Genre: Misdaad / Drama
Bekijk via Google Play
Bekijk via iTunes
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Rundskop
"My whole life I’ve known nothing but animals."
De jonge Limburgse vetmester Jacky Vanmarsenille wordt door een malafide veearts gevraagd om een deal te sluiten met een beruchte West-Vlaamse vleesboer. Maar de moord op een federale politieagent en een onverwachte confrontatie met een mysterieus geheim uit zijn verleden zetten een reeks gebeurtenissen in gang met verregaande gevolgen...
Jacky Vanmarsenille
Christian Fillippini
David Fillippini
Jean Vanmarsenille

Blekkerstifte
Matige film. De film zigzagt wat tussen een "maffia"film en een drama. Het verhaal bevat daardoor wat losse eindjes, bepaalde zaken en feiten worden geintroduceerd maar worden dan verder in de film uit het oog verloren en spelen slechts een secundaire rol in de afwikkeling van de film. Vanuit dit opzicht vind ik de trailer van de film ook zeer misleidend.
De film mist ook tempo en daardoor voelen de 2uur die de film duurt wel lang aan.
Daartegenover staan ook wel een aantal zeer sterke scenes (oa disco), beelden klank acteerprestaties die in combinatie met elkaar een overweldigend "sfeer"beeld geven.
Maar de eindconclusie is dat de film overroepen is, al had ik liever kunnen concluderen dat het hier een meesterwerk betreft, helaas...

GuyB
Idd, te overdramatisch soms. De Vlaamse bescheidenheid qua emoties ( zoals we gewoon zijn van Vlees en Bloed en Helaasheid der dingen) mist deze film een beetje.
Ik vond het niet overdramatisch. Was eigenlijk positief bedoeld, aangezien ik geen te grote fan ben van die Vlaamse bescheidenheid qua emoties en een grote fan van Irréversible.

Zandkuiken
de hele eindscène is simpelweg geniaal. Kippevel toen de aftiteling begon gevolgd door een doodse stilte, die als het ware van het witte doek naar de zaal werd doorgetrokken.
Hetzelfde bij ons: toen de aftiteling begon, kon je een speld horen vallen. De eindscène waarin Jacky ontploft in de lift is inderdaad niets minder dan briljant. Rundskop begint ook prachtig met de zangerige, poëtische openingsmonoloog. Gekloot zijt ge altijd.
Tussenin vallen er meer dan genoeg knappe scènes op te tekenen dankzij de sterke acteerprestaties en de fraaie fotografie. Bij de acteurs valt vooral de fysieke présence op van Schoenaerts, maar een onherkenbare Jeroen Perceval kan hem bijhouden met een geweldige vertolking. De rest van de cast is minder opvallend, hoewel ze zeker overtuigen. Karakatsanis houdt het redelijk sober, maar zorgt niettemin voor visuele klasse. En ook de onheilspellende muziek mag er wezen.
Voor mij niet hét meesterwerk dat ik ergens misschien wel had verwacht, daarvoor zit de flow van Rundskop niet helemaal juist. Niettemin een steengoede film, die mij nog niet loslaat. Voorlopig 4*.

Raconteur
Zelf snap ik niet goed wat jullie met overdramatisch bedoelen, dramatisch was het zeker, maar bij overdramatisch denk ik eerder aan The Patriot, Titanic etc.

GuyB
Ik persoonlijk doel daar mee op de negatieve kijk, denk maar aan: "gekloot zijt ge altijd" en eigenlijk de gehele film is voorbestemd op een slecht einde. Het is de fundering van de film natuurlijk dat pessimisme.
Een heel soort andere dramatiek dan de films die jij opnoemt hoor.

jaberico
Ik kan niet anders volledig akkoord zijn met Blekkerstifte een overroepen film met een zeer goede prestatie van Matthias schoenaert

Jesusthesecond
Volledig overroepen. 'k Heb mij echt geërgerd, de ganse film lang. Een paar volledige miscasts en een zwak verhaal maken van deze film een slechte film . Waarschijnlijk had ik er ook veel te veel van verwacht en ben ik er daarom zo in ontgoocheld. Maar de film miste tempo en dynamiek.
2*, voor de prestatie van Schoenaerts,

sonyjh
bwa ja, niet slecht. Ik zou hem niet kopen op DVD moet ik wel zeggen.
Schoenaerts was wel zeer cool!

Kr!kke
Ik trok met hoge verwachtingen naar de bioscoop, en moet zeggen dat ze toch grotendeels zijn ingelost.
Over de hormonenmaffia zijn nog niet al te veel films gemaakt (of ik moest ze gewoon niet kennen), dus het is sowieso wel een boeiende film. Dat wereldje is voor mij totaal onbekend, dus het was wel interessant om eens een kijkje te nemen in de levens van enkele van die boeren. Wel was ik een klein beetje teleurgesteld dat er zo weining aandacht werd besteed aan het echte "misdaadaspect". Het bleef allemaal nogal vrij oppervlakkig, waardoor je eigenlijk niet al te veel te weten kwam over de handel in de hormonen zelf.
Matthias Schoenaerts is echt de geknipte man voor deze rol. Hij heeft hard gewerkt aan deze film (spieren kweken, het dialect leren), maar zijn harde werk heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Hij speelt zijn rol echt fantastisch, waarschijnlijk de beste Belgische vertolking die ik al heb gezien. Ook de rest van de cast was in orde, hoewel hun bijdrages toch vrij beperkt bleven in het totaalplaatje van de film. Het is echt Matthias Schoenaerts die de film draagt en zoals ik al zie doet hij dat zeer goed.
Ook complimenten voor de regisseur. Als regiedebuut kan een film als deze wel tellen. Hij brengt sommige scènes sterk in beeld, en kiest ervoor om af en toe de prachtige Vlaamse landschappen in beeld te brengen (wat wel paste in deze film).
Goede film dus, al had ik er misschien een tikkeltje meer van verwacht.

Guardian of Isis
Kan me best vinden in hetgeen Kr!kke en Musicer zeggen; Schoenaerts speelt zijn rol foutloos, het beest met een achtergrond, en alle lof die hem toekomt verdient hij dan ook. Ik zei eerder dat het method acting a la De Niro en Day-Lewis leek te zijn en dat maakt hij helemaal waar, zonder twijfel de beste acteerprestatie die ik al ooit in een Vlaamse film heb gezien. Helaas laat het verhaal hier en daar te wensen over. De pogingen tot humor - voornamelijk met de garagisten - passen niet in de toon van de film en een aantal scènes bedoeld om het 'realistisch' te maken (Diederik die op de WC zit, die porno in de kamer) waren wat mij betreft overbodig.
Het aspect van de hormonenmaffia had wat mij betreft ook een meer serieus aandeel in de film mogen krijgen en het deel rond de moord op Daems lijkt mij eveneens minder doordacht dan het verhaal en personage van Jacky. Ik weet nu al zeker dat enkel dat onderdeel van de film mij echt zal bijblijven. Dat en de wondermooie cinematografie. Het einde zorgde ook bij mij in de zaal voor complete stilte. Jammer dat deze blijft steken op 3,5; ik had nog net dat tikkeltje meer verwacht.

Denzz
4* sterren. Knap filmpje!
Alles klopt echt aan deze debuutfilm van Michaël Roskam: de decors, het dialect (gelukkig waren er ondertitels ), de geweldige muziek en beelden, ... Maar vooral Matthias Schoenaerts is zo over de top! Hij is perfect gecast als Limburgse boer met een duister verleden en hij vertolkt zijn personage op een erg geloofwaardige manier. De andere acteurs spelen ook allemaal wel goed. De film heeft ook lekkere dialogen.
Doorheen de film voelde ik steeds een soort van onderhuidse spanning. Naar het einde neemt die spanning toe tot een climax tot het hartverscheurende einde. Het einde was heel origineel gefilmd wanneer Diederik bijvoorbeeld van de trappen stormt draait de camera helemaal mee. Heel knap!
'Rundskop' is dus een fraai gefilmd, geloofwaardig drama met Matthias Schoenaerts die zijn rol ongelooflijk knap speelt!

karine01
Weeral een knap staaltje van het Vlaamse werk, had gerust nog wat langer kunnen(mogen) duren.
Hoedje af voor Matthias Schoenaerts.
Inderdaad had het aspect van de hormonenmaffia wat meer aandeel mogen krijgen in deze film, misschien een beetje een gemiste kans.
Wat me opviel was dat na het einde van de film het ontzettend stil was in de zaal en iedereen een beetje met een gelaten gevoel buiten ging, maar dat was ook wat de filmcritici hierover schreven en tenslotte de bedoeling is van dit soort films.
Voor herhaling vatbaar.
4* waard voor mij.

Boenga
Ijzersterk beklijvend drama - drama, want het misdaadverhaal is helemaal ondergeschikt aan het persoonlijke drama van Jacky - hetgeen duidelijk wordt op het moment van de flashback waarin hij wordt mishandeld. Indrukwekkend om te zien hoe hij in zichzelf gekeerd zijn problemen probeert te verwerken; en hoe hij omgaat met z'n broer, met Diederik, en met Lucia.
Bij die flashbacks kwamen trouwens de namen Dardenne en Dardenne af en toe in m'n gedachten - de jonge personages, de sfeer, de situatie...
De hormonenmaffia en de moord op de speurder gaan als een rode draad doorheen de film, maar zijn bijzaak; wie vond dat daar meer aandacht had moeten naartoe gaan, keek eigenlijk naar de verkeerde film.
De Luikse garagisten vond ik zeker niet storend; méér humor had in deze film niet mogen zitten, De twee zorgden voor een beetje rust, voor een kleine portie ontspanning tussen de stress van de hoofdrolspeler die je geen moment loslaat.
Eén kleine bedenking: volgens mij is er op gans onze planeet geen enkele uitbaatster van een parfumerie die een jeugdfoto van zichzelf en haar broer op de toonbank staan heeft. Een detail, misschien om te beklemtonen hoe Jacky zich op dat moment voelt, maar ik vond het een beetje absurd...
Goed voor 4,5*

Laoslander
sterke film had wat moeite met het geforceerd Limburgs, maar kan zijn omdat ik zelf van die streken ben. Knap regiedebuut van Roskam!

kanjertje
Leuke film soms iets te langdradig en te geweldadig.
Toch geen voltreffer zoals Loft of Dossier K.
Wel goed voor een 3,5

JDSsmetje

Denzz
Deze film gaat ook in Wallonië worden vertoond onder de naam "Tête De Boeuf" door het immense succes in Vlaanderen .

AGE-411
Sterke film, en toch wel de beste Vlaamse film tot nu toe.
De film laat enkele sterke staaltjes camerawerk zien. Zelden/nooit heb ik dit gezien in een Vlaamse film.
Een belangrijke zaak die direct op valt is de taal. Werkelijk magnifiek hoe iemand een film met middel van taal zo'n authentiek gevoel kan meegeven. (Geluk dat er ondertitels waren). Vlaamse schoonheid.
Verder bevat deze film nog een bont allegaartje van topacteurs van eigen bodem. Sommigen hebben er echt veel voor over gehad (Schoenaerts moest 27kg spieren bijkomen), en ze moesten het plaatselijk dialect leren. Ze doen dat ook allemaal zeer voortreffelijk
En dan hebben we nog dat komische duo van Waalse garagisten. Ze zijn hier meermaals afgekraakt als niet passend in de film ... ik vond ze eigenlijk zeker niet storend. Vond het zelf grappig om "een vuile Waal" constant "les salles flamands du Vlaams gezang" te horen zeggen.
Enige nadeel aan de film is dat men 2 films in 1 wou maken; Men heeft namelijk de misdaad-verhaallijn en de drama-verhaallijn. Als deze op het einde tezamen zouden komen was er geen probleem, maar er is gewoon geen connectie tussen de 2.
We zien overigens niet wat er gebeurt is in het verleden met de vader van Jacky, en met Bruno.
Jammer.
Er zat dus wellicht toch nog wel een tikkeltje meer in, als het verhaal beter uitgewerkt was. Maar puur kwalitatief zeker een sterke film.

Idd, mee eens.

Slam_Duck
Het kan aan mij gelegen hebben maar vond de film persoonlijk maar niets.
Buiten het knappe acteerwerk en het sterke verhaal vond ik toch naar mijn mening heel wat "fouten" die later niet in de film zijn uitgelegd.
Om één voorbeeld te geven: op het einde van de film alle dieren vrij laten voor de poort? Hier is totaal niks mee gebeurt/verfilmt.
Er was veel te veel onnodige ophef over deze film.

Quido
Interview met de regisseur:
- Door dat authentieke karakter zal hij hier in ieder geval niet snel een remake krijgen.
“Ik denk dat als je hier in Nederland een remake van zou willen maken, je hem helemaal zou moeten herschrijven. Dan moet je opnieuw specifieke aspecten van een bepaalde regio zoeken. Je moet dan bijna volledig opnieuw beginnen. In principe is het wel mogelijk. Ik heb geprobeerd om met Rundskop een soort mythisch verhaal te vertellen, een tragedie. In dat opzicht ga ik er wel vanuit dat als je dat heel authentiek houdt, het ook universeel wordt, waardoor je het ook overal zou kunnen vertellen. Mits het dus helemaal herschreven is en aangepast binnen de werkelijkheid van de plek waar je het verhaal situeert.”
“Het moest geen reconstructie van feiten worden” - neerlandsfilmdoek.nl

Zandkuiken
Lijkt me nu persoonlijk sowieso niet meteen het soort film waarvan er een remake komt. Dankzij de enorm lovende recensies en de hype rond de prestatie van Matthias Schoenaerts heeft Rundskop hier in België inderdaad veel toeschouwers gelokt. Maar op zich blijft het wel een arthousefilm, die verre van een garantie is op commercieel succes.

AGE-411
Waarom zou er een Nederlandse re-make moeten komen? Het is een Vlaamse film en - in theorie - dus in dezelfde taal gesproken.
Dit is dan weer een geval apart. Je moet al in Heers (dat dorp uit de film) wonen om hem te verstaan zonder ondertitels

Quentin

Vlaams misdaaddrama 'Rundskop' over illegale hormonenhandel in de veeteelt vanavond op televisie

Genoten van 'Ferry' op Netflix? Dan zijn deze Nederlandstalige misdaadfilms iets voor jou

Efter Brylluppet
Drama, 2006