• 9.379.002 stemmen

Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini

Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans

Releasedatum: 3 december 1998

Plot La Vita È Bella

"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.

avatar van H1DD3

H1DD3

Irritante film die soms zijn leuke momenten heeft.

avatar van nuzjan

nuzjan

Wat een prachtige film zeg! Vandaag weer voor de 2e keer bekijken.

Theunissen schreef:

Dit is naar mijn mening de enige fatsoenlijke film die Roberto Benigni heeft gemaakt. De film is prima te bekijken en het einde is zelfs ontroerend.

Prima te bekijken? Een en al gruwel, enkel het eind is mooi. Prachtig zelfs.

avatar van Theunissen

Een en al gruwel

Wist niet dat het ook een horrorfilm was. Dan moet ik hem nog maar eens kijken

avatar van TimZor

TimZor

Hele mooi film met een lach en een traan

avatar van Theunissen

TimZor schreef:

Hele mooi film met een lach en een traan

Inderdaad, maar ik denk dat Reinbo gehuild heeft van ellende

avatar van Reinbo

Ik zou ook werkelijk niet weten waar je om zou moeten lachen.....

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Echt een draak van een film...bah! Niet grappig, niet boeiend. De hoofdrolspreler die vreselijk irritant is. Echt een ADHD-type die ook veel en hard praat. Zwaar overgewaardeerd deze slappe film met vals sentiment. 1997.... tijdje terug, maar waarom wordt er over deze film nou zo lovend gesproken? Snap het niet......

* ster (eigenlijk nog te veel ..)

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Een draak van een film, ben er ziek van geworden. Typ later wel wat.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Theunissen schreef:

het einde is zelfs ontroerend.

avatar van Rosicky

Rosicky

Wat te sentimentele en te lange film. Zeker het eerste uur in Italie duurt veel te lang en Roberto Benigni is vaker irritant dan aandoenlijk. Sommige dingen zijn geslaagd (zijn praatjes over het weigeren van Chinezen, Spinnen etc. op reactie van het weigeren van joden), maar het merendeel is vals sentiment. Was de hoofdrol gespeeld door een betere acteur die achter de rug van zijn zoon om wél de indruk gaf het zwaar te hebben, dan was La vita è Bella waarschijnlijk een stuk beter geweest. Benigni wil te graag een lolbroek zijn in plaats van een goed personage.

avatar van melvddonk

melvddonk

Vandaag heb ik deze film herkeken en mijn stem gewijzigd van 4,5* naar 4*.
De film begint als een oninteressant verhaal. Het begin is langdradig, maar toch aandoenlijk. Het tweede deel van de film is daarentegen verbluffend. Het verhaal is geweldig en de sfeer ook. Ondanks de drama zit de humor er ook in en het kleine jongetje doet het geweldig goed!

Het eind van de film is prachtig en erg ontroerend! Vooral als hij die tank ziet en echt denkt dat hij gewonnen heeft, ge-wel-dig!
Die voice-over op het laatst was alleen een beetje overbodig.

4* voor dit prachtige verhaal!

avatar van nuzjan

nuzjan

Reinbo schreef:

Prima te bekijken? Een en al gruwel, enkel het eind is mooi. Prachtig zelfs.

Een film als Sint geef je wel 3 sterren en deze film geef je de minimale 0,5 sterren? Ik begrijp je niet helemaal.

Ik ga je nu echt niet proberen te overtuigen, je moet het maar allemaal lekker zelf weten. Maar dit is toch een mooi/ grappig en ontroerende film? Vandaag voor de 2e keer bekeken en weer onder de indruk ervan geraakt. Niet veel films kunnen dat.

avatar van Rosicky

Rosicky

nuzjan schreef:

Relevantie. Dit bericht heeft er niets van.

avatar van 13woutie13

13woutie13

wavanbuuren schreef:

Dat zijn jouw woorden.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Lachen als een boer met kiespijn,

In een film waar het verhaal bijzaak is en alle aandacht uitgaat naar het hyperactieve, altijd optimistische hoofdpersonage, kon ik mijn aandacht er toch moeilijk bij houden, eigenlijk irriteerde ik mij aan alles; het woord princes kwam me mijn strot uit, de flauwe, makkelijke humor was alles behalve grappig, camerawerk was ontzettend amateuristisch uitgevoerd, en de muffe muziek mag ook wel eens worden afgestoft . Ik snap de gedachte achter deze film wel, zoals als bassie altijd riep: "Wat er ook gebeurd altijd blijven lachen" allemaal leuk en aardig, maar interessant is het niet.

Want nog voor het eerste reclameblok zag ik door de bomen het bos niet meer, verveeld was ik niet overigens, er waren genoeg dingen waar ik mij aan kon irriteren, al brandt dat vervelende Italiaans accent nog in mijn trommelvlies, verder heeft deze film ook bizar weinig te vertellen, toch zullen er mensen zijn die dit wel aan het denken zet, die dit wel motiveerd, maar ik houd nu eenmaal niet van druktemakers, en deze spreekt ook nog eens Italiaans, niks tegen Italië als land, maar wat een verschrikkelijke taal.

Hannibal

En zelfs bij de nieuwe kijkers niemand die ontdekt heeft dat dat kind in 1 jaar tijd minstens 6 jaar ouder is geworden?

DVD hoes schreef:

"Italië, 1939. Guido, een grote levensoptimist is verliefd op Dora, die als bruid is beloofd aan een fascistische bureaucraat. Zoals in een sprookje ontvoert Guido zijn geliefde op de dag van haar verloving. Vijf jaar later krijgen ze een zoon. Intussen is in Italië de rassenwet in werking getreden en wordt Guido - omdat hij Jood is - samen met zijn zoon naar een concentratiekamp gedeporteerd."

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Reinbo schreef:
Ik zou ook werkelijk niet weten waar je om zou moeten lachen.....

Kan me het begin van de film nog wel herinneren. Die gast doet gewoon een Hitlergroet .. Steenhard.. mja..

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

wavanbuuren schreef:

Voor wie van voorspelbaar, vals sentiment houdt wel ja.......

Wat is er dan eigenlijk zo ''vals'' aan het sentiment?

avatar van Reinbo

Niet echt, het komt niet voor uit 'echte' mensen en 'echte' situaties, maar is zwaar aangezet, opgedrongen, uitvergroot.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

En je ziet het slot (want daar ging het over) ook nog eens een uur van te voren aankomen.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

tja ik vond het slot desalniettemin erg mooi. Treurig moment wanneer hij word gefusieerd, en zelfs als dat staat te gebeuren houd hij voor zijn zoontje nog de schein op van het spel. Erg orgineel dus als je het mij vraagt. Voorspelbaar vond ik het niet, eerder hoopte ik op dit eind. Dat het er ook komt is dan erg mooi, vooral omdat het eigenlijk zo tragisch eindigd met de vader. Daarbij is het een sprookje waarin alles natuurlijk aangedikt word en de personages inderdaad niet erg realistisch zijn, maar ik denk dat als je een realistisch holocaust drama wilt zien, dat je dan bij deze film niet goed zit.
Mensen die dit op de een of andere manier niet (willen) begrijpen, snappen denk ik de essentie niet helemaal, of helemaal niet.

Hannibal schreef:

Ah, jaren later nog steeds een film aan het veroordelen op grond van wat er op een dvd-hoes staat? (En niet de moeite te nemen om de film nog een keer te kijken en erachter te komen dat dit complete nonsens is zoals ik je vier jaar geleden al heb uitgelegd, maar dat kennelijk verdrongen is).

Dat is net zoiets als iemand tot de doodstraf veroordelen omdat iemand foutief op Wikipedia had gezegd dat hij een moord heeft gepleegd.

Ik snap trouwens sowieso niet wat sommige mensen bezield om jaar in jaar uit, bijna dag in dag uit, hetzelfde riedeltje er op na te houden, een riedeltje, meestal bestaande uit één kort zinnetje met een paar denigrerende woorden, zonder enige argumentatie, vol met zuurheid en frustratie. Hebben mensen niets beters te doen dan hun hele leven op te hangen aan het afkraken van een film?

Als je iets niet mooi vindt, best, dan geef je een 0,5 ster, post een verhaaltje waarom je het slecht vindt en gaat verder met je leven. Maar waarom het dan nodig is om elke week een oneliner te plaatsen dat je de film slecht vindt, en dan niet eens waarom je de film slecht vindt, meer dan 'hij is slecht, basta' staat er niet, het lijkt mij totaal niet bij te dragen aan enige discussie.

Zelva schreef:

Uitgelegd? Verdrongen? Ik weet nog steeds zeker dat die jaartallen voor geen meter kloppen! Niet alleen de DVD hoes. De film begint met grote cijfers "1939" in beeld dus kan het nooit zo zijn dat het kind met die leeftijd in het concentratiekamp zat. Wat jij blijkbaar verdrongen hebt is dat ik aangegeven heb dat dat niet eens mijn grootste kritiek is. Dat ik de film laag gewaardeerd heb komt vooral omdat ik die Benigni een irritante flapdrol vind, en de combinatie onderbroekenlol en sentiment erg slecht gecombineerd vind in deze film.

Aannemend dat je mij hier niet mee bedoelt, want ik voel me niet aangesproken. Ik heb argumenten genoeg gegeven, althans, ik heb moeite genoeg gedaan in mijn recensie uit 2006. Dat je het daar niet met me eens bent vind ik prima. En weest gerust, ik spendeer er niet mijn hele leven aan hoor, haha, ik heb inderdaad wel wat beters te doen. Ik ben in die 4 jaar tijd zelfs een halve ster omhoog gegaan in mijn waardering!

Ik geef wel toe: Er is een user.....we weten allemaal wie...... zorgwekkend...

Hannibal schreef:

1939+6 =1945, wat klopt er dan niet?

Hannibal

Omdat ze elkaar in 1939 nog moesten leren kennen, en een kind heb je ook niet in een weekje gemaakt.

Zelva schreef:

Kijk die serrescène nog eens, die wordt natuurlijk niet voor niets zo uit gebeeld. Als daar geen bijzondere bijbedoeling achter zat, waren ze wel gewoon de voordeur ingegaan en er weer uitgekomen. Theoretisch zou het kind al geboren kunnen zijn in begin 1940. En laten we er dan vanuit gaan dat dat concentratiekamp bevrijd werd in begin '45. Dan is dat kind dus gewoon al minimaal 5 jaar. En ja, dat kan best. Niet voor niets maakt die moeder van Dora de opmerking dat het knap is dat Giosué al kan lezen en schrijven.

Met jouw antwoord:

Hannibal schreef:

Vanaf nu ga ik er van uit dat jullie allemaal gelijk hebben met die jaartallen, daar hebben we het niet meer over, dat joch was wat mij betreft een hoogbegaafd kind van 4, prima, ik vind het nog steeds een waardeloze film.

En nee, van mensen die de film hebben gekeken verbaast het me niets dat het niet is opgevallen dat het kind een opmerkelijke leeftijdssprong heeft gemaakt, want die discrepantie is er dus helemaal niet.

Hannibal

Oh, die laatste quote was ik eerlijk gezegd vergeten, na 4 jaar had ik zin om er weer wat over te zeggen. Ik beloof de komende 4 jaar hier niets meer over te zeggen, maar daarna garandeer ik niets meer, ok?

Die serrescéne hoef ik niet nog een keer te zien, voor mijn part hebben ze er een orgie van gehouden, ik blijf er bij dat het allemaal wat ruimer had gemogen met de jaartallen, maar nogmaals: Niet de reden van mijn lage stem.

Tot over 4 jaar.

avatar van Laoslander

Laoslander

Overbodig sentimenteel holocaust drama. Af en toe charmant maar bespeelt NET iets te makkelijk op de emoties van de toeschouwer.

avatar van Don Dijk

Don Dijk

Interessant hoe groot de verschillen zijn in meningen over deze film. Of het is helemaal niks of het is geweldig. Of een 0,5/1 of een 4,5/5 zeg maar. Opvallend is hierbij ook dat de lage stemmers het meest op deze film reageren.

Het maakt mij eigenlijk helemaal geen donder uit trouwens, ik ga toch mee met de groep die deze film lief heeft. Ik ben een oprecht en trots kuddedier.