• 9.378.415 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.782.477)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een 'laatste' taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb's volgende zet lijkt te voorspellen...

gmx schreef:

De betreffende donald duck, waar deze film op gebaseerd is, verscheen in 2002:

5 Amazing Things Invented by Donald Duck (Seriously) | Cracked.com

Meh, ik vertrouw op mijn bron. Maar ook in 2002 was Nolan er al lang mee bezig.
Reinbo schreef:

En wie zegt dat de tekenaar van DD niet ook al tijden met het idee rond liep.

Mja, dan kan Nolan het niet gejat hebben hé.

HarmJanStegenga schreef:

Meh, ik vertrouw op mijn bron. Maar

ook in 2002 was Nolan er al lang mee bezig.

Deze tekenaar begon in 1990 al met het script voor z'n donald duck

Maar anyhow, los van alle speculatie: heb je de strip gelezen ? En zo ja, hoe verklaar jij dan de enorm grote overeenkomsten ?

Leland Palmer

Nee, heb de strip niet gelezen, dus daar kan ik helaas niks over zeggen.

Leland Palmer schreef:

Nee, heb de strip niet gelezen, dus daar kan ik helaas niks over zeggen.

Zie die pagina die in linkte, je leest die stripblazijden in een minuut, moet je eens doen

5 Amazing Things Invented by Donald Duck (Seriously) | Cracked.com.

Leland Palmer

Hé ja, dat zijn idd opvallende overeenkomsten.

avatar van ErickZonderK

ErickZonderK

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Donald Duck? Da's toch die vreemde eend in de bijt met srpaakgebrek, die wel met een jasje rond loopt, maar zijn onderlichaam aan de weerselementen bloot stelt? Zou zijn geslacht er trouwens af gevroren zijn, of is dit het gevolg van de Amerikaanse 'Hay Code'?

Volgens mijn wel ingelichte bronnen was Donald Duck op zijn beurt overigens weer gejat van Fokke en Sukke

Leland Palmer schreef:

Hé ja, dat zijn idd opvallende overeenkomsten.

Ja, ik kan met de beste wil ter wereld niet geloven dat dit op toeval berust, daarvoor zijn alle overeenkomsten veel te groot. Om in duck termen te blijven: "when something walks like a duck, quacks like a duck and looks like a duck, it's probably not a horse". En daarom nog maar eens een half puntje van de waardering van dit donald duck verhaaltje afgehaald ...

gmx

Nolan has never commented on the similarities between the two properties, probably because there isn't much he would be able to say besides, "Well ... fuck." He has mentioned that he isn't sure where the inspiration for the movie came from though, probably because "I owe it all to Donald Duck!" is kind of an embarrassing Oscar speech.

LOL

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

De beste film sinds Lord of the Rings-trilogie.

avatar van jeffreysback

jeffreysback

vond het een goede film, zat een mooi en diep verhaal in.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Het verhaal is inderdaad behoorlijk diep.

avatar van JohnWilliams

JohnWilliams

%%%%%% schreef:

Het verhaal is inderdaad behoorlijk diep.

Je mag je best beter toelichten, hier hebben we niets aan.

avatar van Reinbo

Sarcasme.....

avatar van Martijnnn

Martijnnn

En daar hebben we zoveel aan.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Ik vind het altijd wel grappig eigenlijk, als mensen zeggen dat het verhaal van Inception diepgaand is, waarmee ze bedoelen dat er echt wel gewoon... vier droomlagen zijn

avatar van Muchacho

Muchacho

Karl van H. schreef:

Yes and it will be like a taco inside a taco within a taco bell that's inside a KFC within a mall that's inside your dream!

avatar van MrHorror

MrHorror

Heb gisteren de film weer gezien, ik verhoog mn stem met een halfje. De film weet nog steeds die bizarre sfeer op te roepen en het weet me nog steeds van het begin tot het einde te grijpen

avatar van Zadel

Zadel

kan het niet helpen...maar iedere keer als ik die soundtrack op het einde hoor wanneer die op het vliegveld is denk ik weer " wat een geniale film"

avatar van Mitchell7041

Mitchell7041

geweldige film, super verhaal, soms was ingewikkeld maar kon het zeker begrijpen.

Wederom top prestatie van Leonado dicaprio

avatar van Knisper

Knisper

Off-topic verwijderd.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Karl van H. schreef:

ROFL, Karl van H. Nu begrijp ik, waarom mijn waardering zo laag uitpakt. Ik geef namelijk een 0,5 ster per droomlaag en 1,0 ster voor de effectieve wijze waarop Nolan de verstandelijke vermogens van het klootjesvolk blootlegt.

Het valt me trouwens ook op dat Nolan weinig seks in zijn creaties (durft ie niet?) verwerkt. Waarschijnlijk leest ie alleen de Donald Duck en laat ie Freud in de bieb links liggen.

avatar van rep_robert

Liever geen seks in een film dan gecensureerde Hollywood seks met de kleren aan of een armpje voor alle edele delen

avatar van Mr. Jack

Mr. Jack

Tja... dat vind ik dan wel weer begrijpelijk, eerlijk gezegd. Laat een keer tieten zien in een film en het is meteen 16+, waardoor je een hoop geld mis kunt lopen. En dat willen de rijke producers dan weer niet . Maar zat trouwens in The Prestige geen (Hollywood) seks-scène... hmm... weet het niet zeker meer.

avatar van jordkaka

jordkaka

In Prestige zit geen seks-scène idd. (of ik moet het vergeten zijn maar dat lijkt me niet, zeker niet met Scarlett)

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Afgezien van Kingdom of Heaven (maar dat schijnt een wel héél persoonlijke voorkeur te zijn) deel ik de volgende mening:

Al DeNiro schreef:

De beste film sinds Lord of the Rings-trilogie.

Maar... echter... hoe adembenemend ik deze film ook altijd heb gevonden, ik heb er altijd twee minpuntjes aan gezien:

1. Jammer dat --afgezien van die ene trein-- de droomwerelden zo "realistisch" bleven. Daardoor heeft Nolan eigenlijk de mogelijkheden van die setting niet honderd procent uitgebuit. (Het mogelijke bezwaar dat het personage van Cillian Murphy dan meteen door zo hebben dat hij in een droom zat, wordt in het begin al weerlegd wanneer gezegd wordt dat de dromer elke droomwereld meteen als "natuurlijk" erkent.) Bovendien zit het eigenlijke hoogtepunt (de manier waarop Ellen Page de straten van Parijs doet "omkrullen") nu middenin de film.

2. En al even jammer is het dat zo'n ingenieuze constructie en zo'n briljant uitgangspunt uiteindelijk leiden tot toch weer een vrij clichématige shoot-out (bij het fort in de sneeuw) waarbij de meeste personages er vrijwel ongeschonden afkomen.

Helaas moet ik hier nu toch een derde minpuntje aan toevoegen:

3. Gejat van... of geïnspireerd door... Donald Duck...of is hier sprake van een Jungiaanse synchroniciteit? De overeenkomsten zijn wel èrg opvallend.

Gelukkig zal ik in de toekomst niet minder van deze film gaan genieten.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Mr. Jack schreef:

Ik weet niet meer wie het was (misschien wel Martin Scorsese) die ergens in de jaren 70 zei dat het achterlijk was dat sex eerder een oudere-leeftijds-rating oplevert dan geweld: "You can show tits being cut off, but you cannot just show them."

avatar van ikpraatniet

ikpraatniet

zoals alle films van Leonardo DiCaprio is deze film ook weer GEWELDIG goed

avatar van AmazingPP

AmazingPP

ikpraatniet schreef:

zoals alle films van Leonardo DiCaprio is deze film ook weer GEWELDIG goed

Ehm......... Total Eclipse en Critters 3 gezien??

avatar van melkboef

melkboef

Idioten die hier lager dan 2 ster voor geven, kunnen ze geen ban krijgen voor hun getroll?