Genre: Komedie / Thriller
Met onder meer: John Turturro, John Goodman en Judy Davis
Releasedatum: 17 januari 1992
Plot Barton Fink
"What's in his head"
New York, 1941: de intellectuele toneelschrijver Barton Fink komt naar Hollywood om een worstelfilm voor Wallace Beery te schrijven. Hij verblijft in het vreemde Hotel Earle, waar hij met een flink writer's block worstelt. Zijn buurman, de vrolijke verzekeringsverkoper Charlie Meadows, probeert hem te helpen, maar een reeks bizarre gebeurtenissen zorgen ervoor dat Fink steeds verder van zijn taak afgeleid wordt.
Barton Fink
Chet
Garland Stanford
Det. Mastrionotti
tovenaar
Na herziening concludeer ik dat ik er bij mijn eerste viewing helemaal naast zat. Een juweel van een film! Ontieglijk intelligente handleiding voor de (beginnend) kunstenaar. Prachtige rollen en schitterend camerawerk! 4,5* (en dat kan nog wel eens meer worden)
Ramon! Eindelijk! Doet me deugd!
Da Jando
Erg Komische film die weer (zoals we gewend zijn van de Coens) vol zit met vreemde personages. Aan elk personage zit een flinke steek los en dat levert geweldig komische scenes op. Bijv. Lipnick de studiobaas met z'n snelle praatjes, hillarisch
Daarnaast is het erg mooi geschoten en wordt er een mooi sfeertje gecreeërd, vooral in dat vage hotel. Heb me geen seconde verveeld, hoewel ik het eind met Charlie die uit de hel lijkt te komen nogal over-the-top vond (haalde er niet meteen de syboliek uit die aangeeft dat hij door een hel moest gaan om iets moois te creeëren.) Maar ach, dat kan ik nu wel waarderen...en als ik me bedenk hoeveel geweldige scenes in zaten en hoe vaak ik heb moeten lachen om Charlie en Lipnick en de stom verbaasde blik van Barton steeds, kan ik niet minder dan 4* geven, maar daar kan nog wel wat bij komen bij herziening
Mister_Pink
Paar dagen terug heb ik de film nog eens bekeken. Er zijn een paar dingen die ik niet begrijp. Het schilderij op barton's kamer. Op het einde van de fim ziet hij die vrouw aan het strand, precies hetzelfde als op het schilderij. Ik snap Charlie ook niet. Waarom die moorden? Om Barton iets duidelijk te maken? Verder heb ik uitstekend genoten. Dit zijn zeker de beste rollen van John Turturro en John Goodman.
Zavo
Geweldige film. De Coens blijven me verbazen, van de 11 films die ik van ze gezien heb heb ik er nu 6 op 4* of hoger staan. Deze film deed me een beetje aan Lynch denken. Ook was het duidelijk een hommage aan The Shining van Kubrick (schrijver die langzaam gek wordt in een vreemd hotel, de shots van de lange gangen, etc.).
"Eraserhead ... for the common man". Zeer oppervlakkige vergelijking uiteraard, maar er zit zeker een grond van waarheid in.
De Coens zijn broers die zeer constante films maken. Ze weten duidelijk wat ze willen, vallen niet voor de Hollywood meuk, maar slagen ook nooit om mij volledig te plezieren. Hun films dobberen ergens halverwege Hollywood en indie, wat voor mij steeds die 3-3.5* oplevert.
Ook hier weer hetzelfde verhaaltje. Leuke personages, leuk verhaaltje, leuke shots. Maar nergens meer, nergens geniaal, nergens dat beetje extra wat mij echt doet opveren.
Heb me weer niet verveeld, en het moet gezegd dat het personage van de producer eigenlijk best geniaal was (veel te weinig gezien verder, maar soit), maar echt op het puntje van m'n stoel (randje van m'n bed in dit geval) zat ik nooit. 3.5* maar weer.
De GeuS
Aangezien ik hem nergens kan huren, heb ik hem maar op de gok besteld; duimen dus...
Zavo
Ik heb 'm ook gekocht voor dat ik 'm gezien had en heb er geen spijt van, ik zal hem zeker nog eens kijken (en waarschijnlijk vind ik 'm dan nog beter, want zo'n film is het denk ik wel).
mister blonde
Ik kan me je reactie wel voorstellen, Onderhond. bij mij werken de meeste films dan ook pas echt bij meerdere kijkbeurten. wellicht bij jou ook. (of zag je al films van de Coens meer dan 1 keer? )
Fargo en Big Lebowski heb ik al twee maal gezien. Moet zeggen dat van beiden 0.5* is afgegaan. Ik ben niet echt iemand die bij herziening hoger kwoteert, op enkele uitzonderingen na.
't Is gewoon de stijl van de Coens die voor mij niet ver genoeg gaat, of niet helemaal doorkomt.
Johan van Ee
"Eraserhead ... for the common man".
Ben benieuwd, gisteren de DVD van eraserhead binnen gekregen.
FisherKing
Mist net de "touch" om op 5 sterren te geraken. Briljante film verder. Mooie DVD die uit is.
Dustyfan
Hoewel deze film nauwelijks verveelt, toch niet mijn favoriete werk van de Coens.
Vooral omdat ik hem wat té verwarrend vind. Wat gebeurde nou echt, en wat nou alleen in de verbeelding van Fink? Ik kom er niet uit. En die dode vrouw. Echt of verbeelding? Het vuur, de hitte, de schietpartij.... Ik blijf met te veel vragen achter, waardoor ik niet zo veel plezier aan deze film beleefd heb. Ik begrijp er geen barst meer van, hoemeer ik er over nadenk.
Wellicht dat een tweede keer kijken wat meer helderheid zal scheppen. Voor nu laat ik het bij 3,5*
De GeuS
Ik verwacht bijna altijd het verkeerde bij een Coens-film. Ik weet dan ook niet goed wat ik bij deze moet denken; het verhaal was niet echt bijzonder, de personages en aankleding daarintegen wel; goed geacteerd door Turturro en Goodman en een prachtig bijrolletje voor de "producer". Het hotel zelf had ook zo'n lekker vaag sfeertje over zich waarbij ik de confrontatie met Goodman en de 2 agenten op de gang als 1 van de mooiste scenes beschouw; voorlopig 3,5*
Edit; toch iets te simpel naar deze film gekeken, dus zeer spoedig maar weer eens herzien (ga toch anders denken over de zin van Buscemi "blijf je hier tijdelijk of voor altijd....?" (half * erbij opgedaan) ).
Blokland
***** Fantastische film, heerlijk raadselachtig en toch weer eens waanzinnig grappig
"They call me killer Mundt? People can be so cruel. Just goes to show that if it's not your size it's you personality."
Clueless Dork
The whole movie takes place in reality until Barton wakes up to a dead Audrey.
Would a real serial killer leave a sleeping man alive whom he hated? It's Barton's head in the box, that doesn't belong to Charlie, but to Barton himself. He doesn't realize that he has died and is in his version of hell until he realizes that he escapes into the painting on the wall, when he meets the girl at the beach. All the exaggerated surrealism doesn't occur until after the murder. He discovers that not only is his masterpiece considered worthless, but that he must write eternally and not have his work published or made. Charlie the regular guy he turns in his own head into a devil who kills with impunity not just the woman he wants but also his family in New York.
Vond ik op IMDB. Wat denken jullie?
FisherKing
Lijkt me een plausibele verklaring.
Maar er zullen er wel meer zijn. Toch?
Dustyfan
Zeker een verklaring die goed mogelijk is, al had ik dan graag gehad, dat dit ook uit de film op te maken viel.
Clueless Dork
Heb op IMDb ook wel een paar andere verklaringen gelezen, maar daar bleven nog een hele hoop vragen onbeantwoord. Ga de film het weekend nog maar eens zien nu ik dit weet.
feanaro surion
De prachtige beelden uit "The hudsucker proxy", "The Ladykillers" en "Fargo" gecombineerd met de hele sterke en soms subtiele humor uit "The big Lebowsky" zorgen voor 1 van de beste Coen-Films 4.5 sterren!
Naomi Watts
Geweldige film. Zelfs niet zo simpel als de meeste Coen films dit deed mij zeker denken aan de stijl van Lynch.
Het mysterieuze begint natuurlijk als Buscemi vraagt blijft u hier tijdelijk of voor altijd? Dat viel mij op het moment zelf niet echt op maar later begon ik er toch echt serieus over na te denken.
Al het mysterieuze om Fink heen al denk ik dat hij tegelijkertijd is gestorven met de vrouw. Alleen besefte hij het zelf niet en zoekt hij zijn uitvlucht in het 'kunstwerk' aan de muur. 4,5* Eindelijk weer een hoge notering film gezien
Naomi Watts
Na een dag er overheen te hebben laten gaan besloten dat deze film in mijn top10 thuishoort. Mijn derde Coen in mijn top10 ook nog
De mysterieuze formule, Turturro weer geweldig en Lerner en Shalhoub die geweldige personages neerzetten die de film extra memorabel maken.
m44r73n
Gekeken op advies van Meneer de Geus
. Ik wist vanaf het begin al dat het een "vage" film was. Het schilderij, de buurman.
Aan het einde dacht ik dan ook: hmmm, vaag.
Hier een paar plot ideeen gelezen en nu moet ik hem toch echt nog een keer zien.
Voor nu: 3.5*
Voor nu: 3.5*
Devastation HCT
Dit is zo'n film die na het zien net zo interessant blijft. Ik probeer nog steeds eerst alles voor mezelf op te lossen (wie Charlie Meadows is, het schilderij, het hotel, alles) en daarna lees ik de ideeën van anderen.
Buiten de rariteiten (als de film 100% concreet opgevat zou worden) is Barton Fink nog steeds een boeiende film met een typische "onechte" broertjes-Coen-sfeer. Heerlijk.
Chainsaw
Mijn vierde Coen film, echter wel de minste van de vier. Dit wil nog niet zeggen dat Barton Fink slecht is, integendeel zelfs. De film zag er werkelijk schitterend uit en is ontzettend grappig.
Erg mooi gefilmd, leuke rollen voor vaste Coen acteurs Turturro, Goodman en Buscemi, prima settings en muziek en een hilarisch plot, dat met de minuut steeds vreemder en vreemder word. Ook het einde (met name het laatste shot) vond ik gewoonweg geweldig. Tja, en met die leuke personages en idiote gebeurtenissen is Barton Fink weer een echte Coen, hoewel niet zo goed als Fargo, Big Lebowski of O Brother.
Toch 4 dikke sterren.
spuit11
Heb hem ook zojuist gezien en het is een complexe film, waarbij ik nog niet alle symboliek volgens mij door heb. Heb hier al een aantal ideeen gelezen, waardoor er nu meer dingen op zijn plaats vallen en mijn waardering voor deze film toeneemt, maar zal hem denk ik nog wel een keer moeten gaan kijken om alles door te krijgen. Al snap ik het einde en het schilderij nog neit helemaal...
zoutzak
-spoiler-
Vond ik op IMDB. Wat denken jullie?
makes sense.
6e Coen; wederom een mooie film, geweldige acteerprestaties en ja de humor.....
BoordAppel
Fantastisch. Een geweldig verhaal dat enorm goed in elkaar zit en nog te begrijpen is ook. Dat het hotel de hel is is vrij duidelijk (Chet die uit de onderwereld kruipt en vraagt of Barton er voor altijd blijft, 666) maar ik kon die foto niet helemaal plaatsen, achteraf is dat toch vrij duidelijk. Het verhaal levert een paar prachtige scenes op. Vooral de scene als Charlie guns blazing de gang op rent en het vuur met hem mee gaat. Turturro en Goodman zijn briljant.
[edit]Door mijn stem: Nummer 246 in de top 250
.[/edit]