Genre: Biografie / Drama
Releasedatum: 28 oktober 2010
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Social Network
"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."
Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.
- Trailer (YouTube)
- The Accidental Billionaires (BoekMeter)
- The Social Network: Original Screenplay (BoekMeter)
- The Social Network (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
- Kijk op meJane
- Kijk op HBO Max
Mark Zuckerberg
Eduardo Saverin
Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss
Tyler Winklevoss (Body Double)
Sean Parker
Divya Narendra
Christy Ling
Marylin Delpy
Sy
Gage
patrick17
Ik ging toch wel met redelijk wat verwachtingen deze film in
moet ik eerlijk bekennen en ik kwam er bedrogen uit.
Ik vond het een tegenvaller.
De eerste scene viel me ten eerste al op hoe snel Eissenberg
probeert te praten waarbij je zo extreem goed moest opletten.
Het is niet storend maar wel noemenswaardig, voor de rest
heeft hij de rol prima ingevuld als de nerd cq oprichter van Facebook.
De film laat opzich verschillende kanten zien van de personage.
Justin Timberlake en acteren ik moet er nog telkens aan wennen.
De film heeft me eerlijk gezegd op geen enkel punt kunnen
pakken, het is geen slechte film, laat ik dat vooropstellen maar
vind persoonlijk de film een tegenvaller.
2.0 *
Ruud R.
Leuke film waarin de briljante hoofdrolspeler Mark Zuckerberg net zo snel kan praten en schakelen, als dat hij kan computeren en programmeren.
Film laat op een uitstekende manier zien wat voor een invloed een sociaal netwerk op iemands leven kan hebben. En in dit geval niet alleen van de gebruiker van dat programma maar ook van de maker / programmeur.
Het leukste van de film is dat alles zeer realistisch in beeld is gebracht, zodat je gaat geloven dat het verhaal op werkelijkheid is gebaseerd.
Zandkuiken
Een return to form voor David Fincher na het zeemzoete Benjamin Button.
Vooral het eerste uur van The Social Network vind ik heerlijke cinema. Dat sfeertje op Harvard, de messcherpe dialogen, het aanstekelijke enthousiasme waarmee Zuckerberg en de zijnen aan de slag gaan,... Fincher had me direct in z'n greep.
Jammer genoeg neemt het jurdisch gebakelei in de tweede helft wel enorm de bovenhand en die wist me dan ook ietsje minder te boeien. Maar uiteraard blijven de acteerprestaties solide (Eisenberg, Garfeld en 2-broertjes-voor-de-prijs-van-1 Hammer), de beelden sfeervol en de soundtrack prima.
Deze oscarfavoriet wordt hier en daar al Finchers allerbeste genoemd, maar het niveau van Se7en of Fight Club haalt 'ie wat mij betreft niet. Wel een oerdegelijke prent, goed voor 3,5*.
mstoffer
Vindt het een erg overschatte film. Nul drama, de rechtszaak is domweg boring; pas wanneer Justin T. ten tonele verschijnt komt er wat leven in de brouwerij.
pomelo7
Saaiheid troef in deze film over smoelboek. Zuckerberg word van in het begin afgeschilderd als een gevoelloze wereldvreemde nerd met een hoog iq en eigendunk. Beste vertolking is Justin Timberlake als Sean Parker, dit karakter zorgt nog voor een beetje schwung. Van de regisseur van Fight Club had ik het allemaal wat minder afgelikter en braver verwacht. Positief puntje is de muziek van Trent Reznor.
Welke film heb jij gekeken :S ??
gmx
Fijn filmpje dat erg goed het gevoel overbrengt dat Marc en zijn partners moeten hebben gedeeld in de beginfase van hun bizarre succes. Echter vond ik het ten eerste jammer dat het verhaal net wat overgeromantiseerd werd (zie bijvoorbeeld Sean Parker die toch echt in de verste verte niet lijkt op het typetje dat Timberlake neerzet) en ten tweede vond ik het jammer dat er soms nogal wat vreemde keuzes werden gemaakt waarvan je op je klompen aan kon voelen dat het echt niks met de realiteit te maken had (zoals de toevallige ontmoeting van Sean en Marc in California). Desalniettemin:
3.5 *
_Se7en_
- 2041 berichten
Jij mag je wel wat meer verdiepen in de realiteit dan. Die toevallige ontmoeting van Sean en Mark is echt niet verzonnen!
gmx
Die toevallige ontmoeting van Sean en Mark is echt niet verzonnen!
Prima hoor, zo'n comment, maar plaats dan ook even een link naar de bron want zonder bronvermelding geloof ik d'r geen reet van.
Archibald
Ook ik twijfel er geen seconde aan dat, dat geen toevallige ontmoeting was tussen Sean en Mark in California. Sean wilde bij het bedrijf horen en daarvoor zou hij alles uit de kast halen.
Sean wílde Mark ontmoeten. Dat kon je zelfs nog horen aan het (sarcastisch) verzonnen verhaaltje van de overbuurvrouw (o.i.d.).
MarcusViridis
Je bent geneigd om de film af en toe op pauze te zetten, om even op te zoeken wat er nu eigenlijk precies op een bepaald moment gebeurd en de zinnen die ze uitkramen even te vertalen naar Jip- en Janneke taal. In de jaren 80 heb ik wat IT werk gedaan, maar hier kon ik soms geen touw aan vastknopen.
Tietje film.
Ben ik de enige die even een vuistje omhoog deed toen Roeiclub Hollandia won van onze sympathieke gebroeders ?
Nee, daar had ik in de bios geen enkele last van.
MarcusViridis
Nee, daar had ik in de bios geen enkele last van.
Het kan wel, maar je moet er iets meer moeite voor doen.
MisterRoboto
Fascinerende film waarbij vooral de dialogen opvallen. Leuk in beeld gebracht en er werd zeer goed in geacteerd. Grappigste moment was de scene waarin Mark gekke geluiden maakte tijdens het gesprek met die adverteerder. Vraag me echter wel af of die Zuckerberg in het echt ook zo'n karakter heeft.
De twee uur gingen snel voorbij. Heb me geen moment verveeld. Misschien toch maar is een facebook profiel aanmaken
Wilfred Genee
Geniale film, heb 2uur zeer geboeid zitten kijken naar de ontwikkelingen, het opzetten van het netwerk en het groot worden ervan.
Veel is naar mijn mening goed in beeld gebracht, de hardheid tussen sommige personages en de beslissingen die al dan niet opgedrongen moesten worden genomen.
Maar ook af en toe toch een lachje op mijn gezicht om de dingen die ik voor mij op het beeld zag gebeuren zeker de laatste scene vond ik geweldig maar ook het cynisme en de negatieve houding sloegen goed aan.
Alhoewel ik het op enkele momenten een echte klootzak vond was de rol goed neergezet door en zelfs Justin Timberlake kon ik hebben, was alleen even vergeten dat hij mij tegemoet zou komen dus dat was wel even schrikken.
Maar was een erg interessante film die mij nergens verveelde.
Gaat tegenwoordig wel heel snel, zelfs mijn eigen studie heeft tegenwoordig een pagina op facebook waarop ik (naast de andere vormen van inlichting) af en toe moet kijken voor de benodigde informatie.
Ben er zelf verder geen groot fan van. Wel leuk om te zien wat je vrienden zo af en toe doen maar zoveel geplaatste items gaan helemaal nergens over maar, ben wel geboeid door het zo snel groot worden van een bedrijf, het opzetten en de structuur ervan en het verdienen eraan en dat kwam redelijk goed naar voren hier.
Hoe iedereen opeens iets van je wil en hoe ook anderen je op een andere manier benaderen als ze denken iets aan je te kunnen hebben.
Heb zeer maar dan ook zeer geboeid gekeken!
Jessen0wnt
Weer een goede film. Jesse speelt een geloofwaardige geniale slimme klootzak. De film is lekker grauw en bevat een overdosis van heerlijke zwarte humor die het vooral moeten hebben van de woordgrappen (het hele kip-gebeuren, geniaal). Wat wel erg opviel was dat het vlotte tempo van de film, zowel qua dialogen (en de ondertiteling) als de verhaal vertelling. Hoewel de film aardig lang duurt is er genoeg locatie afwisseling en, ondanks het feit dat er aan een stuk door word gepraat en een opstapeling is van gebeurtenissen, begint het nergens vervelend te worden ofzo. Alleen het einde stelde mij een klein beetje teleur, natuurlijk had ik meer willen zien. Maar dat is de prijs die betaald moet worden met zo'n onderwerp wat nog steeds bezig is. Wel een keer wat anders en nieuw. Prima gedaan, mede dankzij het sterke regie spel en het goede script. 4 sterren
Japie1971
Ben het helemaal met Jessem0wnt eens. Film is inderdaad retesnel maar wordt nooit vervelend of saai. Einde was voor mij ook verassend. Ik had nog minimaal een half uur film verwacht.. Wellicht had de film inderdaad wat later gemaakt moeten worden.
Geniaal staaltje verhaal vertellen met een erg sterke rol van Timberlake.
Vanaf nu kijk in anders naar Facebook.. that's for sure.
Simon van collum
Aardige film van een indrukwekkend verhaal. Hoewel de computertermen regelmatig om je oren vliegen is de film goed te volgen. Ook ik kijk nu toch met een andere blik naar Facebook. 4 sterren.
Japie1971
De metro plaatst deze film over het jaar 2010 overigens op 1 (voor mij eerlijk gezegd de reden om hem te gaan kijken)
Wellicht ten overvloede, maar de rest van de top 5 van de metro luidt:
2. A serious man (volgende op mijn lijstje om te kijken)
3 Inception (erg sterke film)
4. Un prophete (zware kost, was niet mijn ding)
5. Toy Story 3
Goirle_NL_Bas
Leuke film, krijgt van mij een dikke voldoende.
JohnRyder
Sterke film, denk dat hoofdrolspeler goed is voor oscar . Herkenbare stijl van Fincher, zelfde manier gemaakt als Zodiac.
bigwillem
Ik vond hem een beetje wazig beginnen erg snel en onduidelijk maar naar mate de film vorderde bleek het een fantastische film. Alle rollen werden fantastisch gespeeld en dat zie je neit vaak in een film.Hou je aandacht er wel bij want het gaat omp sommige momenten wel erg snel.
Absolute aanrader.
harm1985
Eergisteren ook eens gezien. Ik dacht aanvankelijk dat Justin Timberlake de rol van Zuckerberg zou spelen, dus ik hield mijn hart al vast, maar toen Jesse Eisenberg als Zuckerberg geïntroduceerd werd schoot me te binnen dat hij Sean Parker, oprichter van Napster speelde. Beetje ironisch, dat wel, een muzikant die Sean Parker speelt, maar goed.
Naar verluidt is Zuckerberg niet erg blij met hoe deze film hem afschildert, want Eisenberg is behoorlijk op dreef om een erg rancune, zelfingenomen en egoïstisch mannetje neer te zetten. Toch heb ik wel bewondering voor dit persoon, want zoals Parker al zei, een miljoen is niet cool, een miljard wel en als je dat als doel hebt, moet je soms keiharde keuzes maken. Nu geloof ik niet dat Zukerberg in het echt ook zo nietsontziend zijn gang is gegaan, in het boek waar deze film op gebaseerd is, is e.e.a. ook behoorlijk aangedikt, zoals de feestjes e.d. Maar feit is wel dat Zukerberg een genie is, die out of the box dacht en dat nog kon implementeren ook.
Wat Fincher goed doet is een redelijk saai basisgegeven (opzetten van een site als facebook) toch smeuïg en zeer onderhoudend te vertellen, want twee uur lang naar een gast zitten kijken die pizza's besteld en aan het programmeren is, is ook wat saai. De angle die hier wordt gebruikt, een rechtzaak, waarin zowel zijn voormalig beste vriend als twee voormalige zakenpartners hem aanklagen om het verhaal middels backflashes te vertellen is ook goed gedaan. Ook Timberlake viel me niet tegen, al was zijn inbreng uiteindelijk maar miniem, zeker in vergelijking met de evenals Eisenberg goed spelende Andrew Garfield. Ook knap is hoe ze één enkele acteur de Winkelvi lieten spelen, viel totaal niet op.
Inderdaad één van de betere films uit 2010.
Apollinisch
Gave film.
Grappig (dat stukje na die lezing van Bill Gates
), mooi (die roeiwedstrijd! Leuk ook dat Nederland een rolletje speelt) en boordevol elan. De twee uur vliegen voorbij, niet één scène voelt overbodig aan en zo'n beetje elk figuur, van Zuckerberg tot de gebroeders Winklevoss (het stemgeluid van Hammer komt trouwens bizar veel overeen met dat van Jon 'Don Draper' Hamm), komt tot leven en overtuigt.
Ja, eindelijk levert Fincher het meesterwerk waar sinds Fight club op werd gerekend.
En voor alle duidelijkheid: dat er in China meer dan driehonderd miljoen genieën zouden leven is natuurlijk dikke vette lariekoek. Zijn er zelfs bij een zeer ruime definitie van 'genie' nog geen vijf miljoen.
heleen lamm
The Social Network.
Ik vind dit een zeer interessant verhaal zeker omdat ik zelf ook dagelijks facebook gebruik. Al mijn vrienden hebben het ook dus je kunt wel zien hoe geniaal het idee van deze maker was!
Toch vond ik dat ze de film interessanter/spannender hadden kunnen brengen dan hoe ze het nu hebben gedaan. Nu zie je ze in de rechtbank zitten wat de recente tijd is en met flashbacks kom je er dan achter hoe het allemaal zo gekomen is, dit vond ik wel een beetje jammer.
Daarnaast vind ik dat de acteur die de maker van facebook speelt het erg goed gedaan heeft!
3,5 ster
Fox McCloud
Wederom een fijne film van Fincher.
Eindelijk deze mogen zien. En weer leverd Fincher een geslaagde film af. The Social Network wist me vanaf zijn eerste scene in zijn greep te krijgen en liet me de rest van de film niet meer los. Het verhaal draait om Facebook. Een zeer leuk concept, ik gebruik zelf geen Facebook, maar denk erover om toch te beginnen. Omdat het concept zo actueel is maakt het verhaal ook een stuk interessanter.
Heerlijke scherpe humor wordt afgewisseld met drama en spanningen. Eisenberg zet als Mark Zuckerberg een voortreffelijke rol neer. Maar ook Garfield en Timberlake komen zeer goed uit de verf. De film kent prachtige, geslepen dialogen, diepgang en een flinke dosis humor. De film kent zowel harde als zachte momenten. Als kijker wordt je gaandeweg steeds meer betrokken met de personages, mede door de ongewone verhaalstructuur.
Prachtig verhaal en sterk acteerwerk.
_Se7en_
- 2041 berichten
Natuurlijk is het niet precies zo gegaan als in de film, maar de ontmoeting in Palo Alto was niet vooropgezet.
Did Mark work with Napster co-founder Sean Parker?
Yes. Sean Parker actively sought out Mark Zuckerberg and e-mailed him. Eduardo Saverin responded to the email and they arranged for a meeting in New York at an upscale Chinese restaurant in Tribeca called 66. Like in the Facebook movie The Social Network, the two hit it off immediately, in part because Parker understood Mark's vision for the site. Parker picked up the tab despite it breaking his bank. However, the two lost touch. Two months later when they unexpectedly met on the streets of Palo Alto, Mark invited Sean to move into the house with them and soon after he was considered president of the company. - The Facebook Effect
gmx
Did Mark work with Napster co-founder Sean Parker?
Ja maar dat is dus exact wat ik bedoel. Waarom zo'n onlogische kunstgreep ipv het wat meer te baseren op de realiteit ?
Ceeda7
Je kunt het inderdaad op 2 manieren bekijken.
Als je je echter baseert op de realiteit, wordt het verhaal gebruikt in TSN een stuk minder interessant. De intriges en vriendschapsbreuk worden hierdoor voor grotendeels geëlimineerd. Dan gaat het eerder meer de biografische tot docu stijl achterna.
Zo is het eerder bij Zodiac, een gelijkaardige film van Fincher. Ook bij deze film was er veel ruimte voor improvisatie, maar hier was een exacte beschrijving van de feiten een noodzaak. Wat resulteert in een (voor mij dan) mindere film.
Toch ben ik blij dat dit niet is gebeurd bij TSN. De intriges vormen de leidraad in de film, en maken het bijzonder interessant, ook al strookt dit niet met de realiteit. Aaron Sorkin is mijn held.
gmx
Je kunt het inderdaad op 2 manieren bekijken.
Tja, het zal wel een kwestie van smaak zijn, ik had liever gezien dat hij dichter op de realiteit was gaan zitten. Het verhaal an sich is boeiend genoeg.

‘The Social Network’ krijgt een vervolg, dit keer zonder David Fincher aan het roer

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Dramafilm ‘The Social Network’ met Jesse Eisenberg is binnenkort ook te bekijken op Netflix

'The Social Network' krijgt mogelijk vervolg over 'donkere kant' Facebook

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
gebaseerd op boekex-girlfriendboston, massachusettshackerharvard universitynarcissismgebaseerd op een waargebeurd verhaalhackinghistorical fictiontweelingendouble crosscreator frat partysocial networkdepositionintellectual property entrepreneurarrogancesociale mediaquestioningmeditativeyoung entrepreneur facebooklegal dramainspired by true eventsboat racing antagonisticcallousdefiantfrustratedwry