• 9.379.389 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van Zelva

Zelva

Sommige concentratiekampen waren óók krijgsgevangenenkampen, zucht. Niet alle kampen waren hetzelfde, maar dat gaat er geloof ik echt niet in. Concentratiekamp is géén synoniem voor kamp waarin zoveel mogelijk joden ten dood moeten worden gebracht.

En dat betekent niet dat een heropvoedingskamp dan automatisch vergelijkbaar is.

NEDERLANDERS IN DACHAU

Onder de honderdduizenden Europeanen die in het concentratiekamp Dachau gevangen hebben gezeten bevonden zich ook ruim tweeduizend Nederlanders. Het waren in meerderheid verzetsmensen die zich hadden ingezet voor de bevrijding van hun land van de Duitse bezetter

Asmahan

Mijn probleem met de film is dat alle ellende die erin voorkomt zo perfect gestyleerd is. En dat relativeert voor mij die ellende.

Ja, Guido wordt van zijn familie gescheiden. Ja, Guido wordt van zijn vrijheid beroofd. Ja, Guido moet werken en ja, Guido is bang.

Maar op de één of andere manier zit het Guido elke keer precies genoeg mee om zijn doel te bereiken. Als hij de instructies vertaalt voor zijn barakgenoten, slaat hij totale onzin uit om zijn zoontje de angst te besparen. Hiermee brengt hij wel het leven van die barakgenoten in gevaar, omdat zij niet de juiste instructies krijgen. En daar staat nogal een straf op!

Het kamp en de ellende in deze film komen voor mij niet tot leven. Ik voel er niks bij en ben ook geen seconde bang. Het is me duidelijk dat dit zo is opgezet om te laten zien dat Guido de harde werkelijkheid kan verbergen voor zijn zoontje. Met zijn fantasie, zijn geestkracht en zijn humor.

Ik geloof het niet. Alles gaat net iets te glad in die vreselijke omstandigheden. Ik denk niet wie dan ook, met alle humor, geestkracht en levenslust van de wereld zijn zoontje had kunnen helpen en bemoedigen zoals Guido dat kon in de film. En dat is de reden waarom de film voor mij zo vlak blijft.

xangadix

Goed, er hebben ook verzetsmensen in concentratiekampen gezeten. Maar daar ging het niet om. Ergens aan het begin van de discussie heb ik gezegd dat het kamp op mij niet overkomt als een verschrikkelijk concentratiekamp. Dat andere mensen dat anders ervaren is natuurlijk mogelijk. Maar als ik dan lees 'het ene kamp was minder erg dan het andere kamp' als argument op een lijstje met redenen waarom voor mij het kamp niet realistisch overkomt, vraag ik me af in welke kampen het dan makkelijker toeven was.

Asmahan schreef:

prachtige en een van de meest hilarische scenes ooit! er waren wel mensen aanwezig die Duits spraken, zoals die man aan wie Bengini vroeg wat die Duitser wilde. met die straf zal het wel meevallen aangezien hij iedereen kan vertellen wat er moet gebeuren. Bengini had op dat moment andere belangen.

verwijt je de film nu dat ie niet realistisch is? (lijkt het toch op). natuurlijk is de film niet realistisch, ook niet zo bedoeld, trouwens. daar gaan mensen dus de fout in, wanneer ze vinden dat deze film de holocaust bagataliseert. en zo glad gaat het allemaal niet op het eind gaat het vreselijk fout.

avatar van Zelva

Zelva

Asmahan schreef:

Mensen doen wel eens meer stomme dingen. Én mensen kunnen ook naderhand nog dingen aan elkaar vertellen.

...

Ja prima, dat kan. Dat zul je ook altijd wel blijven voelen. Maar dat is wat anders dan beweren dat ik/anderen/deze film een relativatie van de holocaust/werkelijke graad van ergheid nodig hebben, zodat de film op de juiste manier begrepen kan worden. Of dat de holocaust/werkelijke graad van ergheid bewust weggelaten is, zodat Benigni een leuk filmpje kon maken, zoals anderen beweren.

Asmahan

Vele pagina's geleden in deze discussie werd mij verteld dat het concentratiekamp alleen maar een setting was en een middel om een doel te bereiken.

En dat is precies waar ik tegen geageerd heb. Het gebruiken en naar de hand zetten van een concentratiekamp om een filmdoel te bereiken. Dat en dat alleen.

Ik denk niet dat wie dan ook beweert dat een concentratiekamp/de holocaust niet erg was of gerelativeerd moet worden. Het valt me wel op dat mensen over het algemeen dol zijn op een film waarin een (gestyleerd) concentratiekamp precies het juiste decor is voor een lieflijk verhaaltje over levenskracht en opoffering. En mij spreekt dat totaal niet aan.

Zelva schreef:

Right.... Als jij denkt dat dat alle kampen waren, zou ik nog maar eens verder googlen.

Je weet wel wat ik bedoel, laat ik het dan veranderen in In ALLE bekendste kampen!!!

En voor deze hoef je echt niet te 'googelen' hoor, die vind je zonder veel moeite.

avatar van vdc

vdc

Zelva schreef:

Vergelijk het dan wel goed. Fictief: Dutroux heeft enkele meisjes slechts beroofd, maar vanwege zijn reputatie gaat iedereen ervanuit dat deze meisjes ook verkracht zijn. Er komt een film over Dutroux en in deze film worden de meisjes slechts beroofd en niet verkracht. Heel veel mensen kraken de film af omdat dit natuurlijk niet representatief voor het wanmens Dutroux, die in werkelijkheid erger was.

Wat bedoel je hier nu mee ? Jouw fictieve film-versie van Dutroux insinueert ontkenning van de misdrijven. Ik ontken geen enkel misdrijf, maar ik vind het misplaatst dat je het ernstigste misdrijf (de concentratiekampen met gaskamers) als een fait-divers voorstelt, en dat de minder ernstige misdrijven (de gewone werkkampen zonder gaskamers) door jou steeds weer in de verf worden gezet.
Het zou erop neerkomen dat de Dutroux-film af en toe eens de meisjes laat zien, maar voortdurend inzoomt op de autozwendel. Op het einde gaan de meisjes dood, en dan kan je trots zeggen : “Zie je wel ? Deze film is waarheidsgetrouw.”

niet in elk kamp waren de omstandigheden zo slecht dat mensen elke seconde van de dag crepeerden

Deze quote was destijds een reactie op mijn beschrijving van onmenselijke toestanden.
Volgende scènes komen voor in de film :
1. de opa wordt meteen naar de gaskamer gebracht
2. het aantal mensen in de slaapruimte evolueert van pakweg 50 naar 10
3. Guido wordt geconfronteerd met een massagraf
4. Guido wordt doodgeschoten

Maar uitgerekend in zo’n kamp bezoekt een kind z’n vader op het werkterrein, of wordt er gestoeid met de intercom.
Een reactie “Het kan, want er waren ook andere kampen” is behalve misplaatst ook irrelevant, want de 4 bovenstaande scènes bewijzen dat dit geen ‘ander’ kamp is.

speedy23

Eén ding ben ik 100% zeker: kampen als in La Vita è Bella waren er gewoon niet. De werkelijkheid was veel en veel erger.

xangadix

Probeer ze dat hier maar eens duidelijk te maken...

[quote]Zelva schreef:

Zelva schreef:

Ik heb gezegd dat ik de OPMERKING dom vind, niet dat ik jou persoonlijk dom vind, kwestie van goed lezen wat er geschreven staat!

xangadix schreef:

Probeer ze dat hier maar eens duidelijk te maken...

Prachtig..!

speedy23 schreef:

Wat baten kaars en bril als de uil niet zien wil...

bullshit. niemand heeft beweerd dat het kamp hier realistisch bedoeld was. ik bedoel een komedie met de holocaust als achtergrond, wat verwacht je nu helemaal? veel tere zieltjes schijnen hier niet mee om te kunnen gaan. your loss...

xangadix

Niemand heeft beweerd dat het kamp hier realistisch bedoeld was.
Waarom wordt er dan steeds ontkennend op gereageerd als mensen dit bevestigen..?
Veel tere zieltjes schijnen hier niet mee om te kunnen gaan. your loss...
Omdat mensen uw mening niet delen hebben ze tere zieltjes en kunnen ze er niet mee omgaan. U lijkt het nogal hoog in uw bolletje te hebben.

xangadix schreef:

omdat 'jullie' doen voorkomen alsof het een minpunt is.

dat is wat ik in deze discussie constateer. als ik het zwart/ wit schets komt het erop neer dat 'jullie' vinden dat de holocaust niet voor dergelijke doeleinden gebruikt mag worden ('jullie' kunnen er dus niet mee omgaan).

xangadix

dat is wat ik in deze discussie constateer.
Dat constateer je dan volledig verkeerd.
Onzin. Ik vind het ongepast dat je ze milder weergeeft dan ze daadwerkelijk zijn geweest, als je ze juist gebruikt om aan te geven dat iemand zelfs in een concentratiekamp zo positief blijft. Dat kan volgens mij simpelweg niet.
('jullie' kunnen er dus niet mee omgaan).
Wat is dat voor een arrogante opmerking.?

mister blonde schreef:

odie, jongen wellicht kan jij beter wat lezen over de verschillende kampen. ik word een beetje moe van zulke reacties. lees je eens wat beter in, ipv andere mensen dat te verwijten...

Ik heb honderden boeken gelezen over de Holocaust
En toch kan je er niet mee omgaan, lees ik net.

xangadix schreef:

Onzin. Je Ik vind het ongepast dat je ze milder weergeeft dan ze daadwerkelijk zijn geweest, als je ze juist gebruikt om aan te geven dat iemand zelfs in een concentratiekamp zo positief blijft. Dat kan volgens mij simpelweg niet.

dat maakt toch niet uit? het unieke van dit verhaal (het bestaansrecht van de film) is juist dat het onmogelijk is zo positief te blijven.

Wat is dat voor een arrogante opmerking.?
niet arrogant, zelfs niet negatief.. ik kan niet met de film the Shawshank Redemption omgaan. sommige zouden zeggen your loss. ik zelf geef de film de schuld.

Odie schreef:

Ik heb honderden boeken gelezen over de Holocaust

fijn. een oncontroleerbare bron.

mister blonde schreef:

fijn. een oncontroleerbare bron.

Ik refereerde simpelweg naar verwijt van uw kant dat ik niks over zou hebben gelezen, hoef je niet direct zo sarcastisch en denigrerend over te doen.

xangadix

Vooruit, ik begrijp wat je bedoelt. En over The Shawshank Redemption zijn we het eens (!) als je net als ik vindt dat hij NIET thuishoort in de top 100!

Asmahan

Als ik een film niet kan waarderen, of het niet eens ben met de manier waarop een thema of onderwerp wordt aangepakt, betekent dat niet dat ik niet met de film kan omgaan. Heb geen enkel trauma overgehouden aan La Vita E Bella, ik vind er gewoon niks aan.

xangadix

Goed, voor mijn part maken ze in La Vita E Bella het concentratiekamp nog zo (on)realistisch als ze willen, het neemt niet weg dat ik na 3 minuten de na iedere grap vol trots openstaande mond van Benigni al zat was. Om nog maar te zwijgen van de bloempotten en de eieren die steeds op diverse hoofden aan stukken gingen, de melodramatische kitsch en het kleine kind (al was het natuurlijk een schattig kereltje) dat acteert als een natte krant.

mister blonde

akkoord. ik kan begrip opbrengen wanneer je de grappen niet leuk vindt. zelf heb ik de hele film met een glimlach gezeten en aantal keer (de vertaalscene!) kwam ik niet meer bij.

Asmahan

Blijkt maar weer dat er over smaak wel degelijk te twisten valt! We hebben het met zijn allen al behoorlijk lang volgehouden.

avatar van FairyTale

FairyTale

Paar jaar geleden gezien.. Weet nog dat ik hem mooi en ontroerend vond, moet hem misschien nog maar eens gaan kijken.

avatar van Livie

Livie

Echt een topfilm pas geleden gezien, hij is ontroerend en tegelijkertijd zit er humor in. Echt een aanader wat mij betreft.

Normaal hou ik alleen van engelse of amerikaanse films maar deze is echt top!

5***** voor de genre en de acteurs

avatar van E V

E V

Deze film heeft alles. Humor, emotie, oorlog, geweldige acteurs die super acteren. Dit is dan ook een top film. Benigni op zn best!