabla.
Doet de naam eer aan.
blablabla89
Kijk inderdaad eerst maar de film voordat je hierover gaat oordelen.
Ik denk niet dat ik 2 uur naar een reclameblok ga zitten kijken. Niks tegen Facebook zelf maar het is enigszins verdacht of niet dan? Uberhaupt een film over een bepaald merk
Brooklyn
Je hebt echt geen idee waar je het over hebt kerel, stop hier mee
Jessen0wnt
Ik snap je... beeld over deze film maar echt, geloof me; die is totaal misplaatst. Bekijk hem gewoon eerst en geef daarna een oordeel. De film is totaal niet reclame achtig of dan ook maar iets, gewoon puur film en biografisch.
synec
. Hoeveel mensen gaan nu ook een profiel aanmaken denk je? Miljoenen! Nog wat awards binnenhalen en het aantal leden stijgt explosief. Het heeft in elk geval een rol gespeeld bij de totstandkoming van de film. Of het winnen van de prijzen ook onderdeel vormt van de marketingstunt laat ik in het midden voor nu. Serieus man dat slaagt echt nergens op... Het is géén film over facebook letterlijk (wie in godsnaam zou dat ook willen zien) maar het verteld het verhaal over de mensen die aan de basis hiervan liggen. EEN HEEL GROOT VERSCHIL hoor. Het is een film over vriendschap, verraad, verlies, rise to power,... En het feit dat deze film veel prijzen wint komt doordat het gewoon een hele goede gemaakte film is. Sterke regie, acteerprestaties, scenario, montage, muziek,...
En reclame voor facebook? Deze film is net anti-facebook als je het mij vraagt.
jacobine_rodijk
Je vergeet matig schrijfwerk en regie.
maerk
Mochten ze naast de oscars grijpen, dan hebben Fincher, Reznor en Sorkin in ieder geval een dik verdiende globe. Veel beter dan de uitreikingen vorig jaar.
_Se7en_
- 2041 berichten
Je maakt me bijna aan het huilen. Heb jij serieus twee uur lang met je hoofd in je aars gezeten?
wimnoot
Als je natuurlijk het flitsende camera werk van The Shawshank Redemtion gewend bent, dan is het werk van Fincher natuurlijk vrij pover. Hetzelfde geldt voor het prachtige diepzinnige acteerwerk van Robbins en Freeman, die maken van Eisenberg en Garfield een stel prutsers.
jipt
blablabla89
Why so serious?!? Ik geef mijn mening over het feit dat er een film wordt gemaakt rondom de makers van facebook. En ja dat vind ik pure reclame! Gezien of niet gezien. Eerder ben ik nog een stap verder gegaan door te beweren dat de Golden Globe Awards ook onderdeel uit zouden maken van deze marketingstunt (Golden Globes zo corrupt als de pest). Echter als je even goed mijn laatste bericht leest dan weet je dat ik dat op dit moment in het midden laat omdat ik de film niet gezien heb. Doet echter niks af aan het feit dat ik 'The Social Network' een slinkse manier van reclame vind.
_Se7en_
- 2041 berichten
Als je de film niet gezien hebt kan je daar niet over oordelen. Als je hem wel gezien had zou je weten dat het niet bepaald een promotiefilmpje voor Facebook is. Het hele Facebook-gebeuren is eigenlijk maar bijzaak in de film, aangezien er voornamelijk gefocust wordt op de onderlinge relaties.
blablabla89
Bijzaak of niet, er wordt hoe dan ook een film gemaakt over de oprichter van Facebook en de oprichting van Facebook zelf. Wat er verder omheen gebeurd doet er niet toe. Onderlinge relaties etc.. Dit noemt men 'Branding' in de reclamewereld. Een gezicht geven aan een bepaald merk. Mensen gaan de film koppelen aan het merk 'Facebook'. Hoevaak ben ik op dit forum niet de reactie tegengekomen waarin iemand zegt dat het zijn beeld van Facebook heeft veranderd? Of dat iemand na het zien van deze film niet achter kan blijven met een profiel? En dat is een doel van de film. Ik zal niet meteen zeggen hét doel, maar zeker een doel. Afgezien van dat, hoevaak zal het woord 'Facebook' ter sprake zijn gekomen sinds het uitkomen van de film? Film is een machtig middel, vergis je daar niet in. Niet voor niets willen fabrikanten graag hun producten showen in films. Begrijp me niet verkeerd, ik ben hier niet om Facebook te bashen want je kunt er bijna niet meer omheen tegenwoordig. Maar de manier waarop ze het onder de aandacht willen brengen vind ik treurig (lees: slim)
wimnoot
Zo als jij er tegenaan kijkt is iedere biografie de er geschreven wordt dus "branding"? En wordt dat gedaan om meer cd's te verkopen. Ok stel dat je "gelijk" hebt, nou en? Het verhaal wat verteld wordt weegt veel zwaarder dan de uiteindelijke website zelf. Sowieso komt Zuckerberg er helemaal niet zo goed uit, hij wordt door vele afgeschilderd als vrouw onvriendelijk en anti-sociaal, wat dus eigenlijk een beetje cynisch is, omdat hij het grootste sociale network gemaakt heeft. Maar daar kan jij over oordelen want jij had het zo druk met 007 kijken (branding voor spionnen) en films over penguins dat je de film niet eens gezien hebt.
Ga hem eerst maar kijken, dan praten we verder.
blablabla89
Ga hem eerst maar kijken, dan praten we verder.
Oke, lees jij dan ondertussen Reclame voor dummies?
Film Fan
Oke, lees jij dan ondertussen Reclame voor dummies?
Inderdaad eerst maar kijken en dan beoordelen. Misschien wordt Facebook wel volledig afgekraakt in de film, jij kan dat niet weten. Is het overigens bekend dat Facebook één van de geldschieters was bij dit project?
tal1b
blabla gaat behoorlijk off-topic, in discussie gaan over films, die blabla niet eens gezien heeft.. Drukte maken om niks. Berichten mogen wel verwijderd worden vind ik.. Aanstellerij.
John Lee Hooker
Sirieus ja? Kreeg Facebook meer geld dan de makers van de film?
synec
Slumdog Millionaire: nu moet ik naar wie wordt euromiljonair kijken!
The Hurt Locker: nu moet ik naar Irak!
Avatar: nu moet ik op groen stemmen!
...
The Social Network: nu moet ik een facebook profiel aanmaken!
daar komt het dus op neer?
edit* The Da Vinci Code in je top 10 is anders ook wel pure reclame om Dan Brown zijn boek te lezen.
Ceeda7
Niet erg opgevallen
Koop de cd of luister de tracks op youtube.
Prachtige soundtracks!

‘The Social Network’ krijgt een vervolg, dit keer zonder David Fincher aan het roer

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Dramafilm ‘The Social Network’ met Jesse Eisenberg is binnenkort ook te bekijken op Netflix

'The Social Network' krijgt mogelijk vervolg over 'donkere kant' Facebook

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
gebaseerd op boekex-girlfriendboston, massachusettshackerharvard universitynarcissismgebaseerd op een waargebeurd verhaalhackinghistorical fictiontweelingendouble crosscreator frat partysocial networkdepositionintellectual property entrepreneurarrogancesociale mediaquestioningmeditativeyoung entrepreneur facebooklegal dramainspired by true eventsboat racing antagonisticcallousdefiantfrustratedwry