• 9.376.124 stemmen

Geregisseerd door: Paula van der Oest

Met onder meer: Carice van Houten, Rutger Hauer en Liam Cunningham

Releasedatum: 31 maart 2011

Plot Black Butterflies

Dichteres Ingrid Jonker is al van kleins af aan op zoek naar een liefde en een thuis. Haar vader, die deel uitmaakt van de Apartheidsregering als minister van censuur, heeft haar afgewezen. Veel mannen voelen zich echter aangetrokken tot de prachtige en gepassioneerde Ingrid. Op een bepaald moment heeft Ingrid een relatie met twee mannen tegelijk: de beroemde en bekende Zuid-Afrikaanse schrijvers Jack Cope en André Brink. Ingrid hoopt dat ze op deze manier de rust kan vinden waar ze al jaren naar op zoek is.

Abraham Jonker

Eugene Maritz

Pieter Venter

Lucille - Lulu

Valkenberg receptionist

avatar van WMW

WMW

Deze film pelt je! Slecht accent van Carice is na de eerste vijf min. al vergeven.

avatar van Kippie.

Kippie.

Vond 'm matig. Ben een groot fan van Carice, maar dit kwam allemaal niet zo lekker over. Ik ergerde me ook een beetje aan het feit dat de regisseur ontzettend diepzinnig wil doen de hele tijd, maar dat jammerlijk faalt. Carice's accent is voor mij geen minpunt geweest.

avatar van Djumbo

Djumbo

Ik vond het toch wel een knappe film, heel zwartgallig, en triest. Wat een prachtige gedichten en wat een droevig leven. Ik vond het toch ook een geweldige acteerprestatie van Carice.

Door deze film wil ik wel wat gedichten gaan lezen van Ingrid Jonkers

avatar van RickZ

RickZ

ZuidAfrikaans drama met een zwak en oninteressant verhaal. Acteerwerk is redelijk.

avatar van Number23

Number23

Okay, een hoofdpersoon mag onsympathiek zijn. Soms wordt een film daar beter van, maar de vrouw die Van Houten hier neerzet is gewoon een irritant kreng. De film is zowieso zeer matig en constant boeien doet het zeker niet. Ook rolletje van Hauer is waardeloos

avatar van robertus65

robertus65

Depressief liefdesdrama, helaas vond ik de film ook neerslachtig of zelfs slaapvewekkend, kortom het boeide me niet echt.

avatar van juliasanne

juliasanne

ik heb de film niet afgekeken. Als dit gebaseerd is op ware feiten, lijkt me het beter het ( boek) te lezen.

avatar van erpunited

erpunited

Ik vond de film mooi gemaakt en gefilmd. Super geacteerd. De film werd erg langdradig. Te weinig actie en spanning waardoor de film begon te vervelen. Erg jammer. Wel een goede drama maar je moet er wel van houden!

avatar van b00ts

b00ts

Clarice speelt een verwend, overigens slecht Engels sprekend nest. Ik zou niet weten waaruit blijkt dat dit 'Engels' 'Zuid Afrikaans' zou moeten zijn. De film kon mij niet echt boeien, laat staan jongeren van nu die volgens mij niet eens weten wat er daar destijds allemaal speelde. Dat had best wat meer de aandacht mogen krijgen.

avatar van kamper01

kamper01

Jammer dat Carice van Houten zich leent voor zo'n matige film vol pretentieuze gedichten en met voortkabbelend deprimerend verhaaltje. Ben na een uur afgehaakt. Waarom subsidieert het filmfonds dit?

avatar van Zinema

Depressieve dichteres.

Aan de schmierende Van Houten ligt het nog niet eens zozeer. Wel aan het ontbreken van chemie tussen haar en de vaag blijvende filmpartner. En vooral aan het zwakke en rommelige script. Hauer komt krachtig maar eendimensionaal over als de racistische vader, maar de film lijkt nergens echt van de grond te komen. En zo kabbelt een en ander voort zonder dat er een duidelijke richting wordt gekozen, of de juiste snaar wordt beroerd. De personages weten amper te boeien en er wordt, ondanks de dosis bloot, overal op veilig gespeeld.

Het drama komt, evenals de romance, niet goed uit de verf. Dat zit hem met name in het hoofdpersonage dat zich, nogal onverwacht, als psychiatrisch patiënte ontpopt en schijnbaar teveel stof tot scripten oplevert. Er wordt verhaaltechnisch gezwierd en er moet van alles in het levensverhaal van Ingrid Jonker worden gepropt. De verplichte en ongepast aanvoelende intermezzo's met apartheid doen de tenen regelmatig krom staan. Deze zich door depressies heen zuipende en neukende dichteres had een betere biopic verdiend.

Twee.

Met dank aan A-Film voor het recensie-exemplaar.

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Tamelijk saaie film zonder echte hoogtepunten. De film gaat traag voorbij en je mag trots op je zelf zijn als je hem helemaal af kunt zien Mij is het gelukt.

De film is niet slecht, maar de acteurs missen chemie met elkaar. Lijkt wel of de film een tussendoortje was voor Carice, het komt allemaal redelijk ongeinspireerd over. Ze mag ook wel eens werken aan haar Engelse accent... was beneden niveau.

Echt zo'n zondagmiddag film, die je niet gezien moet hebben.

avatar van blurp194

blurp194

Depressief, langdradig verhaal dat eigenlijk alleen maar ietwat dragelijk wordt omdat je weet dat het heel veel later toch nog een beetje goed komt met Zuid Afrika. Maar de gedichten van Ingrid Jonker raken me niet, en echt leuk, warm of sympathiek komt ze er nou ook niet uit, deze warrige en onduidelijke biografie is nogal een ondankbare rol voor Carice. Wel heel goed gespeeld, wat ik altijd wel een kenmerk vind van goed acteren is dat je de acteur niet in alle opzichten herkent door de film heen, en als je de Carice uit deze film vergelijkt met die uit Minoes dan zit daar toch een wereld van verschil tussen.

Rutger speelt wat minder indrukwekken - maar heeft ook een kleine, en ook al niet zo dankbare rol. En van beiden klinkt het accent mij volstrekt onjuist in de oren.

Met af en toe wat mooie plaatjes van het landschap, maar toch vooral lelijke donkere beelden van scenes binnen. Ook dat helpt de film niet.

avatar van wibro

wibro

Carice van Houten wint vijfde Gouden Kalf

Voor haar rol dus in deze flutfilm, die ook nog eens door de jury tot de beste Nederlandse film werd uitgeroepen.

avatar van rep_robert

Hahaha, ik lees het net op teletekst. Zijn ze nou helemaal op hun achterhoofd gevallen. DIt bewijst maar is dat ook de Gouden Kalveren totaal niet serieus genomen hoeft te worden. Carice is echt een waardeloos actrice en deze film is inderdaad behoorlijk but. Daarnaast scoort de film ook nog is behoorlijk slecht online.

Pure armoede...

avatar van Alleygator

Alleygator

Bio van dichteres Ingrid Jonker is nogal saai. Carice v. Houten redt de film door uitstekend spel.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Vrij donkere film met het door mij zo gehekelde poëzie centraal. Dat maakte dit niet al te lang durende filmpje voor mij toch nog een behoorlijke kluif.

Het begint me op te vallen dat Carice telkens het zelfde lijkt te acteren. Ik zie telkens het zelfde type persoon, al komt dat misschien ook omdat ze dezelfde soort rollen speelt. Ik heb haar inmiddels op deze manier genoeg gezien, en daarom was deze film ook niet echt bepaald vernieuwend.

Vond de rol van Hauer nog wel goed gespeeld, maar verder weinig nieuws, verfrissend of spectaculairs in 'Black Butterflies'. van Houten acteert goed hoor, en begrijp de gouden kalf misschien ook wel, maar als actrice wordt ze door films als deze bij mij niet veel populairder!

Tijd voor iets nieuws Carice!

avatar van breedbeeld

breedbeeld

Deze keer geen stem van mij want heb de film niet uitgekeken. Het is zoals SnakeDoc zegt over Van Houten, ik zat naar van Houten te kijken en dat begint een beetje tegen te staan als de film verder niet boeit.

avatar van Tarkus

Tarkus

Carice Van Houten doet het uitstekend in deze film, maar het geheel was bijzonder saai.

Normaal hou ik wel van waar gebeurde filmen, zeker als ze over iemand leven (of een deel ervan) gaan, maar het moet dan wel goed worden verteld en dat is hier niet het geval vind ik.

Het is dankzij Van Houten dat ik de prent heb uitgekeken, anders was dat wellicht niet gebeurd.

avatar van rep_robert

Carice wie? Ze heeft achterlijk steenkolen Engels wat totaal niet geloofwaardig overkomt. Hoe kan je een rol dan in godsnaam goed noemen wanneer iemand niet eens fatsoenlijk Engels spreekt.

avatar van soom

soom

I love you, Jack.

Er was iets, één of andere film uit 1997, met een bootje dat zinkt, die ook deze quote laat uitspreken. Heh, ja, ik moest meteen aan Titanic denken toen dit werd uitgesproken.

Begon heel koel/koud, zogezegd. Ergens tijdens het moment, dat Jack en Ingrid in de auto kijken naar de rellen, begon het pas met de inwerking van de film. Daarvoor was het statisch en kon ik ietsje minder met de personages op m'n scherm. Maar vanaf het gespoilerde moment voelde het juist meer menselijk aan.

Mooie afsluiting. Carice is iets minder, maar nog wel redelijk, Rutger Hauer is wel steengoed, Liam Cunningham is een beetje zwak en matig. Hij speelt veel slechter dan Carice, maar daarom vult het elkaar wel mooi aan, zoals zij redelijk is, en hij slecht, trekt zij hem naar de juiste kant toe. Getuige het feit dat ik hem al een paar keer gezien heb, schijnbaar, mag wel duidelijk maken dat hij me niet echt op is gevallen . Het geheel wordt dan ook best in evenwicht gehouden. Maar had een iets mindere actrice in de hoofdrol gezet, en het was beduidend minder geworden of geweest. Ze haalt het niveau niet meer van Zwartboek, maar ze is nog wel steeds een goede actrice met een bepaalde klasse. Wat voor haarbanden en hoedjes ze verder ook opzet, haha.

Verder is het een mooi inkijkje in een situatie die me erg aangrijpt. Ik kan niet begrijpen dat mensen niet doorhebben dat gelijke rechten hebben het belangrijkste is, of je nu geboren bent met een kleur of niet, wat voor rang of stand je ook hebt. In het eind zijn we allemaal gelijk. Ik ben net zo gelijk als de koningin. Of je nu een beperking hebt of niet, mensen zijn hetzelfde, gelijk. We zijn geboren, we gaan dood. We zijn gelijkwaardig aan elkaar, stuk voor stuk. Of je nu minister of koningin of acteur bent. Wat je woontoestand ook is, je bent niet beter of slechter dan een ander.

3,5*. Met name naar het eind toe wordt het interessant, de beginscenes zijn echt een stukje onbewogenheid, het voelde niet zo gemakkelijk aan.

avatar van booyo

booyo

Nee, dit was hem niet voor mij. Hoofdreden is dat ik geen enkele binding met Ingrid Jonker kreeg. In een biografisch verhaal is dat toch wel van enig belang. Hoe goed ze misschien ook is geweest voor de (zwarte) Zuid-Afrikaanse samenleving, na het zien van deze film vind ik het een secreet van een vrouw. Geen film die ik snel nog is op zal zetten.

avatar van wrist

wrist

Slecht begin van de film. Iemand wordt uit de zee gered en, wanneer ze op het strand aankomen en doodmoe neerstorten op het strand, is de korte broek al half opgedroogd...

waardering volgt later.

avatar van espa joe

espa joe

best een saaie film. Er gebeurd te weinig naar mijn zin om er interessant verhaal van te maken. Carice acteert wel aardig. een 2,5

rep_robert schreef:

Normaal gesproken laat ik mij niet verleiden tot ingaan op alle negativiteit die mensen tegenwoordig anoniem op internet 'durven' te spuien. Maar over de tekst 'Carice wie?' wil ik toch zeggen dat ik deze een beetje jammer vind, gezien het over een actrice die haar stinkende best doet en in elk geval mij en vele andere mensen heel vaak heeft laten genieten van haar harde werk. Iedereen kan een film niet mooi vinden, maar dit geeft volgens mij geen vrijbrief om zo respectloos te doen.

avatar van falcon30

falcon30

slaap verwekkende film , absoluut geen aanrader!

avatar van Samsara1992

Samsara1992

Jezus, wat zijn mensen negatief! Ik vond dit echt een prachtige film! Je moet zeker wat geduld hebben, maar dan heb je ook echt wel wat. Dit verhaal is sowieso al erg mooi, en dan ook nog met Carice, maakt het toch een geweldige film. Ik vind 't wel een aanrader! Als je van mooie films houd, waar niet per se humor, actie of horror in zit, is dit de goede keuze. Misschien wel erg veel drama in één film, maar dat stoort niet, vind ik. Gewoon prachtfilm

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Jij hebt waarschijnlijk gewoon iets te weinig films gezien om dit slecht te vinden

avatar van madmax1

madmax1

Verast prachtig spel, vlot met heftige scènes. Mooie beelden van Afrika lekkere rustige sound

chappo voor onze Carice van Houten, en wat een geweldige tegenspeler is die Liam Cunningham.

Niks mis mee en een aanrader.

avatar van Theunissen

Niet echt een boeiend of aangrijpend drama. Het verhaal was saai en ook niet echt boeiend of pakkend. Bovendien kan Carice van Houten een film zoals deze totaal niet dragen en haar accent was ook vreselijk irritant in deze film. Met veel pijn en moeite deze film toch kunnen uitkijken.