Genre: Biografie / Drama
Releasedatum: 28 oktober 2010
Bekijk via Netflix
Bekijk via HBO Max
Plot The Social Network
"You don't get to 500 million friends without making a few enemies."
Herfst, 2003. Na een pijnlijke beëindiging van de relatie met zijn vriendin Erica besluit Harvard student Mark Zuckerberg zijn frustraties te uiten door erover te bloggen op zijn computer. Na een aantal drankjes krijgt hij samen met zijn kamergenoot Eduardo Saverin het geweldige idee om foto’s op internet te zetten van de vrouwelijke medestudenten en ze door te sturen naar andere universiteiten, om ze vervolgens te laten beoordelen op uiterlijk. Ondanks dat Mark hierdoor in de problemen raakt met het Harvard bestuur, is het de start van een idee dat begint in zijn studentenkamer, maar al snel een wereldwijd sociaal netwerk wordt en een revolutie in communicatie. Maar 500 miljoen vrienden en een status als de jongste miljardair ter wereld krijg je niet zonder een paar tegenstoten.
- Trailer (YouTube)
- The Accidental Billionaires (BoekMeter)
- The Social Network: Original Screenplay (BoekMeter)
- The Social Network (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
- Kijk op meJane
- Kijk op HBO Max
Mark Zuckerberg
Eduardo Saverin
Cameron Winklevoss / Tyler Winklevoss
Tyler Winklevoss (Body Double)
Sean Parker
Divya Narendra
Christy Ling
Marylin Delpy
Sy
Gage
The-Batman
Nederland telt ongeveer 6 miljoen inwoners meer dan België. Waar haal je die flauwekul vandaan?
Oeps ik bedoelde andersom,hoe het kan dat 'r in belgie meer is dan in nederland,terwijl er in NL meer mensen wonen.duhhh.
Nogal overtrokken, maar misschien klopt het wel voor mensen die echt verder niets te doen hebben.
Als je daar werkelijk geïnteresseerd in bent, zou ik je adviseren om naar Winters Bone te gaan. Daar krijg je een wat ander beeld van de US anno 2010 dan Hollywoodfilms als deze je laten zien..
Ok, het zal wel iets overtrokken zijn, maar ik ke en werk voor en met heel veel bedrijven die vooral via Facebook opereren. Heb het dus niet enkel over de 'user' kant. Ik durf wel te stellen dat facebook binnen een paar jaar het medium tv voorbij gestreeft is, daar waar het gaat op media inzet door bedrijven.
Verder zullen er best films zijn die het beter weergeven, maar dat staat los van het argument dat de film meer over onze tijd gaat dan over de website facebook. Want die laatste komt nauwelijks aan bod in de film.
Niet te snel conclusies nemen. Het gaat nu alleen om jouw leven he. Wist niet dat deze bedrijf jouw leven drastisch heeft veranderd..
Ach, tuurlijk zullen er mensen zijn die er geen gebruik van maken, maar ik denk dat het impact uiteindelijk op vrijwel iedereen (in de westerse wereld) zijn invloed zal hebben. Danwel zakelijk of prive. Dus compleet is misschien een groot woord. En het heeft mijn leven ook (nog) niet drastisch veranderd, maar het verandert wel de wereld waarin ik leef. Misschien merk ik het sterker/eerder, omdat ik in de communicatie werkzaam ben, maar uiteindelijk moet elk merk, bedrijf of overheid willen communiceren met haar klanten. Facebook biedt een kanaal met een potentieel van 500 mjn 'luitseraars'. Daar kan je gebruik van maken, of het links laten liggen. Je hoeft natuulijk niet online te gaan..... Maar het maakt wel veel zaken makkelijker.
Nomak
In Belgie kunnen we niet meer zonder, zo erg is het.
Ik spreek namens heel Belgie dus
Klinkt niet echt interessant.
En ik bepaal mijn eigen leven wel, dus spreek voor jezelf aub.
Ik kan er ook niets aan doen, maar bedrijven als Apple, Google, Microsoft en facebook hebben weldegelijk invloed op je leven, of je het nu keuk vind of niet. Tenzij je niets met online of computers doet, maar het feit dat je hier post sluit dat uit. Misschien koopt FB moviemeter nog eens......
The-Batman

The One Ring
Vreemd voorbeeld. Winter's Bone gaat echt over een zeer specifieke gemeenschap die nota bene bijzonder weinig invloed heeft op de rest van de wereld.
Ceeda7
Oké, blijkbaar zijn mijn berichten verplaatst. Maar de invloed van Facebook op het dagelijkse leven is dus wel erger dan jullie voorspelden.
Maar dit heeft niets met de appreciatie van de film te maken, die ik zonder maatschappelijke achtergrond uitstekend vind.
Redlop
Winter' s Bone laat geen kleine gemeenschap zien, een steeds groter deel van de Amerikaanse bevolking leeft in armoede. The Social Network laat de ultieme uitwerking van The American Dream zien. Winter's Bone hoe het de meesten echt afgaat, als antwoord op de opmerking life in the 21st century. .
Ik doelde daarmee vooral op de verweving van real life en online. Zoals events, vriendschappen, gesprekken en diiscussies zoals deze. Ging me niet om het leven van Zuckerberg of dat op Harvard in het bijzonder.
"Like the grouppies in LA care about my facebook status."
Redlop
I Zoals events, vriendschappen, gesprekken en diiscussies zoals deze.
Nee ok, dat ben ik met je eens. Sterker nog ik heb straks een Twitterborrel
@Kos
Nou alleen goeroe voor Dummies geloof ik, vandaar mijn aanwezigheid
The One Ring
Ja, maar daarmee lijkt hun leven nog niet op die uit Winter's Bone. Dat is echt een bijzondere gemeenschap met eigen regels en een eigen levensstijl die niet bepaald normaal.
Redlop
Dat is zomaar een subgroep die niet bepaald appelleert aan The American Dream die The Social Network schetst. Zo goed?
amanda22
Ik vond het een goede film! Realistisch en niet echt overdreven gedramatiseerd.
Ik ben pas bij het hoofdkantoor van Hyves geweest om een marketingpraatje te krijgen en ja, ik vind het hele social networks wel machtig! Ik denk dat deze film mij daarom ook wel boeit. Ik denk dat weinig mensen doorhebben hoe krachtig social media is.
Archibald
Wow, ik heb net in een achtbaan gezeten en wat ging die snel! Wat een ongelofelijk tempo heeft deze film, symboliserend naar het internet (uiteraard). Ik had letterlijk het idee alsof ik deel was van het verhaal, van een trein die maar door blijft gaan. Om eerlijk te zijn heb ik, behalve in de eerste vijf minuten, geen moment meer gedacht dat Jesse Eisenberg acteerde. Zo natuurlijk kwam het allemaal over.
Meest briljante grap uit de film (in mijn ogen): Advocate telt 18.000 + 1.000 bij elkaar op. Jesse/Mark zegt vervolgens: "Wacht even", schrijft vervolgens wat op een blaadje en zegt: "ik reken het heel even na....... Ja ik kom op exact hetzelfde getal uit"
Ik kon echt voor vijf minuten niet meer ophouden met lachen, waardoor ik de film niet meer kon volgen. Vervolgens heb ik de film teruggespoeld en ben ik verder gaan kijken, met een constante glimlach op m'n gezicht.
Naar mate de film vordert, wordt de film allemaal maar beter. Nog beter. Waar ik in het begin van het verhaal nog echt met het verhaal en met Mark meeleefde en meedacht, werd dat met de komst van Sean Parker minder. Alsof hij me uit het verhaal wilde verbannen. Iets wat exact gebeurde met Savarin. Dit kan, in mijn ogen, geen toeval zijn.
Al met al een dijk van een film. *4.5
barcam
Saaiheid troef in deze film over smoelboek. Zuckerberg word van in het begin afgeschilderd als een gevoelloze wereldvreemde nerd met een hoog iq en eigendunk. Beste vertolking is Justin Timberlake als Sean Parker, dit karakter zorgt nog voor een beetje schwung. Van de regisseur van Fight Club had ik het allemaal wat minder afgelikter en braver verwacht. Positief puntje is de muziek van Trent Reznor.
Saaiheid troef in deze film over smoelboek.
Wat is het nu?
wimnoot
Dat mag je zelf weten Reinbo!
De meningen zijn toch meer aan de kant van Archibald.
Archibald
Ik denk dat de mensen die deze film slecht beoordelen een principe kwestie hebben met David Fincher of ze houden gewoon niet van achtbanen. Het is één van de twee. Ik zie, om eerlijk te zijn, geen andere redenen waarom je The Social Network lager dan een 3.0 zou geven.
DBTim
Gisteravond gekeken en heb me heel goed vermaakt. Tempo ligt er hoog en het loopt allemaal lekker. Tot het einde, vond dat 'abrupt' stoppen. Had toch nog graag verder willen kijken hoe Mark het allemaal geregeld heeft, en niet dmv wat tekst door het beeld. Dat vond ik het enige minpuntje. Voor de rest echt een hele boeiende en goede film!
Naomi Watts
Wat een simplistische kijk heb je dan op filmbeoordelingen. Maar toch fijn dat er iemand op de site is die toch alle kennis in pacht lijkt te hebben. Kan hier vrij weinig mee met deze amateuristische analyses. Gelukkig zit het niet zo makkelijk in elkaar.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook weinig minpunten of ergernispunten in de film kan ontdekken. Een term als saai snap ik al helemaal niet. Het verhaal raast voort.
Wat is jouw voornaamste reden tot die lage score?
Naomi Watts
Ik denk dat het voor velen het punt is dat The Social Network vooral dialoog-driven is, en verhaaltechnisch niet zoveel te bieden heeft (wat ik juist toejuich). Het grotendeel van de filmkijkers kijken toch film voor een verhaal, en begrijp wel dat The Social Network daar voor vele tekort schiet.
Bij mij kwamen er dan wat hoge verwachtingen bij kijken, en wat misplaatste verwachtingen (ik dacht dat dit een biopic van Zuckerberg was, terwijl jij mij er terecht op wees dat het meer om Facebook zelf ging). Ook niet zo gek met deze titel
. Ik verwacht bij herziening wel een voldoende, maar meer zit er niet in denk ik.
Ik vind het verhaal en met name de vertel struktuur, juist een van de sterke kanten. Verder barst het van de lekkere scenes die prettig wegkijken. Maar het is wel oppervlakkig en luchtig, dus wie een diepgaand portret verwacht komt inderdaad bedrogen uit.
Redlop
...Maar het is wel oppervlakkig en luchtig, dus wie een diepgaand portret verwacht komt inderdaad bedrogen uit.
Zo is dat.
Archibald
Dit was uiteraard bij wijze van spreke. Het is erg leuk dat mijn metaforen gelijk de grond in worden gestampt. Hoe je het wendt of keert, ik ben het eens met Reinbo. Het verhaal is niet saai, vertelstructuur is niet slecht te noemen (doch niet erg origineel) én het verhaal zit vol komische en sterke quote's en goed acteerwerk (van relatief onbekende acteurs)*1.
Ik ben daardoor erg blij dat er een mogelijkheid is dat je je stem toch gaat veranderen naar een voldoende. Het verhaal of de grapjes mogen je dan niet aanspreken, het feit dat deze film lager kan scoren dan een 3.0 is in mijn ogen foutief (als je de gradatienorm zou interpreteren als een cijfer ten opzichte van alle films die er ooit zijn gemaakt, en volgens mij is dat hier bij Moviemeter). Nou, kan het natuurlijk zijn dat mijn ogen het verkeerd zien, maar gelukkig heb ik daar een bril voor *2.
Ik heb wellicht een gewaagde uitspraak en die luidt als volgt: Zijn jullie van mening dat de gemiddelde acteur steeds beter leert acteren vergeleken met de jaren '50 en eerder, '60, '70, '80, '90? Of anders geformuleerd: denken jullie dat de gemiddelde acteur steeds beter wordt?
*1. Hier blijft het even bij, aanvullen mag uiteraard. Mijn inspiratieniveau voor een verhaal is dermate laag op eerste kerstdag.
*2. Zet z'n bril op.
TMP
Aardige film. Interessante kijk in de ontstaansgeschiedenis van Facebook, een hedendaags fenomeen. De uitwerking ervan had wel wat beter gekund. Veel dialogen, te veel misschien. In het begin van de film ligt het tempo nogal hoog, later gaat het tempo wat naar beneden, dat komt de film wel ten goede.
Het acteerwerk was prima, al vond ik Timberlake niet zo heel sterk. Garfield speelde wel sterk als Savarin, ik kreeg ook wel medelijden met zijn personage.

‘The Social Network’ krijgt een vervolg, dit keer zonder David Fincher aan het roer

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

Dramafilm ‘The Social Network’ met Jesse Eisenberg is binnenkort ook te bekijken op Netflix

'The Social Network' krijgt mogelijk vervolg over 'donkere kant' Facebook

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
gebaseerd op boekex-girlfriendboston, massachusettshackerharvard universitynarcissismgebaseerd op een waargebeurd verhaalhackinghistorical fictiontweelingendouble crosscreator frat partysocial networkdepositionintellectual property entrepreneurarrogancesociale mediaquestioningmeditativeyoung entrepreneur facebooklegal dramainspired by true eventsboat racing antagonisticcallousdefiantfrustratedwry