• 9.379.560 stemmen

The Social Network (2010)

Biografie / Drama | 120 minuten

Genre: Biografie / Drama

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield en Justin Timberlake

Releasedatum: 28 oktober 2010

Plot The Social Network

"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."

Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.

Mark Zuckerberg

Eduardo Saverin

Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss

Tyler Winklevoss (Body Double)

Divya Narendra

Christy Ling

Marylin Delpy

avatar van El ralpho

El ralpho

Facebook, what would we be without it?

Schijnbaar nergens als je je bedenkt dat de site meer dan 500 miljoen leden heeft en er veelvuldig getaged, gepoked en met het prikbord gewerkt wordt. Facebook is ''big business'' en dus is het wel interessant om een verfilming over de totstandkoming uit te brengen toch?
Bij het horen van dit idee hoorde ik nu niet bepaald tot de groep mensen die stonden te branden van verlangen om de film te gaan zien. What's next? Een film over de opkomst van de Twitter mania of de totstandkoming van Hyves? Give me a break..

Tijdens het bekijken van de film kwam ik er echter achter dat ik mijn vooroordelen deels bij diende te gaan stellen en dat de film door de strakke regie van Fincher lang nog zo verkeerd niet was. Het geheel wordt namelijk zeer realistisch op de kijker overgebracht waardoor je echt zou kunnen geloven dat het merendeel daadwerkelijk op die manier zou zijn gegaan. Tevens worden er door de acteurs stuk voor stuk sterke acteerprestaties neergezet met een bijzondere vermelding voor Timberlake. In Alpha dog zette hij al een goede rol neer, in The social network doet hij dit opnieuw. Leuk gespeeld, en jammer dat hij in zo weinig films te zien is.

Het personage Zuckerberg is zowel bloed irritant als krachtig neergezet. Ik was blij als het joch eens voor een paar seconden zijn mond kon houden en niet eindeloos zat te ouwehoeren over terabytes en digibytes. Met name bij het begin van de film vlogen er nogal wat termen om de oren die me weinig konden interesseren. Net toen ik neigde de film af te zetten begon het geheel echter interessanter te worden toen Zuckenberg ''samen begon te werken'' met 2 jongens van de roeiclub.

De oprichting van Facebook is over het algemeen sowieso wel interessant te noemen, maar ik zie alleen niet in waarom er een film over gemaakt moest worden. Daar is het onderwerp namelijk simpelweg te saai voor. Zuckerberg had er beter aan gedaan om gewoon simpelweg een autobiografie te schrijven en uit te geven. (Als hij dit niet al gedaan heeft)

Maar omdat het geheel alsnog op een sterke manier gebracht wordt door de strakke regie van Fincher zorgt dit er wel voor dat de film goed wegkijkt. Tevens bevat de film nog wel enkele leuke luchtige momenten en vond ik het acteerwerk zeer degelijk. Hierdoor vind ik het geheel alsnog een kleine voldoende waard.

avatar van Justinw

Justinw

Zandkuiken schreef:

Een return to form voor David Fincher na het zeemzoete Benjamin Button.

Vooral het eerste uur van The Social Network vind ik heerlijke cinema. Dat sfeertje op Harvard, de messcherpe dialogen, het aanstekelijke enthousiasme waarmee Zuckerberg en de zijnen aan de slag gaan,... Fincher had me direct in z'n greep.

Jammer genoeg neemt het jurdisch gebakelei in de tweede helft wel enorm de bovenhand en die wist me dan ook ietsje minder te boeien. Maar uiteraard blijven de acteerprestaties solide (Eisenberg, Garfeld en 2-broertjes-voor-de-prijs-van-1 Hammer), de beelden sfeervol en de soundtrack prima.

Deze oscarfavoriet wordt hier en daar al Finchers allerbeste genoemd, maar het niveau van Se7en of Fight Club haalt 'ie wat mij betreft niet. Wel een oerdegelijke prent, goed voor 3,5*.

I Couldn't agree more!

avatar van moofyman

moofyman

Wat een niet-leuke opsomming van de gebeurtenissen zeg, deze film. Tuurlijk is het interessant om te zien hoe een student een website opricht (eigenlijk niet) waar een paar jaar later 600 miljoen mensen wereldwijd een profiel hebben aangemaakt.

Zuckerberg wordt gespeeld als een sociaal kneusje en nergens wordt de film spannend, leuk , ontroerend of, nou ja het aanzien echt waard.

De rechtzaken zijn chaotisch en helpen het verhaal niet. Enige leuke scene was de vraag van een advocaat of hij Zuckerberg's attentie heeft en de aardige uitbarsting hierop.

De 'relatie' met zijn zogenaamd beste vriend kwam er totaal niet uit in de film. Ook die rechtzaak raakte me totaal niet.

Ben benieuwd naar deel 2 als Facebook weer downhill gaat.

moofyman schreef:

Ben benieuwd naar deel 2 als Facebook weer downhill gaat.

Hoe is dat nu mogelijk? Er gaan toch geen miljoen gebruikers opeens hun account verwijderen? Een plateaufase bereiken kan wel, maar hoe het er nu naar uitziet zal dat nog héél lang duren.

Pitakaas

In een zekere zin is The Social Network vergelijkbaar met Zodiac. Het is vooral een beschrijvende film, waarin Fincher ons aan de hand meeneemt langs een verhaal. Nu heeft hij het geluk dat zowel Zodiac als Facebook 2 zeer interessante onderwerpen zijn, waardoor ik als kijker zeker geïnteresseerd ben, maar feit blijft dat de film zo diep is als een pierebadje. En dat is toch jammer, want Fincher heb ik in principe hoog zitten. Want wat hij doet, doet hij goed. Zo is ook The Social Network een film die op geen enkel feitelijk foutje is te betrappen, en alle decors, achtergronden en scripts zijn goed, bijna perfectionistisch. De soundtrack is ook goed, en de acteurs goed gecast.

Vooral Eisenberg als de vreselijke Zuckerberg (al zie ik ook wel dat dit waarschijnlijk iets overdreven om de film wat meer emotionele lading te geven) overtuigt erg. Je weet dat een rol goed gespeeld wordt als je bijna een hekel zou krijgen aan Eisenberg zelf. Garfield is ook echt geweldig, een acteur die we in de gaten moeten gaan houden. Ik kan nu al niet wachten op zijn toekomstige werk. Daarnaast is de opvallende keus voor Timberlake, maar ook hij doet het bovenverwachting goed.

Minpuntje is uiteindelijk dat de film na de helft inlevert op spektakel, en het nogal oppervlakkig, beetje saai zelfs, wordt. Daarnaast wordt Zuckerberg heel slecht ontwikkeld. Als kijker was ik juist benieuwd wat er in zijn koppie omging zodra de eerste rechtzaken begonnen. Wat dacht hij toen hij Saverin een oor aannaaide? Fincher probeert deze motivatie helemaal niet door te brengen, iets wat deze film juist heel goed had kunnen maken.

De dialogen zijn wel heel erg sterk, goed geschreven. Op een gegeven moment had ik zelfs dat de hoofdpersonen precies vroegen op het moment dat ik me iets afvroeg.

Het is dan jammer dat Fincher niet die extra diepte kan brengen die Se7en en Fight Club zeker wel hadden. Hopelijk gaat hij binnenkort weer écht een goed script verfilmen. Want laten we eerlijk zijn, The Social Network is gewoon een goed filmpje, niets meer maar zeker ook niets minder.

Pitakaas schreef:

Ik denk toch dat bepaalde nuances je ontgaan zijn. Mark probeert in die periode dat de film afspeeld erg hard om een klootzak te zijn, een harde zakenman, op aan geven van Sean parker vooral. Als hij op een bepaald moment Saverin zijn doodvonnis laat tekenen, is dat als vergelding voor het bevriezen van die account. Wanneer Parker dan bij de uiteindelijke confrontatie (die ik erg spannend vond) Wardo te hard aanpakt, spreekt hij hem daar op aan. Ook het weglaten van het "kipverhaal" toont aan dat hij eigenlijk gewoon vrienden wilde blijven. Je merkt als je goed oplet toch wel enige jaloezie bij Mark over Wardo's toelating in de "finalclub" wat hem nog meer gedreven maakte om alles uit Facebook te halen. De uiteindelijke afsluiting van Fincher die door Rashida Jones karakter wordt uitgesproken vind ik de kers op de taart. You're not an asshole, don't try so hard to be one.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

wimnoot schreef:
Ik denk toch dat bepaalde nuances je ontgaan zijn. Mark probeert in die periode dat de film afspeeld erg hard om een klootzak te zijn, een harde zakenman, op aan geven van Sean parker vooral. [/i]

Ik denk niet dat het op aangeven van Parker is Wimnoot. De invloed van Parker zal zeker een rol gespeeld hebben, maar ik denk dat Zuckerberg vooral een klootventje wordt omdat hij eindelijk de kans krijgt om iemand van betekenis te zijn, hij die al jaren als nerd beschouwd wordt. Dat hij de eer moet delen met Wardo is hem daarbij te veel, al kreeg hij achteraf spijt.

wimnoot

Ja , zo zie ik het ook, daarom ben ik het niet met Pitakaas eens.Mark had Saverin eigenlijk alleen nodig voor het startkapitaal van 1000$ + 18000$ = 19000$ . Even na rekenen. Daarom wilde hij die eer niet echt delen, Wardo wist uiteindelijk niets van Facebook, niet eens hoe hij zijn status in "in a relationship" moest veranderen.

wimnoot schreef:

Nu leg je toch de schuld teveel in de schoenen van Parker.
Het was duidelijk dat Zuckerberg vond dat Facebook ZIJN uitvinding was, en niet HUN (dus samen met Eduardo). Dit komt ook duidelijk naar voren in de zaken tegen de Winklevosses, aangezien hij het altijd over IK heeft, IK heb Facebook gemaakt etc. Zijn grote droom was dat hij helemaal alleen de oprichter kon zijn van Facebook. Dat Parker hem waarschijnlijk nog dat laatste zetje heeft gegeven ben ik met je eens, maar feit blijft wel dat Zuckerberg de schuldige hierin is, en dus zeker wel een asshole is.

wimnoot

Ik noem hier een aantal voorbeelden om aan te geven dat de film na de helft niet inleverd op spektakel niet saai en oppervlakkig wordt zo als jij een paar posten geleden aan gaf. Wat er in zijn koppie omging en wat hij voelde toen hij zijn vriend een oor aannaaide is allemaal prachtig weergegeven, maar jij zegt van niet.

Nu kom je met een karakterstudie van Zuckerberg die in de film (volgens jou!) slecht ontwikkeld wordt!

Verder adoreerd Mark, Parker wel totdat hij met stagiares en drugs aan de slag gaat, dan voelt Zuckerberg zich pas echt alleen.

Allemaal niet erg saai en oppervlakkig toch?

Pitakaas

Voor mij was Zuckerberg de gehele film een gesloten boek, oftewel saai en oppervlakkig. Daar kun je het mee eens zijn of niet, maar daar zijn meningen nou voor. Accepteren is een tweede.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Ik vind Eisenberg's versie van Zuckerberg juist erg interessant. Zoals wim al zegt zijn je volgens mij een aantal erg belangrijke nuances ontgaan.

_Se7en_ schreef:

Ja laten we het daar maar op houden he?

Als iemand een andere kijk heeft ligt dat natuurlijk aan hem, en niet aan de film. Stel je eens voor dat iedereen op MM een andere visie heeft! Dat moeten we natuurlijk niet hebben he..

Ik haal de film maar uit mn updates want zulke aanvalletjes vind ik 3x niks.

wimnoot

Dude! That's just your opinion!

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Dat was zeker niet bedoeld als aanval. Heb je er misschien bij stilgestaan dat ik probeer je over te halen om de film nog een keer te kijken om te zien of je vorige keer wat gemist hebt (waardoor je waardering misschien wat omhoog gaat)?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

wimnoot schreef:

Maar Wardo leverde wel een algoritme aan in het begin van de film, die een grote rol heeft gespeeld bij het ontstaan van het Facebook systeem. Is een wat vreemde discussie met Pitakaas, maar ik vind toch ook dat de verhoudingen tussen Parker, Mark Z en Eduardo duidelijk weergegeven worden in de film inclusief verborgen agenda's, behalve Wardo dan. Die kerel was gewoon veel te braaf en eerlijk voor de harde businesswereld.

avatar van timelezz

timelezz

zeer goede film, goed geacteerd en boeiend verhaal!

avatar van Djumbo

Djumbo

Ik hou wel van die snelle dialogen, en ook de vaart die in de film zit ... knap gemaakt. Ik vond ook de laatste beelden waar hij zijn 'ex'vriendin uitnodigt om vriend te zijn in facebook wel knap gevonden. Het duidt op de eenzaamheid ondanks zijn onderwijl 500.000.000 vrienden en zijn rijkdom

avatar van Chub

Chub

Het is inderdaad een zeer goede film en het verhaal spreekt zeker aan! Deze film is een keer wat anders dan de 100 actiefilms die er al zijn.

Ceeda7

Oscars voor Beste mannelijke hoofdrol, Beste regisseur, Beste Film, Best Original Scenario en Beste Original Music wenken voor deze film.

Grootste concurrent zijn Black Swan en The King's Speech.

avatar van jansma

jansma

Wat een naar en arrogant mannetje die Zuckerbert, althans, zo wordt hij neergezet. In hoeverre de verhaallijn afwijkt van de werkelijkheid interesseert met niet. Sec film was top, mooi plot. Gespiegeld aan de werkelijkheid.. hmmm.

avatar van tal1b

tal1b

Gave film, vlotte dialogen die je blijven boeien tot 't einde. Interessant verhaal..

Ceeda7

Het is een deels verzonnen script, ook gedeeltelijk gebaseerd op waargebeurde feiten als je het wilt weten.

avatar van raza1

raza1

Ceeda7 schreef:

Dat wilde ik idd weten. Het verhaal bleef me boeien omdat je weet wat voor hype facebook nu is en de mensen in het verhaal dus bezig zijn met iets gigantisch op te zetten zonder dat ze dat echt door hebben.

Ceeda7

Dat is nu net de sterkte tevens de zwakte van de film.

Mensen die de film gaan kijken zonder voorkennis over dit deels verzonnen script, beschilderen Zuckerberg af als een irritant associaal ventje hunkerend naar faam en beroemdheid. In de film leidt dit tot interessante meningsverschillen en vriendschapsbreuken. Kijkers beschouwen het dan meer als een biografie van Mark Zuckerberg.

In de realiteit zal dit wel zo erg niet zijn, uitgaande van opgezochte artikels en commentaren van MZ opgezocht door enkele users hieronder.

avatar van russo

russo

goede film, maar dat kwam denk ik meer omdat het gewoon een fascinerend verhaal is over het ontstaan van facebook

avatar van AHWA

AHWA

En de Golden Globe voor het scenario gaat terecht naar Sorkin

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Winnaar Best Picture bij de Golden Globes.

avatar van rep_robert

Als jullie de Glden Globes vermelden, doe het dan ook goed mensen Beste film, beste regisseur, beste filmscript en beste muziek.

avatar van wibro

wibro

rep_robert schreef:

En dat is natuurlijk volkomen terecht.