• 159.473 films
 • 9.810 series
 • 29.104 seizoenen
 • 608.651 acteurs
 • 355.265 gebruikers
 • 8.898.582 stemmen
Avatar
 
banner banner

Rundskop (2011)

Misdaad / Drama | 124 minuten
3,59 1.852 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 124 minuten

Alternatieve titels: Bullhead / Tête de Boeuf

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Michaël R. Roskam

Met onder meer: Matthias Schoenaerts, Jeroen Perceval en Barbara Sarafian

IMDb beoordeling: 7,3 (24.112)

Gesproken taal: Frans en Nederlands

Releasedatum: 26 mei 2011

 • On Demand:

 • Google Play Bekijk via Google Play
 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Rundskop

"My whole life I’ve known nothing but animals."

De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen...

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Jacky Vanmarsenille

Diederik Maes

Lucia Schepers

Eva Forrestier

Antony De Greef

Sam Raymond

Marc Dekuyper

Christian Fillippini

David Fillippini

Jean Vanmarsenille

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Donnie Vallermee

Donnie Vallermee

 • 222 berichten
 • 203 stemmen

Niet verkeerd, maar vraag mij net als tig anderen hier af wat er met bruno is gebeurd...

Geen superfilm maar zeker niet slecht.

(EDIT moderator: signature verwijderd)


avatar van stratmans

stratmans

 • 869 berichten
 • 883 stemmen

indrukwekkende soms moeilijk te begrijpen film


avatar van deventerate

deventerate

 • 125 berichten
 • 175 stemmen

Bijzondere film! Zeker heftig, misschien niet de goede film om na twaalven op oudjaarsavond te kijken. Maar zeker een bijzonder goede film.


avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 1689 berichten
 • 1748 stemmen

Dees gaat er voor mij een beetje over. Ik had wel een hormonenmaffiafilm in de Vlaanders verwacht maar in feite gaat het om het gruwelijke levensverhaal van Jacky, op weliswaar schitterende wijze vertolkt door Matthias Schoenaerts. De sleutelscène - met de ontmannelijking van Jacky - had ik eigenlijk niet hoeven te zien, maar goed het is dan ook een sleutelscène en dus niet te vermijden. Horror! Het scenario is zeker en vast origineel maar je moet er wel bewust in mee willen gaan want erg geloofwaardig komen een aantal verwikkelingen me niet over. Wat een toeval dat Jacky op zoek gaat naar Lucia, op het moment dat ook jeugdvriend Diederik in zijn leven komt. Beiden had hij al 20 jaar niet meer gezien. De parallel tussen Jacky die zich op latere leeftijd volspuit met hormonen, en zijn job als veehouder ligt er natuurlijk dik op, maar is ook wel een vreemde parallel, want het één staat eigenlijk helemaal los van het ander. Zijn eigen medicijnen (actief) betreffen een poging tot zelfgenezing van fysiek (en geestelijk) trauma, waar de hormonale behandeling van het vee (passief) dan toch louter winstbejag inhoudt.

De twee garagisten uit Luik moeten af en toe voor wat luchtigheid zorgen en slagen daar ook redelijk in. Misschien niet intentioneel, maar ook de Vlaamse politie komt me redelijk kluchtig over. De enigen die in beeld komen zijn een harde tante, en twee flikken die ter nauwer nood hun homoseksuele gevoelens voor mekaar kunnen verbergen. Niets tegen homo’s uiteraard, maar kon regisseur en scenarist Roskam niets geloofwaardiger bedenken dan deze scherts die verder niet terzake doet? Lijkt me zelfs helemaal niet progressief of zo, maar eerder een stereotiepe benadering van hoe homo’s met mekaar omgaan.

Op visueel vlak heb ik enkele mooie plaatjes gezien, vooral de trappentocht in de finale van de film mocht er helemaal zijn.
De dialogen hebben me niet altijd kunnen overtuigen, al kwam het wisselend gebruik van dialecten en Frans zeker naturel over.

Niet mijn film, daarvoor blijft het uitgangspunt - het trauma van Jacky en zijn leven als veehouder - me wat ver gezocht en overgedramatiseerd. Niettemin knap gemaakt.


avatar van AnyaH

AnyaH

 • 357 berichten
 • 299 stemmen

......'Soms moeten wij de natuur een handje helpen'......

Beladen en indringende Belgische dramafilm over het leven van vleesveehouder Jacky Vanmarsenille. Cinematografie: donker (vaak 'te' met bijna zwart scherm), duister, passend bij het onderwerp. Muziek: klassiek, spannend en veelal zwaarmoedig. Mise-en-scѐne: agrarische setting met Belgisch witblauw, boerderij, erf, platteland en een schokkende scѐne van kindermishandeling. Daarnaast nog de garage, drafbaan, disco en Eva's appartement. Cast: Matthias Schoenaerts speelt de hoofdrol van Jacky Vanmarsenille met verve. Ondanks zijn fysieke verschijning m.i. 'less is better'. De andere rollen zijn ook realistisch gespeeld. Betreft Bruno denk ik: het lot straft......

Plot: film gaat over een vleesveehouder en misbruik van groeihormonen in de veehouderij. Gaandeweg treedt het leven van Jacky meer op de voorgrond. Zijn trauma wordt duidelijk middels flashbacks. Helaas kan ik beamen dat het middelenmisbruik realistisch is. Er gaan enorme hoeveelheden geld rond in de vleesveeindustrie en er zijn immer schouders die niet sterk genoeg zijn om de weelde te dragen. Je voelt aan dat het niet goed kan gaan aflopen en de film stevent af op een gitzwart einde, wat pijnlijk goed gespeeld wordt.....

Taalafwisseling tussen West-Vlaams, Limburgs en Frans. Af en toe best komische uitdrukkingen: ik zie je graag, vogelen, even uit mijn *** brullen......

Boodschap: tja, wellicht moralistisch, maar probeer toch eerlijk te blijven, want met toegeven aan de criminele druk, raak je je eigenwaarde kwijt en verniel je naast je eigen leven ook levens van mensen om je heen......


avatar van Yppe

Yppe

 • 35 berichten
 • 46 stemmen

Wat hou ik toch van Belgische films. Deze prent stelt absoluut niet teleur. Ik zou als tip geven kijk deze zeker wel met ondertitels, you're gonna need it Maar dan is er een hoop duidelijker en kun je genieten van een rauwe sterke film.avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2941 berichten
 • 2146 stemmen

Rundskop, een Belgische film en aangezien ik niet veel van de zuiderburen zie best wel weer eens wat anders. En dat daar best pareltjes wegkomen blijkt ook wel weer met deze film.

Verrassend is Rundskop van meet af aan, want waar ik toch meer een crimi onderwereld film verwachte gaat de film toch wel heel veel over Jackie en zijn geschiedenis. Dat Jackie niet bepaald een plezierig gezelschap is zien we in de beginfase met een bedreiging en het nodig opgepompte steroïden gedrag in de badkamer. Het zogenaamde plotje met de veearts en andere criminele zaken lijken dan eigenlijk maar bijzaak vooral als de film de kern van Jackie benadert met een terugblik en bijzonder walgelijk jeugdtrauma aan de wieg ligt van heel veel zaken. Daarna is het wat mij betreft interessanter in hoeverre Jackie gaat ontsporen met al die middelen in zijn bloed dan wat het Belgische parket nu eenmaal op het spoor is met die twee onnozele garage gasten als lijdraad.

Boeiend zijn de ontmoetingen met de geesten uit het verleden, in dit geval met Lucia, en is de vraag of Jackie Bruno gaat vinden interessanter dan de zaak die zijdelings speelt. De hele opbouw van injecties, het schijnboksen, geweldsexplosies en steeds verhitter gedrag lijkt maar richting één ding te gaan en dat is een afrekening met Bruno. Ademloos zit ik die confrontatie dan ook te kijken die passend afloopt net als het onvermogen om wat dan ook te doen in de slot confrontatie met Lucia, wat een beest van een vent en wat een zielig karakter. Vernield voor het leven. Niets anders dan hulde voor de acteurprestaties van Schoenaerts en ook David Murgia als de jonge David. Dandoy als Lucia is natuurlijk een plaatje, maar dat accent van Lammers was dat niet wat te overdreven?

Het hele verhaal wordt uitermate duister en beklemmend neergezet en is als geheel zelfs naargeestig te noemen met natuurlijk het verhaal van Jackie als droevig mysterie. Het mag duidelijk zijn dat dit mij goed smaakte en dat dit al met al een knappe film is.


avatar van filmfan0511

filmfan0511

 • 936 berichten
 • 969 stemmen

IJzersterk drama, met een feilloze sfeerschepping en dito acteerprestaties. De getrouwheid aan de West-Vlaamse en Limburgse dialecten geeft het geheel een realistisch en naturel gevoel, en de acteurs lijken er handig mee overweg te kunnen. Dat element voelt in ieder geval nergens geforceerd aan. Matthias Schoenaerts is fantastisch als de getroebleerde Jacky. In het begin lijkt hij een heel onsympathiek figuur te spelen, maar langzaamaan veranderde deze perceptie bij mij als kijker, totdat de gruwelijke flashbackscène voorbijkomt en je hem helemaal als een tragisch en noodlottig figuur ziet. Die flashback is de sleutelscène van de film waar al de rest onlosmakelijk mee verbonden is, tot het fatalisme van de personages aan toe: Jacky is een noodlottig figuur die niet kan ontsnappen aan zijn eigen verleden, en dus ook niet aan zijn lot. Knap gedaan, en ik vond de flashbacks dus zeker niets wegnemen van de hoofdverhaallijn. De andere acteurs doen het ook prima, vooral Jeroen Perceval is heel overtuigend, maar de film staat of valt wel echt met hoe goed Schoenaerts zijn rol weet te vertolken; en dat zit dus gelukkig zeer snor.

Vooral visueel is het ook gewoon een prachtige film. Roskam was voor het regisseren van Rundskop voornamelijk actief in de schilderwereld, en dat zie je er wel aan. Hij levert heel wat bijna schilderachtige plaatjes af, waardoor de film af en toe poëtische proporties aanneemt. Dit gecombineerd met het uiterst droevige (achtergrond)verhaal, de sterke personages en acteerprestaties, de noodlottige sfeer en de locatie van de 'achteruitgeschoven', gemarginaliseerde provincies, maakt van Rundskop simpelweg een geweldig ingetogen, duister en soms zelf poëtisch drama. Wat kan Vlaamse cinema mooi zijn.

4*.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1048 berichten
 • 700 stemmen

Mijn filmvoornemens 2023 - take five

Graag gezien. De film begint met een voice over die vertelt iets van : of het nu vandaag is, of morgen, of volgende week of volgend jaar, of aller der tijden … gekloot zijt ge toch. Het zou het motto van de werkende mens kunnen zijn (en de vakbonden van Delhaize zullen zeker instemmen).

De vredige landschappen (toeval dat er geen enkel dier te zien is ?) die onder de mistige vormen kwaad en misdaad verbergen. Op basis de zaak Vanoppen over de hormonen maffia, een film met film noir allures (noodlot, femme fatale) maar ook de couleur locale is belangrijk, met het hoofdpersonage als metafoor voor de runderen die vetgemest worden. Ook Jacky is onder de hormonen, een lichaam als een beer maar de geest nog van een kind die wraak zoekt van wat hij jaren geleden is overgekomen. Roskam vertelt het goed en vakkundig, waarin de personages steeds het goede proberen te doen maar door omstandigheden de verkeerde keuzes moeten maken. De mens is een speelbal van het lot lijkt Roskam te willen zeggen en gekloot zijt ge altijd. Waarheid als een koe.