Genre: Komedie / Oorlog
Met onder meer: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi en Giorgio Cantarini
Gesproken taal: Duits, Tsjechisch, Engels en Italiaans
Releasedatum: 3 december 1998
Plot La Vita È Bella
"An unforgettable fable that proves love, family and imagination conquer all."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt een Italiaanse man met zijn vrouw en zoontje afgevoerd naar een Duits werkkamp. Om het kind het vooruitzicht van een zekere dood te besparen, stelt hij de reis voor als een spel, waarin je prijzen kunt winnen. De man gelooft er heilig in dat hij de geestelijke gezondheid van zijn zoontje kan redden en gaat vastbesloten door met toneelspelen, zelfs wanneer ze in het kamp zijn aangekomen en keihard moeten werken.
- Trailer (YouTube)
- La Vita è Bella (MusicMeter)
Guido
Signora Guicciardini
Direttrice Didattica
Rodolfo
dutchtuga
De een noemt het iets vrolijks en prettigs en nu lees ik weer dat het een aangrijpende tragedie moet voorstellen. Benigni heeft er daadwerkelijk een zooitje van gemaakt! De laagstemmers zijn het in ieder geval allemaal met elkaar eens
wavanbuuren
Nou, dat vind ik meevallen. Zo heeft Shawshank Redemption als zelfs Memento van die sentimentele cliché-scenes. (even naar je top-10 kijkend)
Shawshank is bij mij inderdaad de beroemde uitzondering die de regel bevestigt. Maar dankzij de zalvende stem, van Freeman en de uitmuntende acteerprestaties vreet ik het daar wel. Het publieke sentiment in Memento is me eerlijk gezegd ontgaan.
Don Dijk
Juist niet, want de ene laagstemmer geeft een lage stem omdat het volgens hun niet kan en mag, komedie in een oorlogsfilm. Niet braaf dus.
Andere laagstemmers vinden deze film juist weer te braaf.
So.. make up your mind laagstemmers!
speranza
Er heerst inderdaad een enorme verdeeldheid onder de laagstemmers om de reden die Don noemt. Kom eens uit de kast zou ik zeggen.
Don Dijk
Het publieke sentiment in Memento is me eerlijk gezegd ontgaan.
Ik kan me een bar-scene herinneren met die vrouw, of haal ik nou 2 films door elkaar heen?
yeyo
Welke laagstemmer noemt deze film 'niet braaf'? Ik denk/hoop dat je hier niet veel mensen zult horen beweren dat het genre oorlogskomedie immoreel is.
Don Dijk
Deze kwam ik laatst bijvoorbeeld tegen.
In een 'Allo Allo' setting was deze film wellicht nog leuk geweest, nu vind ik -juist omdat veel mensen het kamp gedeelte van de film ondanks de ongeloofwaardigheid aux serieux nemen- het een verwerpelijke film.
Het ontbreekt er nog maar aan dat de slachtoffers al dansend en lolbroekend de gaskamer in gaan ): .
speranza
Kijk, dat is het probleem met deze film. Mensen die te weinig weten over de 2e Wereldoorlog gaan nog denken dat dit een film is van een verhaal wat op feiten is gebaseerd. Niet dus. In de praktijk was dit destijds absoluut onmogelijk; zo stom waren de nazi's echt niet. Niemand maar ook niemand overleefde op deze manier een vernietigingskamp. Ik zie deze film daarom ook niet meer als een sprookje die met de werkelijkheid van toen niets te maken heeft en daarom itt "Schindler's List" helemaal niet op 4 mei uitgezonden had moeten worden.
yeyo
Het ontbreekt er nog maar aan dat de slachtoffers al dansend en lolbroekend de gaskamer in gaan.
Geweldig zinnetje
yeyo
Maar dat citaat bewijst je punt echter niet, Don Dijk. Riefenstahl vernoemt evenals Allo Allo wat dus wil zeggen dat deze user helemaal geen bezwaren heeft tegen oorlogskomedies.
Don Dijk

Hij zegt toch dat hij deze film verwerpelijk vindt of legt het nou aan mn ogen?
Haha, dat wel inderdaad.
Maar goed, ook uit dit zinnetje blijkt je ongelijk.
yeyo
Ja, omdat deze film ondanks zijn infantiele kluchtigheid, toch au sérieux genomen wordt. Maar hij zegt helemaal niet dat het genre of de humor an sich verwerpelijk is.
Don Dijk
Ik maak er uit op dat hij het kampgedeelte niet vind kunnen. Een film in een Allo Allo-setting (een brave setting) kan hij weer wél waarderen omdat ze daar niet in kampen gaan enzo.
Ook de smiley aan het eind van deze zin zegt genoeg.
Maar goed, ik wil niet 1 quote overanalyseren, dan zijn we nog wel ff bezig aangezien er zoveel van zulke quotes zijn.
83Utreg!
Andere laagstemmers vinden deze film juist weer te braaf.
So.. make up your mind laagstemmers!
It's hard to make up one, if you don't have one...
Dacht al dat liefhebbers van deze film ook dol op tegeltjes met wijsheden zouden zijn....
Daarom staat die ook zo verdomde hoog.....
wavanbuuren
Dan zijn het wel een boel mensen, Reinbo.
Klopt, Nederland zit vol met kneutirigheid. Daarom trekt de tros ook zoveel kijkers met "zingen op het plein" of hoe dat allemaal mag heten.
planet_of_death
Zelden zulke prachtige kneutirigheid gezien als in deze film!
Don Dijk
Make up your mind, don't mind your make up!

(Zappa)
83Utreg!
Nou jij kent dat programma in ieder geval, ik niet, waardoor jouw kneuterige uitspraakje alweer niet opgaat.
wavanbuuren
Wat maakt het een kneuterige uitspraak dan? En waarom zou die niet opgaan?
Make up your mind, don't mind your make up!

(Zappa)
Als jij die op een tegeltje kan vinden (goed gekeurd door de ZF Trust), geef ik deze film een 5* en ga ik 'm zelfs herzien.....
83Utreg!
Wat maakt het een kneuterige uitspraak dan? En waarom zou die niet opgaan?
Jij beticht liefhebbers van deze film ervan kneuterig te zijn. Nou ben ik toevallig een liefhebber die dus blijkbaar niet helemaal in het hokje past waar je ons plaatste.
wavanbuuren
Volgens mij heb ik dat nergens gezegd. Kennelijk voel je je toch op de een of andere manier aangesproken

Drie goed beoordeelde oorlogsfilms die je alleen op SkyShowtime kunt bekijken

Klassieke Italiaanse WOII-film 'La Vita È Bella' vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
italiëriddleverlies van geliefdebookshopself sacrificemass murderconcentratiekampholocaust (shoah)fascismetweede wereldoorlogliefde voor iemands levendeportationjew persecutionnazinational socialismcharade riding a bicyclestory teller concentration camp prisonersterven en doodromantische komediedonkere komedietragicomedytragicomedyreflectivedarkwarnazi germanyadmiring