• 9.383.844 stemmen

Genre: Thriller / Sciencefiction

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe en Joseph Gordon-Levitt

IMDb beoordeling: 8,8 (2.785.621)

Gesproken taal: Engels, Japans en Frans

Releasedatum: 22 juli 2010

Plot Inception

"Your mind is the scene of the crime."

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) is een meesterdief, gespecialiseerd in het “stelen” van waardevolle geheimen in de droomstaat van een mens, wanneer de geest het kwetsbaarst is. Cobb is hierdoor een gewilde speler in de verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage, maar dit heeft hem tegelijkertijd ook tot een internationale vluchteling gemaakt, wat hem alles kan kosten wat hij ooit lief had. Nu krijgen Cobb en zijn team van specialisten een nieuwe taak aangeboden. Een 'laatste' taak die ervoor kan zorgen dat Cobb zijn oude leven weer terugkrijgt. Deze taak is niet het stelen van een idee, maar het plaatsen van een idee. Als ze slagen, dan kan het de perfecte misdaad zijn. Maar er is ook een levensgevaarlijke vijand, iemand die altijd Cobb's volgende zet lijkt te voorspellen...

avatar van jordkaka

jordkaka

Reinbo, hoezo wil je op elke pagina duidelijk maken dat deze film niet goed is volgens jou eigenlijk? Dat is nu wel duidelijk lijkt me...

jordkaka schreef:

avatar van Reinbo

jordkaka schreef:

Daar ben ik geheel niet mee bezig. Ben slechts met andere users in discussie over de film en geef dan aan wat ik er niet goed aan vind. Lijkt mij ook de bedoeling van deze site. Toch? En zo lang ik om de haverklap door users zoals jij ter verantwoording wordt geroepen, blijft het ook lastig om eens een paar pagina's over te slaan.

Tja ...

So what's your point? Omdat je andere films niet gezien hebt, zou je deze niet goed kunnen vinden?

Semsoethot schreef:

Zo'n gigantische discussie in een paar dagen tijd over deze film....... Dan moet het haast wel een hele goede film zijn!!!!!

Volgens mij zegt dat niet zo heel veel Semsoethot. Als je terugbladert zie je dat 75% van de berichten van ongeveer 5 mensen afkomstig zijn. Dan heb je meer aan minder pagina's tekst met meer diversiteit aan meningen. Dat zegt iets meer over een film.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

kobe bryant fan schreef:

De muziek is ook aan te raden leuk liedje is dream is collapsing.

Ja, het muziekje is fantastisch : zo'n beetje james bond-achtig !

avatar van ikkie01

ikkie01

deze mensen geen enkele stem hebben uitgebracht op een film van David Lynch.

wat een bs. Lynch is een totaal andere categorie als deze film

O ja? Waarom vind je dat?

avatar van Reinbo

wat een bs. Lynch is een totaal andere categorie als deze film

Helaas wel, wat deze film betreft dan.

(verwijderd)

Vind je trouwens ook niet dat Nolan een beetje leenbuur bij Mulholland Drive gespeeld heeft (of is deze vraag te professor-achtig)?

avatar van Rizz

Rizz

avatar van Muchacho

Muchacho

Rizz schreef:

Dat dacht ik ook

Timba69

XAV: Zou er enig verband zijn tussen mensen, die deze film hoog waarderen en het gebrek aan ervaring met andere 'echte' droomfilms? Ik heb net even een zeer niet representatief steekproefje gedaan en het wijst erop dat deze mensen geen enkele stem hebben uitgebracht op een film van David Lynch.

Tja..

Nee dit is lekker inhoudelijk! Iets met pot, verwijt en ketel..

Omdat mensen niet gestemd hebben op een David Lynch film trek je hun waardering voor deze film in twijfel??

Afgezien dat David Lynch een totaal ander genre films maakt en een totaal andere zienswijze over het maken van films heeft, je deze film vergelijkt met een willekeurige film van Lynch en het onderwerp dromen je enige verband vormt, is het natuurlijk volstrekt belachelijk dat je volgens jou een film goed niet goed kunt vinden zonder andere films te hebben gezien.

wat een bs. Lynch is een totaal andere categorie als deze film

XAV: O ja? Waarom vind je dat?

Ik wil deze reactie graag nomineren voor meest belachelijke quote van het jaar. Nog net op de valreep voor 2011!!

Als jij als Lynch liefhebber daar zelf geen antwoord op kunt geven dan ben je die term niet eens waard.

avatar van jordkaka

jordkaka

Tja ...

Want je moet eerst alle films in het genre 'droomfilms' hebben gezien om dit te kunnen beoordelen?

Offtopic verwijderd.

avatar van chevy93

chevy93

Rizz schreef:

Beste film van 2010?

Nee, wel een goede tweede.

Tja ...

Wat je zegt: een zeer niet representatief steekproefje . Ik heb Lost Highway, Mulholland Drive, Blue Velvet en The Elephant Man gezien en geef deze een 4,5. Maar wel respect dat je uberhaupt een steekproefje doet .

avatar van AC1

AC1

Een Mission Impossible/James Bond filmpje vergelijken met David Lynch? Waar gaat dat naar toe?

avatar van Theunissen

Beste film van 2010 Kan me er goed in vinden (stond bij mij ook op nummer 1 in de Top 10 2010). Wel raar trouwens dat in de Top 2010 ook films staan die in 2009 al zijn uitgekomen zoals "Inglourious Basterds".

AC1 schreef:

Hij had het voornamelijk over de droomwereld en Mulholland Drive ..

avatar van tboezem

tboezem

Zoals ik het bij velen zie, heb ook ik mijn stem verlaagd naar 4,0* na de film een tweede keer gezien te hebben. (En later overigens nog een derde keer).

Wanneer je tijdens de tweede kijkbeurt het geheel kunt overzien, en je dus snapt het alles in elkaar zit en realiseert dat het allemaal een stuk minder geniaal is dan je in eerste instantie dacht, houd je eigenlijk alleen een ontzettend spectaculair opgezet misdaadverhaal over.

Nou is dat gedeelte op zich al zo goed, dan deze film zeker vier sterren waard is.

Al met al weet ik zeker dat het gemiddelde van deze film, hier op moviemeter en op IMDb, toch zeker 0,5* lager zou zijn als iedereen de film nog een keer goed bekijkt.

avatar van Theunissen

Ik heb de film al twee keer gezien en ik heb mijn stem (nog) niet verlaagd. Maar ik kan me goed voorstellen dat het gemiddelde van deze film zal dalen. De meeste hebben deze film natuurlijk voor het eerst gezien in de bioscoop (net zoals ik) en daar maakt een film altijd meer indruk dan als je hem thuis bekijkt.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

daar maakt een film altijd meer indruk dan als je hem thuis bekijkt.

Bij een film als 2012 en Expendables wellicht, maar ik zal vast niet de enige zijn als ik zeg dat ik dit soort non-spektakel liever thuis op de bank zie (mooie grote tv, dat wel ).

avatar van Theunissen

Ook deze film (visueel zeer mooi). 2012 zeker, Expendables alleen vanwege het geluid want anders kun je die film net zo goed thuis bekijken.

• 2005 stemmen

2012 maakte weinig indruk op mij in de bioscoop. Expendables zeker wel.. maar dat is gewoon een moddervette hommage .

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Even de discussie van andere films weg!!!

Dit is gewoon de beste film van 2010! En dat is het enige wat ik te zeggen heb.

Een meesterwerk van allure!

avatar van komerad

komerad

Een van de betere films die ik da laatste tijd gezien heb.
De film was over het algemeen niet moeilijk te volgen, eens het concept gesnopen is er niks lastig meer aan.

De surround bij deze film was een echte beleving.
Grafisch zat hij ook heel goed (op enkele cgi foutjes na)

Alhoewel het eerste deel van de film bulkt van het geleuter stoort dit niet helemaal alhoewel het gerust wat minder mocht... het leek alsof elke beweging uitgelegd moest worden. Vele dialogen kwamen dan ook (hun professionaliteit indachtig) ongeloofwaardig over.

Verder vind ik het einde jammer...
Echt of droom?
Omdat het fragment met de kinderen vaker voorkwam in de film maar hij steeds niet verder ging (droomde?) zou ik kunnen besluit dat ook dit een droom was welke hij op het einde verder droomde. Ook dat dingetje blijft tollen wat wijst op een droom alhoewel de circel groter word en de tol minder stabiel wat betekend dat het zou omvallen wat dan weer zou inhouden dat het geen droom is.

Bij sommige films vind ik dat soort eindes best goed maar hier vond ik het jammer.

avatar van david bohm

david bohm

Aardige film die een sterk begin niet weet vast te houden.
Het ziet er fraai uit, maar tegelijkertijd valt duidelijk te zien dat het uit één en dezelfde koker komt.

Mijn punt van kritiek betreft de dromen zelf. Welbeschouwd zijn die nogal simpel en overstijgen het niveau van de doorsnee actiefilm niet. Plat gezegd zijn de dromen één langgerekte achtervolgingsscène. Ren of ik schiet. Het acteerwerk van Ms Page wekte bovendien m'n irritatie op. De manier waarop ze bepaalde woorden beklemtoont vooral.
Leuk om te zien, maar overgewaardeerd.

avatar van komerad

komerad

Wat ik dan weer triestig vind is dat er zo veel persoonlijk geleuter is...

Je vind een film zus of zo en kan dat hier delen.

Maar wat een gelul over de score van een film.. dit hoort niet zus dit hoort niet zo...

Net daarom dat ik mm met een korreltje zout neem. Te veel 5 en 0.5 stemmers om het gemiddelede te beinvloeden en zo hun persoonlijke overtuiging op te leggen ipv een oprechte score neer te zetten.