• 9.378.932 stemmen

Geregisseerd door: Dick Maas

Met onder meer: Egbert Jan Weeber, Bert Luppes en Huub Stapel

Gesproken taal: Duits en Nederlands

Releasedatum: 11 november 2010

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Sint

"December 5 will never be the same..."

St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende.

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Even die hypokriete mantel uitvegen...

Opzetje van doordraaiende Johan Nijenhuis was niet nodig want Dick Maas heeft een perfecte timing. Nu het imago van de Roomse bisschoppen, die een boos oog hebben voor 'stoute kindertjes', tot de laatste been is uitgehold...komt Dick met een heerlijk avondje van de eerwrakende Sint... De Moederkerk moest met het verspreiden van haar geloof het vaak van intimidatie hebben. Dat vergeten 'we' te snel:.. dreigen met de hel...Inquisitie ...joden opgejagen of zelfs uitmoorden... en dan op weg naar de eeuwige stad om daar huis te houden, wetenschappers en denkers censureren of zelfs excuteren.....en recent: vooral geen condooms gebruiken tegen enge ziektes....en last but not least de sexuele intimidaties. Deze Sint van Dick Maas reageert perfect op deze 'vergeten' traditie: zwarte sardonisch humor... En dan komt op TV in DWDD public relation priester Antoine B. uitleggen dat we Paus zijn dogma's niet zo serieus moet nemen......

Kortom bij volle maan heb ik me, in hierboven geschetste duistere historische en meer recente perspectief, prima vermaakt met die cynisch humor en steken onder water. De belichting van de film was ook mooi somber van ondertoon... Het verhaal is leuk opgebouwd. Geen slecht script. Goed de horror trucs waren cliché... maar die achtervolging was mooi sfeervol geënsceneerd. Het eindshot: de bisschop hoog in de religieuze toren wordt hier niet met die eeuwige mantel der liefde bedekt....

Makkers ik staak mijn....

avatar van syntagma

syntagma

Net gezien in de bios. Precies weer zo'n typisch tenenkrommende Nederlandse film, maar toch best wel leuk eigenlijk. Het begint goed met een leuke setting, maar dan komen de Nederlandse dialogen en die zijn behoorlijk slecht. Ik vind bijna alle acteurs niet boven GTST-niveau uitkomen. Sommige visual effects zijn behoorlijk goed gedaan, andere zijn heel slecht (computerbloed enzo). Muziek op sommige momenten best lekker, en leuk met Sinterklaasliedjes verwerkt. Verder is het geen moment eng of horror, al had ik 1x een klein schrikmomentje. De gore valt ook wel mee. Verder een paar leuke chicks in de film, maar bijna allemaal irritant pratend (Gooise R, Vlaams, etc.). Het plot vond ik niet bijster goed, het einde ook niet. En ik dacht tijdens de film best wat fouten of onlogica in het verhaal te bespeuren.

Als ik dit moet afzetten tegenover alle films die uitkomen en alle blockbusters van het formaat Avatar e.d., dan scoort Sint natuurlijk een dikke 1. Maar voor NL begrippen best aardig dus ik geef 2,5 sterren voor de moeite.

NightSpirit schreef:

Gisteravond gezien in de bios. Had er niet al te veel verwachtingen van. Maar mijn mond viel echt open van verbazing, dat dit van Nederlandse bodem komt. Wat een ontzettend leuke film om naar te kijken.

De enige waarvoor ik een halve punt aftrek is die Goert, wat een waardeloze acteur zeg. Dat had zelfs men neefje van 4 nog beter gedaan. Maar toch was het niet zo, dat dat de film verpestte.

Mega aanrader! 4,5*

Mooi gezegd, zo is het ook.

avatar van Antonev

Antonev

Ik ben deze film gister gaan kijken en de verwachtingen waren zeer hoog, mede dankzij de trailer en reacties van vrienden die hem al gezien hadden. Helaas vond ik de film persoonlijk erg tegen vallen. De keuze voor Luppes als Goert vind ik onbegrijpelijk, wat werd hij inspiratieloos en ongeloofwaardig gespeeld zeg. De overige acteurs speelden vrij aardig, maar ik heb Nederlandse films gezien waar de acteurs heel wat overtuigender over kwamen. Verder vond ik de special effects ook tegenvallen, in de trailer zag het er allemaal geweldig uit maar op het grote doek viel het me erg tegen (vooral het bloed). Als laatste moet ik zeggen dat het een vrij mat verhaal was, geen verassingen en echt weinig schrik momenten.

avatar van raymon

raymon

Film gestegen in de Belgische box office:

box office mojo Belgium

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Bij vlagen een vermakelijke film van eigen bodem. Opvallend zijn de voor nederlandse doen goede effecten en het slechte acteren. Het verhaal van Niklas is origineel en in het begin best goed uitgewerkt en wordt er gelukkig nergens geprobeerd om er een serieuze draai aan te geven. Het tempo is hoog, het verhaal lekker luchtig en de effecten/gore ruim voldoende.

Maar, zoals gezegd is het acteerwerk weer om te huilen en is Weeber de enige die het nog iets van maakt. Je zou denken dat na verloop van tijd de kwaliteit van de bijrollen ook zou verbeteren maar niets is minder waar en zijn bijvoorbeeld de agenten nog altijd even knullig als altijd.

Ondanks dat het verhaal luchtig is slaat deze op het eind volledig op hol en is het einde afgeraffeld en ronduit slecht. Daarnaast heeft de film wel de titel Sint maar werd ik richting het einde een beetje moe van alle sint-grappen. Subtiel is leuk maar dit werd haast pijnlijk.

Kortom, redelijke poging om een 'serieuze' horrorfilm te maken die aardig begint en goede effecten heeft. Maar het acteerwerk en het ontspoorde verhaal zorgen ervoor dat dit geen voldoende wordt.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

De Nederlanders mogen best trots zijn op Dick Maes, want dit is een zeer degelijke Nederlandse film. Vaak heeft hij zelf Amerikaanse trekjes. Het begin waar de meisjes op straat lopen, doet me eigenlijk denken aan het begin van Halloween. Er komen nog wel meer van die déjà-vu scènes in. Dat geeft de film een cliché gevoel, maar laat ook de film erg professioneel aanvoelen. Dat lukt grotendeels goed, al kan je natuurlijk die "oer-hollandse" ingrediënten er niet uitlaten. Daar zorgen de one-liners wel voor, soms grappig, soms nogal dul en eigenlijk beter weggelaten.

De film kon op veel bijval en publiciteit rekenen. Wat wil je met zo een thema. Wat een ontzettende slimme zet van Dick Maes. Fijn dat de man weer een hit in handen heeft. Ik vond dat de Sint en zijn zwarte pieten er heel akelig en goed uit zagen. De moorden zijn zeker geslaagd en bij momenten ook goor. Al is het wel van die 1-seconde goor, maar goed, ze hebben er energie ingestoken en het resultaat mag er zijn. De film was ook maar 12+ ipv 16+ in België. De scènes waar Sinterklaas over het dak rijdt met zijn paard zijn fenominaal.

Het acteertalent was maar zo-zo. Nergens werd het ergerlijk, behalve bij die trauma-freak die bij de politie werkt. Ik vond ook dat de tweede helft van de film erg kort was. In mijn ogen werd het wat snel afgerafeld. Ik had wel wat meer scènes willen zien als de Sint bij die families op bezoek gaat. De muziek tenslotte was 13 in een dozijn muziek en heb je al in 400 andere horrorfilms gehoord. Maar het werkte wel.

De film bleef net nog iets te braaf, maar was dan wel weer brutaler dan ik had verwacht.

Geslaagd!!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Had deze vorige week met me vriendin in de bios gezien en hij viel zeker niet tegen. Sterker nog ik vond dit eigenlijk weer een prachtfilm van Dick Maas dat nu wel een beetje aan de blockbuster kant leunt, dat dat eindelijk eens een keer mag gebeuren in Nederland. Om te beginnen is de film uitstekend en ritmisch opgebouwt en het gore-gehalte word ook niet geschuwt en zo zul je zien dat dit toch echt geen film is voor de kleintjes. In het begin krijgen we een stukje geschiedenis dus hoe de sint en de pieten door bewoonders van het dorp die ze regelmatig terroriseren in de brand worden gestoken, en ook die scene met Goerd die als kind zijn hele familie verliest door de moordlustige Sint en zijn pieten. Goerd mag dan niet echt zo'n megagrote rol hebben maar toch is hij wel een van de belangrijkste personage uit de film. Vervolgens gaan we naar het heden. Ik vond Egbert Jan Weber weer prachtig acteren als die cynische stoere Frank en ook Caro Lenssen heeft weer een uitstekend bijrolletje. Vond het wel grappig dat deze bijde puberrollen moesten neerzetten terwijl ze al de 30 gepasseerd zijn. En 2010 is kennelijk het jaar dat het weer volle maan word op 5 december en dat er dan ook sneeuw ligt. (wel toeval dat er zaterdag al sneeuw voorspeld word, alsof Dick Maas in de toekomst kan kijken ) en zo komen we weer oog in oog te staan met de moordlustige zombiesint (waarvan het haast niet opvalt dat het Huub is en dat je soms denkt dat het een computeranimatie is) op zijn zombiepaard met de zombiepieten en zo kan de aaneenschakeling aan blood en gore momenten beginnen. Shockerend? Jazeker, maar ook vaak hillarisch met typische Maas humor. Zo moet ik altijd heel erg lachen om de knulligheid en de lompheid van vele politieagenten (en dan ook vooral van die 2 agenten die Frank gevangen houden) En ook om op die Goerd terug te komen, die immers nu eind 40 is en nog steeds zwaar getraumatiseerd door zijn verleden word altijd nog heel sterk neergezet. Vooral bij de scenes dat Frank met Goerd in zee gaat met als plan die verbrande spookschip van de Sint op te blazen. En zo komen we zo langzamerhand een beetje bij het Actie gedeelte. De actiescenes zagen er ook uitstekend uit, waaronder natuurlijk die scene met dat die politieauto dat paard met Sinterklaas achtervolgt.

Ook de schrikeffecten zaten er goed in en de shots van het ondergesneeuwde Amsterdam als achtergrond waren ook een lust voor het oog. Verder gewoon zeker de mooite waard voor horror/slasher liefhebbers. Koppen rollen, bloed en ingewanden vliegen in het rond, actie en ook nog scherpe humor. Kan haast niet mis gaan toch? Dick Maas, ga zo door!

avatar van Frankino

Frankino

Tja wat moet je hier van zeggen ,

Me verwachtingen waren een stuk groter van deze film ,

Dick maas had er beter een 2 uur durende film van kenne maken , met wat meer diepgang.

Schrikmomenten , waren voorspelbaar maar wel oke.. 3.0

Verhaal , had een stuk beter gekund 2,0

avatar van Quido

Quido

Al meer dan 200.000 bezoekers in twee weken, loopt dus nog steeds als een trein.

avatar van Reinbo

Tuurlijk, zal tot 5 december wel lekker door razen.maar of die de half miljoen gaat halen betwijfel ik toch wel

avatar van Keutul

Keutul

chill-ko schreef:

De zin: "altijd leuk sinterklaas, maar het geeft altijd zo'n rommel" was de druppel...

Dat vond ik ook een beetje jammer.

Die grap maakten ze bij Flodder al na een feestje........

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

De film zat vol met referenties naar zijn eerdere films, dus zo verwonderlijk is dat niet.

Friday the 13 th schreef:

De Nederlanders mogen best trots zijn op Dick Maes, want dit is een zeer degelijke Nederlandse film.!

Precies Maas is zeker geen slechte regisseur.

avatar van Trippy

Trippy

de film zuigde hard imo geen horror heb wel gelachen daarom 2*

avatar van Anjin

Anjin

Vond het meer zo'n nederlandse zeikserie van tv,dan een film met allure..

Nee laat het film maken maar over aan de amerikanen..

De zoveelste flop..

avatar van Stephan

Stephan

Je weet niet waar je het over hebt.

avatar van Quido

Quido

Sowieso al grappig als je ziet hoeveel Amerikaanse films ie een halve ster geeft.

Anjin schreef:

Vond het meer zo'n nederlandse zeikserie van tv,dan een film met allure..

Nee laat het film maken maar over aan de amerikanen..

De zoveelste flop..

You talk nonsens

avatar van NightSpirit

NightSpirit

bourgonje schreef:

Haha, nee beginnend.

De poster vind ik beste wat deze film tot stand heeft gebracht.

Heb jij een account aangemaakt om te mauwen over deze film ofzo?

avatar van groente12

groente12

Deze film is een goede voorbeeld waarom ik mij schaam voor NL films in het algemeen.

avatar van Knisper

Knisper

avatar van Reinbo

groente12 schreef:

Ach, zo maken ze ze in elk land. Alleen die uit andere landen halen hier de bios niet.

avatar van Ralf81

Ralf81

Voor een Nederlandse film is Sint best aardig. Goed, er zitten natuurlijk elementen in die hier bijzonder lijken, maar in feite al jarenlang cliché zijn in Hollywood. Wat te denken van de schrikeffecten: er zit iets op het dak maar de kijker vervolgens gewoon even laten schrikken van een vriend/vriendin die langskomt, het broertje dat uit het raam kijkt waar vervolgens iets opdoemt, goh waar kennen we het allemaal van. Dan heb je natuurlijk het eenvoudige einde: bootje met explosieven, boem! Lekker simpel, maar doeltreffend. Nee het is allemaal niet vernieuwend, maar ik zei al, voor een Nederlandse film is dit best een aardige film. Lekker fout en met vlagen lollig. Het verhaal is leuk bedacht en er zitten een aantal memorabele momenten in. Het acteerwerk is helaas niet uitmuntend, maar ook dat zijn we gewend van de Nederlandse filmwereld.

avatar van Tup&Joep

Tup&Joep

Leuke horror met aardig wat schrikmomenten.

avatar van Costa

Costa

Ralf81 schreef:

Ik sluit me er volledig bij aan! leuke film en ik heb meerdere keren flink om moeten lachen dat een Nederlandse film zulke "schik"momenten ook kan produceren. Ik houd er van en je moet gewoon naar die film kijken zonder teveel bij naar te denken. een heerlijke easy watching movie dus

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Ralf81 schreef:

Waarom denken zo veel mensen dat Dick Maas met Sint van plan was om de hele horrorfilm opnieuw uit te vinden?

avatar van goelian

goelian

Wel een leuk filmpje om te bekijken in de bioscoop.

Qua specialeffects zit er niets nieuws of spectaculairs in. Een paar wel overduidelijk neppe stukken in de film, maar gewoon een leuk avondje vermaak. Heb aantal keren moeten schrikken, maar van dit soort type films word ik nooit zo bang, dus het schrikgehalte was vrij beperkt bij mij.

En daarbij is het natuurlijk altijd leuk om Amsterdam in zo'n film te zien.

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Qua horror viel het wat tegen maar ik heb toch aardig wat gelachen. Soms wat matig acteerwerk en de actiescenes worden wat te gehasst in beeld gebracht zodat je er eigenlijk maar weinig van ziet. De laatste scene is ook weer zo'n overbodig cliché.Wel erg vermakelijk en grappig maar qua horror had het beter gekund. Toch een amusante avond gehad. Hij was in ieder geval een stuk beter te pruimen dan De Lift en Amsterdamned. Dick Maas gaat vooruit

Dikke 3* met kans op lichte verhoging.

avatar van Bxian32

Bxian32

606 schreef:

Precies Maas is zeker geen slechte regisseur.

Ja, hij brengt echt topacteerprestaties naar boven bij de acteurs