• 9.379.407 stemmen

Geregisseerd door: Dick Maas

Met onder meer: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes en Huub Stapel

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 11 november 2010

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Sint

"December 5 will never be the same..."

St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.

avatar van pompoen

pompoen

Vermakelijke film met veel sfeer, goed camerawerk, weinig maar wel geplaatste humor. De combinatie van Sinterklaas en een halloween achtige sfeer kon me goed bekoren. Jaren 80 Horror zijn nog de beste en die sfeer is in deze film terug te vinden. Ook belangrijk, deze film durft behoorlijk uit de kast te komen met het vermoorden van onschuldige kinderen. De moorden waren ook behoorlijk goor.

En het belangrijkste in deze film is vooral de schrik momenten. Ik kan me voorstellen dat dit in de bioscoop wel wat effect gehad heeft. Een pareltje in de samenwerking van Dick Maas en Huub Stapel. Een film die elk jaar in deze periode wel te bekijken valt.

Vanaf 16 jaar is normaal. Afgehakte hoofden, losliggende darmen, een piet waar enkel de helft van over blijft. Laat ook zien dat de Katholieke kerk met veel doofpotten werkt. Een beetje waarheid in een heus fantasie/ horror verhaal. De benaming Horror/ Komedie mag zeker gewoon Horror zijn want de humor is echt zeer klein tot niets eigenlijk. Gewoon hier en daar een grappig dialoog.

avatar van kepi666

kepi666

Opnieuw een zwakke film van Dick Maas, wat loopt die man toch naast zijn schoenen.

Zou in de VS ( waar hij zo graag succes zou hebben ) niet eens aan de bak komen om een C-film te schieten.

Zwakke special effecten ( sint over de daken, computer techn druipt eraf ), slechte acteer prestaties. Een ster voor de moeite.....

Een typisch geval van goed bedacht, maar slechte uitwerking. Voor het verhaal krijgt die van mij wel een voldoende, maar de rest eromheen klopt gewoon niet.

Het eerste wat ik me afvroeg wie ze in hemelsnaam hebben ingehuurd om de make-up te doen. De gezichten en wonden zijn erg onrealistisch en de nepheid druipt er vanaf.

Ook de special effecten en het acteerwerk is onvoldoende. En is Egbert-Jan Weber al niet een dertiger? Waarom speelt die een middelbare scholier? (alhoewel die qua uiterlijk niet erg afwijkt)

avatar van Apster

Apster

Pipoo! schreef:

westerteringtoren

avatar van Chupacabras

Chupacabras

Niet nadenken en kijken, special effects vielen wel wat tegen, de nepheid droop wel redelijk vanaf, maar daar kan ik dan alleen maar om lachen, en dat is misschien wel de bedoeling geweest.. Vond ook wel dat de scholieren allemaal erg volwassen waren. Te weinig jonge acteurs in Nederland ofzo ?

Kort simpele, grappige film, maar niks spectaculairs... Een 5je op school, dus net onvoldoende.

avatar van Zw0rDf!Sh

Zw0rDf!Sh

Deze vorig jaar rond dezelfde tijd gekeken (ook november dacht ik)\

Voor een Nederlandse productie zeker niet verkeerd. Een paar spannende scenes en hier en daar nog best wat gore te bekennen. Het verhaal is op zich prima maar kon hier en daar wel wat beter uitgewerkt worden, Kon me herinneren dat ik het allemaal iets te snel voorbij vond gaan.

avatar van .Fee.

.Fee.

Nou, dit was echt heel slecht. Het acteerwerk, de zogenaamd ´enge´ sfeer, de ´special´ effects...

1,5* voor de originaliteit van een horrorfilm over Sinterklaas

avatar van Mauske

Mauske

Leuk bedachte film met de gezelligheid van Sinterklaas afgewisseld met spannende horror momenten. Vind het een leuke nederlandse productie.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1955 berichten

Deze film viel erg tegen. Dick Maas blijft hangen in de jaren 80. Het einde is zeer en zeer slecht. Ik wil niet opscheppen, maar ik weet zeker dat ik een beter einde had kunne schrijven. Het idee van de film is op zich wel origineel. Sommige beelden worden best mooi gebracht, zoals de scenes dat de Sint over het dak rent met paard. Maar dat is het dan ook.

avatar van 606

cantforgetyou schreef:

Deze film viel erg tegen. Dick Maas blijft hangen in de jaren 80. .

En wat is daar mis mee, als er daar mee een toffe horror film uit komt.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

b00ts schreef:

Pffffff, neppe shit allemaal.

Wat had jij verwacht dan?

avatar van Zadel

Zadel

Goed verhaal slecht uitgewerkt

Inderdaad wat mooie beelden zoals het rennen op het dak en als sint door de tunnen loopt. Maar wat een slecht acteerwerk en het enige wat in dit verhaal realistisch zou kunnen zijn, is onrealistisch. Het einde is lachwekkend, maar nog lachwekkender zijn de special effects.

avatar van IcU

IcU

Herzien na een jaar. Viel me nu echter iets belachelijks op. De grootste kinder massamoordenaar is- Egbert-Jan Weber. Hij blaast een hele boot vol kindertjes op terwijl de Sint naast hem staat. Belachelijk

De film is na de tweede kijkbeurt flink tegengevallen. De prent mist pit, peper, vuurwerk. Zelfs de actiescenes, die er prima uitzien, zijn wat lafjes- en nogal vlug.

Nee, hij is mij niet goed bevallen. Gek, want na een bioscoopbezoek heb ik hem 3,5 * gegeven. Nu verlaag ik hem naar 2*, vooral omdat er zoveel meer in zat.

avatar van Lennon

Lennon

leuke film om 1 keer te zien.

De actiescene op het dak is echt tenenkrommend slecht.

maar.. voor 90 minuten vermaak is het wel ok

avatar van El ralpho

El ralpho

Rijdt dan maar stilletjes ons huisje voorbij..

Tja, wat valt er hier nog over te zeggen? Al net zo slecht als de keuze Bram van der Vlugt te vervangen door Stefan de Walle.

Acteer prestaties die de toneelschool nog niet eens ontstijgen worden vergezeld van erbarmelijke effecten. Met name de pieten en een scene die zich afspeelt op de daken, zien er lachwekkend slecht uit. Snap dan ook niet, hoe deze film ooit de goedkeuring van de regisseur kon krijgen als hij nog enigszins een vorm van smaak had zoals in zijn gouwe ouwe Flodder tijdperk. De film mondt uit in een grote anti-climax die je laat afvragen hoe de film ooit tot zo'n bedenkelijk triest eindresultaat kon komen. De opzet en het idee is leuk, maar de commotie om de film heen is interessanter dan de film zelf. Geen wonder dat dit Dick Maas dus zo goed uitkwam allemaal.

Mijn onderstaande beoordeling zegt genoeg. Hup, mee in de zak naar Spanje met dit gedrocht.

avatar van digi

digi

Best leuk om weer eens een Nederlandse film te zien.

Er zaten wel een paar leuke stukjes tussen, zoals de "Wie van de Drie" aflevering op de tv.

Doordat er Nederlands werd gesproken, viel het ook meer op dat er niet zo goed werd geacteerd. Maar wie de film niet vergelijkt met de dure films uit Hollywood, ziet toch een vermakelijk film die redelijk goed is gemaakt.

avatar van kepi666

kepi666

Hij blaast een hele boot vol kindertjes op terwijl de Sint naast hem staat

Was me ook opgevallen, mooie held die Egbert

avatar van PEN15

PEN15

Ik vond dit best amusant, maar had van mij veel gewaagder gemogen. Sint's boot in de mist, het gehele slotoffensief + dat einde vond ik erg cheap O_o

avatar van shrink

shrink

Vermakelijk film. Voor een Nederlandse film is hij wel goed. Een beetje lift-achtig sfeertje, maar niet zo goed. De muziek en schrikmomenten zijn OK.

De sint en de pieten zien er niet serieus genoeg uit. Jammer. De pieten zijn afgekeurde Aziaten uit 300 en de Sint is eerder lachwekkend.

avatar van dennis1979

dennis1979

Sint is gewoon vermakelijk. Typische Dick Maas film die met een zeer gering budget er echt wel wat van heeft weten te maken. Heel knap van Maas om de enige en eerste te zijn om zo'n fantasievolle draai te geven aan de Sint-Nicolas mythe.

De beginscène heeft (bijna) internationale allure, heel mooi gedaan, de rest is een cultachtige neder-slasher film waar we er nog niet echt één van hadden.

Het verhaal (de Mythe rond Niklas) had wel wat verder uitgediept mogen worden en de personages zijn flinterdun, maar ach dat zijn ze bij Quentin Tarantino ook (ik maak geen vergelijking) dus daar moet ik niet over zeuren.

Heb me prima vermaakt en af en toe ook hartelijk moeten lachen, vooral de de achtervolging op het dak was erg vermakelijk, ook vanwege het feit dat Maas, wederom met een beperkt budget, er uit heeft gehaald wat er in zat.

De eind scène is wel heel teleurstellend en Egbert-Jan Weeber die de boot vol gevangen genomen kleine kinderen opblaast terwijl Niklas nog naast hem staat was wel heel slecht uitgedacht. Zeker omdat er eerder in de film werd aangegeven dat ze allemaal om 12 uur op de boot moesten zijn. Kan me niet voorstellen dat Maas daar tevreden over is.

avatar van Mai*

Mai*

Voor een Nederlandse film vind ik hem best goed. Echter, vond ik het acteerwerk zeer slecht waardoor ik niet geboeid bleef. Al was het verhaal erg goed.

Het einde was daarin tegen rete slecht.. ik snap ook niet goed waarom ze dat zo hebben gedaan, het past namelijk totaal niet in het verhaal.

Goed, misschien heb ik wel teveel films gekeken

avatar van Chupacabras

Chupacabras

kepi666 schreef:

Was me ook opgevallen, mooie held die Egbert

Zaten dur niet alleen zwarte pieten op de boot dan ? Heb er niet echt opgelet. Maar vond het inderdaad wel vreemd dat de sint op de kant stond, die 60 seconden van de timer die duurde volgens mij in de film wel 4 minuten... Het was inderdaad wat rommelig in elkaar gezet.

avatar van harm1985

harm1985

Tjongejonge wat een oubollige film zeg! Tenenkrommend acteerwerk, lachwekkende special effects (de scène met de Sint op het dak zeg er bij één shot wel heel nep uit, voor de rest wel OK, daar niet van), een tal van lelijke shots, en een dun plot met afgeraffeld eind.

Het gegeven is leuk en met een paar mooie kills (of beter uitgewerkte) had het een hoger cijfer op kunnen leveren, maar die zat er helaas te weinig in. En Egbert Jan Weber als tiener casten, dat kan ècht niet meer. Eigenlijk niet meer dan terecht dat de teller bij 400,000 bleef steken. Nog veel.

avatar van Lennert

Lennert

MIjn god wat een slechte film. Afgrijselijk acteerwerk, veel te oude acteurs als tieners, een bizar verhaal en bij vlagen ronduit hilarisch slechte special effects. Wat een troep, heerlijk gewoon. Wie van tevoren een goede film verwachtte heeft het dan ook volledig aan zichzelf te wijten dat het eindproduct tegenviel, want met de naam Dick Maas kun je verwachten dat het niets beters dan goedbedoelde pulp kan zijn. En dat was dan ook precies wat het was.

Sinterklaas als moordende gek met zijn leger van zwart verbrande Pirates Of The Caribbean zombies, het moet niet veel gekker worden. Nou ja, er is dan nog een onsterfelijk paard wat auto's verpletterd en een boot die over andere boten heen stoomt (een schoener, daar komt het schoen zetten vandaan, weergaloos!). De dialogen waren afgrijselijk en daardoor uitermate hilarisch, wat de pret alleen maar groter maakte. En dan nog situaties als een politieachtervolging terwijl de Sint over de daken rent met zijn paard in behoorlijk matige CGI, zonder het te weten had ik deze scene altijd al willen zien!

De gore is wat clean, maar uiteindelijk vallen er wel een hoop doden op grappige manieren. Het is duidelijk dat men meer ging voor stom vermaak dan voor echt gruwelijke zaken, iets wat voor mij in ieder geval goed werkte. Gruwelijke bagger met de hoofdletter B van B-film, maar oh zo vermakelijk!

avatar van wicomave

wicomave

Heb me redelijk vermaakt maar een echt goede film is het niet. Zelfs niet voor een Nederlandse film. Het scenario is om te janken zo slap. Ik ben bang dat er nog een vervolg aan zit te komen gezien de laatste scene.

avatar van daxclusive

daxclusive

Goede Nederlandse film, heb me echt vermaakt.

Goed geacteerd, prima verhaallijn.

avatar van Resh

Resh

Zeer goede concept, het is zeker gewaagd omdat iedereen een vrolijk beeld heeft bij sinterklaas maar nu is hij een moordmachine. Ik vond het verhaal echter zeer slecht, weinig diepgang en slecht uitgewerkt.

avatar van Nasty

Nasty

Tjonge wat is dit slecht zeg jammer jammer jammer .

Slechte acteer prestaties , slechte effects , en helaas ook erg slecht uitgewerkt dit verhaal .

Gemiste kans !

avatar van Film Pegasus

Dick Maas had met De Lift een klassieker te pakken die ook hier over de grens (Vlaanderen dus) goed in de smaak viel. Qua horror was Amsterdamned geen slechte poging, maar wou ik toch opnieuw het talent van De Lift zien. 27 jaar later maakt hij opnieuw een horrorfilm met de Sint als moordenaar. Een clown, een pop, een kerstman, een sneeuwpop, speelgoed, ... er is al veel aangepast naar het horrorgenre. Dat een film met de Sint Nederlands moest zijn, is de logica zelve.

De sfeer van de film begint goed, Dick Maas zet een setting neer die je in meeneemt naar de Sinterklaastijd. De film doet veel beloven en je denkt dat anno 2010 er toch veel verbeterd is tegenover de jaren '80 waar een karig budget ineen land als Nederland (maar evengoed België) zorgde voor niet steeds kwalitatieve effecten en makeups. Maas slaagt er wel in om het 80's genre terug leven in te blazen met een seriemoordenaar zoals Freddy Krueger. Cheesy scènes met voorspelbare thrillermomenten waar je gewoon plezier hebt in de oneliners en de manier waarop iemand vermoord werd.

Maar Dick Maas kan de kwaliteit helaas niet eens evenaren van die 80's horrorfilms. Je merkt snel dat hij een kleiner budget heeft aan effecten, maar vooral jammerlijk is de povere make up. De creativiteit is ver te zoeken, want wat een geweldig idee is, wordt hier niet zo goed uitgewerkt.

Is dit een goeie film? Verre van. De regie van Maas blijkt nog maar eens een toevalstreffer te zijn met De Lift. Maar ik heb toch nog wat van de Sint genoten. Het blijft een cheesy horrorfilm voor de liefhebbers, maar daar blijft het dan ook bij.

avatar van KILLERBEE99

KILLERBEE99

Vandaag gekeken, echt vette film