• 150.589 films
 • 8.485 series
 • 25.789 seizoenen
 • 567.142 acteurs
 • 326.032 gebruikers
 • 8.561.774 stemmen
Avatar
 
banner banner

Un Prophète (2009)

Misdaad / Drama | 150 minuten
3,64 1.754 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 150 minuten

Alternatieve titel: A Prophet

Oorsprong: Frankrijk / Italië

Geregisseerd door: Jacques Audiard

Met onder meer: Tahar Rahim, Niels Arestrup en Adel Bencherif

IMDb beoordeling: 7,8 (98.668)

Oorspronkelijke taal: Frans

Releasedatum: 4 februari 2010

Plot Un Prophète

"Escaping the prison of life."

De 19-jarige analfabeet Malik El Djebena is veroordeeld tot zes jaar in de gevangenis. Hij arriveert helemaal alleen bij de gevangenis en hij oogt jonger en fragieler dan zijn medegevangenen. Wanneer hij in het nauw gedreven wordt door de leider van de Corsicaanse bende die de gevangenis beheerst, krijgt hij een aantal 'opdrachten' die hij moet uitvoeren. Hierdoor wordt hij sterker en wint hij ook het vertrouwen van de bendeleider. Maar Malik is dapper en een snelle leerling en heeft de moed om in het geheim zijn eigen plannen te ontwikkelen...

imageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van IH88

IH88

 • 6663 berichten
 • 3014 stemmen

Un Prophéte

Rauwe gevangenisdrama/thriller die het vooral moet hebben van de sfeer en de acteerprestaties. In de gevangenis hangt er zeker in het begin nog een ijzingwekkende sfeer en de transformatie van Malik van "kruimeldief" tot geharde crimineel is mooi vormgegeven.

Tahar Rahim is een uitstekend acteur en hij weet de angst maar ook hardheid goed te spelen. Je ziet Malik steeds meer veranderen in een sluwe en geharde man die eerst probeert om een plekje te veroveren in de rangen van de Corsicaanse maffia, maar later toch steeds meer voor zichzelf kiest. De spanningen tussen de ‘Arabieren’ en de Corsicanen vond ik ook mooi gedaan en levert samen met de claustrofobische setting ijzingwekkende momenten op. De film is wel te lang en het wordt op een gegeven moment wat langdradig en de film valt in herhaling. Malik’s activiteiten buiten de gevangenis zijn niet al te interessant en ook de ideeën binnen de gevangenis raken op. Het einde is wel mooi gedaan en nogmaals, de acteerprestaties zijn uitstekend.


avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

 • 1480 berichten
 • 0 stemmen

Doorsnee gevangenis film met helaas een gebrek aan originaliteit, variatie en visuele en auditieve hoogtepunten. De lange speeltijd maakt dit nog erger dan het al is. Ik denk iets te docu achtig voor mijn doen. Saaie karakters ondanks de goede acteerprestaties.

Tegenvaller.


avatar van Noodless

Noodless

 • 7862 berichten
 • 5377 stemmen

Had er eigenlijk toch wel meer van verwacht. De film moet het meer hebben van de cast en de sfeer dan van het verhaal zelf. Qua inhoud valt het toch wel tegen want echt boeiend wordt het nooit. Daarvoor zijn de personages te weinig uitgediept en zijn de activiteiten zowel buiten als binnen de gevangenis niet interessant te noemen omdat het vaak in herhaling valt en vooral langdradig wordt uitgesponnen. Degelijk, maar niet meer dan dat. 6,5/10


avatar van Marbles

Marbles

 • 112 berichten
 • 969 stemmen

Ik kan er geen touw aan vastknopen.


avatar van Onderhond

Onderhond

 • 86092 berichten
 • 11106 stemmen

Pfffff.

Lang tegenaan gehinkt, maar vandaag wat ruimte en toch maar eens opgezet. Achteraf bleek dat het effectief niks voor mij was. Vond het een oeverloos saaie bedoening die op weinig overtuigende manier nog maar eens hetzelfde gevangenisgeleuter probeert te brengen.

De metaorfose van Tahar Rahim ging er bij mij ook niet echt in. Een complete schlemiel die zich in 6 jaar gevangenis helemaal opwerkt tot een crimineel wonder. Dat Audiard daar 150 minuten voor uitrekt is nog wel te begrijpen, want de weg die Rahim moet afleggen is ook wel énorm lang, maar het voelt allemaal nogal laks en geforceerd.

Visueel ook niet zo heel boeiend. Redelijk grim geschoten, dat nog wel, maar het lossere camerawerk, de gedesatureerde kleuren en het "realistische" camerawerk maken het niet meteen een grimmigere film. Muziek vond ik ook verre van opvallend, acteerwerk is wel aardig maar crimineeltje spelen is zowat het makkelijkste wat een acteur ooit moet doen denk ik.

Probleem met deze film is dat je het eigenlijk na 15 minuten wel al gezien hebt. De rest is meer verhaalonwikkeling, maar het brengt gewoon 135 minuten niets nieuws. Da's niet bepaald mijn soort cinema. Vond het vermoeiend, ongeloofwaardig en vervelend.

1.0*


avatar van dwazenenazen

dwazenenazen

 • 14 berichten
 • 197 stemmen

Prima misdaad film. Gezien op Netflix. Voor de liefhebber; deze moet je zien.


avatar van braambes

braambes

 • 559 berichten
 • 1337 stemmen

Ai ai ai, er staan op deze pagina een paar berichten die pijn doen aan mijn ogen. Geheel in het thema zal ik dan maar zeggen "vergeef hen, Heer, zij weten niet wat zij doen." Het zijn daarom geen idioten die deze film neersabelen. De echte idioten zijn degenen die na 'De Battre...' niet de moeite hebben genomen om Audiard te blijven volgen en zo alleszins één, en veel waarschijnlijker twee of drie, onvergetelijke cinema-ervaringen hebben gemist. Sorry Jacques, het zal niet meer gebeuren.

Uit de making off begreep ik overigens dat Audiard Niels Arestrup tijdens de opnames steeds meer aan zijn lot overliet en hem weinig tot geen feedback gaf. Volgens de acteur was dit een bewuste strategie om de acteur de eenzaamheid van zijn personage nog beter te laten doorleven. Uit bepaalde shots in die making off zou je kunnen denken dat hij bij Rahim net het omgekeerde probeerde te doen.

Misschien nipt iets te lang, maar van nagenoeg elke scène zwaar genoten.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 1982 berichten
 • 1701 stemmen

Meerdere malen gezien in de veronderstelling dat ik toch iets mis gezien de hoge waardering, toch doet de film me voor de derde keer weinig tot niets ondanks het begin dat best aardig is.

Zoals gezegd, de opening is wel sterk. Een gebruikelijk toch aardig gebracht beeld komt naar voren van de 'fresh fish' die aangeschoten wild is en waar de georganiseerd criminaliteit binnen de bajes gretig gebruik van maakt. Nee zeggen is er niet bij met zoveel druk in een dergelijke situatie. Meer dan prima is de controle, de voorbereiding, het geklooi met het mesje, de moord zelf en tussendoor de monotonie. Aan de Corsicaanse bende is geen ontsnappen als klusjesman en sloof. Daarnaast boeit het beeld van de etnische problemen me wel die duidelijk gebracht wordt. Frankrijk is uiteraard een broedplaats van immigranten, afkomsten, geloofsvormen en vooral in de voorsteden veel armoede. Een beeld van onrust en botsing die je ook in de bak moet zien. Ook interessant dat zelfs de grootste baas zonder bende aangeschoten wild wordt en onzeker, van Arestrup moet gezegd worden dat hij onmiddellijk aan iedere scene iets toevoegt.

Veel sterke punten zou je zeggen maar na een uur, en met dus nog meer dan de helft te gaan, begin de film en het verhaal toch behoorlijk dood te bloeden. Te lang, te saai en teveel personages en beslommering. De eerste keer alleen al moet hij drie verschillende klussen doen tijdens zijn verlof. De terugkerende cyclus van sloof en voetveeg voor de Corsicanen ondanks zijn inzet is aardig maar de verdere loop qua verhaal niet door alle namen, klussen en details. Zo halen de fasen waarin hij zich ontwikkelt qua leren ook danig het tempo onderuit. Un Prophete is dan ook een ontiegelijke lange zit zonder dat er nu echt veel indrukwekkends gebeurt op de eerste moord en de laatste schietpartij na en gaat ten onder aan zijn uitgebreidheid en lengte. Muziek heb ik in die zin niet eens gehoord.

Waar Un Prophete wel in slaagt is een triest en troosteloos beeld van het gevangeniswezen waar je vaak als grotere crimineel ingaat dan uitkomt. Toch was dit de laatste kans voor de film....en nee, dit gaat nooit wat worden vrees.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 4701 berichten
 • 3503 stemmen

Un prohpète is een vrij harde en rauwe gevangenisfilm over een jongeman die het hard te verduren krijgt in de cel. Hij wordt opgevorderd door een Corsicaanse maffiabende die de plak zwaait binnen de muren van de gevangenis. Nee zeggen is absoluut geen optie en dat ondervindt hij al snel. Om te overleven dient hij het spelletje mee te spelen.

Knap gebracht en soms expliciete harde scènes. Prima geacteerd ook. Vooral het eerste uur boeiend. Nadien verwaterde het wat en verviel de film in herhaling. Film lijkt me ook net iets te lang om boeiend te blijven tot het einde. Vooral dankzij het eerste deel en de grimmige setting een erg nipte 3,5*, maar er zat er pak meer in.


avatar van Lebarron

Lebarron

 • 1022 berichten
 • 702 stemmen

Un Prophète is een Franse prisonmovie. De Noord-Afrikaanse Malik El Djebenna(Tahar Rahim) komt in de gevangenis en wordt vrijwel direct ingelijfd door Cesar Luciani(Nils Arestrup), de leider van de Corsicaanse maffia in de gevangenis. De Corsicanen zijn de baas binnen de gevangenis en er gebeurd niets zonder hun toestemming. Cesar gebruikt Malik als loopjongen omdat hij denkt dat hij dom is, want Malik is immers analfabeet. Echter Malik is wel slim en ontwikkelt zich. Al snel weet die zelf ook zijn eigen handeltjes op te zetten en zo meer invloed te krijgen.

De film is rauw van aard en kent een paar behoorlijk pittige en bloederige scènes. Het verhaal symboliseert de powershift binnen de onderwereld van de traditionele penoze naar criminelen van Noord-Afrikaanse origine. Iets wat vrijwel in heel West-Europa gebeurd. Al kan het ook gaan om jongens uit andere delen van Afrika, het Caraïbisch gebied of Oost-Europa gaan. Deze jongens hebben minder scrupules dan ouderwetse gangsters als Cesar. Hij is vergelijkbaar met maffiabazen uit Amerika. Rondom dat type gangsters hangt nog een zweem van klasse en romantiek omdat ze stijl hadden en bepaalde erecodes. De nieuwe criminelen schieten gewoon iemand overhoop op klaarlichte dag voor een kleuterschool. Tahar Rahim speelt prima maar het is Nils Arestrup die imponeert. Toch liet de film mij met een onbevredigend gevoel achter. Misschien omdat ik meer sympathie voor Cesar had dan Malik, daf was gewoon een oneervolle gluiperd.

Un Prophète is een uitstekende prisonmovie van Franse makelij die zich makkelijk kan meten met soortgelijke films uit Hollywood. Zij het dat hij wel iets te lang duurt waardoor je op het eind moeite moet doen om hem uit te zitten.


avatar van LeBlanc

LeBlanc

 • 131 berichten
 • 52 stemmen

Poeh.. realistisch rauwe film. Geeft een goede inkijk in het gevangenisleven en er is werkelijk niks mooiers van gemaakt. Het is bijna een documantaire qua stijl. Ik vond het verhaal wel wat verwarrend en wist niet goed waar het heen ging. De sfeer is in de gehele film is naar door de contstante dreiging van geweld en al die nare figuren in de bak.

De film laat goed zien wat voor een teringzooi er van Europa is gemaakt door onze bestuurders qua binnenhalen van de multiulturele samenleving.


avatar van TMP

TMP

 • 1560 berichten
 • 1526 stemmen

Degelijke gevangenisfilm, met name vanwege de realistisch ogende weergave van het leven in de gevangenis en het gedegen acteerwerk. Hoe Malik zich opwerkt van een complete nobody tot een belangrijke crimineel is weliswaar onderhoudend, maar toch ook niet echt overtuigend. De vele personages die de revue passeren blijven veelal erg oppervlakkig en hetzelfde geldt voor de meeste verhaallijnen. De film blijft tot aan het eind onderhoudend genoeg, maar wordt eigenlijk wel steeds iets minder.