• 9.378.933 stemmen

Gesproken taal: Arabisch en Frans

Releasedatum: 4 februari 2010

• NLZIET Bekijk via NLZIET

Plot Un Prophète

"Escaping the prison of life."

De 19-jarige analfabeet Malik El Djebena is veroordeeld tot zes jaar in de gevangenis. Hij arriveert helemaal alleen bij de gevangenis en hij oogt jonger en fragieler dan zijn medegevangenen. Wanneer hij in het nauw gedreven wordt door de leider van de Corsicaanse bende die de gevangenis beheerst, krijgt hij een aantal 'opdrachten' die hij moet uitvoeren. Hierdoor wordt hij sterker en wint hij ook het vertrouwen van de bendeleider. Maar Malik is dapper en een snelle leerling en heeft de moed om in het geheim zijn eigen plannen te ontwikkelen...

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Summer99

Summer99

Lijkt me een heftige film, die wil zeker graag zien:)

avatar van Sami

Sami

sterke film die je bijblijft

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Sterke gevangenis film die vooral overtuigt met het acteerwerk en het hoge realisme gehalte. Hier is geen plaats voor romantisering of heroïek, maar vooral recht toe recht aan drama en geweld. Zeer fijne film weer van Franse bodem. De Fransen lijken wel een patent te hebben op realistische films. Erg genoten.

avatar van Xen0n

Xen0n

Vet plot en veel goed reacties! Ben hier heel benieuwd naar

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Seamus schreef:

Sterke cinema !

Phille schreef:

dikke film met een paar zéér sterke scènes

Couch Potato schreef:

Sterke film. Hele sterke acteerprestaties en een sterk verhaal.

dimi303 schreef:

Schitterend gevangenisdrama, een zeer sterk verhaal. [...] Zeer sterke vertolkingen.

Querelle schreef:

Goede gangster/gevangenisfilm met sterk spel van alle acteurs

Zandkuiken schreef:

Sterke gevangenis film.

Da's toch sterk!

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

Inderdaad! sterk spul die Jacques Audiard!
Heb verder weinig toe te voegen, alleen dat ik
de moordscenes erg sterk vond en de eindshot
is erg effectief.

avatar van Lenny_DH

Lenny_DH

1 Oscarnominatie

Beste Buitenlandse Film

avatar van Xx_se7en_xX

Xx_se7en_xX

Lijkt me een hele goeie film. Ga deze maar eens huren als ie uit is.

Triple G

Uitstekende film. Prachtig acteerwerk en een verhaal dat strak in elkaar zit. De achterliggende gedachte van de regisseur om aan te geven dat criminelen er crimineler uitkomen dan ingaan is overtuigend weergegeven, zij het hier een daar aangedikt. Een genot om naar te kijken, ondanks de lengte van de film.

avatar van starbright boy

Prima film. Een gangsterdrama over het gevangenisleven en de machtststructuren aldaar. Of het opklimmen van Malik in het echt ook zo zou kunnen betwijfel ik een beetje maar de film maakt het geloofwaardig. Een beetje degelijk misschien, maar vooral door een heel sterk script en twee indrukwekkend mooie hoofdrollen van Rahim en Arestrup echt goed. De film had voor mij twee scenes eerder mogen eindigen, met de scene waarin op de luchtplaats de nieuwe verhoudingen in de gevangenis duidelijk worden.

Kleine 4.0*

avatar van Querelle

Querelle

Vond die eindscene met die zwarte auto's die achter hem aanrijden ook wel heel sterk hoor.

Querelle schreef:

Mee eens. Een einde in de gevangenis was uitstekend geweest. Echter, ik vond dit einde een strakke knipoog...

Echt vreselijk, deze film. Het is lang geleden dat een film een fysieke reactie wist te veroorzaken. Dat is eigenlijk sinds Eden (2006) niet meer gebeurt. Al die lelijkheid is echt niet om aan te zien, en ook zo voor de hand liggend bij een film als deze (wat op zich nog niet zo erg is, alsof iedere film maar vernieuwend moet zijn, maar het voegt gewoon echt helemaal niets toe aan wat er al bestaat), getuigt niet echt van heel veel creativiteit. Mensen prijzen de 'rauwe stijl' van de film (altijd zo vermoeiend, dat soort praat), maar zonder enig interessant karakter doet dat er allemaal niets meer toe. Het interesseert me echt geen bal wat er met al die vervelende lui gebeurt. En daar moet je dan twee en een half uur lang naar kijken. Ook is de film zo nodeloos complex. Daarnaast zit de film nog vol met allerlei vreemde keuzes die het nog minder genietbaar maken, de muziek past niet, wat de toevoeging van die stukjes tekst in beeld waren is me een raadsel en ook de hallucinaties van de dode man voelen zo geforceerd aan. Om maar eens een aantal voorbeelden te geven. Ik kan me echt geen reden bedenken waarom iemand deze film de moeite waard zou vinden?

avatar van kayltje

kayltje

Lijkt mij een hele heftige film (afgegaan op wat ik er van gezien heb), maar weet niet of ik ervoor naar de bioscoop zou gaan. Het is misschien een leuke film voor als hij goedkoop in de winkels ligt.

avatar van karlson

karlson

Een goeie film met sterk acteerwerk. Naast het realistische beeld van de gevangenis, vind ik het ook wel een zoektocht naar eigen identiteit. Hij komt er min of meer als niemand erin en verlaat de de gevangenis als ''iemand''.

avatar van kikujiro

kikujiro

Celluloid Dreams schreef:

Je komt binnen met niets, en vertrekt met alles. Niet door één of ander sprookjesscenario, maar door bikkelhard te vechten voor je leven: de realiteit is te waar om mooi te zijn.

avatar van Willy Wartaal

Willy Wartaal

@ Celluliod dreams

Als het je niets interesseert wat er met vervelende lui gebeurt waarom kijk je dan in godsnaam een film over het leven in de gevangenis.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Celluloid Dreams schreef:

Don't try... wij andere users zullen dat wel doen in uw plaats.

Celluloid Dreams schreef:

Men zou bijna denken dat je dit verhaal hebt geschreven om bepaalde reacties uit te lokken. Je weet toch enigszins naar welk type verhaal je gaat zitten kijken. Ik geloof niet dat de informatie over deze film nou zo gek veel te raden over laat. Wat had je dan verwacht van deze film...?

kikujiro schreef:

Uhm. Volgens mij begrijp ik niet zo goed wat je hier mee wil zeggen. het zegt in ieder geval niet echt veel over de kwaliteit van de film, haha. Misschien leuk voor op de achterkant van de DVD?

Triple G schreef:

Ik probeer helemaal geen reactie te ontlokken. En ik weet echt niet waarom jullie allemaal zo zitten te hameren op mijn verwachtingspatroon? Mag je deze film niet slecht vinden?

Celluloid Dreams schreef:

Natuurlijk mag je een film slecht vinden. Maar je geeft zo duidelijk aan dat je niet geïnteresseerd bent in wat met er deze vervelende lui gebeurt. Dat dit een niet onbelangrijk deel in deze film zou zijn lijkt me vrij duidelijk. Toch ga je dan kijken, ook wetende hoe lang je zult moeten zitten. Dat kan ik niet zo volgen. Vandaar mijn vraag wat je verwachtte te zien toen je er aan begon. Wellicht is je kritiek dan iets beter te plaatsen.

Ik kan van tevoren natuurlijk moeilijk zeggen of ik de karakters van de film interessant vind, ik ben tenslotte geen profeet. Ook wist ik niet dat de film 2,5 uur duurde. Behalve dat het zich in een gevangenis afspeelde wist ik eigenlijk helemaal niets over de film. Echt dingen verwachtten deed ik dus niet. Of misschien toch wel. Na alle lovende reacties van publiek en pers ging ik er eigenlijk min of meer vanuit dat deze film iets zou toevoegen aan wat er al bestaat in het genre (aangezien de 'rauwe art-misdaadfilm' de laatste jaren zo ontzettend populair is, terwijl iedereen elkaar alleen maar lijkt te kopiëren), en zo dus zou meewerken aan de ontwikkeling van het genre. Maar goed, dat was dus niet echt het geval.

avatar van gotti

Helaas wat lang, maar op de momenten dat Un Prohete overtuigd (en dat zijn er nogal wat) grijpt het je ook bij je keel. Eén van de grootste kanshebbers op een oscar lijkt me...

avatar van daboytomson

daboytomson

Deze film is werkelijk geniaal in mijn opinie. Jammer alleen dat ie voor een groot deel in het Frans is. Vond hem toch wat minder makkelijk om te volgen daardoor. Bij de film Amelie was het helemaal niet storend. Als ie in het Engels was zeker 5* waard.

avatar van Bélon

Bélon

Ja laat de Fransen vooral films in het Engels gaan maken

Ach als deze film erg succesvol is en misschien wel een Oscar wint kan een Hollywood remake er ook wel inzitten

avatar van Redlop

Redlop

Geweldige film van Audiard, waarvan ik alleen De battre mon coeur s'est arrêté meende te kennen, maar ik lees op IMDB dat hij in de jaren '70 editor-assistent was van Roman Polanski en als schrijver in de jaren '80 misdaadfilms schreef, o.a Le professionnel met JP Belmondo.

De rauwe kop van Niels Arestrup viel me al op in De battre mon coeur... en ook met zijn klein rolletje in The Diving Bell and the Butterfly. In Un Prophete draagt hij voor een groot deel bij aan het rauwe ongepolijste gevoel dat de film uitademt. De nieuwe Jean Gabin.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

prachtige film! mooi neergezet en goed te volgen.

mankeerde niets aan in mijn ogen.

4.5

avatar van Japie1971

Japie1971

Ik vond het zware kost. De film heeft mij op geen enkel moment echt weten te boeien en de 2,5 uur waren dan ook lastig door te komen. Veel personages die niet allemaal goed werden uitgelicht. Zo was de film vaak moeilijk te volgen.

En voor mij is er maar één echte boeiende gevangenissenfilm en dat is shawhank!

avatar van video-dude

video-dude

wow

avatar van Zonderiaan

Zonderiaan

Twee uur voordat ik The Movies in Amsterdam inliep om Un Prophete te kijken had ik net Antichrist afgerond.

Ik denk dat ik voornamelijk zo ontzettend afgestompt ben door Lars dat Audiard mij eigenlijk bitter weinig deed.

Nu ben ik hoe dan ook altijd snel afgeleid door mijn omgeving en tijdens het kijken van deze film zat er een man naast mij die al na een half uur zat te snurken, iets wat ik zelfs ook nog overwogen heb.

Ik zie niet zo goed waarom dit zo'n meesterwerk is.