menu

Sint (2010)

Alternatieve titels: Saint | Saint Nick

mijn stem
2,67 (2082)
2082 stemmen

Nederland
Horror / Komedie
88 minuten

geregisseerd door Dick Maas
met Huub Stapel, Bert Luppes en Egbert-Jan Weeber

St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=Xv3G70mm18k

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,0
Dick Maas is terug!

Van de heilige huisjes die omver getrapt kunnen worden, blijft weinig heel. Sferisch uitstekend, de nodige dosis splatter en gore en Maas is zelfs wat gematigder geworden in zijn toch ietwat platte grappen.

Sint is een scherpe en spannende film geworden, waarbij enkele mankementen (matige dialogen en het enigszins matte eind) de film vergeven zijn.

4*

avatar van Quentin
3,5
Sterke film van Maas, je kunt van deze prent vinden wat je wilt maar 'Sint' is met enorm veel vakmanschap gemaakt. Een van de vaardigst gemaakte Nederlandse films tot nu toe. In tegenstelling tot 'Moordwijven' - een film die qua toon en tempo toch veel tegen de jaren '90 sfeer van de Flodder tv-serie en laatste film aanhinkte - is het bovendien een frisse en bijzonder modern aanvoelende film. Dat komt mede ook door de frisse cast, Weeber, Lenssen en Tanihatu doen het goed (die laatste twee zijn prima en Egbert-Jan Weeber voldoet) en Bert Luppes heeft niet alleen een topkop voor een film als deze maar is ook een uitstekend acteur. Julian Maas, zoon van, is overigens perfect gecast in de rol van Timmie. Stapel is een leuke gimmick maar heeft slechts een paar minuten screentime.

Sowieso is Maas een stuk volwassener geworden als maker zo net voor zijn zestigste levensjaar. Natuurlijk wordt zijn werk nog steeds gekenmerkt door platte humor, maar in 'Sint' is de toon van de grappen toch net wat geraffineerder en scherper. Waar bij de vorige twee films van de regisseur de montage nogal te wensen overliet, zowel uit 'Down' als 'Moordwijven' had met gemak een kwartier geknipt moeten worden, was de schnitt van Bert Rijkelijkhuizen dit keer op het scherpst van de snede. Het eindresultaat is enorm strak gesneden en uitstekend gedecoupeerd.

Waar ik eigenlijk nog het meest voor vreesde was de muziek van Dick Maas' eigen hand. Met uitzondering van 'Down' wil Maas steevast zelf de muzikale omlijsting verzorgen. Daar rammelde eerlijk gezegd tijdens zijn laatste films behoorlijk veel aan, de sound klonk telkens vooral gedateerd. Maar ik ben bijzonder verrast door de score; het paste allemaal uitstekend bij de film, voelde groots aan en klonk gelukkig totaal niet gedateerd of gepriegeld. Iets wat in het verleden nog wel eens het geval was.

Voor de liefhebbers van het genre is het bovendien genieten, 'Sint' zit vol met spannende scènes, schrikmomenten en de makers creëerde een fantastische atmosfeer. Verder heeft Maas veel bloed en gore in de film gestopt, naast enkele leuke verwijzingen naar andere genrefilms en eigen werk. Ook mag de uitstekende fotografie van Guido van Gennep niet ongenoemd blijven, Van Gennep zet werkelijk in ieder shot een geweldige sfeer neer. De visual effects zagen er over het algemeen prima uit, de dakenachtervolging is bijzonder spectaculair en erg vaardig gemaakt. Alleen zagen enkele shots van Niklas' schip er helaas maar weinig overtuigend uit.

Enige punt van kritiek is dat er scenariotechnisch meer met het materiaal gedaan had kunnen worden; het voelde net alsof een derde akte geheel ontbrak. Sprak na afloop met een paar scenaristen en die hadden allemaal hetzelfde gevoel. Maas had in die akte de spanningsboog wat langer kunnen rekken en hoger laten oplopen.

4*

avatar van Dynamics
2,5
Ondanks wat schrikmomenten is Sint niet echt eng te noemen. Dit komt vooral doordat de film regelmatig gewoon heel nep overkomt. Ook hoe de hoofdpersoon meermalen miraculeus blijft leven terwijl iedereen om hem heen met gemak wordt omgelegd (met een hoop té rood bloed) is opmerkelijk, en het einde (inclusief een schrimoment dat wel héél veel aan When a Stranger Calls doet denken) is zo clichématig als wat. Daartegenover staan wel wat leuke actiescènes (leuker dan de 'spannende' scenes) met behoorlijk over the top-executies, waarin het brute imago van de doem-sint en zijn pieten heel leuk naar voren komt. Leuk voor een keer kijken, voorafgaand aan Sinterklaas natuurlijk, maar niet voor meer dan ééns per jaar.

avatar van elswoody
1,5
Heb de film tijdens de premiere van afgelopen woensdag in de Stopera bekeken. Typisch nederlandse film, erg voorspelbaar, special effects aan de matige kant waardoor het soms knullig overkomt. Als voorbeeld wisselden de scenes met de zwarte pieten enorm van kwaliteit: soms leken ze op badguys uit de jaren zeventig serie Dr. Who, in andere scenes waren ze verbazingwekkend eng en levensecht... De hoofdrolspelers deden het wel aardig, soms zelfs wel goed. Al vind ik de dialogen soms wel iets te doorzichtig en voorspelbaar. Al met al een film die bij mij niet blijft hangen.

avatar van $pecial
2,5
Tegenvaller. M'n verwachtingen waren vrij hoog alvorens ik gisteren de bioscoopzaal binnenliep. Dick Maas heb ik aardig hoog zitten met zijn goede horror-films; De lift en Amsterdamned. Het is al lang geleden dat ik deze heb gezien en was toen ook een heel stuk jonger.. misschien als ik ze nu zou kijken dat het weer zou tegenvallen. Sommige films kan je beter in herinnering laten voortvloeien

De Sint is het gewoon allemaal net niet, te flauwe humor, net niet eng of spannend genoeg en af en toe iets te nep qua visuals. De veelbesproken dak-achtervoling ter paard ziet er aardig uit, voor Nederlandse begrippen welteverstaan.

Dat het cliché is wat er allemaal afspeelt, boeit me niet echt en dit kan ik alleen maar waarderen. De gore viel ook erg tegen, het had van mij wel een tandje, of twee, hoger gemogen en iets meer over de top, als je dan toch pretendeert een pulp neer te zetten.

Wat ik tevens heel erg jammer vond, is dat ik amper ben geschrokken, 90% van de schrikscenes kan je zien in de trailer.. elke situatie in de film herkende ik direct en was heel het schrik-effect al weg. Wanneer leren ze het nou eens een keer

Afin nu ben ik wel heel erg negatief, ik heb me er mee weten te vermaken en bij vlagen heb ik wel een keer gegrinnikt om de flauwe humor. Enkele shots zien er echt prima uit en de setting is ook meer dan goed. Doch had ik het gevoel dat er (veel) meer in had gezeten!

2.5 *

avatar van Hauer_Paul
3,5
Heerlijke onzinnige en hilarische popcornfilm die geen seconde verveelt en aan mijn hoge verwachting voldoet!

avatar van Onderhond
1,5
Niet goed.

Het idee is uiteraard wel grappig, de uitwerking meermaals ondermaats. Je ziet wel waar de film z'n inspiratie gehaald heeft, maar er is eigenlijk niks wat goed uit de verf komt.

De Sint ziet er een beetje dommig uit, de meeste schrikmomenten zijn erg getelefoneerd, spanning zit er niet echt in, de humor faalt ook geregeld en houterige dialogen maken de film er ook niet vlotter op.

Maas hoort toch een routinier te zijn, maar van zijn 30 jaar ervaring is vaak weinig te merken. Illustratief een oerbekend shot van iemand die eerst "in" de camera wandelt om daarna meteen naar de rug te cutten en het personage weg te zien wandelen. Hoe krakkemikkelig je zo'n klassieker kan uitvoeren verbaast mij enorm. Ook de achtervolging op het dak zag er écht niet goed uit.

Enige leuk is dat Maas er iets redelijk goor en stompzinnig van wil maken. Er zijn nogal wat scherpe voorwerpen die doorheen lichamen gepropt worden, maar tot echt veel bloed, vermakelijke goor of gestoorde smeerlapperij leidt dit ook al niet.

Erg snel en makkelijk afgelopen ook, waardoor de nogal warrige legende (om de hoeveel jaar komt hij nu eigenlijk terug?) er ook niet beter op wordt. Rest de nogal oubollige sfeer (leek wel iets uit de late jaren '80) die de film finaal nekt.

Jammer, had zo leuk kunnen zijn.

1.5*

avatar van wimnoot
2,0
Sint van Dick Maas.

De langverwachte nieuwe film van Dick Maas is helaas een teleurstelling. De verwachtingen worden, zeker na alle ophef, niet ingelost. De film heeft de verwachte schrikmomenten en het sfeertje is opzich prima, maar een wisselvallig plot en een einde dat als een kaarsje in de nacht uitgaat, maken van de film een grote sof.

Ik heb hier op moviemeter wel eens horen zeggen dat wij als Nederlanders kritischer zijn op het acteerwerk van onze landgenoten, dan op die van buitenlandse acteurs. Men zou door de kennis van onze eigen taal, minder snel overtuigd zijn, dat het echt is. Ik kan niet anders zeggen dan dat er op momenten op een gtst-achtige manier geacteerd werd. Met als dieptepunt de moeder van Natasha, die kwam vreselijk gemaakt over. Verder is het misschien typisch voor het slasher genre om acteurs van bijna dertig een rol te laten spelen als tiener, maar ik stoorde me daar behoorlijk aan.

Niet zo lang geleden riep iemand in deze tread dat Sint gewoon eigenlijk Amsterdammed deel twee was, en die gedachte kwam regelmatig bij me boven tijdens de film. Er zitten weer plenty grachten scenes in en weer zijn er een paar mannen in een boot de klos. Verder werd de toen leuke grap (bij Flodder)van Simon van Collem die zijn zwembad niet helemaal proper vond, nog eens dunnetjes over gedaan, maar dan met een paard door het dak.De zaal bleef eigenlijk gewoon stil bij die grap. Oftewel, het was niet grappig. Hoewel het gegeven van een moordende Sint legio mogelijkheden biedt, wordt daar veel te weinig gebruik van gemaakt, door dat soort oude grappen te gebruiken.

En dan dat verschrikkelijk flauwe einde. Dat Maas veel dingetjes afgekeken heeft bij zijn eredivisie collega's Sam Raimi en John Carpenter is logisch, de verwijzingen zijn vaak niet te missen, maar ze hadden toch wel een fatsoenlijk eind gevecht kunnen verzinnen tussen de twee hoofdpersonen?Zouden ze Sint in leven gelaten heben om een tweede deel te kunnen maken? Want dat kan met een voor de tweede keer vermoorde Sint toch net zo makkelijk.

Ik hou het voorlopig op een 2, die overeind blijft door de mooie muziek van Maas en het winterse sfeertje. Ik heb tijdens de film echt mijn best gedaan om me in te leven en ben best een paar keer geschrokken, maar achteraf blijven de negatieve dingen te veel hangen.

2

5,0
No offense, maar wat een negativiteit.

Gisteren voor de 2e keer in een redelijk gevulde zaal gekeken waar na de film er geaplaudiseerd werd! Tijdens de film vele schrikmomenten voelbaar en nog meer lachsalvo's (en jawel, de grootste salvo bij het paard dat door het dak stortte).

Ik vind SINT een briljante horrorkomedie die door zijn timing mij ook voor de 2e keer kon bekoren.

Iedereen, positief en negatief is het natuurlijk eens over het meesterlijke uitgangspunt. Een vervloekte SINT die eens in de zoveel jaar dood en verderf komt zaaien in Amsterdam.

Het plot is in 1 alinea samen te vatten, maar de vele 'twists & turns' die Maas neemt m.b.t. tot onze rijke Sinterklaastraditie vind ik goed gevonden en geven de sfeer en de legende veel kleur. Ik noem de achtervolging over het dak, de schoorstenen, de schoenen met juwelen voor de piraten, de pieten of het gegeven van de hulp-sinterklaas. Ik geef toe, het enige inzakmoment dreigt in het bootje met Goert & Frank (exposition!), maar de verwijzingen naar schoeners & de bisschop van Myra houden me toch bij de les.

Het einde: Tja.... Is de gevonden oplossing (' Met explosieven de boot om middernacht opblazen?!?!? ') niet gewoon een heel grote knipoog naar het genre? Verder is de scene op de kade minder spectaculair dan die met de Porsche en de achtervolging over de daken, maar die zijn dan ook moeilijk te evenaren. De epiloog met vanDijk dreigt weer een beetje in te zakken, maar met een perfect getimed schrikmoment zitten we er weer middenin!

Egbert-Jan Weeber voldoet als Frank en wordt duidelijk sterker wanneer hij met acteurs als Kees Boot & Bert Luppes aan het werk is. Deze laatste twee zijn voor mij samen met Ben Ramakers overigens de acterende hoogtepunten uit de film. Bert Luppes maakt zelfs het uit het niets kapot schieten van zijn sinterklaascadeau en zijn wederopstanding en sterfscene aan het eind geloofwaardig. Kees Boot is hilarisch als rechercheur en het is bijna jammer wanneer ook hij het leven laat . Ben Ramakers is met deze film een instant cultheld, de Darth Vader van de lage landen!

Escha Tanihatu is een aangename verrassing en een plaatje om naar te kijken. Caro Lenssen komt naast haar wat mutsig en mat over. Huub Stapel is een publiciteitsgimmick gebleken. Hij voldoet, maar ik had verwacht vele meer van hem te zien!

De Visual Effects, Special Effects, Special Make Up en Stunts zijn eigenlijk allemaal zo goed dat ze eigenlijk allemaal individueel behandeld dienen te worden.... Toch kost dat me teveel tijd en doe ik het zo.
Het openingsshot is eigenlijk het enige visual effect waar ik me aan stoorde. De boot voelt te digitaal aan terwijl de boot tegen het eind er weer heel goed uit ziet.
Na Oorlogswinter ziet ook de sneeuw in Sint er weer goed uit. Een perfecte combinatie tussen echte (nep)sneeuw en de digitale variant.
Sint, zijn Pieten en (niet te vergeten!) het paard zijn scary en goor. Een paar keer zag ik wel het verschil tussen een stuntman en de acteur (Huub?). Ook de ledematen, hoofden en verminkingen zien er gruwelijk uit, lekker over the top en goor. Een bijzondere vermelding voor de haak (?) door de mond van de onfortuinlijke vriend van Frank !
Ik blijf het bijzonder vinden dat men het er krakkemikkig of ronduit slecht uit vindt zien. De film oogt als een (dare I say it?) Amerikaanse big-budget film. Weken geleden bijvoorbeeld per ongeluk de laatste Resident Evil gezien en daar stoorde ik me meer aan de visual en special effects.
Naast de achtervolging over de daken ben ik nog meer fan van de scene rond de Porsche en alle Pieten die Frank en zijn vrienden aanvallen. Die had van mij nog wel wat langer mogen duren!

De muziek van Maas heeft inderdaad een flinke upgrade naar het heden gehad. In een recensie las ik dat hij bij de schrikmomenten wel flink met zijn ellebogen op de synthesiser aan het slaan was en dat klopt, af en toe misschien to much...

Kortom, op een paar kleine onvolkomenheden na een heerlijk avondje uit. Een no-nonsense ("voor boodschappen moet je naar de Albert Heyn!" horrorkomedie. Een tour de force die nergens echt verveeld en die jammer genoeg zo voorbij is. Go Dick!

avatar van Vinokourov
3,5
Onvervalste lollige Dick Maas-film met grappen, grollen en een goede portie horror. Het script en de dubieuze oneliners rammelen aan alle kanten. Menigmaal schoot ik in de lach van onzinnigheden als 'heeft dit bloedbad geen invloed op de betrekkingen met Spanje?' Met de sfx en de schrikmomenten zit het echter in orde hoor. Daar is gelukkig wel genoeg aandacht aan besteed door Dick Maas.

avatar van russo
2,5
Reinbo schreef:
(quote)


Zit je in Spanje? Bij mij zaten er 40 man in het 800 plaaysen tellende theater. Ik ben de film best positief gezind, maar dit soort onzin berichten maakt daar snel een eind aan.


ik zat net in pathe arena, in de imax zaal, en daar zaten idd ook zoveel mensen, beetje treurig om te zien eigenlijk, zon grote zaal en zo weinig mensen

vond de film ook best wel tegenvallen, beetje slap verhaal, slecht acteerwerk en een beetje domme grappen, enige positive vond ik de sfeer die neergezet was, en de effecten

avatar van DiKKe_OsCaR
2,0
Dikke tegenvaller. Redelijk slecht geacteerd, muv Huub Stapel. De special effects waren van hetzelfde niveau als Amsterdamned en De Lifd. Al waren die films beide een stuk beter qua spanning!

Af en toe gelachen, maar ik denk dat dat meer te maken had met de paar biertjes die we bij het eten voor de film hadden genuttigd.

avatar van tukkerstein
3,0
TK1991 schreef:
Best wel irritant dat mensen gewoon zomaar 0,5 score geven.. Oke je kan hem slecht vinden als je m vergelijkt met Hollywood films.. maar meteen een 0,5?


Ik zie deze logica wel vaker voorbij komen, en daar snap ik niet zoveel van. Ik zou hetzelfde kunnen zeggen over een score van 4,5* Er is geen enkele film die iemand niet ontzettend goed of slecht zou kunnen vinden.

Ik heb de film gisteren gezien, en ik vond hem wel aardig. Lekker vlot gebracht, veel actie (zag er professioneel uit!) en een lekker overdreven verhaal. Sommige mensen in de zaal namen de film wat te serieus (ze vonden het raar dat er mensen moesten lachen... als je deze film serieus neemt dan is dat juist lachwekkend). De Sint en zijn hulpjes zagen er echt gruwelijk uit, in beide betekenissen. Echt goed gedaan. Het zorgde voor veel filmgenieke scenes, in combinatie met de sneeuw en de daken. Bij actie wordt natuurlijk lekker geschud met de camera, netjes afgekeken van Hollywood.

Tot zover de goede punten, de humor was erbarmelijk en ook het acteerwerk (Egbert-Jan Weber...) was van de meeste acteurs lachwekkend. Ik word een beetje gek van die taal die ze in veel Nederlandse films uitslaan (in deze ook). Een "stoer" personage dat "godverdomme" of "kut" op zo'n manier uitslaat dat het lachwekkend wordt. Daarnaast waren de schrikeffecten erg slecht, in de trend van iemand loopt in het donker naar een deur, hij blijft stil staan, de muziek zwelt aan, de camera zoomt in op het gezicht, er valt een boek uit de kast, muziek stopt abrupt, personage haalt opgelucht adem. Als zo'n trucje meer dan 10 keer herhaald wordt in een film is dat meer om te lachen.

5,0
Ik vond de film super.
Weer eens een echt lekker kijkende nederlandse film.
Ook leuk al die herkenbare stukjes in Amsterdam.
Echt een aanrader,humor,gezonde spanning en ik kijk nu inneens wel heel anders naar Sinterklaas op tv......

avatar van John Lee Hooker
1,0
Flodder in Afrika? Flodder in Australie? Flodder op Antartica? Alles beter dan deze Sint shit, shit zeg. Sjezus, het heeft werkelijk niks te bieden. Dialogen worden uitgesproken door robots, totaal emotieloos. Volgens mij waren ze onder hypnose die acteurs. Ze hadden echt een gebrek aan eigen invulling. Dat paard op het dak ziet er niet uit, veel te nep als die schimmel daar galoppeert. Oh man en die clichés bleven maar pesten zeg. Steeds weer 'n persoon waar de acteur van schrok, die achter hem kwam met soms een hand op de schouder. Vreselijk, verschrikkelijk irritant en storend slecht, echt. Dan durven ze er ook nog zo'n schrikgeluidje onder te droppen als twee lepels suiker voor de limonade. Er zaten ook wat 'normale' schrikmomenten in met dat monster aan bed, of een mes door die bek van de Piet bijvorbeeld. Deze momenten moeten de film goed maken, want eigenlijk was nergens een lekkere spanningsbouw aanwezig. Het ging maar 'n beetje slordig van de ene naar de andere scene.
Verder wordt alles veel te stroef en houterig in beeld gebracht. Deze hand, die voet, deze krant, die stoep. Jammer allemaal, vond de trailer nog wel aardig. Had een best zieke film kunnen zijn met Sint en zijn pieten die juist 'n stelletje haters worden. Niet dus, het is gewoon een zwakke poging voor een thriller.
Ook nog gestoord aan dat bordje Kinderafdeling wat twee keer overduidelijk in beeld kwam. Als alle kinderen nou mee werden genomen, ok...
De sneeuw zag er ook niet bepaald uit. Vooral niet op die deur van de Middeleeuwen.

Saai, irritant, niet genoeg te bieden en slecht acteerwerk + script.

avatar van rep_robert
2,0
Aardige poging, maar het weet zich op geen enkel punt ook maar enigzins te onderscheiden van de rest van de horrormeuk.

Ik moet toegeven, de vele horrormomenten zijn lekker uitgewerkt en her en der zijn er goede schrikmomenten en is de gore lekker ranzig. Precies hoe een slasher moet zijn.

Toch is er heel veel fout aan de film, de hele setting klopt voor geen meter. Er zitten veel debiele momenten in:
een bewaker zegt dat je zijn voetstappen niet kan horen vanwege zijn beroep en even later maakt hij vette kabaal tijdens het lopen. Ook op een gegeven moment als de agenten hun positie moeten opnoemen kunnen ze dat niet omdat de radar het niet doet. Amper een minuut later als ze naar die oude haven gaan kijken ze doodleuk op hun radar die het opeens wel doet.Ook is het hele uitgangspunt gewoon te debiel voor woorden, eens in de 32 jaar bij volle maan komt Sint de boel even uitmoorden. Burp, hoe vergezocht kan een theorie zijn zeg Tel hierbij aan het einde van de film op dat die jonge over 23 jaar begint ipv 32 jaar en je hebt gewoon een flinke fout te pakken. Of wat dacht je van sneeuw op 5 december, welke eeuw speelt de film zich af

Ook het acteerwerk is beneden alle niveaus, ik houd al niet van Nederlandse films en deze film liet maar weer is zien waarom. Die Goert Kooistra is echt 1 van de meest dramatische acteurs die ik in een redelijk grote productie heb gezien. Daarnaast is zijn rol ook nog is volledig vervuld van alle clichés die er op horror/rampen gebied te bekennen zijn.

Ook zijn de vele dialogen om te janken, alles komt te geforceerd over en geen enkele dialoog voelt ook maar enigzins natuurlijk aan. De dieptepunten waren toch het gesprek op de boot tussen Goert en Frank zijn echt bedroevend slecht. Ook die tussen Frank en zijn stiekeme vriendinnetje Lisa waren erg beneden alle niveaus. Jammer dat niemand in de film fatsoenlijk kon acteren, scheelt toch een slok op de borrel.

Tuurlijk is het redelijke pulp en is het acteerwerk niet heel erg van belang, maar ik trok het gewoon niet in deze film.

Ook bevat de film gewoon teveel gelul en te weinig actie, natuurlijk heb je geen Hollywood budget, maar ik verwacht soms gewoon wat beter. Vaak zag het er erg goed uit, veel moorden waren prima. Maar veel special effects waren ook lachwekkend, zoals het rennen van Sint over de daken.
De screentijd van de Sint is gewoon veel te weinig en wat volgt zijn veel kansloos slechte dialogen tussen de hoofdrolspelers.

Ondanks een aantal effectieve schrikelementen zijn veel dingen in Sint gewoon ver onder de maat. Ik weet eigenlijk niet eens waar ik moet beginnen. Ik had niet veel verwacht en die verwachting kwam dus ook uit. Een herziening zal er niet in zitten, daarvoor is de film gewoon te standaard en onderscheid het zich echt helemaal op geen enkel punt van de standaard b-horror uit Hollywood.

2*

avatar van Sjoerdow
3,0
Eigenlijk best leuk.

Sint is qua acteerwerk heel matig, het budget is bij sommige momenten zichtbaar laag en het verhaal klopt zo nu en dan ook niet.

Neemt niet weg dat de actie in de tunnel, bij de oude haven en op de daken van de Amsterdamse pandjes er best leuk uitziet.

Verder heeft Maas zich netjes aan de 'regels' van een horrorfilm gehouden en daar toch een flinke knipoog bij gemaakt. Zo nu en dan is de film best grappig; de jongen verkleed als piet die doodleuk en onschuldig Sint toezwaait en roept: "Goedenavond collega!" om vervolgens genadeloos afgemaakt te worden, is best lollig .

Jammer dan dat Luppes en Weeber samen de meest tenenkrommende dialogen hebben. Phoe, het viel niet mee om dat gelul in het bootje te doorstaan. Bovendien waren er meer dialogen die heel onnatuurlijk waren en die je daardoor gewoon als zoete koek moet wegslikken.

Niet alle acteurs deden het slecht dus ik noem de goeie maar even bij naam: Kees Boot, Caro Lenssen en Bob schwarze. Daarnaast vond ik die kale die Van Dijk speelde wel leuk, al was zijn rol te klein.

Soms is de actie te warrig gefilmd, ogen de special effects goedkoop en word er slapjes geacteerd, neemt niet weg dat Sint wel prima popcornvermaak is en ik het eindresultaat wel voldoende vind.

avatar van dutchtuga
3,5
Erg leuk. Dick Maas is een beperkt regisseur, maar bij een film zo lomp als deze komt dat alleen maar ten goede van de algehele ervaring. Bepaalde achterhaalde filmische trucjes, acteerwerk e.d. gaven mij bijna een The House of the Devil gevoel, alsof ik werkelijk naar een jaren '80 slasher zat te kijken. Sint is lekker vlot, windt er geen doekjes om en weet op momenten heerlijk bruut te zijn. De gore heb ik nooit eerder zo goed gezien in een Nederlandse film. Mooi dat Maas de Sint en zijn pieten minimalistisch heeft gehouden in hun doen en laten en hun functie in de film heeft beperkt tot het keiharde afslachten van hun slachtoffers, zonder een woord te reppen. Elke scène waarin ze schitterden was een feestje. Zo zie ik ze graag. Beetje jammer wel is dat de invloeden vaak wel érg duidelijk zijn. De introductie van de personages is haast een kopie van de introductie van Jamie Lee Curtis en haar vriendinnen in Halloween. Ook jammer is de rol van Luppes die zijn personage wat teveel aandikt. Jammer, maar ik heb verder erg genoten van Sint, een film die waarschijnlijk een hoge herzieningswaarde kent.
3,5*

avatar van Elineloves
3,0
Als je in het basisonderwijs of in de kinderopvang werkzaam bent, ontkom je niet aan de wekenlange Sinterklaas voorbereidingen en alle bijbehorende zaken. Je praat over Sint, leest over Sint, kijkt naar Sint, zingt over Sint, kleurt Sint, knutselt Sint en je speelt zelfs Sint na. Kortom: ik zit volop in de Sinterklaas sfeer momenteel. Ik ben één van die vele mensen die kleine kinderen fabeltjes wijsmaakt over Sinterklaas, de Pieten, de zak van Sinterklaas, de stoomboot, Amerigo en vooral%u2026 ''Als je stout bent hoort Sinterklaas dat, en dan krijg je geen cadeautjes!'' En het is ook heel verleidelijk om te roepen: ''Lief zijn hoor, want kijk.. Dáár zit een Zwarte Piet, die kijkt of jij wel lief bent!'' En dat is ook wel nodig, want kinderen worden zo dol gedraaid deze dagen, dat ze veranderen in kleine ADHD monstertjes die zich nog nauwelijks kunnen concentreren. Wie niet sterk is...

Enfin, na een paar verkeerd geplande bioscoopbezoeken waarbij Sint niet eens draaide, lukte het ons vanavond wel om er heen te gaan. Een vrij volle zaal nog wel.

Zoals ik al verwacht had begon ik me al vrij vroeg te storen aan ''Eggie''. Wat een (excuses, nouja nee, eigenlijk geen excuses) homootje in de dop is dat. Trek hem een jurk aan, zet hem een pruik op en je hebt nog een goed uitziende vrouw ook, maargoed conclusie: Hij is absoluut mijn type niet. Hij heeft een veel te hoog 'balletjes gehalte', is enorm vrouwelijk, slungelig en erg kinderlijk in zijn voorkomen. Volgens mij is hij ergens rond zijn 16e levensjaar blijven steken. Dat zag ik ook enorm terug in zijn acteerwerk. Tuurlijk, het past bij zijn personage, maar deze 'man' (Ja, echt waar, hij is officieel volwassen) heeft behoorlijk wat gebreken. Lenssen (al was ze halverwege het verhaal plots pleite, en verder was ze een prototype dom en naief meisje) en Kees Boot (goeie kop voor die rol!) doen het dan beter, maar met name Bert Luppes wist te overtuigen. Oh ja, en die Escha Tanihatu... wat een mooie meid!

Het is allemaal zo ontzettend over the top. Ik heb een paar keer zitten gniffelen, en ben zelfs één keer geschrokken: Een van de eindscènes, waarbij 'Eggie' in het ziekenhuis ligt en Sint-Niklas hem wurgt. Ergens had je het kunnen zien aankomen, maar toch maakte ik eventjes een klein bokkesprongetje. Typische platte, Nederlandse humor waarvoor ik best wel te porren ben. De dialogen zijn echter om te huilen.

Als die huismama's al boos waren over de poster, wacht maar totdat ze de film zien dan.. Hehe. En toch is het lachwekkend... maar dan niet op de goede manier.

avatar van Montorsi
2,0
Alle goede bedoelingen en het campy retrogevoel in de sfeer van Amsterdamned en De Lift ten spijt is het jammer genoeg gewoon geen beste film geworden.

De film is erg herkenbaar als eentje van Dick Maas, volledig in lijn met de tweede helft van de jaren 00 zijn de 80's niet ver weg. Gelukkig heeft de film dat nog, en is het allemaal zelfbewust, anders was het denk ik heel weinig waard geweest. Enkele leuke momenten redden het nog aardig, maar uiteindelijk vond ik het niet grappig genoeg om de minpunten helemaal te counteren.

Allereerst wordt er gewoon wel écht slecht geacteerd, en dat heeft weinig met Nederland te maken, of dat het gewoon meer opvalt omdat het Nederlands is, het is gewoon echt dramatisch. De dialogen zijn daarnaast gewoon echt te krakkemikkig voor woorden, tel de acteurs en slecht geschreven teksten bij elkaar op en je krijgt zouteloze oneliners over en weer, zielloos opgelezen van een blaadje tekst. Het meest typerende daarvoor zat al helemaal in het begin in dat klaslokaal. Hoe de leerlingen daar 'spontaan' om beurten grappig bedoelde quotes uitbrachten was echt niet om aan te horen, echt tenenkrommend.

Tussendoor wat geinige fragmenten, tot we bij de achtervolginsscene aankomen. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Maas hier veruit het hoogtepunt van de film in zag (begrijpelijk ook wel, daar niet van). Helaas is de scene gewoon slecht. Om te beginnen zijn de effecten erg ondermaats, het zag er echt niet uit, meer kan ik er niet van maken. Daarnaast was de choreografie ook niet best, en van wat je moest zien was weinig te volgen. Bovendien was de scene ook echt ontzettend gek getimed, uit het niets was daar ineens die achtervolging, nergens wordt er iets aangekondigd, een scene die totaal uit de lucht valt en daarmee elke context voor een achtervolging mist. Iets te veel gedacht dat de scene zelf zo vlammend zou worden dat we dat wel konden vergeven vermoed ik, niet het geval helaas. Gelukkig eindigde de scene nog wel grappig. Wel vond ik dat na deze scene de film aardig doodsloeg, tot de climax (die ook wel aardig tegenviel).

Verder staan er ook nog wat kleinere minpunten, zoals bedenkelijke geluidseffecten, saaie cinematografie, en veel getelefoneerde schrikmomenten. Vond ook de make-up er wel eens beter uit heeft gezien in zulke films, met name de verbrande kop van Niklas zag er niet echt denderend uit.

Uiteindelijk is het weliswaar voorbij voordat je het weet, en natuurlijk is het soms best wel leuk. Had wel iets stuk lolligers verwacht en gehoopt, dit is gewoon te beperkt om de veelvoudige minpunten door de vingers te zien.

2*

avatar van Denden 100 Piek
1,0
Het is zo jammer dat beroepsentertainer Dick Maas zich tegenwoordig nog steeds een filmmaker waant, want deze film had zo vet kunnen worden. Nou heb ik me prima vermaakt met “Sint”, maar ik denk dat ik veel meer in een deuk lag dan de bedoeling was.

Het concept is best geinig: het “ware verhaal” achter Sinterklaas wordt onthuld: hij was de leider van een roversbende dat in de Middeleeuwen al plunderend en moordend door het land trok, totdat een aantal dorpelingen besloot om hem te vermoorden. Sindsdien rust er een vloek op hem en keert hij tijdens elke volle maan op 5 december met zijn zwarte pieten-ork-zombies terug van de dood om zoveel mogelijk kindertjes (en domme tieners, politieagenten en mooie vrouwen) te vermoorden.

Als je het mij vraagt, kan je met zo'n concept maar één kant op: een horrorcomedy, met grote nadruk op de comedy. Helaas dacht Dick Maas er anders over en gaat het er allemaal net iets te serieus aan toe, waardoor je meer lacht om de tergend slechte dialogen, acteerwerk, mislukte pogingen tot spanning, slecht getimede schrikeffecten en regie dan om de scenes die daadwerkelijk grappig bedoeld zijn. Dick Maas speelt leentjebuur bij Amerikaanse slasherfilms, maar bakt er zelf vervolgens niks van.

De film faalt op alle vlakken: de humor is om te huilen, de horror om te lachen. De personages zijn nog dommer dan het achtereind van de domste tiener die je ooit gezien hebt in Amerikaanse slashers. Enige vorm van logica hoef je in de motieven van de personages of het verloop van het verhaal ook niet te zoeken. Dick Maas wil duidelijk de Nederlandse Wes Craven zijn, maar zijn Scream of Nightmare on Elm Street, this is not. Als Maas ooit de vakmanschap in zich had (en ik vind dat hij dat in bijvoorbeeld Amsterdamned nog wel liet zien), dan is hij dat nu kwijt.

“Sint” is een afgrijselijk slechte horrorfilm, waarmee je je prima kan vermaken met vrienden en een biertje, maar dan nog kan ik zo tig slechte Amerikaanse horrorfilms opnoemen waar je nog veel meer lol mee hebt. Of zoals ik heb gedaan in een bomdrukke zaal met Leidenaren die met precies dezelfde verwachtingen naar de film zijn gegaan: pret, pret, pret. En de gore is ook prima te doen, maar voor de rest had Maas het beter ook meer als comedy kunnen schrijven dan horror.

avatar van JohnWilliams
3,0
Hij komt...hij komt....

Een heerlijke film die lekker weg kijkt, dat is mijn mening na het zien van deze film van Dick Maas.
De muziek viel vooral op, aan het begin 'zie ginds komt de stoomboot' en een leuke rol van Egbert-Jan Weeber helemaal niets op aan te merken.

De Flodderverwijzing was hilarisch en het zat allemaal leuk in elkaar. Ik had gehoord dat het einde wat tegen viel maar naar mijn mening is de film perfect afgesloten. Hij had nog wel langer mogen duren want ik vond hem toch wel snel afgelopen. Goed dat je geen kindermoorden zag, het leukste stukje van de film was aan het einde van de ontsnapping in de auto: bestemming bereikt!

4*.

avatar van IcU
2,0
IcU
Jammer. De film is helaas niet meer dan 'leuk'. Het punt is dat je aan het einde met een gevoel wordt achtergelaten dat er meer in had gezeten. En laten we eerlijk wezen; er had meer in gezeten. De film bevat enorm toffe scènes, en prima cast en een angstaanjagende Sint met zijn Pieten. Het komt dan ook vooral dat op het moment dat het echt los moest gaan, er niets meer gebeurt. De 'point of no return' was in dit geval het einde.

Het scenario was gevoelsmatig ook niet voldaan. Nogmaals, er had meer in mogen, nee moeten zitten. Misschien kun je dit neer leggen bij een tekortkoming van budget, maar wat meer al dan niet subtiele slasher momenten hadden geen verkeerd gedaan. Maas volgde qua scenario netjes de regels van het horror/slasher genre en was op een aantal momenten na gewoon te braaf. Misschien zelfs laf (?) Dit vooral op personage gebied (wat was Caro Lenssen's toevoeging) die van karton leken te zijn gemaakt en op gebied van het verhaal. Te braaf. Op een aantal momenten na.

Daarnaast bevat de film wel een aantal erg leuke, en toch wel creatieve scènes met een dikke Dick Maas stempel er op. Vooral de eerste helft ging vlot. Je verveelt je over het geheel geen seconde, en je blijft je toch wel verbazen. Een aantal memorabele scenes die de nederlandse film geschiedenis in gaan. Mooi en vakkundig uitgevoerd. Ook kunnen woorden als sfeervol en spannend genoemd worden. Helaas werkt de muziek niet altijd even lekker mee, en klinkt het op de aftiteling muziek na, wat inspiratieloos.

Maargoed, veel pret en plezier en het is gewoon tof om een moordende Sint te zien. Dit zien we natuurlijk niet iedere dag. Een aantal gore momenten, toffe actie en leuke humor. Vervelen doe je je niet. Maar na het bekijken blijf je met een onvoldaan gevoel achter. Er had meer in gezeten...

avatar van gnudde
2,0
Montorsi schreef:
Alle goede bedoelingen en het campy retrogevoel in de sfeer van Amsterdamned en De Lift ten spijt is het jammer genoeg gewoon geen beste film geworden..


Ben het hier helemaal mee eens. Tot op zekere hoogte vermakelijk en grappig... Tja..
Ik kan me echter totaal niet voorstellen dat er met dit, overigens zeer bruikbare, "urban legend" uitgangspunt niet meer in had gezeten.

Jammer dat Dick Maas vastgeroest zit in zijn handelsmerk van tenenkrommende scenario's, lompe (toegegeven soms wel effectieve) special effects en stuntelige acteurs.

20 jaar geleden heette dat vernieuwend en spectaculair. Nu is het alleen maar een belemmering voor echt getalenteerde jonge filmmakers die weten hoe ze een fatsoenlijke slasher/horror film kunnen maken die voldoet aan de hedendaagse eisen.

Dus graag een Sint 2, maar niet van jou Dick....

avatar van Koert
2,5
Lastig te beoordelen film. Vond het aan de ene kant echt een verademing om weer eens een nieuwe film van Dick Maas te mogen aanschouwen. Van een dodelijke lift, naar een psychopaat in een gracht, zijn we nu aanbeland bij een moordende Sinterklaas. Heerlijk! Sint is op momenten echt weer als vanouds vermakelijk. Helaas is de film niet alleen als vanouds, hij voelt ook erg verouderd aan. Dick Maas lijkt sinds de jaren '80 weinig opgeschoten. Het camerawerk is veelal erg simpel, Sinterklaas en zijn Pieten zien er erg matig uit; visueel valt er gewoon weinig te halen. Na het zien van deze film weet ik ook weer waarom ik zo weinig heb met Nederlandse film. Het acteerwerk is ronduit tenenkrommend. Vooral Bert Luppes speelt af en toe echt als een amateur, niet om aan te horen. De rest van de cast bestaat natuurlijk weer uit simpele stereotype tieners.

Jammer, had zo veel meer in gezeten! Toch wel erg vermakelijk.

2.5*

1,0
Sorry, maar als je DEZE film goed vond, welke film vindt je dan eigenlijk niet goed?

- DRA-MA-TISCH acteerwerk. Jezus, bij sommige mensen denk ik: hebben ze die onder de brug vandaan geplukt?
- Totaal geen schrikeffecten. Het slechte is dat de moordenaar teveel gevolgd wordt.
- Flinterdun verhaal
- Waardeloze muziek, zo ongeveer het meest essentiële in een horrorverhaal.
- De kleur van het bloed

Nee, helaas. Heb me kostelijk vermaakt en anderhalf uur smakelijk gelachen, maar het was vooral uitlachen.

4,0
Helaas vraag ik me echt af waarom iedereen deze film zulke lage cijfers geeft. Ik heb heel erg genoten van de film en had soms momenten waar ik erg moest schikken.

Verhaal:

Een film van sinterklaas en dan ook nog een horror versie? Dat kan toch niet? Hoe dan ook ik moest deze film zien. Verhaal is erg leuk en vond het allemaal nog logisch ook waarom sinterklaas moordlustig is. Waarom hij dit doet?

Uiteindelijk hou je niet veel meer bezig met het verhaal omdat er niet veel diepgang in zit. Sinterklaas moord honderde mensen uit en dat is het een beetje.

Echter mag dit de pret niet bederven het verhaal loopt snel en oprolletjes de film speelt zich in rap tempo af en is bijna non stop actie. Heel af en toe rust moment maar dat is het dan ook.

Effecten:

Ik ben niet snel weg van Nederlandse films maar wij weten natuurlijk ook wel dat er in Nederland veel minder budget is voor films als we dit gaan vergelijken met Amerika etc.

Toch moet ik zeggen dat de scene op het dak geweldig was ik zal niet veel gaan verklappen dus dat doe ik dan ook niet mensen weten wel welke scene ik bedoel

Het bloed daar in tegen was iets minder maar daar heb ik me eigenlijk niet aan ge ergerd ik had er alleen last van bij 1 van de eerste scenes.

WHO WHO WHO wat zag sinterklaas en de pieten er geweldig uit mijn complimenten helemaal geweldig.

Acteer werk:

Acteer werk was zeker niet slecht en heb me geen seconde last van gehad. Hier en daar wat problemen met het juist over brengen van de emoties.

Uitwerking:

Het concept en de uitwerking hiervan vind ik erg origineel en zeer verrassend hoe erg op de details is gelet.

Conclusie:

Uitstekende film met hier en daar een uitgeleider ik geef 4 sterren

avatar van U-96
3,5
Ooh wat een matig acteerwerk, simpele dialogen en ingekopte grapjes (die daardoor toch leuk aanslaan), maar OOH wat interesseert me dat toch geen ene moer, want wat een heerlijke film is dit toch!
De setting en sfeer is briljant en precies zoals je van Dick Maas kunt verwachten die hier een prima luchtige horrorfilm neerzet met een lekkere dosis humor. Complimenten ook voor de goede soundtrack (Dick Maas) en de heerlijke schrikeffecten.
Het matige acteerwerk en een aantal vrij ongeloofwaardige dingen irriteert echter geen moment, en dat zegt in mijn ogen toch wel wat over het kijkplezier van SINT.

avatar van 606
4,0
606
Net terug van een bijna volle zaal (best knap na 11 dagen draaien).
Ik ben giga enthousiast over de film heb me enorm goed vermaakt.
De film is naar mijn mening zeer mooi gemaakt en heeft paar coole scenes.
Acteren was ook niet super slecht vond ik tenminste.
Al met al Dick heeft naar mijn mening een super leuke film naar voren gebracht.

4 sterren

avatar van maxo922
1,0
Slecht…
Had er al niet veel van verwacht, wel wat simpel vermaak. Maar zelfs dat niet.

Begint zwak, vooral door het slechte acteerwerk en de hoofdletter C van cliché. Scene daarna met de drie meiden is nog wel redelijk, zoals in veel slasher films. De tweede afslachting is nog aardig sfeervol maar daarna gaat het snel bergafwaarts.

De cinematografie is matig en de visuals zijn slecht. Beeld in het algemeen ziet er best oubollig uit en de special effects zijn vaak oerlelijk. Weinig goede gore. Veel voorspelbare schrikmomenten.
Verhaal zelf is geinig genoeg om een goede slasher te maken. Jammer dat er gewoon weinig aan gewerkt is.

Wel lag ik twee keer dubbel van het lachen, maar dat was op dat moment zeker niet de bedoeling. Dus dat zegt genoeg.

* 1,0

Gast
geplaatst: vandaag om 13:07 uur

geplaatst: vandaag om 13:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.