Genre: Misdaad / Drama
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Rundskop
"My whole life I’ve known nothing but animals."
De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen...
Jacky Vanmarsenille
Christian Fillippini
David Fillippini
Jean Vanmarsenille

Illum Sphere
Eigenlijk ben ik zelden enthousiast over een film uit eigen land, maar Roskam heeft met Rundskop een zeer sterke dramafilm gemaakt. Het is niet enkel het verhaal of het uitstekend acteerwerk die de film zo sterk maken, maar ook de authenciteit. Het is een verademing om België zo echt (rauw) te zien en acteurs te horen met authentieke accenten. En ik ben niet eens zo chauvanistisch ingesteld.
Wat ook geweldig is dat deze film echt een spreekwoordelijke klap in het gezicht geeft zonder echt 'in your face' te zijn. Het is net alsof de film de Jacky Vanmarsenille in ieder aanspreekt en ook raakt. Dat kunnen en doen maar weinig films en daar horen al zeker geen Belgische films bij.

Robi
Twee ingewikkelde verhalen in deze film. De ene gaat over de hormonenmaffia en de andere gaat over een wraak uit het verleden. En die verhalen lopen synchroon aan elkaar om uiteindelijk samen te komen. Als kijker ben je echter het grootste deel van de film bezig om uit te zoeken waar je nou naar aan het kijken ben. Wie is wie, wat is zijn rol en in welk verhaal zit je nu? En dat leidt wel heel erg af van de film. Pas aan het einde van de film wordt het allemaal enigszins duidelijk, maar dat is voor mij te laat om de film nog te redden. Ook al waren er genoeg ingrediënten voor een indrukwekkende film. Misschien als ik hem nog eens een tweede keer zou zien, dat ik hem hoger ga waarderen, maar ik betwijfel het.

J.G.
Akkoord.

Koen87
Na tijden van uitstel heb ik deze toch maar eens en aangezet en ik kan alleen maar stellen dat ik dat veel eerder had moeten doen. Rundskop is sterke film met een uitstekende Schoenaerts, waarin de degressie/progressie van de mens wordt neergezet. Dat het escaleert is onoverkomelijk, gezien het zich afspeelt in een sterk masculiene wereld. Het zou echter (voor mij) meer bevredigend zijn geweest al Bruno de sjaak was geworden aan het eind van de film . Al met al bevat de film een goede mate van complexiteit om het boeiend te houden.]
Ps; Ik zie dat het Roskam een flinke release onder de nam van "Animal Rescue" heeft staan, het heeft hem dus geen windeieren gelegd!

Uitstekende film over een veehouder die zich inlaat met de hormonenmaffia. Een realistisch thriller/drama over de malafide praktijken binnen de vleesindustrie. Een sterk en origineel verhaal waarbij het persoonlijk drama pas redelijk laat in de film wordt geïntroduceerd, maar wat het geheel wel een stuk sterker en vooral gelaagder maakt. Uitstekend acteerwerk met Matthias Schoenaerts voorop.

John Milton
wat was er zo slecht aan dan? Als je het niet onderbouwd hebben mensen er niet echt iets aan. Je mag het rustig roepen natuurlijk, maar het helpt mensen niet echt om te kijken of deze film al dan niet wat voor hen is.

timburton
Laat hem maar... Hij gaf een 4,0 aan Twilight 2

mikey
Schitterend en treurig Belgisch drama over een veeboer die niet alleen zijn slachtvee volpompt met hormonen maar er zelf ook wel van houdt. Het gaat mis wanneer je als kijker erachter komt waarom hij zelf een prijsstier is geworden. De film is complex vanwege allerlij gebeurtenissen, types en flashbacks maar bijzonder interessant en best heftig. Aan de andere kant ook weer ingetogen, relativerend, komisch en geloofwaardig. Ook grappig dat ipv de maffia juist weer de politievrouw het engst blijkt en haar onvermogen om de dingen te zien zoals ze zijn. En juist de grootste creep probeert alles te sussen, het overzicht nog heeft en de juiste pad tracht te bewandelen.
belgie en zijn lanen met bordelen, plekken waar de tijd stil lijkt te staan. De wansmakelijke autos en de moeite die men heeft met niet vlaams pratenden. Zijn de locaties hier wel iets mooier dan die ik ken. Niet dat ik een hekel aan belgie heb, zelfs heel wat interessanter dan nl. De boerderij waar alles afspeelt is prachtig. Belgische villa zijn normaal gesproken stijlloos. En het eten ziet er wel heel smakelijk uit.
1 ding gemist, wie was het slachtoffer vincent in de disco die een kasplant werd? Vast 1 van bruno handlangertjes?

predator
- 1902 stemmen
Mooie en boeiende film, waarbij je op een knappe manier sympathie ontwikkeld voor de hoofdpersoon. Sterk acteerwerk van Schoenaerts en Perceval. Alleen de zogenaamde humor had van mij niet gehoeven.

Dying Rose
En het eten ziet er wel heel smakelijk uit.
Dan hebben we toch IETS opgestoken uit de film/over België.

Capablanca
Door het enigszins ingewikkelde verhaal was ik af en toe even de weg kwijt. Dat was echter nauwelijks storend, want het sterke acteerwerk houdt de aandacht van de kijker goed vast. Vooral de scene met de castratie was huiveringwekkend goed in beeld gebracht. Een sobere film, die het moet hebben van het ingetogen acteerwerk en daar ruimschoots in slaagt.

Decec
Een goede drama/misdaadfilm...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Maar kan niet tegen voor spuit/prikken...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit...

Roger Thornhill
Even sterk en indrukwekkend als mistroostig. Niet het soort film dat ik voor mijn plezier een tweede maal ga zien, maar wel met een beklemmende en beklijvende sfeer. Fantastische hoofdrol.

a usual suspect
na al die jaren eindelijk gezien en deze film is écht goed. Allemaal zien!

killerfreak
Zonder enige twijfel oscarwaardig. Zou zelfs passen in het rijtje van Amerikaanse films!
Wel af en toe onlogische sprongen in het verhaal en geen geweldig Limburgs taalgebruik, maar daar kijk ik - als ex-Limburger - met plezier over. 4*

Quentin
een geweldig Limburgs taalgebruik

killerfreak
Ik woon(de) op de grens ja

Cinemaniak
Damn... wat een film. Zat een hele hoop in en het moet je smaak maar zijn. Lekker rauw en redelijk 'in-your-face' gebracht.
Niet verwacht van onze zuiderburen, want doorgaans hikt het toch tegen het behoudende en bekende recept aan.

boombastic
Naar bezoekersaantal #12 van de meest succesvolle Vlaamse films!
Zie de top 20 hier.

Seamus
Whoopsie, dan heb je de laatste jaren toch het een en ander gemist )

Madecineman (moderator films)
Sterke misdaadopera uit De lage landen.
Vrij briljante zet om het plaats delict rond de hormoonmaffia te lokeren. Het geeft Rundskop de juiste rauwe en louche sfeer mee die het nodig heeft. De afgelegen boerderijen langs modderige paden waar niemand komt die er niets te zoeken heeft, de cafés met TL licht, de bordelen en de onderlinge onderhuidse haat voor anderstalige ze scheppen de grauwe en troosteloze wereld waarin het drama zich afspeelt. Zo veel sterker en origineler dan het zoveelste drugsdealertje of vrouwenhandelaar.
Rundskop vertelt een vrij complex verhaal met allerlei verwikkelingen die draaien rond de zwendel in hormonen en vlees maar dit blijkt na een tijdje in de film te zitten slechts de achtergrond te zijn voor een veel persoonlijker drama. In een serie aan flashbacks kom je er als kijker achter dat de protagonist als het ware ook een impotente vleesstier blijkt te zijn die zijn lege bestaan ontleend aan eigenlijk dezelfde potjes, pilletjes en spuitjes die hij ook toedient aan zijn eigen veestapel. Oh, ironie. Uiteindelijk spat de film uiteen in een onoverkomelijk gewelddadige apotheose. Het gegeven zou niet misstaan in een Griekse tragedie.
Films als deze staan of vallen voor een groot gedeelte met de acteurs die het verhaal moeten dragen en overbrengen. Gelukkig gaat dat hier heel behoorlijk en vooral Schoenaerts weet goed vorm te geven aan de tragische figuur van Jacky. Hij weet wonderwel de juiste balans te vinden tussen een soort afschuw (want echt sympathiek kan zijn karakter niet genoemd worden) en een soort medelijden. Interessante rollen die, als ze goed uitgevoerd zijn, de kijker kunnen uitdagen tot nadenken ipv het geheel alleen maar te consumeren.
Als film beviel me dit trouwens beter dan de vorige recente films van Belgische bodem die ik gezien heb. Het geheel is wat rustiger, evenwichtiger en misschien zelfs wat klassieker dan bv een Ex-Drummer of Calvaire die toch een duidelijk experimenteler karakter hebben. Ook minder stroef en stoïcijns dan het werk van de broertjes Dardenne. Maar dit alles toch zonder eigenheid te verliezen.
Puik werkje van onze zuiderburen kan zich serieus meten met misdaadfilms van Angelsaksische komaf (en die mag ik persoonlijk graag zien).

Boenga
...minder stroef en stoïcijns dan het werk van de broertjes Dardenne.
Wou ik even kwijt...

surfplankje
Prima film en goed acteerwerk. Mooie harde scenes erin die keihard aankomen en je doen nadenken over het hedendaagse. 4 sterren

Cinemaniak
Nope, niks gemist naar mijn idee. Dit is echt de enige film die mij wist te overtuigen. Alhoewel ik natuurlijk niet alles kan beoordelen dat van de Zuiderburen is. Mijn nichtje is uiterst positief over het gemiddelde aanbod van Studio 100

Vlaams misdaaddrama 'Rundskop' over illegale hormonenhandel in de veeteelt vanavond op televisie

Genoten van 'Ferry' op Netflix? Dan zijn deze Nederlandstalige misdaadfilms iets voor jou

Efter Brylluppet
Drama, 2006