• 9.372.714 stemmen

Met onder meer: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval en Barbara Sarafian

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 26 mei 2011

Plot Rundskop

"My whole life I’ve known nothing but animals."

De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen...

Jacky Vanmarsenille

David Fillippini

Jean Vanmarsenille

avatar van Kuwiel

Kuwiel

Helemaal mee ens , in het begin wat traag , maar je blijft toch wachten , en dat wordt beloond !

De spanning loopt op , en het verhaal wordt interessanter.

Een redelijk goed verhaal en film

avatar van russo

russo

mooi camerawerk, en erg mooi hoe de sfeer neergezet is, het verhaal zelf vond ik niet echt heel erg speciaal, het blijft wat slap allemaal het enige moment wat er echt uit springt is de traumatische ervaring van jacky en de eind scene in de lift

de politie agente vond ik trouwens erg slecht spelen, veels te overdreven in vergelijking tot de rest van de film

avatar van Film Pegasus

Rundskop gaat sterk van start met een indrukwekkende Schoenaerts in een rol die hopelijk samen met de Amerikaanse versie van Loft vele deuren kan openen buiten Vlaanderen. Hij kan met gemak de film dragen.

Dat moet deels wel, want waar de film goed begint met een mix van enkele verhalen die goed verweven zijn, gaat het gaandeweg niet per se verloren. Maar toch ontbreekt het aan de climax die de film verdient. Figuren als die van Sarafian helpen ook niet echt. Wat een miscasting...

Maar ik ben toch blij dat het eindresultaat een grote Vlaamse film is geworden die gerust naast internationale collega's mag staan. Het is niet de grootste Belgische film ooit geworden, maar hoort toch mee bovenaan de lijst te staan.

avatar van Gangleri

Gangleri

Helaas teveel nadruk op het drama.

avatar van Boenga

Boenga

Een donkerbruin vermoeden dat je niet van drama houdt...

avatar van what is truth

what is truth

De film mist punten omdat de verhaallijn in mijn ogen niet af is. Aan het eind blijf je met teveel vragen zitten en dat maakt de hele zit onbevredigend. Het acteerwerk is best oké.

avatar van Humphrey

Humphrey

Een film met pit. Prima karakter weergave, uitstekende vertolking van Matthias Schoenaerts. Maar wat een bijrolletje voor Barbara Sarafian. Die heerlijke actrice verdient toch meer en beter in deze produktie! 4*.

avatar van timburton

timburton

*KRAK* Gadverdamme. Na meer dan een half jaar kan ik nog altijd niet zonder stuiptrekkingen denken aan die film.

avatar van Rodger

Rodger

In het begin moest je deze nog goed volgen, maar naarmate de film volgde.. werd deze steeds beter..

3**

avatar van dj@themovies

dj@themovies

vond de film veel te traag

de emotionele en fysieke strijd van jackie wordt tergend traag in beeld gebracht

de 2 waalse garagisten waren een leuke touch

jammer dat de hiormonenmaffia slechts als achtergrond werd gebruikt, terwijl daar toch alle actie vandaan kwam

avatar van ino_mart

ino_mart

De film viel me toch ietwat tegen, waarschijnlijk omdat ik me er iets anders van had voorgesteld. De acteerprestaties vond ik goed, maar het verhaal boeide me niet genoeg. Ook het tempo van de film is veel te traag. De garagescènes stoorden me eigenlijk ook: deze leken me eerder uit een "onderbroeken"-humorfilm te komen.

avatar van nadrin

nadrin

beklijvend meesterwerk.

avatar van snarfje5508

snarfje5508

In vergelijking met veel Nederlandse producties maken onze zuiderburen prima films met goed acteerwerl. De hormomenmafia is een terugkerend thema in vooral Brabant en Limburg in zowel Nederland als België. Mistroostige film maar qua sfeer pakkend.

avatar van yasaka

yasaka

Ik vond de film ok, meeslepend vooral het personage van Jacky is geweldig gespeeld.

avatar van Freud

Freud

Knappe film waar ik toch stiekem wat meer van verwacht had. De film staat als een huis, acteurs zijn echt heel goed (niet alleen Schoenaerts, maar ook Perceval vond ik opvallend sterk en onherkenbaar - sowieso een geweldig duo, maar om ze beiden zo opgefokt bezig te zien, en dan nog verlost van hun taalcomfort door in plaats van behaaglijk Antwerps plotseling een verschrikkelijk Limburgs of West-Vlaams dialect te moeten spreken - chapeau!) en de combinatie van personages en landschap - allebei even vreugdeloos en rot en tegelijk met een tristesse die om te huilen zo mooi is - is ook erg sterk. Daar staat tegenover dat ik het verhaal, al bij al, nogal zwak vond: het blijft allemaal nogal op te vlakte, het wordt ook allemaal niet zo goed verteld zodat je lang niet echt weet wat er nu juist gebeurt,... Pas tegen het einde wordt het echt pakkend, maar dan is de film bijna gedaan. Ik snap dat het wat te maken heeft met de sfeer die men heeft willen neerzetten, de personages zijn ook geen lieverdjes en allemaal heel gesloten, moeilijk te doorgronden doorgroefde boeren en vleesbazen, dus het zal wel zo bedoeld zijn dat je tijd nodig hebt om in de film te komen en dat veel personages mysteries blijven. Maar dat had dan gerust nog net iets extremer gemogen, want nu wordt die sfeer met humor (de garagisten) telkens weer ongedaan gemaakt.

Ook filmisch had het straffer gekund, soms zijn de beelden of camerabewegingen echt grandioos, dan weer is het van een teleurstellende lelijkheid. Al bij al verbaast het me dus een beetje dat dit nu net de grote succesfilm geworden is - gun ik hem zeker, maar dan heeft België de laatste jaren toch straffere films weten af te leveren.

Anderzijds moet ik wel zeggen dat met wat de Belgische filmindustrie de laatste jaren afgeleverd heeft, we als klein land zeker heel trots kunnen zijn - vooral ook omdat het een collectieve kwaliteit lijkt te zijn, en niet afkomstig van één enkel sterk figuur zoals in Denemarken (een tijdje geleden het grote voorbeeld dat België moest gaan nastreven) lang het geval was.

Humphrey schreef:

Ik vond Sarafian eerlijk gezegt een van de mindere, maar dat kan te maken hebben met het feit dat de andere zo goed waren.

avatar van nightbreed

nightbreed

Wow, die Matthias Schoenaerts zet hier ff een goede rol neer, zeer indrukwekkend.

avatar van ella9084

ella9084

Konden wij in NL maar zoiets maken... wat een meesterwerk. De timing is geniaal. camerawerk inventief, spanning, en het verhaal is subliem. Gelukkig geen domme Hollywood-voleinding. Er spreekt hier iemand bij de reacties over: verhaal is niet af. Moet dat dan? Het is niet bepaald een kinderfilm te noemen. Bovendien, de film blijft nog uren naderhand doordenderen op deze manier. Soms moet je juist schrappen om een veel groter effect te krijgen.

Pirmais

Wat een intelligentie voor een vrouw

avatar van Wouter

Op de shortlist bij de oscars!

Pirmais

Is hij nu eigenlijk met de 5 genomineerden, voor de beste niet-engelstalige film?

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

De shortlist bevat 9 titels in totaal. Er vallen er dus nog 4 af.

avatar van studio dewolf

studio dewolf

Wel goede film maar op einde begrijp ik niet. Hij vecht met 2 agenten in de lift maar het is donker. Zit hij gewoon vast in de lift of wordt hij neergeschoten door agent?Welke ziekte heeft Jean (Vader van Jacky) en Bruno (klootzak die slaat met steen op teelballen van Jacky)?

avatar van Loki87

Loki87

Moet winnen! Heb de rest niet gezien maar kan me nauwelijks voorstellen dat iets beter is dan dit. Sowieso zou Schoenaerts de oscar voor mannelijke hoofdrol moeten winnen.

avatar van Multivitamine

Multivitamine

Drama's zijn, vrijwel altijd, niet mijn type films (dat ligt geheel aan mij), maar uit nieuwsgierigheid en op aanraden toch gekeken.

Omdat het een zeer boeiend verhaal is met fantastich acteerwerk kom ik toch aan 4 sterren.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Best mooie en aangrijpende film over een jeugddrama en de gevolgen die dat heeft in het latere leven. Goede harde koppen allemaal in deze film en de sfeer uit Wallonië/Vlamingen komt goed over. Prima acteerwerk ook van de centrale karakters... die vrouwelijke politieagent was een beetje irritant en overthetop alleen.

Pirmais

Ja, barbara sarafian vond ik ook minder,...