Genre: Thriller / Sciencefiction
Gesproken taal: Engels, Japans en Frans
Releasedatum: 22 juli 2010
Bekijk via Prime Video
Plot Inception
"Your mind is the scene of the crime."
- Spoilertopic
- Inception: The Shooting Script (BoekMeter)
- Inception (MusicMeter)
Peter Browning
Mal Cobb
Maurice Fischer
Black Math
Terwijl de hele wereld deze film allang heeft gezien, hobbel ik er weer eens traag achter aan. Ik voelde aanvankelijk niet echt de noodzaak om deze film te gaan kijken, de hype is immers wel weer voorbij en ik heb maar weinig last gehad van mensen die verbaasd zijn dat ik hem nog niet heb gezien.
Om twee redenen deze film toch maar eens opgezocht. De eerste is dat Inception de Oskar voor cinematografie heeft gewonnen, dus zou Inception werkelijk visueel nog meer overweldigend zijn dan Enter the Void en vooral Kokuhaku, films die mij werkelijk weggeblazen hebben op visueel gebied? De tweede reden is dat ik laatst Paprika weer eens herzien heb, hetgeen de belangrijkste inspiratiebron zou zijn voor deze film.
Over de cinematografie kan ik kort zijn: er zitten aardige dingen in, maar het is niet subliem en voelt ook niet revolutionair aan. Maar weinig noemenswaardige scènes, eigenlijk zijn alleen de zwaartekrachtsloze scènes het waard om genoemd te worden. Cinematografie kan zeker niet tippen aan wat Enter the Void en Kokuhaku, al moet ik zeggen dat ik hier al bang voor was en dat mijn verwachtingen dus niet al te hoog waren.
Over de rest van de film had ik ook niet al te hoge verwachtingen, maar dat viel toch enigszins mee. Had verwacht dat het een Paprika-kloon zou zijn, maar de film heeft wat mij betreft toch genoeg eigen smoel om niet als een kopie door te gaan en dat geldt ook met betrekking tot andere films waar naar is gekeken, zoals The Matrix, Ocean's Eleven en toch ook James Bond.
Toch valt er meer dan genoeg te zeuren over Inception. Ten eerste de kutmuziek van Zimmer. Iets minder bombastisch uitgevallen dan verwacht welsiwaar, maar altijd op standje "oh, nu moet de kijker merken dat het spannend is". Het tweede punt is dat de film wat mij betreft te duidelijk maakt waar we ons bevinden. Ik houd heel erg van surrealistische films waarin realiteit en droom met elkaar verweven zijn, Kon, Oshii, en Kitano hebben allemaal een dergelijke film gemaakt waarbij de kijker ook helemaal in de droom verstrikt raakt en waar je ook wakker schrikt als het niet de realiteit blijkt te zijn. Fantastisch! Inception legt duidelijk de lat voor het publiek een stuk lager, ik snap dan ook niet veel van opmerkingen dat de film zo gecompliceerd zou zijn, want het is toch steeds duidelijk in welke droomlaag we zitten. Het helpt ook niet dat de locatie van elke laag anders is, wat de kans op verwarring ook minimaliseert. Kortom, Inception heeft niet op mij het effect dat de films van bovengenoemde heren wel heeft.
Tenslotte toch wat problemen met de structuur van het plot. Wat mij betreft had het hele verleden van DiCaprio achterwege gelaten kunnen worden. Het voelt allemaal net iets te aan, de ploeg heeft al genoeg tegenslagen en dan is het gedoe met vrouwlief een beetje over the top. En DiCaprio als vader kan ik me al helemaal niet goed voorstellen. Verder veel overbodige actie. Er wordt soms veel geschoten zonder dat er nu al teveel overzicht is wie wie is, het is bijna nooit spectaculair. Kortom, het had achterwege gelaten kunnen worden. Scheelt ook weer in de lengte van de film, die toch lang zat is.
Al met al aardig om eens te zien, heb me er wel mee vermaakt, maar het kan niet tippen aan andere films in het segment. 2*.
Die Watanabe zag er trouwens niet uit als oude man geschminkt.
Xtrickz
Origineel en vet gefilmd. Verhaal was sterk al moest je wel echt blijven opletten.
Kvond hem een stabiele 4* maar door enkele 0,5* hebk er een 4,5* van gemaakt, want hij verdiend minimaal 3-3,5*
vanbeel
Dit blijft mijn topper.... ik heb m in de bios gezien en heb 2 uur lang op het puntje van de stoel gezeten. Je moet van dit soort genre houden anders vind je t niks. Maar voor mij... ja, echt pure klasse!
Black Math
Da's eigenlijk stemfraude, nietwaar?
Madecineman (moderator films)
Enkele off-topic berichten verwijderd en geef de film gewoon de beoordeling die je vind dat het waard is.
yellowflag
tever gezocht alemaal hoor. Vond hem niet goed. Wel goede characters maar verhaal zwak.
willemfilm
Matig verhaal met leuke special effects. Ik vond het ook een lang(dradig)e film. Er kwam geen eind aan. Ik heb enkele 'doorspoelmomenten' gehad. Het genre kan me op zich wel boeien. Maar vond het verhaal niet boeiend genoeg. Geen aanrader dus.
Wiebor
Te ver gezocht, de film moet super koel zijn enkel omdat ze het zo ver zoeken. Belachelijke film.
Snakesonic
Vorig jaar heb ik de film in de bios gezien. Ik kan alles niet meer tot in detail herinneren, maar ik vond het de beste film van het jaar.
Mooi dat Nolan de draad weer heeft opgepakt na 2 misbaksels van films.
Lurtz
Na een half uur afgezet, dit gaat echt helemaal nergens over. Misschien dat ik het later nog een keer probeer.
lykathea
Nee, doe maar niet
Wordt er inderdaad ook nauwelijks beter op.
(verwijderd)
Super film. Geen film om naar te kijken als je gezopen hebt....
Ook geen film om naar te kijken als je níet gezopen hebt.
lykathea
Wel om oeverloos over door te zeuren op moviemeter ; ongeacht alcoholpromillage.
Str00pwafel
Vond het toch wel lastig om de hele film te begrijpen, nog maar een keertje herzien.
TriplaR
Mooi dat Nolan de draad weer heeft opgepakt na 2 misbaksels van films.
Pardon, The Prestige en vooral The Dark Knight misbaksels? Vind dit dan toch wel de minste van de 3, al kon ik deze film ook zeker wel waarderen.
Al DeNiro
Valt me op dat meeste films die Oscar voor beste special effects winnen echte toppers zijn:
Ben Hur, Star Wars, Alien(s), ET, Indiana Jones, Terminator, Forrest Gump, Independence Day, Titanic, The Matrix, Gladiator, Lord of the Rings, Avatar en dus ook Inception.
Witch-king
Je moet je aandacht er flink bij houden met al die dromen, maar als het lukt is het een hele goede film.
Zeker ****4****
JohnWilliams
Zeker ****4****
Zeker geen film waarbij je even naar het toilet kan ;D
Tonypulp
Even terugbladeren, vooral een stijl-ding uiteindelijk
Wou alleen even een one-liner ertegenaan gooien, verder niets
goodfella75
Avatar een goede film? De buitenkant wel, maar het verhaal is flinterdun.
AC1
Hij kan gewoon alles doen wat hij wil. Iedereen gaat het kijken, iedereen gaat het geweldig vinden.
Hmm. Misschien knelt daar het schoentje. Op de één of andere manier ben ik nooit een fan van dingen die Jan en alleman bekoren. De best verkopende muziekartiesten zeggen me ook niets. Nou ja, aan de andere kant ben ik het levende bewijs dat niet iedereen een 'Nolanite' is.

Wereldberoemde sciencefictionfilm 'Inception' van Christopher Nolan is vanavond op televisie

Wereldberoemde scifi-thriller 'Inception' van Christopher Nolan binnenkort te streamen op HBO Max

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Vijf Oscar-winnende films die op Netflix te vinden zijn

The Shawshank Redemption