• 8.896.601 stemmen

Releasedatum: 26 mei 2011

• Google Play Bekijk via Google Play
  • iTunes Bekijk via iTunes

Plot Rundskop

"My whole life I’ve known nothing but animals."

De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen...

Jacky Vanmarsenille

Bron: cinebel

avatar van Scratt

Scratt

Trailer: YouTube - RUNDSKOP (TÃ%u0160TE DE BOEUF / BULLHEAD) - trailer

Schoenaerts - zo stilaan mijn favoriete Vlaamse acteur - deed een DeNiro'tje door 30 kilo bij te komen aan spieren. Redenen om naar uit te kijken: intrigerende cast, leuke synopsis, nieuwe regisseur, camerawerk van Karakatsanis (Linkeroever, Small Gods,...) en eens personages die plat Limburgs spreken( wie had dat ooit gedacht ).

Jawaddedadde

Oeh, hoor net dat hij geselecteerd is voor de Berlinale! Trailer ziet er trouwens erg goed uit, erg volwassen.

avatar van AC1

AC1

Yep, ziet er goed uit.

avatar van filmliefhebber92

filmliefhebber92

Hier verwacht ik wel het een en ander van (misschien ook wel omdat ik van de boerderij kom). Het verhaal spreekt me wel aan. Hier kan veel mee, ik hoop dat ze dat ook doen.

FinkPloyd

Trailer ziet er echt wel héél veelbelovend uit alvast

avatar van Zebster

Zebster

één woord......waanzin!!!

Vlaamse topcinema?

Aan publiciteit op de Vlaamse televisie toch geen gebrek.

avatar van AC1

AC1

Deze zou het wel eens goed kunnen doen op buitenlandse filmfestivals.

FinkPloyd

Film wordt idd al lichtjes gehypet in Vlaanderen (zeer lovende eerste kritieken van de pers en heel positieve reacties na (avant)premiere), maar daar zijn wel wat argumenten voor:

-Roskams kortfilms (Carlo, The One Thing To Do, Today is Friday) waren veelbelovend (besprekingen op www.kortfilm.be)

-met Nicolas Karakatsanis heeft hij m. i. de beste Belgische DOP (en iemand met internationale klasse)

-Schoenaerts blijft wsl het grootste talent van zijn generatie en oogt toch wel bijzonder indrukwekkend met zijn 27 kilo extra spieren

-selectie voor Berlinale krijg je niet zomaar

Ben dus wel beniewd, morgen maar meteen gaan kijken als ie in de cinema is

Jawaddedadde

Op digg.be krijgt hij vier diggies (op vijf). Mijn verwachtingen stijgen alleen maar...

Release: 16/02/2011

Klopt niet, release is morgen: 02/02/2011

avatar van Guardian of Isis

Guardian of Isis

Dit interesseert mij wel, vooral Schoenaerts lijkt zich echt te hebben ingezet voor deze rol. Het ziet er uit als method acting à la De Niro of Day-Lewis, hoewel natuurlijk nog te bezien valt of het zo'n hoge toppen zal scheren. Sowieso is het al zeldzaam om zoiets te zien in het vrij saaie landschap van de Vlaamse cinema. Ik ben benieuwd.

avatar van groente12

groente12

Trailer ziet er gruwelijk goed uit. Hier kunnen wij NL mensen van leren.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Die wil ik absoluut niet missen. Unaniem positieve recensies in de pers, nu al de beste Belgische film van 2011 genoemd.

avatar van Denzz

Denzz

Ziet er geweldig uit! Ik heb er zin in!

avatar van Seamus

Seamus

De eerste kraker van 2011 is (eindelijk) gearriveerd

Minpuntjes: de comedy factor mocht een heel pak worden teruggeschroefd met die 2 garagisten/clowns en het immer irritante spel van Sarafian.

Maar dan toch: Schoenaerts, de regie en het scenario brengen mijn score met gemak op 9/10.

Hopelijk zal zijn (Roskam) volgende film het minstens even goed doen.

Vette sloef !

FinkPloyd

Een nieuw ijkpunt in de Belgische (of Vlaamse) cinema?

Tis in ieder geval een soort film die er in België nog nooit gemaakt is, een soort Scorsese over het Vlaamse platteland ofzo... Het eindresultaat is in ieder geval behoorlijk indrukwekkend, want de film zit op zoveel vlakken goed dat enkele minpuntjes er totaal niet toe doen:

-Roskam toont zich een begenadigd verteller en weet zijn verhaal intelligent op te bouwen en te visualiseren

-Fotografie is bij momenten zeer knap, verhaal wordt mooi verankerd in het landschap, magie gehaald uit 'ordinaire' locaties

-Schoenaerts effectief in zijn beste rol tot nu toe (je voelt die opgekropte frustratie in elke blik, klaar om uit dat opgepompte lijf te spatten), maar krijgt perfect tegenwerk van een eveneens ijzersterke Jeroen Perceval

Qua debuut kan dit in ieder geval tellen, getuigt van grote klasse!

avatar van Friac

Friac

Seamus schreef:

Exact mijn voornaamste kanttekeningen bij deze voor de rest sterke film! De "comic relief" was inderdaad soms overbodig en voelde aldus een beetje lullig/geforceerd aan, Sarafian vond ik zo'n beetje het minst goed spelen van allemaal (geen interessante rol sowieso). Verder had ik misschien extra uitklaring over bepaalde personages wel weten te appreciëren: gezien de algemene kwaliteit van de film had een puur afgerond geheel de film volgens mij zeker en vast niet afgezwakt.
Voorts vond ik het vooral grappig dat de hele film ondertiteld is - wat volgens mij de uitstraling van de film goed zal doen in de ogen van vele Vlaamse kijkers (ook al is dat idioot) -, maar dat de West-Vlaamse maffiosi de Limburgse collega's perfect begrijpen en vice versa. In het dagelijkse leven kom je vaak tegen dat een Antwerpenaar een West-Vlaming niet begrijpt en vice versa, maar hier lukte het perfect (terwijl het écht Limburgs accent veel onbegrijpelijker is dan het platste Antwerps accent volgens mij). Ofwel hebben ze in het verleden al veel zaken gedaan, ofwel is het een klein schoonheidsfoutje dat met plezier met de mantel der liefde bedekt wordt

Matthias Schoenaerts zijn vertolking vond ik niet weergaloos, maar hij speelt het zeker en vast erg sterk. Hoe dan ook krijgt hij al mijn respect, gezien de voorbereidingen die hij voor deze rol trof. Het resultaat mag er - puur fysiek - absoluut zijn: Jacky Vanmarsenille ziet er uit als een moderne Frankenstein, een regelrechte freak waar een kleine jongen achter schuilgaat.. De combinatie van zijn uiterlijk en het jeugdtrauma (en de gevolgen ervan) zorgen ervoor dat Jacky Vanmarsenille een fantastisch hoofdpersonage is, zeker één van de sterkste die ik de laatste jaren in de bioscoop ben tegengekomen (en dus niet alleen binnen het veld van de Belgische film). Dè grootste sterkte van Rundskop.

Een ander groot pluspunt aan de film voor mij is het Belgisch karakter, dat vooral uitstraalt in de typische Belgische architectuur en interieurs en de fabuleuze opnames van het Vlaamse platteland. Het is fijn om een Belgische film te zien die het traditionele nationale landschap overstijgt in grootsheid, zonder dat hij daarom "buitenlands" aanvoelt. Rundskop is op en top Belgisch en dat is een erg positieve factor wat mij betreft.
Andere pluspunten: zowat iedereen staat erg goed te acteren, de personages voelen juist aan en Roskam is een briljant verteller. Gedurende de hele film ben ik continu geboeid gebleven en vaak heb ik met intens kijkplezier naar bepaalde scènes gekeken. Dit ook zeker en vast dankzij de prachtige cinematografie en de juist gekozen muziek.

Een parel met dus enkele kleine vlekjes erop, maar met een fonkeling die hopelijk iedereen richting bioscoop lokt. Aanrader!

avatar van GuyB

GuyB

Zag net reclame en ziet er weer een interessant werkje uit afkomstig uit België. (Beetje chauvinisme kan geen kwaad)

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Friac schreef:

plus het feit dat Diederik en Jacky die samen opgroeiden in Limburg elk een eigen dialect spreken. De ene het Truiens, de andere het (fake) West-Vlaams. Volgens mij is dit toch onmogelijk.

avatar van Friac

Friac

Martin Van K schreef:

Dat vond ik eerst ook vreemd en een tikkeltje ongeloofwaardig, maar uiteindelijk lijkt het me wel logisch dat Diederik uiteindelijk zo'n plat West-Vlaams spreekt. Je hoort toch geregeld dat mensen het accent/dialect halvelings oppikken van de plaats waar ze gaan wonen? Misschien minder op latere leeftijd, maar Diederik verhuisde geloof ik op relatief jonge leeftijd naar West-Vlaanderen en dan is er allicht nog marge om je oorspronkelijk dialect in te ruilen voor een ander. Al is het inderdaad wel erg sterk doorgedreven.

Hoge score!

Verbaast met, en wekt anderzijds ook mijn interesse. De Vlaamse 'critici' zijn namelijk snel enthousiast (Zot van A enzo).

avatar van maytrope

maytrope

Sterk, zeer sterk!

avatar van _David_

_David_

Net gezien in de cinema en geen seconde verveling, heel sterke film en op het einde was ook wel heftig !

avatar van Asaharo

Asaharo

Vannacht gezien in de cinema,Ik heb toch wel wat gemengde gevoelens na het bekijken van deze film. Schoenaerts en Perceval zijn zeer sterk, en spelen hun rol met heel wat overtuiging. Er zat heel wat potentie in deze prent, je zag ook duidelijk de hand van Karaktsanis en vooral Jeroen Perceval is echt op sommige momenten fantastisch, wat een verschil met zijn rol in dagen zonder lief. De scene waarin hij huilend Jacky omhelst, is wel memorabel te noemen. Echt hilarisch is ook diens reactie. Alleen zitten er stukken in die de sfeer behoorlijk naar beneden halen, het is hier al eerder gezegd, maar de 2 garagisten zijn nogal overbodig en helemaal misplaatst.

Ook de flashbacks konden mij niet echt bekoren alhoewel het zeer belangrijk is in het verhaal. Gewoon de manier waarop het allemaal in elkaar stak vond ik toch een beetje te vergezocht maar soit, een kniesoor die daarover kakt. De 2 uren zijn daarentegen voorbijgevlogen en laten je achter met een climax die zeer gepast is. Het kon gewoon niet anders eindigen. Vooral het gehijg,geproest en het gebonk van Jacky was zeer straf. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes toch een duivels debuut hoor.

AGE-411 schreef:

Hoge score!

Euhm, Zot van A werd volgens mij grotendeels neergesabeld in de pers, zoals bijna alle Verheyenfilms trouwens (m. i. terecht, met dossier K als uitzondering)

Sowieso is deze film toch wel van een heel ander kaliber

FinkPloyd schreef:

Sowieso is deze film toch wel van een heel ander kaliber

Zot van A kreeg een hoop media-aandacht.

AGE-411

Met Roskam lijkt het toch dat de Vlaamse cinema definitief een nieuwe weg is ingeslaan.

avatar van mivil

mivil

AGE-411 schreef:

Zot van A kreeg een hoop media-aandacht.

Er is een verschil tussen aandacht krijgen in de media en goede kritieken krijgen he.. Films van Verheyen en Van Looy krijgen ALTIJD veel aandacht.

Over Rundskop: Bijna perfecte film maar zoals hier ook al aangehaald: die 2 garagisten hadden er echt niet in gemoeten!

mivil schreef:

Slechte films krijgen ook veel aandacht. Dat is het probleem.