Genre: Komedie / Thriller
Met onder meer: John Turturro, John Goodman en Judy Davis
Releasedatum: 17 januari 1992
Plot Barton Fink
"What's in his head"
New York, 1941: de intellectuele toneelschrijver Barton Fink komt naar Hollywood om een worstelfilm voor Wallace Beery te schrijven. Hij verblijft in het vreemde Hotel Earle, waar hij met een flink writer's block worstelt. Zijn buurman, de vrolijke verzekeringsverkoper Charlie Meadows, probeert hem te helpen, maar een reeks bizarre gebeurtenissen zorgen ervoor dat Fink steeds verder van zijn taak afgeleid wordt.
Barton Fink
Chet
Garland Stanford
Det. Mastrionotti
Karl van H.
Ik snap precies wat je bedoelt, s0062423. Doordat Buscemi best wel prominent (als derde) wordt vernoemd hier (en bij andere beschrijvingen van de film), verwacht je toch wel een vrij belangrijke rol van hem. Maar inderdaad, hij komt maar een stuk of twee, drie keer in beeld
s0062423
Daarnet eens wat over opgezocht. Veel interessants gelezen over de film zelf, maar niet gevonden naar waar ik zocht. Chets rol is wel geschreven met Buscemi in het hoofd (wat trouwens voor de anderen ook zo was), maar hij is niet opzettelijk klein gehouden, wat ik dus wel dacht. Al ben ik wel al blij dat anderen begrijpen wat ik bedoel, anders zou ik er helemaal echt naast zitten. Het houdt dus toch een beetje steek
. Toch jammer, zou ik echt geweldig hebben gevonden, maar het verandert hoe dan ook niets aan m'n mening. Sterren en top tien plaats blijven dus staan.
missl
altijd als ik een coen film kijk dan vraag ik me daarna af wat ik eigenlijk heb gekeken. het is altijd een degelijk verhaal met goede acteurs, er zit humor in en vaak nog enkele verrassingen, maar zodra de film afgelopen is heb ik het gevoel dat er iets miste. het verhaal was wel leuk, maar niet geweldig en dat blijft een beetje hangen. hierdoor is een coen film voor mij niet geweldig maar toch vermakelijk.
ze hebben overigens wel altijd goede acteurs.
Karl van H.
Ik snap precies wat je bedoelt. Bij de Coens heb ik altijd het gevoel dat ik naar een film zit te kijken die echt goed gemaakt is, maar niet aan mij besteed. Altijd een net-niet-gevoel. Deze film en A Serious Man zijn overigens wel uitzonderingen daar op.
Dubbel gevoel.
Naast de uitstekende hoofdrollen van Turturro en Goodman, wordt de show vooral gestolen door Lerner als de dolgedraaide filmbaas. Hij doet in die rol nogal aan Brooks denken, doch is hilarisch. Filmtechnisch gezien is de film wonderschoon, maar qua plot niet altijd even boeiend. Dubbele lagen of niet.
Goed.
kuk
Ja lastig verhaal inderdaad. De personages zijn weer fantastisch, maar de film is op het eind toch weer weinig film. Zoals wel vaker bij de joodse gebroeders. Ik heb weer veel gelachen, intelligente momenten gezien maar ik ben er nog niet uit wat alles betekent. En dat is misschien juist wel leuk.
Drifter
ow, ik dacht dat dit een soort american psycho was.
Maar dat is dat dubbele, of onduidelijke; waar ging de film over?
Anyway, ik heb me geen moment verveelt bij deze film.
Karl van H.
American Psycho?! Geen moment verveeld, maar toch een 2,5*?!
AC1
Heb je dat gevoel ook met Miller's Crossing?
Karl van H.
Die heb ik nog niet gezien, moet ik eerlijk zeggen. Is 'ie vergelijkbaar met A Serious Man of Barton Fink?
Edit: hoewel, nu ik de plotomschrijving heb gelezen kan ik me wel vaag iets herinneren van die film. Is echter te lang geleden om nog echt een goed oordeel erover te kunnen vormen, dus ik moet 'm hoe dan ook opnieuw zien. Ik moet er wel bij zeggen dat gangsterfilms me over het algemeen niet echt aanspreken.
AC1
Nog niet gezien?! Ik zou 'm gelijk in huis halen. Miller's Crossing is mijn favoriete Coen brothers film! Nee, niet vergelijkbaar met A Serious Man of Barton Fink maar het gevoel dat jij beschrijft heb ik wel bijvoorbeeld met The Big Lebowski.
AC1
Dat begrijp ik maar het is natuurlijk altijd op de eerste plaats een Coen brothers film.
Friac
Persoonlijk liet "Barton Fink" me binnen het Coen-oeuvre denken aan "A Serious Man". De film schiet goed op en ziet er mooi uit, maar er hangt zo'n vaag sfeertje dat sommige antwoorden compleet vertroebelt (in "A Serious Man" had ik het meer, met de aparte beginscène en het open einde). In tegenstelling tot films als "No Country for Old Men" of "The Big Lebowski" krijg je hierdoor soms het gevoel alsof het allemaal wat gratuit is, dat er nergens naartoe gebouwd wordt. Een ietwat aparte stijl (die me niet 100% ligt), in een mooi toegankelijk jasje dus.
De kleurrijke personages, het bizarre hotel en de half-apocalyptische scène aan het einde van de film zijn de voornaamste sterktepunten aan de film. De vertelling zelf had iets meer om het lijf mogen hebben wat mij betreft. Een nipte 3,5*
kuk
Je kan het gratuit noemen, maar ook prikkelend voor de fantasie. Origineel en niet alledaags is het in ieder geval, wat ze natuurlijk enkel te prijzen is in deze gezapige industrie die elkaar eindeloos nadoet.
chevy93
De Coen-broers hebben mij nog nooit kunnen pakken. Barton Fink leek even de eerste film te zijn die mij echt heeft kunnen pakken. Maar helaas... Een ijzersterk eerste deel wordt voor een (te) groot deel teniet gedaan door het saaie tweede deel. Een prima sfeer, een uitstekend verhaal (dito verloop) en een aardige "twist" (het lijk). Vanaf dat moment gaat het helaas mis. Het ging nergens meer over en het einde (niet de slotscène, want die was nog wel ok) vond ik een beetje jammer. Barton Fink is eigenlijk heel lang uitstekend (lang tegen de 4,0* aan gezeten), maar verpest het door een matig einde. De voldoende komt dan ook volledig op conto van het begin.
Vertrouw er op dat herziening wonderen doet, het twede deel is juist het betere, zeker nadat je uit heb gedokterd hoe het precies zit....
whimp
vanaaf 3 films gezien, dit was de eerste, misleid door de hoge notering, worstelde ik me door het eerste half uur van de film, toen realiseerde ik me dat de film absoluut niet grappig was er niet veel gebeurde en de film maar stopgezet, Misschien kijk ik teveel films of misschien heb ik teveel vertrouwen in deze site vol filmliefhebbers die iedere film kritisch zullen beoordelen. 2*
Wat valt er uit te dokteren?
Een hele hoop...Film kent nogal wat dubbele lagen.
fappie
- 2005 stemmen
Vond hem de eerste keer al erg sterk. Tweede keer moet nog komen.
Goldenskull
Ik begin de Coens meer te mogen.
De laatste paar films die ik van ze zag wist ik bijna allemaal wel te waarderen, waar ik juist de films die ik als eerste van ze zag (Fargo, Big L, Ladykillers) niks vond. Echte uitschieters zijn er misschien dan nog niet, hoewel Man Who Wasn't There daarbij in de buurt komt, maar wie weet.
De setting is aardig en de details (schoenen in het halletje, behang, enkele andere subtiele dingetjes) zijn soms uiterst sterk, maar toch blijft de sfeercreatie iets onder de maat. Het had nog iets absurder en abstracter gemogen.
Alleen de scènes met Lipnick zijn écht geweldig/hilarisch. Had dan ook iets meer screentijd mogen hebben. Verder wel redelijk vermakelijk, maar soms net wat te langdradig.
JanDahler
Ik ben een grote van van de gebroeders Coen, maar om een of andere reden vind ik de eerste kijkbeurt van een van hun films altijd een zware tegenvaller. zo ook bij deze. Ik vond het eigenlijk helemaal niets, maar dat heb ik dus al bij meer van hun films gehad. Deze ga ik binnenkort dus nog maar eens kijken, herziening doet écht wonderen bij een Coen-film.
jjgittes
hoewel het een hartverscheurend moeilijke keuze is, DENK ik dat dit mijn favoriete Coen brothers film is (ik heb ze intussen allemaal gezien, buiten hun recentste, true grit).
geweldig hoe ze spelen met motiefjes zoals de hitte, achtergrondgeluidjes ("because YOU DON'T LISTEN") en het menselijk hoofd. wat ze er mee willen zeggen? absoluut geen flauw idee. maar ik vind het heerlijk hoe de kijker wordt uitgenodigd om zelf te puzzelen met die elementen.
Ik ga op dit moment chronologisch langs alle gebroeders Coen films die ik nog niet heb gezien en ben nu bij Barton Fink aan beland, naar het schijnt 1 van de minst toegankelijke werkjes van de gebroeders Coen.
Behoorlijk vreemde film met een flinke portie sfeer, intensief en inventief werk met de camera(dat inzoomen op die gaten de hele tijd) en weer een cast om van te smullen. Torturro is geweldig in vorm en Goodman lijkt helemaal op zijn plek in Coen films, geweldige rol. Verder veel mooie, kleine details die de film eigenlijk af maken. Verder zit ook deze film weer vol met rare typjes die de films van Coen vaak kenmerken, vooral die filmbaas is erg grappig. Het is allemaal wel iets minder uitbundig en de sfeer is ook minder luchtig. Toch werkt het ook hier weer meer dan prima.
Leuke blijft dat je de film op veel verschillende manieren kan interpreteren. De zogenaamde diepere laag was me eigenlijk niet eens zo duidelijk. Als lineaire film valt ie eigenlijk ook prima te verteren. Er gebeuren nou niet zoveel dingen die onmogelijk zijn. Nadeel van deze manier van kijken is wel dat er op die manier een boel vragen overblijven. Ik heb op IMDB ook even die discussie gevolgd en dat was toch wel even een helder momentje.
Toch geniaal eigenlijk hoe de gebroeders Coen best een inventief script hebben bedacht. Vanaf het moment dat Fink wakker werd naast zijn dode scharrel gebeurden er steeds gekkere dingen tijdens de film.
Zelf geloof ik het meest in de Charlie is de duivel theorie en zijn kamer is "the gateway to hell", maar een Fight Club achtige theorie dat Fink en Charlie een en dezelfde zijn is natuurlijk ook niet onmogelijk. Ook de symboliek dat Audrey als muze werkt voor de twee schrijvers had ik zelf eigenlijk ook niet gevonden, leuk detail.
Wel erg mooi en slim hoe die verschillende symbolieken in de film zijn gestopt. Het verhoogt de herkijkwaarde namelijk enorm zodat je de volgende keer nog wat meer op de details kan letten.
Geen Mulholland Drive o.i.d. voor mij, daarvoor is het verhaal verder ook wel prima te volgen tot het einde. Maar die diepere laag(als je je erin wilt verdiepen tenminste) geven deze film toch wel dat ene beetje extra waardoor ik de film hoger waardeer dan ik normaal zou doen.
Op naar Fargo!
Een hele hoop...Film kent nogal wat dubbele lagen.
Welke theorie hang jij voornamelijk aan als ik vragen mag? Al veel kijkbeurten gegeven?
Heb 'm een keer of 5 a 6 gezien. Fink is in de hel beland (Hollywood is de hel voor schrijvers). Veel complexer is het niet, maar daardoor krijgt wel alles een andere lading. Vind het geweldig hoe Mund steeds zegt: "Hell, I could tell you stories." Hij is een soort van Magere Hein, die er steeds op uit gaat zieltjes te winnen. "By the way, met your parents, nice folks...."
En of het nu allemaal projectie is, of echt gebeurd maakt mij niet zo uit. Denk wel dat zijn eigen hoofd in de box zit. Dat is 'm immers foor Hollywood afgenomen. Maar of hij nu bevrijd is en zichzelf (zijn hoofd) weer terug vind of hij juist voorgoed vast zit zou ik niet durven zeggen. Zou 'm moeten herzien. Denk dat beide zaken mogelijk zijn.
VforVictor
Weer een lekkere vage film van the Coen brothers. Ik snapte er niet heel veel van, maar hij was wel goed. Hij was alleen zo tergend langdradig. 3 sterren. Ooit ga ik em nog herzien, want echt duidelijk werd ie niet helemaal.
sinterklaas
Weer een zeer vermakelijk Coen-filmpje en weer helemaal op de juiste toer. Dit keer over een gestreste zenuwenlijer aka schrijver die zijn dagen in een absurt hotel slijt en zit met een writers block. De film is gewoon weer erg leuk opgebouwt als een toneelstuk en de personages zijn allemaal een voor een maf. Zo hebben we ook die waanzinnige rol van Barton's buurman en natuurlijk ook die liftportier.
Je zou het een beetje als een surrirealistische film kunnen beschouwen maar dan weer met een hoop zwarte humor, en er loeren ook altijd geheimen om de hoek. Barton Fink is ook heerlijk neergezet door Toturro, terwijl Goodman een keurige rol van zijn maffe wispelturige buurman neerzet. De verveling en de gekte straalt er hier en daar ook erg van af.
Nee, dit was weer een typische Coen-genot uit de oude jaren. Zeker weer geschikt voor de fans.
PS: De clip Karmakoma van Massive Attack is ook sterk op deze film gebasseerd.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

Magnolia
Drama, 1999