Genre: Drama / Biografie
Met onder meer: Carice van Houten, Rutger Hauer en Liam Cunningham
Releasedatum: 31 maart 2011
Bekijk via Videoland
Plot Black Butterflies
Dichteres Ingrid Jonker is al van kleins af aan op zoek naar een liefde en een thuis. Haar vader, die deel uitmaakt van de Apartheidsregering als minister van censuur, heeft haar afgewezen. Veel mannen voelen zich echter aangetrokken tot de prachtige en gepassioneerde Ingrid. Op een bepaald moment heeft Ingrid een relatie met twee mannen tegelijk: de beroemde en bekende Zuid-Afrikaanse schrijvers Jack Cope en André Brink. Ingrid hoopt dat ze op deze manier de rust kan vinden waar ze al jaren naar op zoek is.
Ingrid Jonker
Anna Jonker
Valkenberg receptionist
neo
Bij Paula van der Oest:
Smoke and Ochre wordt haar nieuwe, volledig Engelstalige film.
Geen idee wat ik erbij moet denken, maar de cast is veelbelovend.
Kippie.
Ben zeer benieuwd naar deze film. Heb nog weinig van Paula van der Oest gezien, dus ik laat me maar verrassen.
xpetra
Gisteren in de LUX bij 't Rutger Hauer retroperspectief weekend een preview van gezien, tijdens live-interview met de meester zelf.
Zéér indrukweekend!
Hij vond 't zelf een hele moeilijke rol om te spelen, omdat 't karakter tegen alles ingaat waar hij zelf achter staat.
Het is even wennen aan de verschillende accenten en ook een zeer zwaar verhaal, wel intrigerend.
Ben heel benieuwd naar de rest.
raymon
Dat is nou nog is een trailer! ziet er heel mooi uit, die dankzij de namen het internationaal goed zou kunnen doen!
cordiacovens
carice is super goed, en ook hauer en cunningham spelen goed..verder natuurlijk een aangrijpend verhaal als je die aprtheid zo op het scherm ziet..zeker geen slechte film
Burp, toch een zware tegenvaller en een film dat totaal niet op het PAC festival thuis hoort, jammer dat ze een film als dit kiezen als Nederlands tintje.
Laat ik gelijk maar met het ergste beginnen, dat is namelijk Carice van Houten. Wat is zij een ongelofelijk non-talent en het enige waar ze in elke film mee weet te pronken zijn haar borsten. Het is dan ook geen verrassing dat je hier niet lang voor die 2 talenten hoefde te wachten.
Als Engelstalig sprekende actrice valt ze echt compleet door de mand, ze komt niet overtuigend over en haar Nederlandse accent is veel, maar dan ook veelste overheersend. Daarnaast zijn haar dialogen behoorlijk crap en is haar personage ook gewoon kut geschreven.
Aan de hand van deze film zou ik zeggen dat Ingrid Jonker een domme vrouw was die maar met Jan en alleman naar bed ging en totaal geen eigen verantwoordelijkheid nam. Zo onsympathiek, niet normaal. Ik bedoel, kan de beste vrouw wel eens nadenken? Je zou na 30 jaar toch wel weten dat je vader een rechts extremist is en niks van negers moet hebben? Waarom dan toch steeds weer die steun zoeken en keer op keer die gedichten laten lezen. Het dieptepunt komt natuurlijk ook wat later in de film, wanneer ze papa vraagt om mee te gaan naar de prijsuitreiking van haar publieksprijs. Zucht, ze lijkt het maar niet te willen snappen.
Tuurlijk nekken nog meer zaken deze film, bijvoorbeeld dat poëtische geneuzel van Carice de gehele film(ook in de voice-over) Verschrikkelijk hoe deze film poging doet tot het intelligent overkomen. Ik heb wel minstens 20 nietszeggende gedichten gehoord. totaal niet boeiend, de regisseur weet dan ook niet te kiezen in de film. Moet het de luchtige kant op of de dramatische kant?
Het gaat dan de dramatische kant op. Helaas een foute, de film is voorspelbaar op alle vlakken en mede dankzij het gebrek aan medeleven met Carice haar personage is het een flinke zit geworden.
Ondanks een paar aardige rollen, waaronder die van Hauer en Cunningham toch een jammerlijke mislukking. Dat krijg je als je een onderwerp als dit in Nederlandse handen gooit en Carice in de hoofdrol.
groente12
Verschrikkelijke film. Zo slecht heb ik het een tijdje niet gezien, enige noemenswaardig scene was dat Carice haar kop knalde voor de ruit. Na de film probeerde een vriend van mij met Paula van der Oest(regie) te praten, dat mislukte ook grandioos zo hilarisch.
JP
Pff, wat een taaie zit als het hoofdpersonage iemand blijkt te zijn waarvoor met de beste wil van de wereld geen greintje sympathie is op te brengen. Wat een ongeloofelijk domme en onhebbelijke vrouw lijkt die Ingrid Jonker op deze manier geweest te zijn. Van een eerbetoon lijkt in de verste verte geen sprake.
Het engels van Carice was inderdaad niet om over naar huis te schrijven, sommige zinnen waren ook overduidelijk gedubt.
Rutger Hauer was prima maar kreeg vrij weinig gelegenheid om te schitteren.
BenicioDelToro
Grootste misser in deze film was het accent van Carice van Houten (moest doorgaan voor een Zuid-Afrikaanse die Engels sprak, maar haar accent mislukte volledig), verder viel het me nog wel mee hoor. Zou de film niet zo gauw aan iemand aanraden (of je moet geïnteresseerd zijn in poëzie in het algemeen en in Ingrid Jonker in het bijzonder), maar echt slecht was hij toch ook niet. Daarvoor was er te veel talent mee gemoeid. Er had meer ingezeten, dat wel.
JP
...echt slecht was hij toch ook niet. Daarvoor was er te veel talent mee gemoeid. Er had meer ingezeten, dat wel.
Klopt.
AddictedToMovies
Nederlandse lompheid en leegte zonder enige subtiliteit te bekennen, bij zowel regie als cast
Paula van der Oest levert een beroerd portret af van Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker. In een rommelig begin waar een ons onbekende grootmoeder wordt gedumpt opdat de boze vader ten tonele kan komen, gespeeld door onze eigen Rutger Hauer. Zijn personage is een ongenuanceerd eendimensionaal, clichématig personage met alle kenmerken van de gehate vader. Racistisch, kil, en liefdeloos jegens zijn dochter. Die dochter is dan Ingrid Jonker, een schreeuwerige en onsympathieke rol van Carice van Houten. Hoewel ze netjes Engels spreekt is het toch echt storend om iemand een hele film lang niet in zijn moedertaal te horen spreken, in ieder geval wel bij het taalgevoelloze Nederlandse volk.
Haar personage krijgt gedurende film totaal geen kleur en komt niet verder dan een zwakke afspiegeling van de klassieke vrijgevochten kunstenaar die zich tegen haar vader en omgeving afzet, gedoemd om hetzelfde lot als haar moeder te ondergaan. Probleem bij dat laatste is echter, dat de hele verhaallijn omtrent haar moeder compleet verloren is gegaan. Met Nederlandse lompheid wordt haar vrije seksleven getoond waar de kijker oog in oog met de leegte staat. Weer een Nederlandse productie, weer een Carice zonder kleding. Met vele scènes waar Carice flink over the top dronken speelt groeit de irritatie tegen Ingrid Jonker, waar we enkel van te zien krijgen hoe ze hysterisch en neukend het leven doorgaat.
Dit gebrek aan subtiliteit uit zich ook in het script, hoewel daar nog enige potentie in zat. Schommelend tussen een persoonlijk verhaal en een politieke aanklacht wordt er hopeloos gezocht naar de juiste balans, maar uiteindelijk is het van beiden niets. De accenten lijken volledig verkeerd gelegd door regisseuse Van der Oest, en uit het niets worden loze wijsheden naar ons hoofd geslingerd. "Ren niet weg van het licht", zegt ze tegen haar af-en-toe-minnaar-en-schrijver, zonder dat we ook maar iets meer van hem weten. Maar de film ziet het moreel gegrond aangezien het draait om een elitair literair vriendenclubje. Men moge verwachte in die kringen enkele interessante gezichten te ontdekken, maar smakeloze personages worden zielloos gespeeld. Het ergste wat je een gedicht aan kan doen is ze vertalen, en met deze productie die hunkert voor internationale aandacht gaat toegankelijkheid boven het artistieke niveau. Dit is typerend voor alles in Black Butterflies.
Sytzeb
Wat een slechte film. Draaide vanavond in de Sneak in Leeuwarden maar hebben enorm naar de pauze uitgekeken zodat we er tussenuit konden knijpen. Er zit totaal geen verhaal in.
Quido
Jammer, die negatieve reacties. Trailer vind ik namelijk veelbelovend.
Snap dit niet. Wat bedoel je?
Quentin
Zie nu pas al deze reacties, verwachtte hier eigenlijk best veel van ... schrik wel van al die negativiteit.
Mug
Ik schrik meer van de reacties dat men verwacht een 'eerbetoon' te zien van Ingrid Jonker, een personage waar je sympathie voor zou krijgen. Tja, Jonker was zo manisch depressief als maar zijn kan, aangesterkt door hoofdzakelijk haar relatie met haar vader (een vader-dochter-relatie op micro-niveau, uitvergroot tot apartheid-problematiek op macro-niveau). Misschien ook wel eens een verademing om iemands leven niet te portretteren als een Hollywood-sprookje, want dat was het alles behalve... Sympathie zou eerder opgewekt dienen te worden voor haar werk (en het belang daarvan). Maar daarvoor verwijs ik graag naar deze documentaire.
Quido
Natuurlijk hoeft het niet per sé op zijn Hollywoods, maar het moet op de een of andere manier wel werken. En dat doet het kennelijk - voor velen - niet. Desalniettemin ben ik nog steeds benieuwd.
Co Jackso
- 21924 berichten
Jammer, die negatieve reacties. Trailer vind ik namelijk veelbelovend.
Werkelijk? Zelden zo''n tenenkrommende trailer gezien. Dit soort overacting en overdramatiseren trekt mij persoonlijk niet aan. Ook dat accent van Carice was eigenlijk te belachelijk voor woorden. Dit heeft de potentie om een gigantische flop te worden (op basis van de trailer).
arno_de_jager
weet iemand hoe dat nummer onder de trailer heet en van wie dat is?
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Dit lijkt me echt een tenenkrommende film. Dat Engels ook.
AddictedToMovies
Snap dit niet. Wat bedoel je?
Hm, niet helemaal een correcte zin van mijn kant. Ik bedoel dat het enigszins geforceerd klinkt om haar 2 uur lang Engels te horen praten. Je hoort dat het niet haar moedertaal is, en dat stoort.
JasperHale
Na het zien van de trailer gaat het accent van Carice van Houten me al irriteren, hetzelfde gevoel dat ik kreeg tijdens het kijken een van haar eerste buitenlandse projecten Dorothy. Ik neem aan dat Rutger Hauer heel wat zal goed maken, maar met alle respect waarom een Engelstalige film als de regisseur en het merendeel van de cast gewoon Nederlands zijn?
Dit lijkt me echt een tenenkrommende film. Dat Engels ook.
Bespaar jezelf de moeite zou ik zeggen.
Bericht verplaatst naar Film > Cast en crew > Rutger Hauer

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod