• 9.379.080 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van Reinbo

Zelden een irritanter personage gezien, een 0,5* voor deze gruwel!

avatar van xangadix

xangadix

geweldige acteurs die super acteren
Moet je hem nog maar eens kijken en dan dat kind goed in de gaten houden.

avatar van Zelva

Zelva

xangadix schreef:

Moet je hem nog maar eens kijken en dan dat kind goed in de gaten houden.

En dan?

avatar van xangadix

xangadix

Dan zie je dat er ook acteurs in LVEB zitten die niet goed acteren. IMHO.

avatar van Zelva

Zelva

Oh oké.

avatar van laurake

laurake

Mooie film, heel ontroerend ook.

avatar van Reinbo

Irritant en vervelend 0,5* (Ja, ik weet het, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen.)

BoordAppel

Prachtig en boeiend 4* (Ja, ik weet het, even wat tegengas geven).

Leg uit dan. Of verwijs naar posts die je erg aan het hart liggen

Leg uit dan. Of verwijs naar posts die je erg aan het hart liggen

Het pretty princesia kwam me na 10 minuten al me neus uit. Benini gedraagt zich in deze film als een kleuter. Anderen vinden het blijkbaar grappig of vertederend, ik vond het stompzinnig en strontvervelend. Echt vermaak voor infantielen. Ook het hele gebeuren in het concentratiekamp is volslagen ongeloofwaardig. Het ziet er allemaal uit als een toneeldecor, zo onecht als je het maar kan bedenken. Vandaar: een prul! 0,5*

Reinbo schreef:

Echt vermaak voor infantielen.

Dan kan ik net zo goed beweren dat de film niet voor humorloze klootzakken is.

avatar van cempaka

cempaka

Reinbo schreef:

De eerste 10 minuten van de film sloeg ik vol verbazing Benini gade. Ik had hem nog nooit gezien en moest echt even aan hem wennen. Zo merkwaardig vond ik hem. Maar niet lang daarna werkte hij op mijn lachspieren en vond ik hem niet meer vreemd, maar juist ontzettend grappig, en ook lief.

Het was inderdaad alsof de film zich afspeelde op een toneeldecor, maar dat vond ik in het geheel niet storend. Ik heb de film 1x gezien, jaren geleden in de bioscoop, en de wijze waarop de liefde van een vader voor zijn zoon hier werd uitgebeeld ontroerende me destijds enorm.

BoordAppel schreef:

Dan kan ik net zo goed beweren dat de film niet voor humorloze klootzakken is.

avatar van vdc

vdc

De dood van een clown vind ik vele malen pijnlijker dan de dood van een bloedernstig persoon.
Hoe stompzinnig je het ook vond : vele mensen hebben in het echte leven nood aan een figuur als Guido : zijn humor en vooral zijn optimisme, maken het leven draaglijker, en helpen om alles te relativeren.
Persoonlijk vind ik dat Benigni zijn grappen correct gedoseerd heeft : Guido is impulsief, maar niet irritant. Met een minder grappige Guido zou het einde van de film me minder geraakt hebben ; was hij nog grappiger willen zijn, dan zou ik het misschien ook over-the-limit gevonden hebben.

avatar van lillipeuter

lillipeuter

Ik vond het een zeer aangrijpende film, en heb er veel van geleerd. Natuurlijk heeft elke film zijn minpunten, maar over het algemeen vond ik deze erg goed. Ik heb hem gezien toen ik vrij jong was en kon niet alles begrijpen, maar ivp dat ik het beangstigend vond heb ik er heel veel aan gehad! Ik begreep meer over de oorlog en de situatie die speelde. Ik vind het een prachtige film.

avatar van HiLL

HiLL

lillipeuter schreef:

Wat heb je zoal geleerd? En wat vond je minpunten? Als ik vragen mag?

avatar van luuk1988

luuk1988

lillipeuter schreef:

ben je een lilliputter ... ? zo ja hoelang ben je

avatar van Rockman

Rockman

Geweldige film, hij raakt je van alle kanten, hij is humoristich, ontroerend en erg meelevend. De acteurs zijn gewelig het is net of ze weten hoe het er in de oorlog aan toe gaat, zo realistisch ze kunnen acteren. Kortom een supermooie film, zeker aan te raden.

Ik geef hem 5*'en

Rockman schreef:

[Proest] weer een nagel aan mijn gelijk.

avatar van Redlop

Redlop

Iets voorspelde me dat er iemand wakker zou worden geschud

FisherKing

sorry, mag dat niet ? Mijn kritiek betrefte juist die reactie erboven. De acteurs gaan relalistisch met de oorlog om.

Dat maakt me zo kwaad.

Deze inferieure film geeft de indruk dat ie realistisch is.

Daar gaan dus hele volksstammen vanuit. Maar ze begrijpen niet dat dit gewoon Geschiedsvervalsing is.

Shame on the oscar committee

Sorry, Ik word er moedeloos van.

FisherKing schreef:

Maar ze begrijpen niet dat dit gewoon Geschiedsvervalsing is.

*Proest*

avatar van jherb

jherb

allo allo is ook geschiedvervalsing dan

avatar van EmDee

EmDee

Ik vind het gewoon een geweldige film en zie ook wel dat het niet op waarheid is berust.

Maar dat pretendeerde deze film ook nooit te zijn volgens mij.

avatar van mister blonde

mister blonde

hoewel de film inderdaad niet op alle punten realistisch is, is de film ook weer niet zo onrealistisch als de heer FK doet vermoeden...

Ik dacht dat die discussie al uitentreure (/tot vervelens toe) hier gevoerd is. Gaan we 'm nu weer helemaal overdoen?

avatar van mister blonde

mister blonde

tja, als FK blijft schoppen, blijf ik verdedigen...

avatar van Nubis

Nubis

Deze film is dus een 5 waard! Echt verschrikkelijk hoe die vader tot aan t eind z'n zoontje dingen doet laten denken over het kamp en de oorlog zelf..

Prachtig.

avatar van krabat

krabat

Dat maakt me zo kwaad.

Deze inferieure film geeft de indruk dat ie realistisch is.

Shame on the oscar committee

Sorry, Ik word er moedeloos van.

Volgens mij is het ook niet de oorlog die centraal staat in deze film.

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

Mooi gemaakte film, humor, drame enz. alles erin. Goed verhaal. Maar het blijft moeilijk beoordelen, aan de ene kant vind ik hem leuk, maar aan de andere kant ook weer niet zo bijzonder. De leuke kant wint. 3,5*!